Образователен Говорилник - Виртуално бистро, Том VI

• 17 931
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Може да си е пуснала три-джито на телефона Stuck Out Tongue Winking Eye

# 361
  • софия
Не бе хора, flynet, Луфтханза.
Кацанх вече. Моля някой да води записки и да разказва. Изчез Simple Smile

# 362
  • София
Няма не - казвай отде взимаш нета, иначе ще те напием с бира на връщане Angry

# 363
Добре, Нико, хайде за да не преиначавам, би ли ми обяснил най-човешки какво разбираш под "добра" среда? Нали разбираш, че не е сериозно с клише от рода на добра среда да бориш нещо толкова очевидно и ценно като добри резултати. Още повече, когато добрата среда не е като доброто сърце и не се знае какво точно означава в примера с Дрита. Може пък много хора, проявяващи интерес към Британика, да се страхуват точно от средата на мега-разглезени и претенциозни деца и родители, или от средата, възхваляваща патриархален семеен модел (малко като във филма "Усмивката на Мона Лиза"), или от средата, гравитираща около факта, че материалното богатство първо е даденост и по-важното, най-желана цел в живота.

Между другото - може да не съм чела всички твои постове в цялост. Ако е имало много дълги сред тях, вероятно съм ги минала по диагонал.
Под добра среда разбирам родителите да са добре образовани и за децата им да не стои въпроса  дали да продължат да учат след гимназията или не. Почти всички деца завършили някое от малкото хубави държавни училища продължават нагоре с ученето. Предполагам, че и при завършилите частните училища е така. П.П. Интернет при някои авиокомпании има от доста време. Не знам защо се възклицава така.

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 21:51 от Анонимен

# 364
В момента имам чувството, че почти 100% от децата продължават да учат след гимназия, защото, за когото е непосилно да стори това в чужбина, българските университети приемат кьораво и сакато, а и вол да вържеш пред тях, и волът ще ги завърши. Така че в наши дни точно това не е критерий за нищо. Беше критерий преди много години, когато трудно се влизаше и в български ВУЗ и трудно се завършваше, та тогава наистина тези, които си знаеха, че нямат капацитета да учат, не се и опитваха. Както е сега на Запад. Тук за съжаление вече всеки може да завърши висше образование и го правят. Включително и завършилите гимназия във Факултето (образно казано. Във Факултето няма гимназия). Разбира се, после не са в състояние да работят истинска работа за висшисти и работят нещо, за което на Запад е достатъчно и средно. Но имат тапия.

# 365
В момента имам чувството, че почти 100% от децата продължават да учат след гимназия, защото, за когото е непосилно да стори това в чужбина, българските университети приемат кьораво и сакато, а и вол да вържеш пред тях, и волът ще ги завърши. Така че в наши дни точно това не е критерий за нищо. Беше критерий преди много години, когато трудно се влизаше и в български ВУЗ и трудно се завършваше, та тогава наистина тези, които си знаеха, че нямат капацитета да учат, не се и опитваха. Както е сега на Запад. Тук за съжаление вече всеки може да завърши висше образование и го правят. Включително и завършилите гимназия във Факултето. Разбира се, после не са в състояние да работят истинска работа за висшисти и работят нещо, за което на Запад е достатъчно и средно. Но имат тапия.
Абе не е да няма разлика дали детето ти ще израсне във Факултета или в клас, където родителите на всички деца са образовани.

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 18:50 от Анонимен

# 366
  • София
Нико, бях забравила, че сравняваше Надежда/Овча Купел с останалата част на София. Но понеже преди това сравняваше Центъра с останалата част на София, като Център беше мястото на хората с потекло, а аз очевидно чета, явно съм се объркала в обхвата на дефинициите - в смисъл кога е широк и кога - тесен. Така и сега малко на око ще се опитам да обобщя. Наистина ли вярваш, че всички родители във всяко ЧУ са добре образовани? И че всяко образование заслужава ранга "добре образован"? И че в ЧУ няма представители на фолка и на футбола, на плеймейтките и т.н.

# 367
Естествено, че има голяма разлика, но няма общо с това кой успява да учи след гимназия, защото сега всички успяват.

Точно така, Аш. И в Овча купел и в Надежда има много високообразовани хора, и в Центъра и в Лозенец има много нискообразовани, а и много пропаднали хора, например наркомани. Хич не мисля, че в Надежда те са повече, отколкото в Лозенец - по-скоро съм убеден в обратното.

# 368
😀😀😀😀😀😀😂😂😂

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 01:19 от Анонимен

# 369
  • София
Вашето семейство се е барикадирало по всички линии, независимо от властта. Wink

# 370
Вашето семейство се е барикадирало по всички линии, независимо от властта. Wink
Имаш предвид въпреки властта. По време на комунизма царските офицери са били в немилост, а след това   пребоядисаните комунисти си раздадоха куфарчетата и се редуваха в управлението. Все едно. Няма общо с темата.

# 371
В момента имам чувството, че почти 100% от децата продължават да учат след гимназия, защото, за когото е непосилно да стори това в чужбина, българските университети приемат кьораво и сакато, а и вол да вържеш пред тях, и волът ще ги завърши. Така че в наши дни точно това не е критерий за нищо. Беше критерий преди много години, когато трудно се влизаше и в български ВУЗ и трудно се завършваше, та тогава наистина тези, които си знаеха, че нямат капацитета да учат, не се и опитваха. Както е сега на Запад. Тук за съжаление вече всеки може да завърши висше образование и го правят. Включително и завършилите гимназия във Факултето (образно казано. Във Факултето няма гимназия). Разбира се, после не са в състояние да работят истинска работа за висшисти и работят нещо, за което на Запад е достатъчно и средно. Но имат тапия.
В Западна Европа е пълно с треторазрядни университетчета, където отиват повечето българчета. Идеята е мама да се хвали, че детето учи в Холандия или в Австрия, а не в ТУ-Габрово. Въпреки че нивото е същото, ако не и по-зле. Същите тези деца не могат да влязат в СУ- ФМИ, а и да влязат, не могат да го завършат.
В Западна Европа ги приемат само по диплома от 12клас.
Не знам какви наблюдения имаш върху висшето образование у нас и по света, но това, което си писал, не е вярно. Малцина са българчетата, които отиват да учат в истински университети.
Вярно е, че в България има прекалено много университети и влизането в повечето е лесно, но същото е и на Запад. Завършването също.

# 372
  • в страната на чудесата
Не мога сега да отворя, но някой дали погледна Дорис тенеди и увекинд. За увекинд се говореше преди, че остават в училището. Но дали са се явили на Нво?
За мен нито британика, нито СГ, нито ПБ са интересни.

Другото, което ми е страшно неприятно, е подготовката за ДО от есента. При отворени кръчми, молове, дискотеки и прочие, децата да стоят без училище е абсолютен провал.

Няма как да не се съглася с Уоруик. А ФМИ е изключително труден и държи много високо ниво. Стопански факултет също. МУ също (малко съм разочарована от ДО в последния, особено за 5 и 6 курс)

# 373
  • София
Чакайте сега. Съвсем до скоро училищата в Центъра бяха притегателни за деца от цяла София - вкл. Люлин и Надежда. Затова не разбирам защо е тази неприязън? Училищата въобще не бяха представителни за шепата хора, живеещи в Центъра в сгради с разбити фасади без асансьор и с обрасли с буреняк задни дворове. Кой мислите, че прави средата в тези училища - децата или шепата учители?

Лейка, Уве са като Британика - горе-долу около 50-те т. по мат.

# 374
Мисля, че Мецан имаше предвид, че в България почти всеки може да си намери уни, в което да учи и да завърши независимо от дипломата. Никой не оспорва, че има специалности, в които трудно се влиза и завършва.

Едвам ви изчетох.
Амели и Лейди имат невероятен талант за писане!

Интересно ми беше да прочета  за приема в ПЧМГ след седми клас.

Много съм се психирала какво ще стане, ако детето изпусне едната или двете матури по някаква причина.
Трябва да разуча как се кандидатства и в другите ЧУ, за да се подсигурим.

А на НВО може ли да се излиза до тоалетна веднага или след 5-10мин.?

Общи условия

Активация на акаунт