🍀 КСК 2020 - July morning! 🍀

• 349 637
  • 725
  •   1
Отговори
# 75
Ванеса, аз не разбрах - защо си поставила като първо желание специалност която не искаш?

Мислех, че няма шанс да ме приемат, защото става въпрос за рядка филология - рядък език, но впоследствие осъзнах, че имам реален шанс и че балът ми всъщност е достатъчно висок. Не казвам, че постъпих по най-умния начин, но все пак аз съм на 19, простено ми е да нямам нужния опит все още. На първо желание писах също филология, но славянска - българска, защото имам афинитет към нашия език и литература, но вътрешно в мен надделява желанието за нещо по-екзотично и ново, което да науча. Имам интерес към културата на страните, в които се говори въпросният рядък език.

И все пак - дори да съм постъпила неразумно, според мен трябва да има право за редакция на специалностите преди изтичане на крайния срок за подаване на заявленията. Simple Smile

# 76
  • Варна
Разбра ми въпроса.

И в 7ми клас и сега се говори едно и също. Специалностите/училищата се редят по ред на желание. Не се гледат статистики, не се хвърля боб. Статистиката е да си запълваш времето докато чакаш резултати. Дадено е правото да се напишат максимален брой т.е. пак ще се стигне до там където си пресметнал шанса... но пък знае ли се. Винаги има едно но.

Правилата за кандидатстване не са променени от предходни години, нали? Няма оправдание да не се запознае човек с тях предварително.
Да не проучи какво се учи в съответните специалности, харесва ли му към момента, такива работи.

Дано в крайна сметка останете доволни след класирането. Това е важното.

# 77
  • Пловдив
А защо подадохте заявления толкова рано, при положение че не сте категорични в избора си? Не ви упреквам, просто се чудя кое е нещото, което наклони везните в последния момент, а два дни преди това е било в безинтересна позиция. Наистина ми е любопитно. Това лутане 🤔..., при този висок бал 🤔, който имате и двете, дали не е индикация, че може да има и трети и четвърти вариант за специалност, диаметрално противоположен на вече избрания? Нещо, което не ви е хрумвало до този момент!? Знам ли.

# 78
Ами то тази година така или иначе много неща не се случват така, както са се случвали предходните години, така че не мисля, че това толкова ще сбърка цялостния процес на кандидатстване. Както и да е, не искам да споря, за мен това не е коректно. Не съм хвърляла боб, не съм се правила на интересна - нормално е човек да се подведе след толкова промени, отлагания, новости и прочие.

Иси, на кое място писа Книгоиздаването? Ако е на второ, има голям шанс да те приемат в случай, че балът не ти достигне за Журналистиката. Май двете трябва да си уредим среща и да пием по една студена вода, защото ще ни е нужно. Признавам - уби ми се вълнението от предстоящите резултати и класиране, придружени с трепета от бъдещото студенство, вече ми е все тая. Simple Smile

# 79
  • Пловдив
Деца мили, я се успокойте, нищо фатално не се е случило. Това не е седми клас. Винаги може да се смени специалност и университет. Е, цената е една година време, но нищо не е изгубено за винаги.
Не си мислете, че в чужбина всичко е цветя и рози. Навсякъде има някакъв вид разправия с някаква администрация и чакане. Ако не е при приема, ще е при пристигане и уреждане на статут в община, среща в банка, търсене на лекар.  Няма идеално място.
Хайде сега се усмихнете и не си хабете нервите излишно.

# 80
Ванеса, книгоиздаването съм го писала като второ желание, но ако не ми стигне бала за журналистиката ще ме приемат със сигурност там и ще трябва да се разкарвам до София да пускам второто класиране... Предпочитам психология или връзки с обществеността да ме приемат,ако не стане с журналистиката отколкото книгоиздаване. След 3-4 дни вече ще разберем Grinning

# 81
  • Пловдив
На второ класиране може да се изкачиш(напреднеш) в списъка с желания, а не да слезеш надолу. При него или ще те приемат Журналистика или затвърждаваш Книгоиздаването, няма как да отидеш на третото или четвъртото желание. 🤔 Или аз нещо не разбирам? Ако не те устройва второто класиране, ще участваш в трето. Следи свободните места и в другите университети, може точно там да изскочи твоето местенце.

