Десетокласници 2020/2021

• 38 532
  • 780
  •   1
Отговори
# 150
Марулета, чудесно те разбирам, била/съм в подобни ситуации да ръчкам, говоря, подбутвам; че дори и да рисувам мрачно бъдеще в драматични краски - барем малко се постресне (малката най-вече), да давам примери, да призовавам за лична отговорност, за осъзнати избори и прочие...Нещо им влиза в главите, друго не  и вървят по свой път, покрай тях - ние и се опитваме да коригираме грешни завои и преценки. Simple Smile
И аз едвам се удържах да не натисна повече при избора и подредбата на училища и при двете, накрая се доверих на избора им (е, все пак съгласуван с моя Stuck Out Tongue Closed Eyes ).
Мисля, че е до характер, категорично. И този характер още ще се развива тепърва и децата ще ни изненадват, с добро. Simple Smile

Успех пожелавам. Simple Smile

# 151
  • София
    Дали нямам спешна нужда от психолог?Или бело?
И да нямаш нужда, бЕлото никога не пречи. Joy

Иначе няма да свърши света, ако не влезе в ДСД, да. А някои от най-умните и успешни хора, които познавам, са именно от типа, които са влагали само необходимия минимум в академичен план, за постигане на конкретни, ясни цели.

# 152
Да,това на теория го знам прекрасно! Въпросът  е ,да изчистя грешката в моя софтуер.Като че ли нямам увереност да се доверя на детето,на неговата преценка.А това не  добре за мен и за отношенията ни.

# 153
  • София
Ами трябва да се довериш. Аз съм била дете с амбициозни родители,които ме напътстваха по техните виждания. Резултатът не добър. Децата реших да ги оставя наполовина, особено синът ми. Но с времето започнах все повече да му се доверявам и виждам, че е бил прав.
Такава паралелка чак да е нужна, не е. Може би от гледна точка на децата,които ще са събрани там,ще е по-добре. Немска диплома според мене има значение,ако ще учи в Германия. Иначе след това винаги се гледа университета. А и без немска диплома, пак може да учи там,ако иска.
Успех му желая и спокойствие за тебе.

# 154
  • София
Free Soul, честита ти 8класничка и край на сагата НВО Joy Дано скоро повториш написаното от Лулу за училището.

Марулета, не си сама Joy
Аз също бутам... Пробвай с бЕлото, ако не става - с червеното, после пак от начало, че то, ако за всичко се обръщаме към психолог, ще трябва да е с едномесечно записване... Ще ги претоварим тези хора. Joy
И до характер, и до учители е... Виждам как е при набора с учителя (е има неща за които няма нужда от учител) може да го запали или угаси. При безинтересните неща, ако има изисквания, дори да  мрънка, изпълнява съвестно (като НВОто Joy )

# 155
  • София
Добре де, как ги бутате тия деца?
Моето, ако реча да го бутам за нещо, директно ми казва, че не е моя работа, той ще се оправи.
Позволява вмешателство само там, където интересите ни съвпадат.

Това, разбира се, не ми пречи от време на време да го играя обидена и огорченА от неговото отношение към някои неща/предмети. Пробвам се и мотивиращи речи да държа. Е, понякога ми се получава, все още знам какво и как да му кажа. Но все по-често се случва да е "кучето си лае, кервана си върви".

# 156
Ооо, още не са дорасли, че да ми преговарят. Гледам да обясня, за да ми разберат доводите, но ако не съвпадат с техните, техен проблем. Изпълнява се каквото аз кажа и точка. Трима мъже са у нас, военно положение от рано съм въвела, че иначе как ще се справя. От малки винаги давам избор, а не питам искаш ли. Пример последно малкия  -  уроци по математика през лятото при частен учител, на живо или онлайн. Така изборът е негов, ама уроци ще си има 😁

# 157
  • София
Поставям задачи и досаждам Joy

# 158
  • София
От малки винаги давам избор, а не питам искаш ли. Пример последно малкия  -  уроци по математика през лятото при частен учител, на живо или онлайн. Така изборът е негов, ама уроци ще си има 😁
Така де, въжето или гилотината също е избор. Joy

# 159
  • Варна
А не мислите ли, че на децата трябва да се гласува малко повече доверие за самостоятелност? Като че ли именно доверието стимулира някаква форма на отговорност и мотивация у тях. Ако се нуждаят от помощ, със сигурно ще я потърсят.

# 160
  • София
Ооо, още не са дорасли, че да ми преговарят. Гледам да обясня, за да ми разберат доводите, но ако не съвпадат с техните, техен проблем. Изпълнява се каквото аз кажа и точка. Трима мъже са у нас, военно положение от рано съм въвела, че иначе как ще се справя. От малки винаги давам избор, а не питам искаш ли. Пример последно малкия  -  уроци по математика през лятото при частен учител, на живо или онлайн. Така изборът е негов, ама уроци ще си има 😁

ААа, Pisa, играеш нечестно!
За малките не говорим. И аз така навремето, ама сега ако задам така въпрос, ще отворя едномесечна дискусия и отпор, докато на мен ми се отще да се занимавам. Joy

# 161
Според мен нямат достатъчно житейски опит, че да вземат адекватни решения понякога. Ми аз съм напълно наясно, че със сегашните знания, малкият син нама да може да изкара достатъчно догодина на НВО. Но той не може/или не иска/ да мисли чак за догодина. Ако оставя на него решенията, цяло лято ще е на колелото и на плейстейшъна. Затова съм му майка, да контролирам тези неща. Големият също, една книга няма да хване. Със сигурност има отговорни и съвестни деца, но аз си знам моите, а тях мноого ги мързи. Лошо няма да им помисля, пък и нямам свръх амбиции, че чак да ги гърча. Ама искам да са с хората и като поотраснат да са конкурентноспособни, а не да седят в някой цех, да чакат на минималната и след работа да пият бира пред кварталния магазин.

# 162
А не мислите ли, че на децата трябва да се гласува малко повече доверие за самостоятелност? Като че ли именно доверието стимулира някаква форма на отговорност и мотивация у тях. Ако се нуждаят от помощ, със сигурно ще я потърсят.

Мисля,мисля,но аз със самата себе си се боря.Мисля,че аз имам проблем .
  От друга страна съм на мнението на Pisa, избор винаги има,но в някакви граници.Аз дадох избор в 7ми клас -английски или немски,или търговско -банковата гимназия.Аз бях за АЕ и му го казах.минала съм през дсд с кака му,той също помни колко се учи.В АЕ щеше да е много по-лесно.Да избира,само че ако избере немски,ще се ходи в дсд,или поне ще има гърч, за да се опита.И той си избра.
    Но аз имам проблем с доверието в децата,с преодоляване на мои амбиции,желания,някакви свръх очаквания.Честно,боря се със себе си,но ми  е доста трудно.Децата ми са добри,узрели за възрастта си,но аз все искам и още и още.Тези искания си ги говоря сама на себе си де,не гласно.Но е борба,вътрешна с мен самата.Защото искам да направя всичко възможно,и невъзможно,да имат възможности за избор след време.Не да работят нещо,каквото и да е,а да могат да избират те .И виждам,че ги помръзва,все гледат по тънката лайсна да минат.А могат.Ето това ме довършва,да не искат да използват потенциала си.
   Тъй,както се досещате,това са го наследили не от мен,от другата рода,от мен само хубавото!!!

# 163
  • София
Марулета, това не е побутване. И това, за което пише Пиза, също не е. Говорите за малките деца. Ти казваш, че си го говориш на себе си... Joy
И аз това казвам, като беше малък, беше друго. Сега пак се вслушва, но не мога да го бутам.
А всичко това, което изреждате, е нормална родителска реакция. Трудно е да приеме, че децата вече са големи, от една страна. От друга, нормално е винаги да искаме най-доброто за тях, да съветваме.
Аз разбирам друго под бутане, да го караш да върши неща, на които тотално дава отпор, да го вкарваш в твоя коловоз, и т.н....
Марулето, малко ти е бЕлото или много те напича! Joy

# 164
[quote author=Manzhelka Защото искам да направя всичко възможно,и невъзможно,да имат възможности за избор след време.Не да работят нещо,каквото и да е,а да могат да избират те .И виждам,че ги помръзва,все гледат по тънката лайсна да минат.А могат.Ето това ме довършва,да не искат да използват потенциала си.
   Тъй,както се досещате,това са го наследили не от мен,от другата рода,от мен само хубавото!!!
Точно това имах и аз в предвид! Все това им повтарям, ама вятър ги вее на бял кон.
Имам и друго в предвид, искам да ме уважават и да не забравят, колкото и свободно да се държим, като приятели, че аз съм възрастният. Достатъчно съм толератна и позволяваща всичко, но искам уважение. Снощи бяхме на гости. 10тина възрастни сме, идва си синковеца на домакинята -14г. Казва, че го дращи гърлото нещо, отваря хладилника и взима студената вода. Тя му казва, че с това гърло да не пие директно ледената вода. Той се обърна, демонстративно взе шишето и каза, е сега ще видиш дали пък няма и си пи. Незначителна случка, но ме потресе с демонстративното поведение и как злепостави мйка си пред гостите.

Общи условия

Активация на акаунт