СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 80 836
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 915
За мен е много рано такова разделение - на математици, лингвици и т.н. в гимназиален етап на обучение. Всички трябва да могат да пишат правилно, да развият богат речник. Математиката не е само за математици, а за всички.

Интересното е, че всички очакват нивото на образование да се вдигне отвън, а не разбират, че всеки сам може да си вдигне нивото на обучение. Децата слушат, че някой друг им е виновен, вместо да залягат над учебниците.

+ 100 за болднатото. Няма как да не изискваме от децата у дома (впоследствие започват и сами да изискват от себе си) и да чакаме после системата да ги изучи.
А ранното профилиране и разсъжденията тип: "това няма да им трябва" биха осакатили децата. Образованието трябва да постави една по-широка основа, вкл. обща култура, която на по-късна възраст вече не може да се навакса.

# 916
  • у дома...
Няма да постигнем съгласие по темата, защото всички сме пристрастни и всички сме засегнати. Но, според мен, този формат на кандидастване след 7 клас е честен само и единствено, ако всички деца във всички училища получават еднакво качество на образованието. Което пък практически е невъзможно. Така, че ощетени винаги ще има.

# 917
Red хич не обича да влиза в излишни конфликти, ама подскача като ужилена на тема математика, знаете. 😁
Извинявайте, ама цялото семейство се изтрепахме от нечовешки усилия по тема математика тази година.
Не знам как оцеляхме.
Айде мир! 😊
                   Red, мойта рода пък е цялата от математици. Братовчеди,племеници и т.н. са преподаватели в университетите ни .Двама доктори на мат.науки. В момента гл.асистент в университета по математика е пламеничката ми и също е доктор на МН.Аз казах вече,че прословутата 22 задача я погледнах /не съм решавала задачи от 100 години/и решението ми беше ясно. И РОДАТА ИНФАРКТ ЩЕШЕ ДА ПОЛУЧИ,КОГАТО АЗ ОТКАЗАХ ДА УЧА НЕЩО СВЪРЗАНО С мат ,нооо...............нито един от внуците ми не се вълнува от МАТ. Всеки от тях има различни интереси. Голямата пише стихове,малката се занимава с музика.Големият е луд по история,география,а малкият - учи с лекота езици.И 4-мата хич не биха се занимавали с МАТ,ако не беше задължително.Голямата е АЕ/НЕ /БЕЛ.Другите 3-ма съм сигурна,че където и да влязат няма да изберат МАТ или нещо свързано с нея.
                      Освен това гимназията не определя насоката за висше.Зет ми е завършил худ.гимназия,а първото висше е програмиране ,второто  вече графичен дизайн.Та хич не правим истерии къде ще учат.

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 20:55 от Didia

# 918
# 919
  • София
Дидиа, като сте го играли толкова много пъти, със сигурност имате много по-разумно отношение към нещата. 😊

# 920
За мен е много рано такова разделение - на математици, лингвици и т.н. в гимназиален етап на обучение. Всички трябва да могат да пишат правилно, да развият богат речник. Математиката не е само за математици, а за всички.

Интересното е, че всички очакват нивото на образование да се вдигне отвън, а не разбират, че всеки сам може да си вдигне нивото на обучение. Децата слушат, че някой друг им е виновен, вместо да залягат над учебниците.

И от мен още +100. В нашето училище часовете по бел са само задължителния минимален брой. Аз съм кръгла нула по бел. Но купувах сборници с тестове и детето само след часовете ги решаваше. Където не знае нещо и не разбира отговора - питаше учителката в училище. Това си е 100% работещ вариант. Същото може да се направи и със сборник по математика още от 5-ти клас. (При нас по математика учителите караха децата да го вършат това, но в троен размер, което ако е само за цел НВО не е нужно. Където няма учител, който да натиска, а има родител, който вижда, че нещата не са както му се иска, то той да натиска.) И да се трупат знания бавно и спокойно. НВО не е нито за математици, нито за лингвисти. Базово е.

Горното го пиша за родителите на по-малките, които им предстои подготовка за НВО.

# 921
  • София
Някой знае ли къде на друго място по света има такова разделение на езикови и природо-математически?
Аз знам за гимназии, където спрямо интересите и резултатите на децата училищният материал им се преподава на различни нива, но не им се налага да прекарват по два часа в път, за да учат в елитна гимназия.
Има и още как! Даже е по-гадно, защото не всички имат възможност да променят резултатите си на един изпит, а са подложени на няколко годишен скрийнинг. Това е много дълга тема,  но не са по-ларж от нас. При нас все още се дава шанс на всички деца.
Иначе в гимназия, каквато и да е, учат латински и древногръцки, не са като при нас, само в НГДЕК. Представям си как ще гръмне форума, ако нечие златно яйце трябва задълже да учи латински! Joy

