Образователен Говорилник - Виртуално бистро, Том VI

• 17 904
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
Да, задръства се системата и е ясно, че няма да обявят нулева година..
Но да мислят варианти! Особено ЧУ!
Ето някои мои първосигнални идеи  за да може да има присъствено обучение:
- отпадане на част от учебните предмети-пеене, физическо, танци, трудово (или както там се казва), театър, психолог  и т.н -Евентуално може да ги има онлайн
-разтегляне на учебната година, може да учат и в събота например (ние учехме така-макар че мои съученици не го помнят това ) и да се  разделят класовете наполовина- и едната половина учи  една седмица, другата половина следващата седмица  и така да се редуват...

А за нулевата година- спокойно може да се каже за много ученици, че изминалата беше такава от гледна точка на придобити знания...(като изключваме  7 ЧУ и  5 софийски ДУ и 10 МГ)

Последна редакция: сб, 11 юли 2020, 11:58 от mylen4e

# 481
  • София
Ти не си останалите. Наесен хората се депресират и тревожността се покачва, защото започват да усещат, че идва зима, болести и високи сметки.

# 482
В кой курорт сте, Аш?
Аз да изкажа възхищението си от гърците;) Вярно излиза, че за разлика от нашите пишман хотелиери, дето гледат да те одерат и не им пука дали си доволен, след теб друг ще им кацне, гърците не гледат да те одерат, а да останеш доволен и пак да се върнеш.
Скрит текст:
Гъркът, при когото имахме резервация, нито го знам, нито го познавам, нито съм го виждал някога през живота си. Има ясно обявена политика, която аз съм приел, когато съм плащал капаро, че при отмяна на резервацията възстановява 50% от цялата сума. Т.е. има право да задържи в пълен размер платеното капаро от 50% при отказ от резервация.  След въвеждането вчера на задължителните PCR за наша сметка, тръгвам аз снощи да канселирам през air bnb и те казват, че трябва да се обърнеш към гърка с молба да ти възстанови сумата, ако имаш обективни причини, но той може да откаже, а може и въобще да не отговори. И ако откаже, остават старите условия.
И пиша аз снощи по нощите на гърка - през сайта на air bnb. Нямам нито негов телефон, нито негов имейл, както и той няма моите - такава е политиката на air bnb. Казваме, че поради обстановката на границата, пускат през един пункт, имам заболявания, които не ми позволяват да вися часове на опашка на слънцето и въведените задължителни тестове ни натоварват финансово с още 400лв., и бихме желали да канселираме срещу пълно възстановяване на сумата. Хич не се и надявах на нищо. Писмото го пращам снощи по нощите в 24, 00 часа. Тази сутрин още в 7 часа получавам известие от air bnb, че гъркът е одобрил молбата, върнал е парите и те вече са пуснати обратно към сметката ми, като ще ги получа до 10 работни дни. В пълен размер, до стотинка гъркът връща всичко! Никога не ми е виждал очите. Имаше право и да не върне нищо.

Е как да не ги обичаш тези хора, как да не им отидеш с кеф във Гърция? Тази година няма как, но догодина непременно ще отида точно при този същия човек, ако му е свободна къщата тогава. А естествено, ако бях загубил парите, щях навсякъде да разправям колко са гадни гърците и наистина никога повече в Гърция кракът ми нямаше да стъпи. Еми, знаят хората как да правят туризъм! Евала на този грък. Кой българин щеше да върне пари, ако има право да не ги връща?

П.П. Да не си разваляме настроението, че иначе щях да напиша как много ме дразнят мненията на Анди, ама нейсе ще се въздържа Grinning

Последна редакция: сб, 11 юли 2020, 12:00 от Татко Мецан

# 483
  • София
Старосел, Мецане. Много ми харесва и мисля, че са добри в услугата си. Все повече харесвам бг курортите от този тип.

Аз пък искам присъствено да си останат и пеенето, и физическото, и театърът. Учителите по тези предмети съвсем ще откачат в изолация, а и ги намирам за важни за децата.

# 484
  • София
Ок, "нека да е лято, пък наесен ще му мислим". Всеки може да се дразни от каквото си иска колкото си иска.
Мецане, очевидно не се въздържа. Simple Smile

# 485
  • София
Няма по-лошо от нулева година. Добре че нямам камъни под ръка. Laughing
Ако отпаднат часовете по физическо и рисуване, моят няма да иска да ходи на училище.

# 486
  • в страната на чудесата
Два месеца са много време... стана видно.
Анди, крайните мнения са еднакво неадекватни и за мен абсолютно равнозначни. Както игнорантите, така и защитниците на лодкауните.
Трябва баланс, обучение на хората, информираност и решения, основани на доказателствата. Научни имам предвид.
Зима, лято, няма значение.

# 487
  • София
Санака, и моят, и моят Joy

Лейка Hands Plus1

# 488
  • София
Къде съм писала, че съм защитник на локдауна? Не си съчинявай, не съм привърженик на локдауните. Два месеца  са точно толкова време, колкото след всички протести, които ще продължат поне седмица, както гледам и следя политическата обстановка, да се навъртят още заразени и болни. Броим следващите две седмици от снощи и така с всеки ден на протести по още две седмици.

# 489
  • София
Надявам се поне сред тези, които ще вземат ръководно решение за училището от септември, да има хора - родители на малки деца, че иначе и мен ще ме гледате по ТВ пред парламента с плакатите.

# 490
  • В офиса
Мецане, пиши ++ отзив. Всъщност обобщението “гърците такива” “българите онакива” не е точно. Обикновено собствениците на вили и ваканционни къщи влизат в положение, защото за тях отзивът от всеки клиент е важен. Обратно, в големите хотели обикновено няма лично отношение и не се правят индивидуални компромиси. При тях 20 недоволни са нищо на фона на всички, които минават от там. Отделно че някои от собствениците на големи хотелски комплекси в Бг ги ползват да перат пари от други бизнеси, така че им е все тая за отзиви от недоволни.

# 491
Мецане, очевидно не се въздържа. Simple Smile

Да ти обясня и защо, за да видиш, че не е с лошо.
Първо, аз не казвам, че не си права и не коментирам права ли си или не. Но има всякакви случаи! Може ли така да обобщаваш.
Ти обичаш да казваш, когато други - не аз - ти опонират, че понеже не им изнасяло каквото пишеш, затова възразявали. Е да, права си! Не ми изнася.
Първото ти твърдение, което като червена нишка минава през всичките ти постове - как родителите трябва да са ангажирани плътно с детето в учебния процес, как отговорността е на родителя, преди всичко и само негова, как трябва да се занимава с детето и т.н. Ми, на мен не ми изнася. Защото при мен не се получава - признавам си го без бой. Много се занимавах с детето, когато беше по-малко, но в момента попорасна, има собствено мнение и вече не мога да го накарам да седне да решава задачи с мен или да прави каквото и да било.
Писаха ти и Санака, и Тинкърбел, че те не са и нямат намерение да стават даскали, и че без да са се занимавали с децата си, те са се представили успешно на НВО, и на други изпити - за сертификати и каквото щеш, и че са делегирали всичко изцяло на училището и при тях се е получило. Да, ама ти - не та не - ролята на родителя.
Ми тези твои твърдения ме дразнят, тъй като лично се засягам и си казвам - гледай какъв калпав родител съм, не мога да правя за детето си това, което Анди твърди, ами че аз се провалям напълно. Е, на кого му е приятно да се чувства провален? Еми дразня се ами.

Другото  - сега за ДО. В нашето училище организираха прекрасно ДО. От чутото и прочетеното за ДО в други училища смея да съм си съставил мнение, че нашето ДО беше може би най-доброто от всички училища в София. Всеки ден имахме онлайн часове при пълен хорариум, проведени много професионално, материала се вземаше, успяха да задържат вниманието на децата, видях, че учителите са страхотни - въобще - никакви забележки.

Обаче, тъй като детето ми е малко, в средата на май вече започна тотално да не издържа на такава форма на обучение и едвам успяхме да избутаме до края на май. Ами, отново месеци наред ДО за нас би било изключително тегаво и неприятно. Това са деца в начално училище, а не студенти. Ами то при големите дори имаше недоволство от родители от АК в тяхната тема, от родители в НЕГ в тяхната тема, че дори при гимназисти не става, ако предимно ти пращат задания по мейла, а при малките е абсурд. И аз съм с едно дете. Ами такива като Тинки със четири?! Ами немалкото форумки тук със по три?! Ми че аз се чудя как още са живи, честно.

Освен това, има много тези, че децата не се заразяват и не заразяват другите. Чува се тук-там, че имало заразени деца, и мен ме е много страх, обаче можем ли години да стоим затворени?

Ти хвалиш ли, хвалиш ДО. Ами приеми, че има деца, за които това не е подходящо. Ето Тинкърбел написа прекрасен пост, че не иска и няма да бъде, и започна да изброява - възпитател, педагог, укротител, психолог, какво беше още там. Аз пък и да искам, не мога - не ми се получава, но пък и не искам! Да се занимавам по цял ден или с часове с материал за първи (или втори) клас - ами че на мен ми е скучно, досадно, неинтересно, омръзва ми, хващат ме нервите! Отдавна съм минал първи клас.

Та така. Дистанционното според мен поне в началното училище ще бъде пълен провал.
И освен това, таксата, която съм съгласен да плащам и плащам за ЧУ, никак не съм съгласен да я плащам за дистанционно обучение! Ми то разликата е от небето до земята! Ти съгласна ли си да платиш за почивка на море, която да е онлайн, да ти показват плажа и кръчмата на монитора?

# 492
  • София
разбирам, и на мен не ми изнася, но това не отменя случващото се. Най-много искам всички да се върнем към обичайното си ежедневие преди епидемията. Обаче при това положение, което се заформя, няма друг начин, освен родителите да се заемат с част от обучението, защото епидемията и ДО след време ще минат и заминат, но ще има неща за наваксване. Когато няма риба и ракът е риба. Трябва да се компенсира по някакъв начин. Знаеш ли колко НЕ искам да съм права! Ако греша, това ще е най-приятната грешка за последните месеци за мен.
Частните училища сами регулират отношенията си с родителите, те са отделни фирми.

# 493
Ако си ходят децата нормално на училище, няма да има нищо за наваксване.

Именно защото на моето дете стоенето 3 месеца в къщи му се отрази много зле, в момента ходи на лятна занималня. Страх ме е, разбира се, ужасно много ме е страх. А, и в тази връзка, другите работи на Анди, дето пише за 20 деца, събрани заедно, също ужасно много ме дразнят:). Ами да, 20 деца са на занималнята, малки деца, естествено са по цял ден почти едно върху друго, ползват една тоалетна, ядат заедно и не знам семействата на тези деца къде ходят, спазват ли мерки и така нататък!
Обаче,  самото дете иска да ходи на занималнята и там правят изключително полезни и приятни неща! Вместо да е в къщи и да цъка по цял ден на телефона и компа - а няма земна сила, която в къщи да го накара да прави друго - на занималнята играят, излизат навън, малко пишат, малко четат, малко решават и задачи, ама не да имат чувството, че са на училище, а по малко, разредено и разнообразено с игри и други занимания. Всеки ден правят нещо с ръцете си - апликират, рисуват, изрязват, лепят, всеки ден детето носи нещо красиво, направено от него - лодка, ветрило, къщичка, какво ли не! Всеки ден ми носи по два листа - на единия писали нещо по български, на другия по математика. Веднъж в седмицата ги водят на пикник в парка, играят там на въздух, на обяд сядат на тревата на някоя полянка и там обядват. Всичко това аз не мога да му го дам! Първо, с мен и на него му е скучно, и на мен, тъй като аз не съм дете и имаме десетилетия разлика във възрастта и интересите! С мен и да си играе, това е максимум половин час, след което ни писва и на двамата. Там общува с деца, и хем играят, хем учат, хем детето се чувства добре!

# 494
  • София
Лейка, много, ама много си права за баланса. Мен от самото начало ме притеснява ще успеем ли да го намерим. По друг повод вече писах, че някак у нас все се лашкаме между крайности. И сега може да е така се опасявам.

Мецане, от една страна си прав за плащането. От друга, аз пък си мислех по време на ДО, че представяш ли си не само да трябваше да помагам с техническото обезпечаване и подръчкване да не се разсейва и да си пише домашните, а и да преподавам новия материал? Ами и аз не го мога това. И да искам- не мога. Винаги съм се възхищавала на родители, които имат умението, например, сами да си подготвят детето за СМГ. На мен не би ми се получило, знам си. Да, ако се наложи, ще направя всичко възможно, ще се пъна, но знам, че не ме бива в това и резултатите ще са спорни. Затова оценявам, че с ДО все пак имахме невероятен късмет да сме в ЧУ. Не се чувствам лош родител покрай това, че на мен лично не ми се удава преподаването. То не може всичко да ми се удава Simple Smile Ако родителите можехме да преподаваме по всичко, нямаше да има нужда от учители, от специалност педагогика и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт