Десетокласници 2020/2021

• 38 564
  • 780
  •   1
Отговори
# 240
Ох, не ми говорете за почивка. Аз нали съм туроператора на компанията, та за поредна година направихме ранни резервации за Турция.  Тази година изведнъж всички познати зор да идват, та направихме скромната бройка от 40 човека. И сега съм шах. Поменах да сменим за БГ, щяха да ме изядат. Дума да не ставало. Поне  се уговорих с туроператора останалата сума да платим 5 дена преди да тръгнем и ако нещо се влошат нещата, да сменим с БГ. Ама ми е неспокойно. Миналата година резервирах през Травел републик и пари преведохме мак преди да тръгнем, но тази година местата за хотелите, които са ни по джоба нямаше и се принудихме с БГ агенция да действаме. Да ви кажа аз съм доволна от БГ морето тази година. Нали правихме едно Поморие края на юни. Цени народни, плаж спокоен, вода чиста, апартамента беше супер - двуспален с огромен хол, на плажа -85лв, едноспалния 70лв. Но сега като тръгнах да гледам, да сменя. То цените на хотелите космически. За 4та под 400лв на ден не намерих инклузив и то с 1 басейнме отпред. А в Турция за тези пари какво получавамее

Последна редакция: чт, 23 юли 2020, 16:13 от Pisa

# 241
  • В светлината на слънцето
Ааа, олинклузива в Турция е на светлинни години пред бледото подобие у нас.

# 242
  • Пловдив
Купувам. Някои от нещата не си спомням да сме ги учили - Нежната спирала на Радичков и Дърво без корен на Хайтов. И Тютюн съм купила
Моля те, кажи от къде ги купи Тютюн и Дърво без корен.

# 243
  • Варна
Купувам. Някои от нещата не си спомням да сме ги учили - Нежната спирала на Радичков и Дърво без корен на Хайтов. И Тютюн съм купила
Моля те, кажи от къде ги купи Тютюн и Дърво без корен.

Онлайн,
Тютюн от Ozone.bg, изданието е на Сиела:
https://www.ozone.bg/product/tjutjun-komplekt-tom-1-tom-2-tv-rdi-korici

и Радичков:
https://www.ozone.bg/product/nezhnata-spirala/
(разказът в Христоматиите е преразказан, не е оригинал, понеже наследниците му оспорвали авторски права - затова ми беше важно да намеря оригиналния текст - реално е само един разказ от цял сборник, но на младежът му беше интересно да прочете и другите, защото като малък много харесваше "Ние врабчетата" и "Жабешки истории" и искаше да види Радичков и за пораснали)

Хайтов от бг учебник:
https://bguchebnik.com/knigi-za-lyatnoto-chetene/divi-razkazi.html

пак от там, Епопея на забравените:
https://bguchebnik.com/knigi-za-lyatnoto-chetene/epopeya-na-zabravenite.html

Поемата Септемврий на Гео Милев я купих офлайн от книжарници Ориндж в моловете - изглежда така:
https://m.netinfo.bg/media/images/41299/41299965/991-ratio-darenie.jpg

Фонотипното издание на Моторни песни съм купувала миналата година от Алея на книгата.

Останалите от списъка, с изключение на Дебелянов, който ни е спомен от къщата му музей в Копривщица, са от библиотека на ученика. По книжарниците виждам и нови издания на Алеко и Вазов (Под игото) в симпатични нови корици, но тези ги имаме от 7 клас.

# 244
  • София
След 4,5 часа клатушкане на ферибота и два горещи следобеда, гледам нашият човек “изял” Железният светилник с кориците. Не  можеше да го остави. Сега не иска да кара по списъка, а ако може да му намерим останалите 3 романа на Талев.Simple Smile
Иначе откриха сезона на морските спортове подобаващо. Тук изглежда никой не се вълнува от Ковида. Животът си е спрял, всичко е както преди. Хубаво е да се откъснеш от цялата тази лудница и да изпаднеш в блажено безвремие:)

# 245
  • София
https://bg-mam.ma/p/1179751/41131582
Дидева е пуснала инфото за НВОто.
Яна, Лулу, Пиза, ще се печем едновременно на двата огъня, но като гледам помощници от тук няма да липсват Hug

# 246
  • София
Аз сега си дадох сметка, че догодина отново ще имам две деца на НВО. Само че този път нито едното няма значение. Ще ги ползвам само като повод. Joy

# 247
  • Варна
Е, как пък никой не видя графика с ваканциите, а само в НВОто се вторачвате 😜. И аз благодаря на Дидева за инфото. Но когато показах проекта с ваканциите на младежа, първата му реакция бе, че са му орязали коледната ваканция.

# 248
  • София
Ваканции не съм показвала, той ще си ги разучи сам, преди да съм ги запомнила аз. Информирах го обаче, съвсем тържествено, че изпитите му са на 11 и 14  юни. Той подскочи на 2 метра от стола и попита: Какви изпити? 😲
След това олекна с едно: Ооо, НВО-то ли? Хуб'уу...
Още не е отварял книга това лято. А днес, може би е първият ден, след 30 юни, в който не е излизал от нас и е включил лаптопа. Joy

# 249
  • Пловдив
Манжелка, благодаря ти за подробния отговор за книгите. Полезни линкове, ще се възползвам.

# 250
  • В светлината на слънцето
Друго, ако не, поне ще им е в едни и същи дни НВО-то.

# 251
  • София
То че нямат стойност тези НВО, нямат, ама все пак да попитам - задължителни са по БЕЛ и мат, но има две дати за чужд език и дигитални компетенции, за които в скобки пише "по желание на ученика". Това трябва ли да се чете като всички ЗИП/ФУЧ или както, там, се наричат в днешно време - абе то е по желание, но училището е избрало едикаквоси и ти сега можеш единствено да подадеш заявление, че искаш да го изучаваш, не че имаш избор.
Т.е. щом гимназията е езикова, всички отиват на НВО по език, а ако в профила има ИТ, значи на НВО за дигитални компетенции. От любопитство питам, като се замисля - така съответните гимназии биха обявили "високо ниво на преподаване предвид високите резултати на третото НВО"...например

# 252
  • София
Все още се надявам, че може да има някакво преразпределение на паралелките по профилиращите предмети в резултат на тези НВО-та. Въпреки че не е ясно какъв ще е нашият резултат и дали ще мръдне към по-желани предмети. Но поне може би ще има шанс.

# 253
Има изрично писмо от заместник-министър на образованието, че резултатите от НВО в десети клас НЕ могат да се използват като критерий за разпределяне на учениците по трети/четвърти профилиращ предмет, текстът на което се основава на действащото законодателство в тази област.

# 254
  • София
Все още се надявам, че може да има някакво преразпределение на паралелките по профилиращите предмети в резултат на тези НВО-та. Въпреки че не е ясно какъв ще е нашият резултат и дали ще мръдне към по-желани предмети. Но поне може би ще има шанс.
Айде, да няма такива своеволия, а?!? Rage

Мандаринка, всички училища сега ще се натегнат да си мерят НВО от 10 клас.
Ще стане нещо като нова класация по ДЗИ... Joy

Последна редакция: ср, 29 юли 2020, 11:02 от Слънчевата

Общи условия

Активация на акаунт