# 922
Дидиа, като сте го играли толкова много пъти, със сигурност имате много по-разумно отношение към нещата. 😊
                     Аз - да,ама се боря с дъщерите. И тях ги гони "елитната" мания.Сравнявайки двамата - едната в елитна гимназия,другия - във 2-ри ешалон виждам,че във 2-я ешалон отношенията и климата в класа са по-добри.Ясно ми е ,че това не зависи само от децата,но младежът никога не е споделил клюкарски истории или конфликти в класа,докато девойката - постоянно коментира и приятелите и са от по-големите или по-малките класове.
                      Сега просто искам детето да попадне в спокойна обстановка .Тя е по-емоционална и твърде лично приема дори елементарни конфликти и отношения.
                      И тя не иска немски и МАТ та чакам 3-ти да видя какво е сътворила майка и.Уж ще определя детето,ама ще видя дали е така чааак утре!

# 923
  • София
И още нещо да кажа, което на много може да не се хареса, но това е моето мнение, а съм свикнала да си казвам това, което мисля и спирам изобщо да коментирам по тази тема. Ако някой си мисли, че само с курсове и уроци в 7 клас по мат. детето му ще постигне главозамайващи резултати по мат. дълбоко се лъже. Особено ако това дете има пропуски, които трудно се наваксват. А както се убедихме и тази година в НВО имаше задачи от 5-класен и 6-класен материал. Дори прословутата 22 зад. си беше  чисти пропорции, учени в 6 клас. Проблемът с мат. за мен е малкото часове по този предмет в „обикновените” училища, препускането през материала и липсата на часове за упражнения. А и колко от децата вкъщи решават допълнително задачи? Какво домашно се дава в училище? Мога да споделя за нашето – домашното е попълване на УТ, а всички знаете какви са задачите и колко на брой са там. Еми няма как да се случат нещата, освен ако мама или тате не се заеме и не изисква от детето решаване на задачи. Да, то ще се дърпа в масовия случай и ще твърди, че му е трудно и нищо не разбира, но в много от случаите това не се дължи защото е тотален нематематик. Просто му липсва натрупването и решаването на задачи, а математиката е това – решаване на мнооого задачи, за да се усвоят от детето. Е неуспях да постигна това с моето дете, на което му намилах да решава и решавах с него вторият срок на 7 клас, което вече е късно, но пак му беше от полза. Ако беше решавал по 10-15 задачи на ден с нормална трудност, но не само в 7 клас съм сигурна ще щеше да има повече точки от това, което изкара, защото НВО в този си вид не е трудно.
Аз съм тотален хуманитарист, никога не са ми вървяли математика, химия, физика, но нямах равна по история и география например.   Като отворих учебника по математика за 7 клас ми се дорева. Повечето неща ми се струваше, че никога не съм учила и виждала (не ми се смейте, но и досега се чудя ние учили ли сме симетрала на отсечка). Тъпо и упорито като едно 13-годишно дете започнах да чета учебника, да решавам задачи, сборници и ПИ. Накрая ако искате вярвайте изпитвах удоволствие да решавам задачи . Така че за мен това е истината промяна в програмата, повече часове по математика, в това число  и такива за затвърждаване на материала и задължително решаване на задачи и вкъщи. И тогава съм сигурна, че резултатите по математика няма да са такива.
Спирам по темата и отивам да работя! 

# 924
Никакъв шанс да прочета това, което сте изписали през последните дни, докато ние скиторехме из Родопите. Надявам се, че всички сте си подредили вече желанията.
Младежът издържа третия си изпит, както се шегуваме с баща му, т е. да докаже, че може да кара колело пет дни здраво в планината по труден терен, съчетание от камъни, корени, как, зверски изкачвания, трудни спускания, бутане и носене на места. Пиша му отличен, защото се представи наистина на висота. Дори и аз не очаквах да се представи толкова добре.

# 925
Мисля, че смесвате наименования на училища с профилиране.
Наименование "езикова гимназия" с посочване на основния чужд език може да има училище, за което са изпълнени следните условия:
1. предоставя обучение по рамков учебен план с интензивно изучаване на чужд език;
2. предоставя обучение на основния чужд език в IХ и в Х клас по минимум три учебни предмета извън учебния предмет чужд език;
3. повече от половината от паралелките във втори гимназиален етап са в профил "Чуждоезиков".

Наименование "Математическа гимназия" може да има училище, в което повече от половината от паралелките във втори гимназиален етап са в профил "Математически" и "Софтуерни и хардуерни науки" или само в профил "Математически".
Наименование "Природо-математическа гимназия" може да има училище, в което не по-малко от 60 % от паралелките във втори гимназиален етап са в профил "Природни науки", "Математически" и "Софтуерни и хардуерни науки" или само в профил "Природни науки".

Тоест и в ЕГ може да има паралелки, които не са профил Чуждоезиков, и В МГ  и ПМГ може да има профили , които не са сред описаните. Може да има дори професионални паралелки.
Освен това, рамковият учебен план, учебните програми за ООП и ПП са едни и същи за всяка паралелка с даден профил, независимо от училището, в което се намира тя. Няма пречка чужд език да бъде профилиращ в МГ и ПМГ, както и математиката и природните науки да са профилиращи в ЕГ.
Конкретните разлики идват от това как ще бъдат разпределени часовете по ИУЧ и ФУЧ и разбира се от отношението на преподавателите и учениците към учебния процес.

# 926
  • София
Аз искам да попитам нещо свързано с профилирането, стига да сте наясно. Досега, когато децата си влизаха в паралелки с определени профили, целият клас си вървеше заедно до края. Сега обаче разбирам, че ще трябва допълнително всяко дете да избере профил. Това значи ли, че след 10 клас, класовете ще са смесени? И свободно ли се избират 2 допълнителни профила или си вървят по двойки?

# 927

И от мен още +100. В нашето училище часовете по бел са само задължителния минимален брой. Аз съм кръгла нула по бел. Но купувах сборници с тестове и детето само след часовете ги решаваше. Където не знае нещо и не разбира отговора - питаше учителката в училище. Това си е 100% работещ вариант. Същото може да се направи и със сборник по математика още от 5-ти клас. (При нас по математика учителите караха децата да го вършат това, но в троен размер, което ако е само за цел НВО не е нужно. Където няма учител, който да натиска, а има родител, който вижда, че нещата не са както му се иска, то той да натиска.) И да се трупат знания бавно и спокойно. НВО не е нито за математици, нито за лингвисти. Базово е.

Горното го пиша за родителите на по-малките, които им предстои подготовка за НВО.

Принципно съм съгласна с теб, но....Аз също съм много зле по БЕЛ и дори ако опитам да помагам, по скоро го обърквам или греша Simple Smile Учителката му в училище е свестен, ерудиран човек със големи възможности по предмета, но...детето ми почти никога нищо не пита (в училище и на школа), срам го е да не се изложи. А по време на ДО почти насила го карах да пише въпроси и учителката все пишеше "Ако имате въпроси, питайте" и нито веднъж НЕ получи отговор Simple Smile Явно жената не се справя добре с техниката...Simple Smile))

мама МОНИ, аз пък съм против големите домашни, смятам че е по добре да се реши една задача, но тя да се осмисли, да се разбере всяка една част от къде идва и т.н. отколкото това което искаше учителката от нашата школа тази година (не съм доволна от нея, въпреки добрия резултат на детето на НВО мат. Simple Smile) по 5-6 теста за домашно...и той ги решава с огромно мърморене и недоволство, всеки път на 80%, само което знае, защото иска време и за игра например - тя доволна от него, защото другите и толкова не пишат и остават едни 20% (може би един и същи тип задачи) неразбрани и тя и идея си няма, че това дете има нещо недоразбрано, защото при този обем задачи няма как да забележи...

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 09:36 от MollyBy

# 928
Ей го, в Плевен и Велико Търново са решили, че математик не може да учи език.
Проблемът е само в София и Варна май. На останалите места да се справяш с единия предмет е достатъчно.
Иначе вдигането на летвата за мат за МГ ще "спаси" деца. С този формат на прием в МГ се озовават деца, разбира се доброволно, които никога не биха се готвили за специален прием в МГ, ама в гоненето на "елитност" си го причиняват.

# 929
  • у дома...
Мария77, днешните родители и децата ни сме един мрънкащ и прехвърлящ отговорности продукт. Учителите са виновни, училището е виновно, световната конспирация за нов ред е виновна, КОВИД е виновен. Ние не сме и никога няма да сме виновни. Още от детската градина почваме с мрънкането - "вие трябва да ми възпитавате детето". И стигаме до училището - там се мятаме от "нищо не ги научиха" до "много ги тормозят с домашни". Иначе имам безброй примери около мен: "Моят Пешко е супер с компютрите и е само за ТУЕС, щото е цар на Фортнайт". Ама че нито Пешко, нито Пешковата майка са си трътнали задните части и да учи поне материала, който преподават - затова е виновен учителя по математика.

Моята девойка е с 33 точки по математика на НВО. Страшно много им се радвам точно на тях, защото тя си ги отвоюва сам сама. Пререшаваше решени задачи от сборници, гледаше всички уроци в уча се и по БНТ. Реално половин година сами се обучаваха по математика. 91,5 т по БЕЛ са продукт на взаимните усилия учител - дете. От децата в класа само се искаше да работят по дадените задачи от учителката. Някои деца и това не направиха.

Общи условия

Активация на акаунт