Образователен Говорилник - Виртуално бистро, Том VI

• 17 904
  • 740
  •   1
Отговори
# 495
  • в страната на чудесата
Надявам се поне сред тези, които ще вземат ръководно решение за училището от септември, да има хора - родители на малки деца, че иначе и мен ще ме гледате по ТВ пред парламента с плакатите.
И аз, и сестра ми Simple Smile

# 496
  • София
Мецане, сега е лято, децата от занималните са повече навън. Когато дойде дъждовната есен и зимата играта ще се промени. Тогава вече започва писането на отсъствия, трупа се материал и са по цял ден в една стая, чат-пат по коридорите, за десет минути в двора не могат кой знае колко да се проветрят, имат едно голямо междучасие и един час по обед. Останалото време вътре в стаята. Няма апликиране, рисуване и игра на въздух.

# 497
  • в страната на чудесата
Каквото и да е промени, трябва да има разумност. Климатът се променя, в Сибир температурите са над 30 градуса, кой знае какво ще се размрази там. В Китай има чума, има хантавирус. А те са огромен износител на жито. Какво ще дойде с мишките? Трябва да информираме и научим хората. Или да стоим заключени и да изучаваме талмуда.

# 498
  • В офиса
И аз съм 100% съгласна с Лейка. Това с баланса, обаче е много трудно. Гледаме ефекта на махалото - от крайността да не си подаваме носовете навън, да дезинфекциране всички продукти и да хулим онези, които не правят като нас, до другата крайност да отричаме вируса, да се събираме по митинги, балове и дискотеки и да се подиграваме на онези, които не мислят като нас. Отделно колко лесно се манипулира обществото. Дали ще са камиони с трупове, дали ще са 1500 лв да те пишат че си умрял от ковид.... Ама ефектът на махалото го има навсякъде - black lives matter, патриотари срещу либерасти и т.н и т.н.

# 499
  • София
Няма разумност. Разумността си замина окончателно и безвъзвратно с протестите през последните два дни. Добре дошло за заразата. В момента на никого от големите момчета и момичета не му дреме как ще започне учебната година и изобщо какво ще се случва с обикновения човек.

# 500
  • в страната на чудесата
Анди, не разсъждавай емоционално. Правото на протест е по-важно от който и да е вирус! Свободата, мила. Срещу диктатурите. С това не казвам нищо за политическата ситуация у нас. Не ме разбирай погрешно. Ако бяха научили хората, те щяха да протестират подредени на два метра един от друг и да носят мегафони или мълчаливи шествия.
Но да забраниш протестите е мракобесен комунизъм социализъм и фашизъм.
Виждам, че никой от другата тема не е поел към Китай, които овладяват ковид чудесно.
Аз искам децата да растат в свободно общество. Ще ги опазим от болести или няма. Но робията е по-лоша.

# 501
  • В офиса

Но да забраниш протестите е мракобесен комунизъм социализъм и фашизъм.
Виждам, че никой от другата тема не е поел към Китай, които овладяват ковид чудесно.
Аз искам децата да растат в свободно общество. Ще ги опазим от болести или няма. Но робията е по-лоша.
Силно споделям!!!!

# 502
Мецане, сега е лято, децата от занималните са повече навън.

Не, с изключение на деня, в който са на пикник, в останалите дни ги извеждат навън за около час и половина, два, излизат между 10,15 и 10,30 сутринта и в 12 часа ги прибират за обяд. След това не излизат, тъй като много пече, и са на закрито през целия ден. Играят вътре. Така че има различни случаи, различни родители, различни деца, различни занимални и не може да се обобщава.

Самото училище пък, през зимата дето децата се разболявали и мокрели и през деня не излизали, конкретно за нашето училище също не е вярно. В обедната почивка, след като обядват, всички са навън на двора, включително и през зимата, с изключение само на дните, в които вали дъжд или пък е наистина много студено и има леден вятър. След училище също, тъй като приключват в 16,10, могат да стоят на двора до 17,30, докато ги вземе родител, и почти през цялата зима са навън в това време, като е имало случаи, разбира се, в които се мокрят и цапат. Само че никога не се е разболяло от това. Така че не може да се обобщава. В различните училища е различно; различните деца са различни, и това, което важи за едни деца, не важи за други и обратно.

Правото на протест е по-важно от който и да е вирус! Свободата, мила.
В тази връзка да кажа за Мангъров. Писал съм преди месеци против него, когато за пръв път го чух по телевизиите, бях шокиран.
Но категорично не одобрявам, дето искат наказание за него от БЛС и дето искат да му запушат устата. Човекът е специалист, има право на мнение! Да се запушва устата на неудобните е прийом на едни други режими и общества.
А си и промених мнението за него. Видях му биографията - завъшил е Пловдивската английска, на Шарки гимназията, по нашето време и дори 7 години преди нас - такава гимназия не се завършва, без да имаш качества. После е завършил медицина, но като учиш 6 тежки години, ставаш доктор без специалност. За специалност се учи допълнително и се практикува, мисля, че поне 2 години още. Мангъров има две специалности, а не една - педиатрия и заразни болести. Е може ли, ако си идиот, това да го постигнеш. После, тъй като разни хейтъри пишат в нета, че дисертацията му била афиф работа, погледнах темата на дисертацията му и инфото в нета - ами много сериозна тема, хич не е афиф работа. Конкурс е издържал за мястото в катедра заразни болести и тропическа медицина! Тръгнал е от най-ниското стъпало, докато стане шеф на отделението. Е може ли такъв човек да бъде идиот? Според мен не може. Голяма част от това, което каза, май се оказва истина. И той е единственият, който нито на йота не си смени мнението вече месеци наред - каквото говореше в началото, това говори и сега. Щаба ни побъркаха с противоречащи си мнения, изисквания, всяващи страх изказвания и какво ли не!
Много уважавах генерала, свидетели сте, че го и бях възпял в стихове;) - но да ме прощаваш, Шарки, но си промених мнението. Оти ручахме жабетата, като ето сега какво става? Мангъров каза, че в момента, в който се отворим, заразата ще тръгне с пълна сила, и така стана. И не само в България, а виждаме, че навсякъде.

И Мангъров никога не е казвал, че няма вирус, и никога не е казвал, че няма уязвими хора, които може да загинат! Той винаги е казвал - старите, болните, уязвимите, трябва да се пазят и да бъдат пазени. Винаги го е казвал. А другите трябвало да живеят нормално, защото и да се пазиш, и да не се пазиш, на практика няма начин да се спре заразата. Никога не е казвал да не се спазват мерки - каза - мийте си ръцете, спазвайте дистанция, нищо повече. Не казвам, че изцяло го подкрепям и че изцяло му вярвам, но живота май показа, че за много от нещата е прав. А дори и да не е, дай сега да го накажат, да му вземат правата, да го затворят ли направо? Нали сме свободна страна. Човекът е специалист точно по това, доцент, не е сульо и пульо да се е изправил да говори за неща, от които не разбира. Как да не разбира, дисертация е писал. Сори, ама щаба от юни насам никакво доверие вече не ми вдъхва.

Последна редакция: сб, 11 юли 2020, 13:30 от Татко Мецан

# 503
  • София
Сега, ако ще си говорим за емоции, хич не съм в момента емоционална. Гледам с няколко стъпки напред, защото сегашните събития най-пряко се отразяват на разпространението на вируса, което пък ще се отрази на случващото се през есента.
Кой е забранявал протестите? Свободата винаги, ама винаги е била важна, беше важна и преди пет месеца, но тогава хората си мислеха за коледни пазарувания и за почивки и си гледаха обикновения живот. Защо тогава не се сетиха да протестират за свободата, цялата история се заформи още преди година, а много неща са години наред? Просто решиха да си играят политическата игра, цяла зима си вадеха компромати, а през пролетта идват избори. Не е за свободата, Лейка, а за кокала! Никога нищо не се променя в политиката, там колелото се върти винаги по един и същ начин. Научаването на протеста през два метра е невъзможно да се случи по нашенско, защото има технология на протеста, която никой не я е отменил, включително епидемията. Учебникарски пример е това, което става в момента, същото става винаги.

