СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 80 646
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 1 650
Все още не сме подали, даже не сме мислили как да подреждаме желанията. Най-вероятно ще е днес като мине и последния изпит. Нейното единствено желание е НГДЕК и много се надявам да се справи добре днес на изпита по история. Сигурно довечера ще седнем да ги измислим и подредим . После ще се отдадем на заслужена почивка.
Успех на всички деца , които ще се явяват днес! 🍀

# 1 651
  • софия
Успех на изпита по история на бъдещите НГДЕКчета днес 🐞🍀

# 1 652
Вече трети ден няма промяна в нашата подредба (първите дни се мятаха паралелки нагоре надолу през няколко часа) и май е време вече да се подава. Извинявам се, ако вече е коментирано - понеже се колебая дали да отида в училището или да подадем онлайн, имам един въпрос: може ли след избора си по всяко време да влезе човек в профила си и да си провери избора на подадените желания, независимо къде е подал ( самостоятелно или в гнездо)? Не сме скарани с технологиите в къщи, но имам леко безпокойство по отношение на стабилност, обратна връзка и интерфейс, поне да нямам терзания по отношение на тази част, че вече се умоих тотално.
Да, може. Независимо къде си подал, в профила на детето ще се вижда цялото му "досие". Онлайн е по-удобно.

# 1 653
Бети, благодаря за новата тема!
Може би беше мой ред.
Утре си ти! Аз няма да имам възможност, че през телефона е по-сложно. Simple Smile
Нашите паралелки май 11 излязоха, но първите три са недостижими. Като чета по колко редите... Но като гледам от миналата година баловете, последната паралелка, дето сме писали, е с около 80 точки по-малко от бала на девойката, та се надявам, че ще се закрепи някъде...
Успех на децата днес!
Бубче, съжалявам за преживяното! Приятна почивка и от мен!

# 1 654
  • София
Дадено Hug.
Ние наредихме 7 като едва ли ще слезе да под 3-тото, но за всеки случай.
Сложихме и ТУЕС без медицинско. И без това ни е на 6-то място. Едва ли ще стигнем до него. Ако се налага да вадим медицинско, чак тогава ще вадим. Надявам се, че няма да е проблем, предвид съобщението, което излезе, че може и при записването да се представи.

# 1 655
  • София
Слънчевата, не, просто съм любопитна. Обичам всякакви статистики, мания някаква. Ясно ми е, че не ми е добро предложението, защото хора могат да се влияят и да пренареждат, виждайки числата. Но ми е любопитно да видя примерно топ 10 на паралелките в София по първо желание (кои са истински най-желаните, а не кои са най-често вписаните в заявлението).
Аз миналата година поисках такава справка и вижте каква смешка получих:

“Във връзка с Ваше заявление, постъпило в РУО – София-град с вх. № РУО1-24634/22.08.2019г. относно достъп до обществена информация, съгласно чл. 33 от Закона за достъп до обществена информация, Ви уведомявам, че софтуерният продукт, с който се извършват централизираните етапи на класиране по държавния план-прием на ученици след завършено основно образование не позволява генериране на справка с желаната от Вас информация, поради което РУО – София-град не разполага с исканата от Вас обществена информация.”

# 1 656
Защо да е смешка? Откровено са си признали, че нямат инструмент, с който да генерират такава справка. Не са се сетили предварително да я поискат от фирмата, която им е писала софтуера. А по време на кампанията едва ли ще поискат доработка, ако не става въпрос за фатална грешка в кода. 🙂

# 1 657
Ех, жалко, ще си остана с незадоволено любопитство. Хрумна ми този въпрос покрай фег: колко деца отиват там като целенасочено желание и колко като компромис. Не е важно, чисто любопитство.

Някой наясно ли е къде да прочета за следния казус: българче, живяло 2 години в чужбина (6ти и 7ми клас), учило не в бг училище, т.е. няма дори оценка по бел, няма българска диплома за основно образование, не се е явявало на нво, но може да му се наложи септември да се върнат в БГ. Трябва ли да се явява на някакви приравнителни изпити по предмети (вероятно само по бел), за да се запише в бг гимназия? И вероятно може да се запише само където има свободни места?

# 1 658
Мария, вчера обсаждахме същия казус вкъщи, защото детето е убедено, че ще бъде прието в плевенсата ГПЧЕ.
Зачудих се, дали с директорско решение , може да се случи това.

# 1 659
  • Sofia
За мен подобна статистика също е интересна. Едва ли е толкова сложно при наличие на инфо да се експортне.

# 1 660
  • София
Защо да е смешка? Откровено са си признали, че нямат инструмент, с който да генерират такава справка. Не са се сетили предварително да я поискат от фирмата, която им е писала софтуера. А по време на кампанията едва ли ще поискат доработка, ако не става въпрос за фатална грешка в кода. 🙂
Смешка е , защото според мен не е вярно, че не могат да генерират такава справка.
Всяка година тръбят, че най-желаната гимназия е 22 су, значи могат да генерират колко деца са я посочили някъде в списъка с желания, а пък не могат да генерират за всяка гимназия колко деца са я заявили като първо желание...

# 1 661
Мария, обикновено такива деца се разпределят в паралелки с езика на страната, от която се прибира като допълни бройки. Трябва да се свържат с РУО.
Мои познати преди 7-8г се върнаха от Италия. Каката беше в 8 клас и от РУО ги насочи ха към ЕГ с италиански

# 1 662
  • София
звездица, не е баш така. Тази справка не носи нова, конструктивна информация, не е по задание, няма за какво да се използва. В такъв случай защо да утежнява програмата, а и да се оскъпява излишно. Много е вероятно да се забави и процеса за класиране. Та, струва ми се, че отговорът им, е коректен.
Специално за ФЕГ и другите високобалови училища не мисля, че са компромис за някого. Едва ли са писани на по-ниско от пето желание.

# 1 663
  • Sofia
А какви са плюсовете на немския пред испанския?

Аз знам и двата езика - с испански съм работила 3 месеца, с немски от 2002 г. досега.
Немски се говори в повече държави в Европа, с които БГ има търговски отношения. По-горе TAZ писа в тази връзка, към което допълвам, че и с фирма контрагент от Франция деловата кореспонденция течеше на немски, а по един проект с унгарска фирма изпълнител абсолютно цялата официална документация беше на немски, т.е. немският не беше просто работният език за комуникация, а договори и всички проектни документи си бяха на немски, без да е нужно после да бъдат превеждани на унгарски, за да са валидни.

Испанският език е изключително лесен и може да се усвои с лекота на курс или дори самостоятелно, няма нужда да се инвестират 5 години в ученето му. Фразата е близка до българската.
Немският език е доста специфичен и изучаването му в училище може да даде необходимата по-солидна основа.
Скрит текст:
Когато в университета имахме за домашно превод от немски на български - вадехме непознатите думи и превеждахме писмено. При превод от испански само записвахме новите думи в междуредията и в час превеждахме на момента.

Много младежи са се насочили да следват в Германия и Австрия...

Всичко това няма никакво значение, ако детето не желае да учи немски или не смята да се реализира с него.
Само в подкрепа на всичко изложено добавям, че голяма част от чуждите инвестиции в България са германски.
И ние говорим, ли говорим с баща й за немски език, но девойката не иска и да чуе за това като нов език. Английският й е на ниво B2, така че НЕ би бил от полза, но тя си държи на ИЕ.

# 1 664
Детето учи в интернешънал скул на АЕ, а не на езика на държавата. Но пък в АЕГ те учат на АЕ, а то очевидно си го знае и ще му е излишно да го разпределят в училище с АЕ от 0. Аз вече и с претенции Simple Smile))). Да, ще се свържат с РУО като дойдат, искаше ми се да попрочета, за да мога да помагам, ако се наложи.

Пето желание си е компромис Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт