Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Лечение при късогледство с атропин 0.01%

 • 3 773
 • 24
 •   1
Отговори
 • Мнения: 60
Здравейте , искам да попитам , дали някои провежда лечение за намаляване на растежа на диоптер при късогледство с капки с атропин 0.01%.
Синът ми сложи очила в 1-ви клас -0.5 доптер. На 4 г.е преглеждан и не е имал диоптер. Сега е на 10г.и го вдига през годините до -3.5 , съптветно очилата са ни -3. Ходим при д-р Цонев във Вижън и той каза , че е диоптер на растежа , детето расте интензивно , съответно и диоптера. Но ме притеснява колко бързо му расте диоптера. За това отидихме на преглед и при д-р Оскар , назначи изследвания и сега ми предлагат в продължение на 2г.да се капят какпи с атропин 0.01% вечер. Това може да забави растежа на диоптера. Притеснява ме , че това лечение е ново за БГ , а и не е много доказано.
Има ми дечица , които използват този метод? Ще съм благодарна да споделите 😊

# 1
 • София
 • Мнения: 29 423
Това всъщност е Беладона, която капят за разширяване на зениците. Не е нов препарат. Може би да опитате за месец сега лятото, да видите как ще е, дали му е комфортно. Ако не е - можете да спрете.

# 2
 • Мнения: 207
Намерих капките. В София, за съжаление по нашия край никъде не ги приготвят, а и не знаят за какво става въпрос. Започваме ги. Моля, ако има и други мами на дечица с подобно лечение да споделят.

# 3
 • Мнения: 381
А вие ще споделите ли?

# 4
 • София
 • Мнения: 29 423
Как се чувства детето при това лечение? Може ли да излиза и да играе на слънце?
Може ли да чете?

# 5
 • Мнения: 207
Започнахме капките. Слагаме ги вечер. Нищо не усеща. Не й щипят, не парят като капките за разширяване на зениците. По никакъв начин не й влияят на гледането на телевизия, четенето на книга... Преди няколко дни понеже вечерта нямаше да ме има, а таткото няма да се справи й ги капнах следобяд. После си писа с приятелки на телефона, излиза навън. Няма проблеми. Ще ги капем 6 м. и ще се консултирам с още един лекар.

# 6
 • Мнения: 53
Здравейте, такова лечение предлага офталмолог за дъщеря ми на 10 г, с диоптри -3 и -4.  Имаме час записан при д-р Цонев във Вижън, за второ мнение. Той като казва, че е късогледство на растежа, какво предложи на вас за забавяне на прогресирането?

# 7
 • Мнения: 207
Здравейте, такова лечение предлага офталмолог за дъщеря ми на 10 г, с диоптри -3 и -4.  Имаме час записан при д-р Цонев във Вижън, за второ мнение. Той като казва, че е късогледство на растежа, какво предложи на вас за забавяне на прогресирането?
За забавяне именно атропина 0.01% и ограничаване от телефона, лаптопа доколкото е възможно. Споделете след втората консултация какво са ви казали

# 8
 • Мнения: 1 185
Записвам се в темата, дъщеря ми на почти 12 вдига прогресивно - ще и правят пълни изследвания в Очната клиника на Александровска, но и за нас споменаха това лечение с Атропин... Може би да прочетем по чужди източници, аз лично за пръв път чувам - тя вече стигна -5 на едното и -4,25 на другото, което ме притеснява. Аз съм с -5 , дано до там да стигне и тя...

# 9
 • Мнения: 207
Naneto за какви изследвания точно става въпрос, ако е удобно да споделите? И при кой лекар ходите в Александровска? Ние сега като почнахме с тоя атропин 6 месеца не трябва да прекъсваме лечението, а доколкото разбирам от ровене по чужди сайтове, за да има резултат поне година трябва. В България има твърде малко информация.

# 10
 • Мнения: 1 185
Ходихме при доц. Галя Димитрова. Изследванията са назначени  за клиниката и ще пиша тук какви са като се случат, идеята е да се открие причина, но както всички знаем това няма как да стане. Другото е да речем след 2 години да имат база за сравнение, тоест аз така усетих нещата , че тя  поддържа това лечение, което аз за пръв път чувам и реално е хубаво да има базови данни и да речем след 2 години като се направят пак изледванията ще има база за сравнение... малко като опитни мишки, ще чета какво се пише по темата тепърва.. и ще взимаме решение...ето вие сте почнали, казаха 2 години при нас, ако има шанс да се ограничи защо пък не..?

# 11
 • Мнения: 53
Здравейте, обещах да пиша след прегледа при Цонев във Вижън. Изписа друга рецепта за очила. Окото с -4 диоптера го намали на -3. На другото око също даде диоптер надолу. (От -3 на -2.75) Каза,че при късогледство се дава най-малкият възможен диоптер, за да се оправя детето в ежедневието.Съветите му са да се махат очилата на близко като гледа ( примерно си пише домашни) - до сега винаги ги носеше. Направихме очилата, вижда добре, не се оплаква. Препоръча преглед след около 6 месеца, с разширяване на зеници. Питах го за атропина, той конкретно не го прилага.

# 12
 • Мнения: 49 344
Мен тези препоръки кога да се носят очилата за късогледство ме объркват. Ето вие казвате, че при четене е препоръчано да се свалят. Синът ми също на близко няма проблем-вижда перфектно даже, но препоръката на офталмоложката е да не ги сваля изобщо през целия ден.
Опитах се да изясня този проблем - почна да вика насреща, че трябвало да се носят постоянно за да не се увреди зрителния нерв. Общо взето не я слушах, защото когато ми се вика, изключвам. Очевидно ще взема второ мнение в София, но да мине месец поне от разширяването на зениците...

# 13
 • Мнения: 53
Объркването при мен също е голямо, още повече, че дъщеря ми ги носи постоянно последните две години. Аз също съм с -4 и никой за тези 25 години не ми е казвал да ги свалям при четене - слагам очилата сутрин след като отворя очи и ги махам преди да ги затворя... Много съм объркана. На нас Цонев ни беше второто мнение, преди това 4 години сме ходили при Д-р Лолова (кабинет на Ф. Нансен). Трудно се получава това с махането, напомням ѝ, но сама не се сеща...за в училище махането е много неудобно. Цонев обаче беше категоричен, че трябва да се махат, каза че това е принцип при късогледство.

# 14
 • Мнения: 49 344
Не знам къде е истината. Кое е правилното. Много съм объркана и притеснена.

При сина ми са изписани очила с по 1.5 диоптъра с минус. Още не са готови..ще видя как ще ги понесе.
Но още когато сам ни насоми към проблема преди двайсетина дена, думите му бяха: "Мамо..много интересно- аз виждам много дребни неща, но на дъската ми е размазано"...

При него има и лек астигматизъм - 0.5 на едното и 0. 25 на другото.
Освен заради това да препоръчва постоянно носене...ама обясни бе, кажи като хората, не да ми се дзвери насреща и да си избива комплексите...
Обясних че е нещо ново това за нас. Че нямаме хора в семейството с очила..нямам думи просто.

Общи условия

Активация на акаунт