# 504
В кой курорт сте, Аш?
Аз да изкажа възхищението си от гърците;) Вярно излиза, че за разлика от нашите пишман хотелиери, дето гледат да те одерат и не им пука дали си доволен, след теб друг ще им кацне, гърците не гледат да те одерат, а да останеш доволен и пак да се върнеш.
Скрит текст:
Гъркът, при когото имахме резервация, нито го знам, нито го познавам, нито съм го виждал някога през живота си. Има ясно обявена политика, която аз съм приел, когато съм плащал капаро, че при отмяна на резервацията възстановява 50% от цялата сума. Т.е. има право да задържи в пълен размер платеното капаро от 50% при отказ от резервация.  След въвеждането вчера на задължителните PCR за наша сметка, тръгвам аз снощи да канселирам през air bnb и те казват, че трябва да се обърнеш към гърка с молба да ти възстанови сумата, ако имаш обективни причини, но той може да откаже, а може и въобще да не отговори. И ако откаже, остават старите условия.
И пиша аз снощи по нощите на гърка - през сайта на air bnb. Нямам нито негов телефон, нито негов имейл, както и той няма моите - такава е политиката на air bnb. Казваме, че поради обстановката на границата, пускат през един пункт, имам заболявания, които не ми позволяват да вися часове на опашка на слънцето и въведените задължителни тестове ни натоварват финансово с още 400лв., и бихме желали да канселираме срещу пълно възстановяване на сумата. Хич не се и надявах на нищо. Писмото го пращам снощи по нощите в 24, 00 часа. Тази сутрин още в 7 часа получавам известие от air bnb, че гъркът е одобрил молбата, върнал е парите и те вече са пуснати обратно към сметката ми, като ще ги получа до 10 работни дни. В пълен размер, до стотинка гъркът връща всичко! Никога не ми е виждал очите. Имаше право и да не върне нищо.

Е как да не ги обичаш тези хора, как да не им отидеш с кеф във Гърция? Тази година няма как, но догодина непременно ще отида точно при този същия човек, ако му е свободна къщата тогава. А естествено, ако бях загубил парите, щях навсякъде да разправям колко са гадни гърците и наистина никога повече в Гърция кракът ми нямаше да стъпи. Еми, знаят хората как да правят туризъм! Евала на този грък. Кой българин щеше да върне пари, ако има право да не ги връща?

П.П. Да не си разваляме настроението, че иначе щях да напиша как много ме дразнят мненията на Анди, ама нейсе ще се въздържа Grinning
Познавам двама души, които отдават през Airbnb и те правят абсолютно същото. Веднага връщат парите на отказалите да дойдат в България. Предполагам, че и чужденците, които са резервирали при тях после ще дойдат с голям кеф в България.

Последна редакция: сб, 11 юли 2020, 14:20 от Анонимен

# 505
  • в страната на чудесата
Добре, Анди, няма да споря. Щото ние предколедно не пазарувахме.
...
Отивам да проуча как да се възхищавам на Китай.

# 506
  • София
Какво общо има Китай? В момента минаваш на евтини номера, които не ти отиват. Няма смисъл.

# 507
  • в страната на чудесата
Евтини номера? Нямаш какво да кажеш ли? Моля те, не ми отговаряй ако можеш.
В крайна сметка всичко тръгна от ДО в училище. Ти нямаш деца в училище и няма нужда да вдигаш. Ще си работиш от вкъщи, дистанционно и всичко ще е наред. А ние някак ще се оправяме.

# 508
  • София
Китай го намесваш за отклоняване на нещата. Това е евтин номер. Знаеш много добре, че Китай няма нищо общо в момента, но използваш да подсилиш някакъв хипотетичен ефект от своите твърдения и да омаловажиш това, кето пиша. Моля те, не си заслужава. Не сме в тази тема, за да се караме заради чуждите мераци за власт.
Какво като нямам мои деца в училище, това засяга всички деца, трябвали непременно да е конкретно свързано с моите деца?

# 509
Мецане, много ми хареса втората част от коментара ти. Как си проучил Мангъров и защо си му повярвал. На мой приятел дядо му е професор (отдавна пенсиониран) с много добри познания в тази област и от самото начало ни каза, че е достатъчно да си мием добре и често ръцете, да не си пипаме лицето и да спазваме дистанция.

Последна редакция: сб, 11 юли 2020, 14:30 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт