Десетокласници 2020/2021

• 38 572
  • 780
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Нямате ли информация как са се случили нещата при тазгодишните десетокласници във вашето училище? При нас десетокласниците са избирали свободно по два предмета от предложените и мисля, че са удовлетворили желанията на всички. Само за физика не съм сигурна дали са се събрали необходимия минимум деца за формиране на група. Това не означава, че догодина непременно ще е точно по същия начин, но е по-вероятно да е така.

# 271
  • София
За френската инфо от 10 клас нямам. В темата ни не пишат.

# 272
Аз сигурно няма смисъл да казвам,че в нашето училище още нищичко не се знае.Тепърва ще решават,ама какво точно и аз не разбрах.Те още не са решили дали ще отделят клас дсд и още един немски,или класовете ще останат така и ще ги групират само за немски.Срещнах досегашната класна,тя била разбрала,че ще е класна на единия от двата немски,ама на кой????
   Лично мен ме касае избор на ПП биология,и сигурно ще ви се стори тъп въпрос,ама тя върви ли неразривно свързана с химия,или са отделни? Синковеца иска вет.медицина,за която е нужна биология,или матура по БЕЛ.
    Аз съм в Плевен,работя на магазина,баща ми е с емболия и е в болница.Бяхме двамата с ММ една седмица тук,наборът е останал да движи бизнеса в Монтана.Справил се е перфектно- работа на магазина,заявки,доставчици,плащания,организирал групи за разтоварване,един магазин е в друго населено място.Ревизията му излезе до стотинка.С купоните също се  е справил перфектно.
   Кажете какво да го насочим ,че може да учи.Явно ме су отдава тая търговия и организация на нещата.Разбира се под контрола на баща си, но почти нямаше корекции по заявките,напр.Имам близка с ветеринарна медицина,тя така ме нафули ,че го подкрепям.....Аз не се бркам,този избор може да се промени,но трябва да имаме представа.Не може да избере профил биология и да реши да кандидатства с математика.Или може????Нищо не разбирам.

# 273
  • София
Дали профил биология ще върви с химия, зависи от това, как ще предложи профилите училището. Ако училището предложи два профилиращи предмета в пакет, най-вероятно е биологията да е свързана с химията. В Испанската тази година предоставиха свободен избор на профилиращите предмети - всеки можеше да избере по два предмета от предложените, без обвързване между тях.
На въпроса, дали ще може да кандидатства с математика, ако е с профил биология, едва ли все още някой може да отговори за чужбина. Там всеки университет може да има различни изисквания за хорариум и покрит материал, а и ще е различно за различните специалности. В България едва ли ще има проблем да кандидатства специалности, несвързани с профила. Евентуално, могат да въведат различен коефициент за оценките от профил и от ЗП, а може и да не въведат. За съжаление, за нашия набор, макар и не пръв по новата програма, няма да се знае нищо със сигурност преди да е твърде късно. Laughing

# 274
  • Варна
И аз имам питане. След като модулите по профилираните предмети ще се признават за кредити в университетите, как после ще се раздели потока на приетите студенти, ако примерно 98% от тях са с признати кредити - ако останалите 2% са твърде малко, за да се сформира група - едва ли университетът ще има желание да харчи ресурси за това. Следователно е ли възможно, тъкмо поради тези причини, самите университети да предпочетат кандидати само с профили? В американската система, където сам си правиш учебната програма в допустими граници е ясно как е възможно, но европейската и българската системи, в които учиш каквото ти е спуснато по план, не виждам как ще се приложи.
Освен това след като се въведат коефициенти за оценките за неизучаваните предмети в профилирана подготовка, най-вероятно ще се окаже, че за някои специалности, в които има квоти и се изисква почти максимален бал като медицина напр, няма да може да се достигне необходимия бал за прием. Знам, че просто си разсъждавам, защото към момента нищо не е ясно, но ако някой е стигнал до други изводи, ще ми е полезно да сподели.

# 275
  • София
Ами Яна, като представител на академичната общност се изказа по въпроса.  
Значи децата, ако изучат така заложената аналитична геометрия в 11 и 12 клас, аз направо ще ги чакам с изпитите на вратата на ФМИ. Stuck Out Tongue Winking Eye
Програмата да, но те и задачите са едно към едно. Ще ни принудят рязко са вдигнем нивото.

Какво се случва, ако половината ми студенти са учили по този учебник по 9 часа седмично, а другата половина са имали по два часа в непрофилирана паралелка... Само се чудя, не питам.
Със сигурност нещата няма да останат такива, каквито са. Вероятно ще има разделение на потоците или промяна в изискванията на входа...
Марулетке, с тези организаторски способности и нюх, чудесно би се справил с една собствена частна клиника. А и чудесно ще затворите кръга от клиенти на бизнеса ви.

# 276
Само да напомня, че всяко висше училище ще реши дали и при какви условия и ред ще признава резултатите от обучението по конкретни задължителни и/или избираеми модули за придобиване на профилираната подготовка като натрупани кредити. Тоест, признаването не е гарантирано. Освен това разлика ще има не само между учениците, които са изучавали даден предмет като профилиращ и тези - които не са, но и в рамките на самата профилирана подготовка.

# 277
  • София
Оше няма информация, въз основа на която да правим изводи. Само гадаем в момента - ще се прилагат ли коефициенти, ще се признават ли кредити... Ясно е, че нашият набор ще играе на полутъмно и единственото, което можем да направим, е да се опитаме да минимизираме рисковете. Към момента моята девойка иска да учи медицина. Но ако може да си избира профилите по сърце, без да се съобразява с бъдещо кандидатстване /т.е. ако сме сигурни, че оценките от първи гимназиален етап ще имат същата тежест в балообразуването като тези от ПП/, щеше да избере биология и математика /а химията да си учи толкова, колкото й трябва за кандидатстването/. Но понеже не знаем дали няма да има различен коефициент, а и тя още не е решила дали иска да учи в България или в чужбина, ще избере биология и химия. Аз още не съм сигурна и че няма да промени професионалната насока до 12-ти клас, но го приемам за сигурно, просто защото системата не може да понесе повече неизвестни. Joy Времето за промяна на намеренията вече е към края си.

# 278
  • София
Точно в този ред на мисли, ще ви споделя и едно мое терзание. В чуждите унита, както забелязваме, искат дадени предмети да са изучавани в последните 2 години. За всички останали предмети това означава, че трябва да са ПП. Математиката обаче си се учи до последно. Предвид това, че НПМГ са се спрели на вариант с 3 ПП, се е загнездило едно червейче в главата ми... Дали младежът да не рискува и да избере физиката за 3ти ПП, защото първите му два  предмета са ИТ и информатика. С ПП мат, може да кандидатства само Компютърни науки. С физика и мат, изборът му се разширява много.
От друга страна, откакто се запознах с материята от ПП по мат, осъзнавам че ако не я мине, все едно не е учил математика изобщо и ще има проблеми по-нататък...
Дидева, не ме линчувай публично, моля те! Нали знаеш, че съм неспокойна душа, без килер! Kissing HeartJoy

# 279
  • София
Не са без основание терзанията ти. Физиката доста се цени на запад /някак си ми се струва пренебрегната у нас в последните години/ и то не само за инженерните специалности, за които се цени особено много. Наскоро разгледах минали тестове от изпита IMAT, който служи за прием за английските програми по медицина в италианските университети. Състои се от една част въпроси за обща култура и логическо мислене, част: химия и биология /разбира се, това е частта с най-голяма тежест/ и част: физика и математика.

# 280
  • София
Аз към потока мисли на Manzhelka да добавя, че ако разсъждавам от позицията на един бг-университет - не би ми било все едно дали студентът Х е изучавал даден предмет като профилиран в кое да е училище, за да му призная кредити. Защото има училища, в които приемният бал е двуцифрено число, дори 30. Там учениците също избират профили и чисто теоретично ще е преминат през същия обем теория. И сега има разлика в нивото на изхода на 12 клас, но ми се струва, че с усложняване на материала за профилирана подговотка тази разлика ще се задълбочи.
Никак няма да им е лесно на университетите, но не съм сигурна, че за момента са наясно с какво ще се сбъскат след някоя година...И въобще не става дума за най-желаните специалности - там е лесно. Оставят си приемните изпи, запазват си курса на обучение, ако някой е по-подготвен, ще му е по-лесно.  Но има доволно количество "неатрактивни" специалности, в които се влиза с най-разнообразни матури - на тях ще им отнеме време да се нагодят на новостите.

# 281
  • София
Мандаринка, не е точно така.
Давам пример, ПП по мат обхваща материал, който се учи по математика в СУ, в едни от най-желаните специалности във ФМИ. Ако останат същите изпити и същата програма, това означава, че по-голяма част от студентите ще трябва да спят в първата една или две години от студентството, защото там се насочват предимно деца от МГ или с профил Мат. Би било пълна загуба на време. А и на преподавателите едва ли би им било лесно и приятно.

Допълвам се:
От друга страна, намаляването на бакалавърска степен от 4 на 3 години, ме навежда на мисълта, че университетите ще съкратят някои неща от програмата и  най-логично ми се струва, това да е материя, която вече се сваля в средното образование - ПП.

Последна редакция: пн, 03 авг 2020, 14:23 от Слънчевата

# 282
  • Варна
Мандаринке, то и на студентите няма да им е приятно да им губят времето с неща, които вече са учили, което неминуемо би довело до отлив на студентите в нереформираните университети.

Аз нямам нищо против да учат повече, но се учудвам на друго - как всяка реформа се прави на парче, без стратегия за развитие и оценка на потенциалните преимущества и недостатъци. От друга страна, чета че искат още повече да олекотяват учебните програми до 8 кл - специално за математиката се възмутих- ще махат параметрични и модулни уравнения и неравенства и вектори. Че то бъдещите седмокласници с таблицата за умножение ли ще ги приемат? И след като толкова ги олекотяват програмите до 8 клас, как се очаква тогава до края на 10 кл да изучат всичко, за да могат в 11 кл да започнат с аналитичната геометрия и мат анализ? Ами по физика как ще решават задачи без вектори?

# 283
Параметричните не са включени в учебната програма за седми клас вече втора година.
Модулните не ги " махат", а ги местят в осми клас, заедно с неравенствата.
За векторите ( вече го писах поне два пъти в други теми) - липсата им в очакваните компетентности е по-скоро грешка, тъй като присъстват в учебно-изпитната програма за ДЗИ ООП, а там няма как да се включи нещо, което не се изучава.

# 284
  • Варна
Параметричните не са включени в учебната програма за седми клас вече втора година.
Модулните не ги " махат", а ги местят в осми клас, заедно с неравенствата.

И затова тази година във втори модул, алгебричната задача беше толкова елементарна, че според мен и за първи модул беше лесна. Та в този ред на мисли, как се очаква олекотявайки толкова много и ненужно програмата, изведнъж в 9 и 10 така да се засилят, че в 11 кл да започнат с университетски материал. Кому е нужно да има толкова несъразмерно разпределен материал?

Общи условия

Активация на акаунт