СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 80 898
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 930
  • Някъде в Европа...
Никакъв шанс да прочета това, което сте изписали през последните дни, докато ние скиторехме из Родопите. Надявам се, че всички сте си подредили вече желанията.
Младежът издържа третия си изпит, както се шегуваме с баща му, т е. да докаже, че може да кара колело пет дни здраво в планината по труден терен, съчетание от камъни, корени, как, зверски изкачвания, трудни спускания, бутане и носене на места. Пиша му отличен, защото се представи наистина на висота. Дори и аз не очаквах да се представи толкова добре.
Стон, поздравления! Моят синковец си мечтае за майка като теб, а не като мен, която за пръв път в живота си чу думата "курбел" от неговата уста... 😃 Бъди сигурна, че детето ти е ужасно щастливо след тази една седмица...

# 931
Аз мисля, че по- добре да се примирим, че някои деца не са толкова умни:) А и нямат качества на характера, които да компенсират природните дадености. Когато го осъзнаеш това, се живее по- лесно. Иначе ще си похабим здравето и нервите, докато децата завършат.

# 932
Ще си позволя едно почти “еретично” мнение. Всички твърде много говорим и се тревожим за “академичната” част на образованието, и твърде малко за чисто личностните качества на децата. Това за мен е парадокс, защото катализаторът за успех в живота винаги са били личностни качества, напр. упоритост, последователност, непримиримост и най-вече креативност. Иновацията е експонентния еволюционен модулатор както в личен, така и в обществен план. А иновацията и академиката винаги са в конфликт. Функцията на образованието е да създаде модел на мислене, основан на общоприети социални и научни догми. Този модел трудно се разчупва и често пречи в живота, тъй като не предполага поемане на риск и излизане извън догмата. Разбира се, че няма универслана рецепта за успех, но аз мисля, че изборът на образование трябва да е съобразен изцяло с личните качества на децата. За мен доброто образование е това, което ще надгради силните персонални умения, а не задължително “академичната” подготовка. Впоследствие, развитият личностен талант ще помогне на това дете да вземе най-правилните за него житейски и професионални решения.

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 09:38 от atsekov

# 933
Просто майка, ситуацията у вас, доказва че не си права в тезата си.
Комбинацията е дете - заинтересован родител - училище. ЕДНО от тези три да не "работи" не се получават нещата.

# 934
  • у дома...
Solnichka, това е идеалния вариант. Най-вероятно не съм се изразила добре. Идеята ми беше, че всяко едно звено абдикира по един или друг начин от тази верига и разчита, че другите две звена ще се справят и без него и ще го компенсират. Тотал щета вече става, когато абдикират и трите, но претенциите са възголеми. В цялата ситуация знам и аз къде сбърках.

# 935
Моят човек си взел  и свидетелството и май повече няма работа в училището.
А, получил е книга за успеха си - интересна, криминална, става за четене, което си е позитив. Слава Богу, че не е пак от задължителния прочит.
При нас, както вечеписах, грамоти не дават. Ако ще и със 7 да си завършил.

Аз мисля, че по- добре да се примирим, че някои деца не са толкова умни:) А и нямат качества на характера, които да компенсират природните дадености. Когато го осъзнаеш това, се живее по- лесно. Иначе ще си похабим здравето и нервите, докато децата завършат.

Повечето деца и повечето хора сме си просто хора - обикновени. Просто с едни в определен етап е работено повече и по-качествено - късмет.
И с училищата за мен винаги е било така - повечето са си съвсем обикновени. Късмет - да случиш на хубав клас и свестни учители.
Нерви нито сме хабили, нито ще го правим занапред по такъв повод.

Ще си позволя едно почти “еретично” мнение. Всички твърде много говорим и се тревожим за “академичната” част на образованието, и твърде малко за чисто личностните качества на децата. Това за мен е парадокс, защото катализаторът за успех в живота винаги са били личностни качества, напр. упоритост, последователност, непримиримост и най-вече креативност. Иновацията е експонентния еволюционен модулатор както в личен, така и в обществен план. А иновацията и академиката винаги са в конфликт. Функцията на образованието е да създаде модел на мислене, основан на общоприети социални и научни догми. Този модел трудно се разчупва и често пречи в живота, тъй като не предполага поемане на риск и излизане извън догмата. Разбира се, че няма универслана рецепта за успех, но аз мисля, че изборът на образование трябва да е съобразен изцяло с личните качества на децата. За мен доброто образование е това, което ще надгради силните персонални умения, а не задължително “академичната” подготовка. Впоследствие, развитият личностен талант ще помогне на това дете да вземе най-правилните за него житейски и професионални решения.
Когато подборката е по "академичност", често не се получават добри колективи, като цяло. И средата не е особено плодотворна за личностно израстване. Изострената конкурентност е чист негатив. Особено за психиката на човека. Академични успехи човек може спокойно да постигне и сам с добри частни учители.
Но по други личностни критерии подборка няма, поне не и у нас.
Та отново - шанс. И лични качества, особено адаптивност, креативност и социална интелигентност.

