Образователен Говорилник - Виртуално бистро, Том VI

• 17 941
  • 740
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Не е задължително, Амели. НВО е специален формат и подготовката на децата с 90+ точки не се случва просто така. Да, училища като СС и ПЧМГ я предоставят, но много родители не одобряват такъв тип преживяване и съответно има училища за всички потребности. А 90+ точки без труд не стават. На мен честно казано също не ми е приятно, че трябва да минавам през седмокласната истерия.

Гадамер, според мен хорариумът е ОК, а изпитът не е Simple Smile Твърде много мат за мерене на средно ниво.

# 301
  • София
И Св. Георги, и ОТ много ниски резултати...

# 302
  • София
А в Британика хората търсят ли силна подготовка по бел и мат? Тях може да ги привличат други неща там.
Интересно, видях в таблицата че от Джани Родари се е явило май само едно дете. Какви са тези работи? НВО е за всички деца, не е съвсем по желание или изведнъж всички останали са си взели болнични, защото НВО не им е важно?

# 303
  • София
А в Британика хората търсят ли силна подготовка по бел и мат?
Предполагам, че търсят адекватна, но без да е в графата топ НВО или "силна". Който иска силна, търси друг тип училище или започва индивидуална подготовка по-отрано.

# 304
Някой питаше за резултатите от НВО на Британика. Явили се - 24, резултати - 64,5 по БЕЛ, 51,81 по МАТ.

Дидева е пуснала таблицата в седмокласната: https://bg-mam.ma/p/1232742/41033797

Супер посредствени резултати!!! Да му е честито на НикоТ. То не е само да си баровец, и други работи трябват...

Доп. Според форумската лексика гимназиите се делят на първи, втори и трети ешелон. Първи ешелон е ясно кои - НЕГ, СМГ, ИГ, 73-то, АЕГ и ФЕГ, в които се влиза с космически балове, най-вече за първите 4.

Втори ешелон са прилични все пак училища, примерно като 133-то, 18-то, 35-то, Търговско-банковата гимназия, в които балът не е чак космически, ама все пак горе-долу средно над 75 точки примерно да имаш на двата. Вторият ешелон не е съвсем върхът на сладоледа, но е приличен компромис, средна хубост среда и при добра семейна среда и желание за учене едно дете не би пропаднало в живота.

С такъв бал като на Британика може да се влезе само в трети ешелон, т.е. най-незавидните училища и като среда, и като ниво, но най-вече като среда, където и свястно дете да е, като попадне в съответната среда, ще се повлияе много лошо...за да изкараш такива резултати, като за трети ешелон, не само, че не е необходимо да плащаш за ЧУ, ами не е необходимо и в прилично ДУ да си бил, и в най-загубеното квартално даскало ще изкараш такъв бал изобщо без подготовка, ако не си хипер мега зле...

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 12:28 от Татко Мецан

# 305
  • София
Не е нужен болничен. Няма санкция за неявяване на НВО. Ако не ти е важен, няма защо да се явяваш.

# 306
  • София
Нещата са много прости според мен - ако за училището е важно резултатите на НВО да са високи, защото това е важно за репутацията му, мисия, визия и т.н., то те поощряват децата да се явяват. Ако не му е важно - няма какво да напират децата да се явяват, някак минава незабелязано, за какво им е. Поне доколкото ме спамват от доста време с реклами на всякакви училища и най много с честни, Британика разчитат да впечатлят с материална база. Вчера попаднах на Петър Берон - пак ме спамват - те също в голяма степен разчитат на база, поне от това, което показаха на клипчетата и на снимките. И едни други частни също ме спамваха, май испанското и последните не ги помня. СС не съм ги виждала с каква база са, май те не спамват.

# 307
  • Отвъд алеята зад шкафа
Татко Мецан, имам теория, че има доста деца от ЧУ, които нямат за цел който и да е било държавен ешалон след 7 клас и НВО изобщо не ги интересува. Те продължават или в своето ЧУ след 7 клас, или ако няма гимназиална степен, отиват в ЧУ, където има. НВО за тях е нещо, за което няма смисъл да полагат усилие и не им стои в полезрението.

Аш, изпитът сам по себе си не е нещо кой знае колко недостижимо, обаче има несъвпадение между това, което се получава като знание в училище и това, което се изисква на изпита. Математиката изисква повече време за упражнения, а по БЕЛ хорариумът е значително повече. Затова са и школите, и милионите за паралелно образование - опитваш се да наваксаш недостатъка на МОН-ската програма.