И аз се чудя защо толкова се превъзнасят чуждите университети, като и там е пълно със “СУ-та”, “ПУ- та” и подобни 🤔😉!?

Edit: преди години, при седмокласната одисея, учителката по математика на сина ми, която беше и член на комисия и проверител към местното РУО, ми сподели следното: “през ум не ти минава, колко деца с високи оценки не попадат в елитни гимназии и желани специалности, заради неправилно подредени желания, според минималния бал на приетите от предходните години.”

Последна редакция: пт, 03 юли 2020, 09:30 от AlexaS

# 82
След като няма официална справка за минимални балове в предходни години, как се ориентирате?
И второ нещо- тази година е уникална поради факта, че нямаше предварителни изпити. Смятате ли, че това ще се отрази на минималните балове?

# 83
Попаднах на това

# 84
Според мен минималните балове за желаните специалности ще са доста високи. Около 15% от завършващите имат над 5.50 на ДЗИ и затова са тези ми предположения.

# 85
  • Пловдив
Какви ще са баловете зависи от трудността на изпита. Затова един резултат сам по себе си не носи никаква информация, ако не е максимално висок. Та в този ред на мисли може само да се гадае какви ще са минималните балове.
На някои места имаше предварителни изпити. В СУ и МУ нямаше, но в ТУ имаше. Не че има някаква информация, мистерията е пълна. Едно време беше лесно, отиваш на стената на плача и започваш да броиш. Не че броенето ще промени класирането.

Едно време моят чичо, дългогодишен учител по МАТ в МГ, който готвеше ученици и кандидат-студенти, казваше така "Не е важно колко имаш ти на изпита, важно е другите да имат по-малко от теб."

ЛУЛУ, ra2 се интересува от специалности, в които се влиза с изпит, а не с ДЗИ.
Доста от тези 15% отличници са се насочили към чужбина или точно в специалност с приемен изпит. В много специалности резултатът от ДЗИ по БЕЛ се взима с коефициент, както е било и предишни години, та ще видим /визирам ТУ, където са приемали и с ДЗИ по БЕЛ и преди/.

Последна редакция: пт, 03 юли 2020, 10:40 от dundi73

# 86
Да, аз имам предвид конкретно специалностите в СУ, в които се кандидатства с оценки от ДЗИ.

# 87
Попаднах на тази статия за ПУ , взех сериозно да се притеснявам.За СУ пък съвсем се притесних.А сме писали и  много малко желания. Оф... да идва 7-ми ,че ще полудея.

http://u4avplovdiv.com/%d0%bf%d0%be-10-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d1%8f … M8D0bV2j6XRQPPrHk

# 88
И аз съм на път да откача.
dundi73, че си права, права си, така е. Неоспорима истина.
isssii 17, да, принципът е този.
В нашия случай и предишни години, и сега е с изпити. Тази година обаче само едно явяване.
Няма друг предварителен ориентир освен ланските минимални, с уговорката, че те не са заковани,  а варират в някакви, все пак известни граници. При натрупани данни от няколко години все пак има очертани някакви граници.
При две явявания лани се взимат по-високите оценки. При едно явяване няма опция за избор- каквато-такава. По моята кокоша логика- при една оценка- шанс да спаднат малко????
Докато излязат резултати ще си изям нервите и мъча и въртя да предвидя и да намеря някакво успокоение, защото тотално вече не мога да спя.

# 89
Стискаме палци всички, младежите и девойките да попаднат на местата си. Нека сме спокойни, защото децата ни са млади и можещи, само да са здрави могат да достигнат мечтите си, ако не тази година, ще е следващата. Важното е да тръгнат по верния път, просто понякога той е по-дълъг.

Общи условия

Активация на акаунт