Десетокласници 2020/2021

• 38 570
  • 780
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Не разбирам защо сте против разпределение за 3 и 4 профилиращ предмет в 10 клас, вместо от резултатите от матурите в 7 клас, както е сегашното състояние на някои от езиковите гимназии в София?
Синът ми се оказа в паралелка с химия, което по никакъв начин  не е неговото желание, но е в езикова гимназия. Може и след 10 клас да не успее да влезе в математиката, но поне ще има шанс.

# 256
Аз не виждам някой да е против изборът на 3 и 4 четвърти ПП да става в края на десети клас. Просто ви цитирах писмо, основано на нормативен документ, съгласно който НВО в десети клас не може да служи като критерий за разпределяне по профили.
Това, което описвате, е решение на конкретните училища. Преценили са да определят ПП още с ДПП, не им е наложено от някого. Ако паралелката не ви е допадала, не е било необходимо да я включвате в заявлението.
Но пък има училища, в които не просто няма разпределение по трети и/или четвърти профилиращ предмет на базата на някакви критерии, а учениците сами избират какъв да бъде той.
В седми клас няма матури.

# 257
  • София
Мисля,че трябва да има възможност за прехвърляне в друга паралелка с друг профил или обединяване на ученици само са профилираните часове. Защото едва ли от 7 клас след изпитите ученикът може да знае какво ще харесва след три години. Но това сигурно е политика на отделното училище. Аз силно се надявам да може да има избор на профилираните. По какъв начин ще става не знам.

# 258
  • София
Не против профилите, а начинът за разпределение. До колкото се чу, на повечето места децата ще имат право на нов избор, но не по НВО. Нашите имат право (за сега) само на 3ти профил - 8+7+5 разпределение.
... моят син знаеше, че 3ти профил му е Мат, не го искаше, но вървеше в пакет с другото, което иска и бе наясно, че трябва да го учи.
Когато кандидатства избягвахме училища с РЕ, единственият компромис бе с АЕГ и ако бе приет там - всъщност за паралелките с РЕ му стигаше бала, нямаше да може да си промени 2рия профил.
То където промяна на 3 и 4 профил, защото не се знаело в 7 клас, някой мо е да реши, че не иска да учи вече 1 и 2 профил.
Когато редихме паралелките, гледахме - училище, 1 профил, 2 профил, 3 (и 4) профил, бал.

# 259
  • София
Аз разбирам, че в ЕГ положението е по-различно от МГ и ПМГ, защото дори и с 4 ПП, децата дефакто излизат само с 2, които биха им били полезни, предвид някакви очаквани промени и във висшето образование. Точно затова, трябва да се борите за свободния избор на децата ви, а не да ги класират по някакъв признак. Вече има училища, които обявиха и е определено, че всяко дете ще може свободно да учи предмет, избран за профилиращ, с единствено условие да се събере група от минимум  деца. Всичко останало е във ваш минус.

# 260
  • София
Пиша в нов пост, за да стигне до повече хора, които ги интересува.
Като стана дума за ПП, учебниците на Клетт (видях линк в десетокласната, благодаря на Амбър Hug)
https://klett.bg/%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B … 0%BF-news230.html

# 261
  • София
Значи децата, ако изучат така заложената аналитична геометрия в 11 и 12 клас, аз направо ще ги чакам с изпитите на вратата на ФМИ. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 262
Ти не си ли поглеждала програмата за ПП? На мен мед ми капе на сърцето, като я чета. А пък като знам, че в НПМГ даже работят изпреварващо и то в паралелка, която не е математическа...Гордея се с това училище и това си е!

# 263
  • София
Програмата да, но те и задачите са едно към едно. Ще ни принудят рязко са вдигнем нивото.

Какво се случва, ако половината ми студенти са учили по този учебник по 9 часа седмично, а другата половина са имали по два часа в непрофилирана паралелка... Само се чудя, не питам.

# 264
Ти не питаш, но аз да ти отговоря. Joy
В нормативната уредба е заложено, ако си учил тези неща в ПП, университетът да ти признае кредити. Но зависи от университета.

# 265
  • София

Какво се случва, ако половината ми студенти са учили по този учебник по 9 часа седмично, а другата половина са имали по два часа в непрофилирана паралелка... Само се чудя, не питам.
А други пък, ще са учили по 5 часа седмично. Надявам се, че часовете по информатика, които заделят за математика, ще компенсира отчасти... Joy
Чакам Санака да се изкаже за биологията и химията.

# 266
То девет часа няма как да са учили. Най-много четири. Защото учебникът покрива задължителните модули. Другото е от учителя. Може и интегрално смятане да е. Важното е да надгражда ЗМ.

# 267
  • София
Чакам Санака да се изкаже за биологията и химията.
Аха, понеже Санака е доказан корифей в областта на химията и биологията. Особено в химията. Joy

Хареса ми историята - Атина, Спарта, Древен Египет... Много е мое това. Дано и да са написани читаво учебниците, не съм се задълбочавала, но тези, които съм гледала досега от ЗП, като се почне от Човек и общество, са безобразни. Нищо чудно, че масово децата не обичат историята.

Четох на ММ съдържанието на учебника по биология. Реакцията беше: Това е интересно, това е още по-интересно... Одобри го. Simple Smile

# 268
  • Варна
Гледала съм само учебниците по мат, защото младежът ще избира такъв профил, но като ви чета, ми става много интересно да разгледам и останалите. Като цяло ми харесва идеята за надграждане в средното и признаване на кредити в университета, защото така могат да се вземат допълнителни курсове.

За момичетата, които се притесняват как ще се избират профилите, да кажа, че в нашето училище също са дали избор на децата и са ги разпределили по желание. Основните класове се запазват, прегрупират се само за профилите. Дано да не се променят нещата за нас, защото и ние имаме обявен само 1ви и 2ри профил при приема, а и до колкото разбрах, децата масово са искали математика.

# 269
  • София
Надявам се на по-голяма гъвкавост в нашето училище. Ще се разбере на родителската, ако нещата вървят нормално.

Общи условия

Активация на акаунт