# 308
  • София
Стига, ве, guys, и без това все се чувстваме Марко-Тотевци, за к'ъв се явява малкия на НВО преди 4 години, само да им вдигне на БШ средния резултат ли? При това без никаква допълнителна подготовка.

# 309
  • София
Татко Мецан, имам теория, че има доста деца от ЧУ, които нямат за цел който и да е било държавен ешалон след 7 клас и НВО изобщо не ги интересува. Те продължават или в своето ЧУ след 7 клас, или ако няма гимназиална степен, отиват в ЧУ, където има. НВО за тях е нещо, за което няма смисъл да полагат усилие и не им стои в полезрението.
И аз мисля точно като теб.

Аш, изпитът сам по себе си не е нещо кой знае колко недостижимо, обаче има несъвпадение между това, което се получава като знание в училище и това, което се изисква на изпита.
Знам, че е така и затова казвам, че трябва да направят НВО да отговаря на наученото в училище, за да могат масата деца да се справят. Вече децата, целящи първи и втори ешалон след 7 клас (егати термините!), могат да се явят на по-труден изпит и да се подготвят отделно. Не е нужно заради тях да са напъват излишно децата, които не искат да кандидатстват. Нека мислим за всички, а не само за отличниците. Отличниците, ако са такива, ще се оправят и с частни уроци, а в провинцията, където няма голяма конкуренция след 7 клас, успяват и без уроци. А това НВО е нещо по средата - ни риба, ни рак.

# 310
Някой питаше за резултатите от НВО на Британика. Явили се - 24, резултати - 64,5 по БЕЛ, 51,81 по МАТ.

Дидева е пуснала таблицата в седмокласната: https://bg-mam.ma/p/1232742/41033797

Супер посредствени резултати!!! Да му е честито на НикоТ. То не е само да си баровец, и други работи трябват...

Доп. Според форумската лексика гимназиите се делят на първи, втори и трети ешелон. Първи ешелон е ясно кои - НЕГ, СМГ, ИГ, 73-то, АЕГ и ФЕГ, в които се влиза с космически балове, най-вече за първите 4.

Втори ешелон са прилични все пак училища, примерно като 133-то, 18-то, 35-то, Търговско-банковата гимназия, в които балът не е чак космически, ама все пак горе-долу средно над 75 точки примерно да имаш на двата. Вторият ешелон не е съвсем върхът на сладоледа, но е приличен компромис, средна хубост среда и при добра семейна среда и желание за учене едно дете не би пропаднало в живота.

С такъв бал като на Британика може да се влезе само в трети ешелон, т.е. най-незавидните училища и като среда, и като ниво, но най-вече като среда, където и свястно дете да е, като попадне в съответната среда, ще се повлияе много лошо...за да изкараш такива резултати, като за трети ешелон, не само, че не е необходимо да плащаш за ЧУ, ами не е необходимо и в прилично ДУ да си бил, и в най-загубеното квартално даскало ще изкараш такъв бал изобщо без подготовка, ако не си хипер мега зле...
ТУЕС влиза в "първи ешАлон".
Тези ешАлони са ги съчинили родителите, гледайки минималните балове за прием във въпросните училища от предходни години.
Никое училище няма запазено място във въпросния ешалон.

# 311

Обясни на човек, който е започнал буквално от нулата какво трябва за да се успее в живота. Много те моля. И после ми кажи ти защо също започвайки от нулата не можеш да живееш където си поискаш, в какъвто имот си поискаш, да работиш откъдето си поискаш, да прекарваш цялото лято на страхотни места и т.н. Лично аз съм учуден от резултатите на Британика. Вероятно са такива, защото когато не се налага кандидатстване след седми клас няма смисъл от специална подготовка по два предмета и реално седми клас се явява лежерен като пети и шести например.

# 312
  • в страната на чудесата
Нво е еднакво за цялата страна. И резултатите на британика са лежерни като на прогимназията в сусурлево.

# 313
И отново прави впечатление, че като цяло по-ниски са резултатите по математика, по БЕЛ децата успяват да изкарат по-високи резултати. Хорариумът по МАТ по МОН е недостатъчен и трябва да бъде променен.
Не е само до хорарирум. Според мен има проблем с материала като съдържание.

# 314
  • София
При това лесно НВО, “все ми е тая” може да прави разликата между 80 и 100т. /айде 75 ако си много голям оптимист. При целодневно обучение в малки класове, 50-60т. от 100 не може да се обясни с “все ми е тая”.

Общи условия

Активация на акаунт