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 10:01 от Judy

# 936
При нас в 10:30  ще им раздават свиделствата. Всяка година дирещторът ги връчва официално на двора, а в Плевен е пек и горещина до 101 и вазад. Подготвили са подаръци за класния и за учителките по БЕЛ и МАТ.
После ще се черпят целият клас в заведение.
Вчера ми звъни класният на пожар. Ък, мък, изкара ми акъла. Викам си: край! Объркаха дипломата на детето. Той пак ъка, мъка, накрая се оказа, че търси Моника и не могъл да намери номера й😀
Да напишела съчинение за днес на тема цитирам" за седми клас нещо'".

# 937
Аз изхабих много нерви тази година  в посока "Пенчо бре, учи!". И истината е, че безкрайно много се зарадвах на резултатите, които е постигнал при това отношение към ученето. После обаче влязох в друг филм - тук отчаяно се питаше какво ще правят деца с толкова малко точки, сходни на неговия бал. И започнах да се съмнявам в преценката си трябва ли да се радвам:smile:

# 938
Amanda, аз пък мисля, че всяко дете е умно. Не може два изпита, които те вкрват в клъп, да определят ума.
Аз много се радвам на хора, добри в професиите си и в този смисъл бих искала да се възродят професионалните гимназии. Няма нужда от кухи вишисти, а има нужда от добри специалисти.

# 939
  • софия
И при нас днес дадоха свидетелствата. Детето има и грамота. ЖДБ! Вчера ранен следобед класната ни изненада, бяхме се подготвили за утре, но се организирахме.
Остава ни да раздадем албумите, за които нямаше как да реагираме толкова бързо, но станаха жестоки и децата ще имат страхотен спомен.

# 940
Аз изхабих много нерви тази година  в посока "Пенчо бре, учи!". И истината е, че безкрайно много се зарадвах на резултатите, които е постигнал при това отношение към ученето. После обаче влязох в друг филм - тук отчаяно се питаше какво ще правят деца с толкова малко точки, сходни на неговия бал. И започнах да се съмнявам в преценката си трябва ли да се радвам:smile:

Дали трябва да се радваш - това всеки може да се каже, едва когато децата си видят новите училища и класове и установят как се чувстват в тях.
Точките нямат особено значение тук.

Ние просто си следим сроковете и графика и толкоз. Животът си тече и винаги си е текъл нормално.

Amanda, аз пък мисля, че всяко дете е умно. Не може два изпита, които те вкрват в клъп, да определят ума.
Аз много се радвам на хора, добри в професиите си и в този смисъл бих искала да се възродят професионалните гимназии. Няма нужда от кухи вишисти, а има нужда от добри специалисти.

И аз мисля така. И споделям тази мисъл от поне едно 20 години.
За жалост повече професионални гимназии са направо унищожени.

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 10:13 от Judy

# 941
Не са достатъчно умни за формата Simple Smile Така звучи по-добре.
Хубаво е да се насочват към професионални паралелки, ама и за там се искат умения...

# 942
Значи ние водим класацията със събиранията.
Онзи ден им правиха тържество в училище и награждаваха пълните отличници. Онази вечер целият клас, класната и госпожата от занималнята, както и двете госпожи от началния етап, плюс почти всички родители бяхме на заведение. Бяло вино, торти, приказки, откарахме до посред нощите. Днес пак ги събират в училище, ще им раздават свидетелствата.
Абе голям купон тече при нас Joy

# 943
И аз мисля, че всяко дете е умно. Не винаги се получава откриването и развиването на потенциала.
Професионалните гимназии ще разцъфтят,  когато завършването им гарантира реализация без нужда от "кухо" висше. Кухото висше е друг проблем несвързан с наличието/липсата на професионални паралелки. Да стегнат изискванията към университети и студенти и да се изисква упорита работа там като за НВО 7 клас и няма да е кухо.
И пак остава позитива на гимназиите да не избираш посока в 7 клас.

# 944
  • На морето!
Тези изпити не измерват интелект, а степен на усвоеност на учебен материал. Можем да кажем, че децата са математици, добри читатели, упорити, последователни, че се справят отлично по време на стрес и пр., но само по себе си това е изпитване в конкретен момент върху конкретен материал, който голяма част от тях дори няма да си спомнят след 5 години. Никога не бих приела да се каже, че несправилите се отлично деца не са толкова умни или, че само в първи ешалон са интелигентите, останалите са посредствени и трябва да приемат този факт.

Иначе за протокола- племенницата ми има 100т по математика и над 90 по БЕЛ, а дори не е прочела целите произведения. Синът ми ще е следващата година, не очаквам от него такива резултати и като чета как точки около и под 70 се смятат за слаб резултат- плаша се малко. Очаквах следващата година задачите по математика да са по-трудни, поне във втора част, заради протестите на математическите гимназии, но като чух министъра, може би ще се запази тенденцията.

Общи условия

Активация на акаунт