СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 80 994
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 945
Бисе, ама вас са ви оформили преди 03.07 Simple Smile. Бравос!

# 946
И аз мисля, че всяко дете е умно. Не винаги се получава откриването и развиването на потенциала.
Професионалните гимназии ще разцъфтят,  когато завършването им гарантира реализация без нужда от "кухо" висше. Кухото висше е друг проблем несвързан с наличието/липсата на професионални паралелки. Да стегнат изискванията към университети и студенти и да се изисква упорита работа там като за НВО 7 клас и няма да е кухо.
И пак остава позитива на гимназиите да не избираш посока в 7 клас.

Аз мисля, че изборът на посока започва още от най-ранна възраст - с възпитанието и извънкласните занимания. Ключовото е да е съобразен с характера, желанията и наклонностите на детето.  Общоприетото правило е, че за постигането на много високо ниво на определено умение са необходими минимум 10 000 часа подготовка (теорията на Гладуел). Гимназиите са малка част от това усилие. Важното е, в периода, в който децата все още не могат да вземат самостоятелни решения, да се погрижим първата част от въпросните 10 000 часа да са съобразени с личните качества на детето и да му бъдат максимално приятни и интересни. А за всяко дете е различно. На голямата ми дъщеря математиката и идва “отвътре”, но изобщо не я обича - влекат я изкуствата и социалните комуникации. Може да учи в МГ и ще се справи отлично там, но ще бъде неудовлетворена. Малката е съвсем различна - истинска радост и доставят само биологията и езиците. А пък синът ми е още по-голям парадокс - всички предмети му се отдават със завидна лекота, но най-щастлив го прави спорта (според всички там е най-големия му талант). В избора на училище за всеки от тях ще вземем решение, което в най-голяма степен стимулира (или най-малко пречи на) индивидуалността на всяко от децата.

Успех и здраве на всички деца и родители!

# 947
Тези изпити не измерват интелект, а степен на усвоеност на учебен материал. Можем да кажем, че децата са математици, добри читатели, упорити, последователни, че се справят отлично по време на стрес и пр., но само по себе си това е изпитване в конкретен момент върху конкретен материал, който голяма част от тях дори няма да си спомнят след 5 години. Никога не бих приела да се каже, че несправилите се отлично деца не са толкова умни или, че само в първи ешалон са интелигентите, останалите са посредствени и трябва да приемат този факт.

Иначе за протокола- племенницата ми има 100т по математика и над 90 по БЕЛ, а дори не е прочела целите произведения. Синът ми ще е следващата година, не очаквам от него такива резултати и като чета как точки около и под 70 се смятат за слаб резултат- плаша се малко. Очаквах следващата година задачите по математика да са по-трудни, поне във втора част, заради протестите на математическите гимназии, но като чух министъра, може би ще се запази тенденцията.

Математическите гимназии да си лобират за допълнителни изпити или модул.
Няма цяла България с тях да се съобразява, все пак. Светът не е математика. Нито образованието - МГ. НВО следва да е съобразено с училищния материал. Затова е "национално". Важни са всички деца, не единици и то - предимно обучавани до 5-ти клас по предмета извън системата.
С тези плачевни средни резултати последните две години по предмета от НВО е очевидно, че следва да се преработи програмата в училище. Не НВО. То си е горе-долу в ред. И следва да продължава да покрива само училищния материал.

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 10:50 от Judy

# 948
През цялото време обсъждаме този формат на изпитване. И сравняваме децатa, родителите, учителите и школите спрямо него.
Нищо не давате да се каже- ако се твърди, че на някой са му лесни езиците и програмирането, то е защото мама преценява от игрите, иначе не е така:) Ако кажеш, че детето не е умно достатъчно, това е недопустимо Simple Smile
 Вярно е голямо безумие това НВО.
Нашите още нямат годишни оценки в електронния дневник.

# 949
  • София
Игрите какво общо имат с програмирането, ако не ги пишеш, а ги играеш, че не схващам? Програмирането не е за всеки, казвам го като жена на укатецар, завършил ТУ, който категорично казва, че програмирането не е неговото. И го е разбрал доста рано. С компютри се занимава, така или иначе, но не програмира.

# 950
А накой случайно да знае къде учат (или къде са завършвали основно и гимназиално образование) децата (внуците) на министъра на образованието, В. Кастрева или на В. Божков и разните там главни прокурори, банкери и др? Просто се замислих, дали висят те или жените им по форумите като нас? Имам впредвид на Елита въобще.

# 951
Ти пък. ...от луната ли падаш

# 952
  • софия
В нашия клас има дете, близък родственик на министър. Знаейки резултатите от НВО, от дипломата и как се справя през годините, ще следя с интерес къде ще учи в 8ми клас Simple Smile
Нямам грам илюзии.

# 953
А накой случайно да знае къде учат (или къде са завършвали основно и гимназиално образование) децата (внуците) на министъра на образованието, В. Кастрева или на В. Божков и разните там главни прокурори, банкери и др? Просто се замислих, дали висят те или жените им по форумите като нас? Имам впредвид на Елита въобще.

Аз имам известни лични наблюдения по въпроса. В т. нар. “елит” разпределението след 6-7 клас е горе-долу следното:

1. Частни пансиони в Англия или Швейцария;

2. Англо-американското училище;

3. Американски колеж;

4. Други

Познавам доста умни деца сред тези, но и много, които нямат мотовация и амбиция и не издържат на напрежението и изискванията в чуждите училища.

# 954
  • софия
Някъде бях чела, че голямата дъщеря на физкултурника Цветанов учи/е завършила ААУ. Едва ли ще/е направил нещо различно и с останалите 2.

# 955
В нашия клас има син на министър. Изкара си 100 на математика. Приет е и в АК. Не зная какво ще изберат. Имаме и син на депутат (не от най-редовите, а по-висш). Изкара си над 90 и по двете НВО. Също не зная къде ще продължи, но балът му позволява да избира.

# 956
В нашето училище свидетелствата ще ги раздават от 11.00 часа! Иначе от 10.00 часа ги викнаха за снимки за албум! После тържеството ще е от 13.30ч. на заведение с басейн! Иначе подредихме и ние училищата, по възможност почти без математика, с утрояване по БЕЛ + 1 математика!За първо класиране шанс няма, но ще чакаме второ, трето и така, дано се класира някъде!

# 957
Бисе, ама вас са ви оформили преди 03.07 Simple Smile. Бравос!
Мария, доживях оформянето😀

# 958
Мами, привет! Mask Relaxed
Нямах възможност да чета новата тема и се извинявам, ако задавам въпрос, който е коментиран... В сайта на ТУЕС изрично пише, че трябва медицинско за цветоусещане и диоптри. Въпросът ми е дали и други училища го изискват и кои? Не намирам по сайтовете на училищата да пише... Persevere Innocent

# 959
Ами защо не ги пращат в 31-во, ФЕГ, 73-то, или СМГ , НПМГ? Замислих се , защото вчера един познат ми каза "не е толкова важно какво и как го учиш, ами какви контакти имаш и с кого си в компания".

Общи условия

Активация на акаунт