Неженени с ипотека пред раздяла

• 13 797
  • 264
  •   1
Отговори
# 225
И какви са й целите? Ще ни информираш ли? Защото явно я познаваш и знаеш от първа ръка Simple Smile
В случая са в една лодка. Всичко, което на него му е в ущърб, е в ущърб и на нея. И обратното.

# 226
На жената резонно й е писнало да е такъв нестабилен мъж - искам цялата ипотека, не, не искам нищо, бързо продавай, ама, ох, да не ме измамиш Simple Smile  Кой знае какъв драматичен артист е и той...

# 227
Така за да не отговарям на всеки поотделно защото имаше бая коментари вчера и днес ще опитам да отговоря на всички с този пост.

1. ...Кредитите също са на 2мата на името като тя е титуляр а аз съдлъжник ...

2. ...парите за сметките съм ги приготвил и ще ги платя.
3. За последен път не ми пука нито за колата(която всъщност струваше 2.5 щото големи теми за това дали била 5 7 или 10хил.) нито за парите който хвърлихме по нея или по жилището . И не парите от кредитите неотидоха само за нея отидоха и за 2мата за ремонти мебели и т.н.

Просто най удачния и бърз вариант щеше да е да го продадем на пазарната му цена останалото да се раздели по равно и всеки да се спасява но тя няма да смъкне от цената и може да се протака и с година затова остават само 2. Вариант1 е да купя нейния дял апартамента и кредитите да останат за мен а тя да е на чисто и да си живее живота а аз да се нагърбя с целия кредит за 30години въпреки че няма да живея там. Вариант2 е да спра да плащам да изчакам и тя да спре или да ме осъди и банката да го вземе... после да плащаме навятъра с лихви главници и сичко което скача много над това което търси тя в момента.
...
Авторе, изчетох всичко. Търсим вариант, при който ти имаш най-малко ядове и се измъкваш с най-малко загуби.
За мен това не е вариант 1, защото ти този апартамент не го искаш.
Не е и вариант 2, защото това е финансова катастрофа, от която няма да се оправите до пенсия. Не го прави и го задраскай дебело.

Има и вариант 3. Ако оставим настрана емоциите, това е вариантът да делегираш на бившата ти приятелка да продава, да ходи по огледи и пр. Няма смисъл да я убеждаваш дали цената е реалистична. Ти не губиш нищо, ако нещата се забавят, докато тя си коригира мнението за пазара на имоти.Това е така, защото при всеки вариант трябва да изплащате някакви суми. Да, тегаво ти е да имаш вземане-даване с нея, но и на нея й е тегаво, така че сте наравно.

Напиши й да продава, и ако й е необходимо пълномощно на някой етап, да каже за какво пълномощно става дума. Реално, за огледи не е необходимо. И за продажбата също не е необходимо, т.к. ти ще отидеш на място. Документите за продажбата, когато се стигне до там, ти сам ще си ги извадиш за теб като съсобственик и съдлъжник.
Гледай си живота, плащай си половината от задължението и се оправяй в твоя си град. Мацката нека да продава, и на каквато и цена да договори, и когато и да стане това, все ще е добре. Не се занимавай повече.

# 228
... Има и вариант 3. Ако оставим настрана емоциите, това е вариантът да делегираш на бившата ти приятелка да продава, да ходи по огледи и пр. Няма смисъл да я убеждаваш дали цената е реалистична. Ти не губиш нищо, ако нещата се забавят, докато тя си коригира мнението за пазара на имоти.Това е така, защото при всеки вариант трябва да изплащате някакви суми. Да, тегаво ти е да имаш вземане-даване с нея, но и на нея й е тегаво, така че сте наравно.

Напиши й да продава, и ако й е необходимо пълномощно на някой етап, да каже за какво пълномощно става дума. Реално, за огледи не е необходимо. И за продажбата също не е необходимо, т.к. ти ще отидеш на място. Документите за продажбата, когато се стигне до там, ти сам ще си ги извадиш за теб като съсобственик и съдлъжник.
Гледай си живота, плащай си половината от задължението и се оправяй в твоя си град. Мацката нека да продава, и на каквато и цена да договори, и когато и да стане това, все ще е добре. Не се занимавай повече.
Hands Plus1
От колко дни някои го приказваме това!

Последна редакция: пн, 10 авг 2020, 20:39 от птица

# 229
Съвсем разумен съвет Simple Smile

# 230
Има още един вариант, за който писах по-назад в темата. Могат да го дадат под наем, в случай, че могат да се намерят наематели. Така ще имат по-дълъг период от време, в който да действат като през това време вноските им ще се покриват от наема или поне до известна степен.
За този вариант обаче трябва разбирателство, което липсва към момента. Мацката няма адекватно поведение в исканията си, без да се оценяват реалните възможности, както и не се интересува от мнението на автора. Водещото при нея е да излезе на чисто, без да се интересува дали това е възможно, а времето си тече с него и вноските. Така че за него остава да играе по свирката и, или да я накара да отстъпи и да приеме някой от по-горните варианти.

# 231
И аз го предложих този вариант, но в провинцията наемите не са големи, а и както казваш, е важно да има разбирателство.

# 232
Мои приятели бяха под наем. Когато собствениците решиха да продават апартамента, почти веднага се изнесоха, защото не желаеха някой постоянно да ги смущава с огледи, да нарушава режима на децата, да ги ангажира, за да има кой да отключва и т.н.
При всички положения е хубаво апартаментът да носи някакви доходи, докато е обявен за продажба, но въпросните наематели трябва да са ок с евентуалните огледи (и да не ги възпрепятстват) и при евентуална продажба да могат да отреагират в кратки срокове. Вариант е в случай на продажба да им се опрости напр. един или половин наем (т.е. един вид неустойка спрямо наемодателя), ако освободят жилището в такъв и такъв срок. Трябва да се формулира адекватно договорът за наем.

Единствено за мен остава като въпрос как ще се прехвърли към бъдещ купувач кредитът, щом реално надвишава реалната цена на жилището?

Последна редакция: пн, 10 авг 2020, 22:35 от SamoDiva

# 233
С огледите е неприятно, но ако има наематели може да се отложи продажбата. Това не би било проблем ако наема покрива кредитите и може би е единствен вариант при който ще излязат на чисто след известен период от време.
Кредитът не се прехвърля на новия собственик, има си начини за продажба на ипотекиран имот. Най-общо казано новия собственик плаща директно на банката, в случай че и той е с кредит неговата банка плаща, и досегашната ипотека се погасява. Когато платената сума е по-малка от сега съществуващата ипотека+потреб. кредит, разликата остава дължима от старите собственици.

# 234
Скрит текст:
Първо трябва да се поиска съгласието на банката за каквато и да е новация на дълга или друга промяна. Това означава банката (или друга, рефинансираща банка) да го одобри като единствен кредитополучател с ипотека върху имота.
След това той трябва да се разбере с девойката колко пари иска тя, има ли ги в наличност и как ще стане разплащането (с кредит, собствени пари). В зависимост от това, трябва да се прецени дали ще иска увеличение на кредита (респ. допълнително увеличение на риска за банката, освен оставането на един кредитополучател), ще търси друга банка, склонна да рефинансира срещу по-високо съотношение кредит-имот и т.н.
Трето:
1. Ако е от същата банка, без увеличение на кредита, най-вероятно ще се оформи като нов кредит, с който се рефинансира стария, с нова ипотека (втора по ред). Преди да направят втората по ред ипотека, минава нотариалното прехвърляне от нея към него, той има грижата да се разплати. Рефинансират стария кредит, вдигат старата ипотека, втората става първа и всичко е ОК.
2. Ако е от друга банка, с увеличение на кредита, най-вероятно от новата банка ще поискат ескроу сметка (сметка под условие). Правят нов кредит, нареждат пари по ескроу сметка на девойката, правят нотариалното прехвърляне,  правят втора по ред ипотека, нареждат парите към старата банка, тя вдига първата ипотека, освобождават парите от ескроу сметката на жената. Тук се предполага, че девойката е склонна да съдейства.
3. Нова банка, без увеличение на кредита. Прави се нотариалното прехвърляне, ипотеката следва имота, девойката е все още длъжник по кредита. Прави се втора по ред към новата банка. Тя отпуска парите към старата, вдига се първата ипотека. Разплаща се с девойката, както намери за добре.
Надявам се да не пропускам нещо, защото пиша набързо, но в най-общи линии това са възможностите.
Този пост от 2-ра страница не зная дали някой от нас си спомня, сега го зачетох за 2-и път, но е уникално съдържателен. Нашият момък по това време мисли още, че изкупуването на нейната част от дълга е някакъв вариант за "разбителство" явно.
Но, от него става ясно следното:
- или се разбрат, че продават, на завишена цена, защото единият най-малкото иска това и е непреклонен, покриват двата заема и се зануляват в банката
- или питат банката какво и как и реално ако не успеят да го продадат скоро сами, не само вноски и лихви си текат, ами и банката може да не разреши никакви действия с имота, май, аз поне така го разбрах
Не съм наясно , може би някой, който е продавал сам ипотекиран имот ще знае.
Но възможно ли е те всъщност да си правят сметки без кръчмар и банката да не разреши изобщо продажбата, или щом имат нотариалния акт, просто продават и връщат парите?
И ако не успеят да вземат всичките пари от продажбата на имота, Frowning1има ли вариант банката да каже, ок, вие ни давате 50 хил, ама дължите 74 хил. Нямате разликата? А защо не ни уведомихте по-рано? И да и спъне продажбата генерално.

# 235
Уф, нямате понятие от ипотека.

те са собственици на имота и могат да правят с него каквото искат, стига да се издължат на банката.

Ако го спазарят за 50К, и купувачът се наеме да им покрие ипотеката, банката ще вземе тези 50 и останалите ще са заем на новия куувач.

В техния случай, те пари няма да видят. Въпросът е да не го продадат и все още да дължат пари.

# 236

те са собственици на имота и могат да правят с него каквото искат, стига да се издължат на банката.

Ако го спазарят за 50К, и купувачът се наеме да им покрие ипотеката, банката ще вземе тези 50 и останалите ще са заем на новия куувач.

В техния случай, те пари няма да видят. Въпросът е да не го продадат и все още да дължат пари.
Т.е. да разбирам, че те банката няма нужда да уведомяват за нищо, дават й каквото изкарат от продажбата и при внасянето на въпросната сума банката тогава разбира, че имотът е продаден?
Не се заяждам, питам просто, казах, че не зная.
От поста на Милинка ми звучи сякаш те още в началото трябва да кажат на банката: "Продаваме имота."

# 237

Ако е купено с ипотека, в нотариалния акт е вписана и ипотеката и банката е страна по договора за продажба.
Ние продавахме апартамент, човекът го купи с ипотечен кредит и банката беше дала цели фермани с техни изисквания за сделката, а после техен адвокат беше на самата сделка и се подписа отдолу, наред с нас продавачите и с купувача.

# 238
Не разбира се. Те се договарят с купувача, и после с банката. Банката трябва да одобри. Има вариант купувача да плати цялата сума, или да предоговори кредита. И в двата случая те пари в брой няма да видят.

Банката не може да ги спре да търсят купувач, това имах предвид.

# 239
Знам, че пари няма да видят, мисля, че на всички ни стана ясно вече, че нашите хора играят най-много за равен резултат в мача.
Благодаря за разясненията.

Общи условия

Активация на акаунт