Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 10

• 41 083
  • 763
  •   1
Отговори
# 105
  • София
МАРИ77, имам две колежки които пият това https://www.afya-pharmacy.bg/productbg/8358 .Дожжолни са,но е къпо излиза постояно да го пиеш.

# 106
  • Русе
На мен за нисък прогестерон ми изписаха Див Ям. На 46 г. съм, до сега не съм пила никакви хормонални лекарства. Единствените ми признаци на пери менопауза са зверско главоболие по време на цикъл, скъсяване на периода между менструациите на 25-26 дни и слабо, но много продължително кървене, по-скоро зацапване. Започнах Дивия ям преди няколко дни, така че още нямам отзиви.

# 107
  • Нидерландия
Аз пих див ям, шишенцето беше за  2 месеца и е не усетих никаква промяна и облекчение на симптоми (главоболие, силни кръвоизливи, нервност, тотално сриване по време на цикъл, не работоспособност). Няма да повторя.

# 108
МАРИ77, този резултат "Т4-0.7-реф 0.7-1.48" си е хипофункция на щитовидната жлеза, нищо, че TSH си е съвсем добре. А и при хипофункция ги има тези "екстри" с прескачането на сърцето... Добре е да се консултираш и с ендокринолог Hands V
Ще видя дали не съм объркала Т4, но съм на работа сега. Личната нищо не каза, но ще ги покажа на кардиолога утре. Да , ще потърся ендокринолог. Благодаря! Ремифемина май ще почака.
Сгрешила съм. Т4 е 1.09

# 109
При нисък прогестерон се пие Витекс, а не Див ямс. Витексът помага при дефект на лутеалната фаза, ПМС, нервност, чувство за подутост и напрежение в гърдите. Има го по аптеките като Фемикур Н.
Ето и малко по-подробна информация: https://fertilaid.bg/vitex-i-zenski-fertilitet/
Пих го преди време, отрази ми се много добре на настроението и горещите вълни, на цикъла не повлия.

# 110
  • В полите на Пирин планина
Има си и добавка Витекс. Аз също пия и ми влияе много добре точно на болезнени гърди, които преди ме побъркваха.

# 111
Агнес също е с Витекс.

# 112
  • тук и там
Аз точно Агнес съм пила,нямам спомен да ми е повлиявал ,никаква промяна  при мен-но това преди около две години..Освен с да пробвам и Фемикур, сега може пък да повлияе.Не ми дойде този месец,6 дни закъснение ми отчита календара,но на мен не ми ли дойде на датата,почти го отписвам. Имам болки от време на време в десният яйчник.Другата седмица мисля да вземам час за Аг.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 00:32 от Kaisia

# 113
  • Оранжевата стая
Така като чета, стигам до извода, че и аз имам нисък прогестерон, още повече навремето като се опитвах да забременея и се изследвах си беше нисък и с тези скъсени цикли и кафяви зацапвания.. ...
Реших да започна да пия този Витекс, поне не би трябвало да ми навреди, пък като се прибера в Сф ще изследвам и хормони 🤔
Ще докладвам като натрупам наблюдения

# 114
Здравейте момичета.На мен ми е още доста рано,но се оказа,че навлизам в менопауза.Още не съм,но натам съм тръгнала.Да си призная,доста се притесних от този факт.Имам малко детенце и изобщо не ми е сега до менопаузи,но живот...Ходих при трима гинеколози,противоречиви мнения,едни са да пия ХЗТ,други казват не.Незнам какво да правя.Въпроса ми е ,който е в този период,да сподели използва ли хормони,има ли симптоми,увладяват ли се те с фитоестрогени както ме уверяват гинеколозите!

# 115
Спиделете възрастта си. Фактът че имате малко дете не е определящ, има дами които раждат на 45. За 35 годишните ХЗТ е задължително, за 50 годишните напълно излишно.

Днес имах адски болки в яйчниците, върнах се в тийнейджърските години когато ме освобождаваха от училище защото не можех да си стоя на краката. 40 години разлика от онези събития. Тогава яйчниците се развиваха, сега явно буксуват и са към затихване... Но симптомите са идентични. Каква ирония...

# 116
На 40съм.Не,че съм първа младост,но някак си не стм подготвена затова.Не очаквах.Към 50 е нормално,но НС 40

# 117
По какво съдят, че навлизате в  пременопауза (което е различно от менопауза)? Има ли свиване на яйчниците или някакви изменения на матката?
Хормоналният дисбаланс все още не е категорично пременопауза. Аз съм в дисбаланс цял живот.

# 118
Аз съм с намален размер на яйчниците от 37-38 годишна, но симптоми на премено започнаха на 40, но се преплитат с хипофункция на ЩЖ (слабо изразена)... На 43 почнаха вълни, трае се. Скъсяване на цикъла има, но не е драстично. Не е прескачал.
Сестра ми на 41 и 43 роди при същите намалени размери на яйчници без стимулации и т.н.
При майка ми на 40 спря, беше доста зле, отключи и Хашимото. Гинеколига й се инатеше на ХЗТ за повече от 6м... Ендокринолога беше категоричен, че до 55-58 трябва да пие ХЗТ заради остеопороза и др. Определено се чувстваше много по-добре с тях и направи по-плавен преход до приемлива възрадт за спиране...

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 08:20 от peneva_a

# 119
Според малкото, което знам до момента, с промените се почва от около 40. Първо ми го каза очен лекар, защото точно на 39-40 започнах да забелязвам промени в зрението си. Нося очила за късогледство и те почнаха да ми пречат да виждам наблизо с тях. Това ми беше като първоначален сигнал. Наблюдавам се....Сега, вече на 45 имам вълни - първите ми бяха преди около 5-6 седмици, нощем, за кратко, ден два преди цикъл. И други промени забелязвам...Така че може да не си в менопауза, но се започва Wink

Общи условия

Активация на акаунт