Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 6

• 89 841
  • 766
  •   1
Отговори
# 600
Напукването не е проблем. Те пукнатините веднага се запечатват от мазнината при готвенето, а дори и да не се запечатваха, пукнатините са твърде фини за да контактува храната с чугуна отдолу. Лошо е ако започне да се лющи.
Да, ръжда се появява ако не е добре сезониран или ако се прекали с жуленето при миене и се свали покритието. Хубавото е че както се сваля така и се възстановява лесно.
Аз имам 5 чугунени съда емайлирани и неемайлирани, разлика във вкуса няма и няма как да има, но по емайлираните по-лесно залепва храната при готвене.
Температурата зависи от това какво ще се прави. За пържоли например го нагрявам много, за пържене на яйца малко.
Хепи, какъв е проблема с почистването?

# 601
  • Варна
The_Third, благодаря за отговорите. Котлона ми е стъклокерамичен мисля, че Ф беше 19,5-20 см и затова се чудех дали по-големия диаметър на тигана ще е подходящ като дъното му е 23 см. Искаше  ми се да ги видя на живо преди да поръчам и звънях до магазина, но ми казаха, че можело от утре да работят само с онлайн поръчки заради новите мерки защото не били ваксинирани. Засега ще взема може би само тиган и някакъв капак защото ми е по спешен, а по-натам може би по-добре да си купя емайлирана тенджера за да мога да готвя в нея и по-кисели продукти. Или направо да купувам емайлиран тиган, голяма ли е разликата във вкуса между двата вида? Хвърли ме в голям размисъл, тъкмо бях решила да взема неемайлиран и сега пак започнах да се двуомя, какви са препоръките ви? Ако емайлираното покритие с времето се напука храната пак ли ще има метален привкус?
Какво е всъщност мнението ви за украинския чугун щом е еднакво безвреден независимо коя фирма го произвежда?

Мисля че този тиган на Lodge е перфектен за конкретния размер на котлона.
https://shop.lavabg.eu/plosk-tigan/520-o-2604cm-chugunen-tigan-l … 3-0075536300.html

Определно Lodge е по-добър избор пред украинските чугунени тигани.
Иначе на чугун се готви при средни стойности на температурата.

# 602
Благодаря гледах и този тиган на Lodge, но ми се искаше да взема някакъв с капак да мога да задушавам храната на котлона или във фурната. До колкото видях имат 1 който е дълбок с капак и в момента е намален 10% на 175 лв, но ще изчакам малко да видя на черния петък каква ще му е цената.
Всъщност да питам дали всички продукти на Lodge могат да се използват на открит огън, например това или подобните на този продукт? Нали идеята на чугунените съдове е да се ползват и навън на открит огън.

https://shop.lavabg.eu/multifunkcionalni-tendzheri/135-o-28cm-ch … v-y-st-28-k1.html

Между другото снощи си мерих котлона, оказа се че е между 18,5-19 см, така че може би тиган с дъно повече от 21-22 см най-много няма да е подходящ за моя размер.

Последна редакция: ср, 27 окт 2021, 09:20 от KaSi3023

# 603
  • Варна
Да, Lodge могат да се използват на открит огън, няма проблем. По мои наблюдения LAVA България не правят Черен петък, но редовно пускат намаления. А този комбо тиган е идеален за печене на хляб, освен че може да се ползва като 2 отделни тигана.

# 604
  • София
Най-лесни за миене са ми чугунените съдове, които ползвам. Без емайл са. Мия със сол и плакна с гореща/ топла вода.

# 605
Какво мислите за чугунените тенджери които в момента са пуснали в лидл? Вчера ходих да ги видя, но ми направи впечатление, че имат ограничение за ползване във фурна до 240 градуса. Може ли да се ползва тази тенджера на открит огън и жар щом има такова ограничение за температурата? Чудя се дали да взема една!

# 606
Те са емайлирани.Според мен не са предназначени за тази цел.За открит огън и жар си вземете без емайл.

# 607
Аз когато си купувах моята тенджера от Лава ми казаха, че този модел
https://shop.lavabg.eu/krgli-chuguneni-tendzheri/119-o-32cm-chug … v-y-tc-32-k2.html бил с такава форма на капака за да може да се насипва отгоре жар. Наподобява капаците на холандските фурни, но те са неемайлирани. Може пък и нищо да не и става на емайла, но и аз бих предпочел неемайлирана ако ще я ползвам на огън. Иначе на емайла на газов котлон нищо му няма.

# 608
Тези от вас които ползват тенджери за печене на ястията, може ли да ми кажете какъв обем на тенджерата е подходящ например за печене на по-голямо цяло пиле около 2 кг. (ако има място и за малко зеленчуци още по-добре)? Към 3 или 4 литра е по добре да се ориенитам, а от друга страна се чудя 4 литровите не стават ли много тежки като се напълнят с продукти?
Голямата в лидл я погледнах, че е 2,8 литра и се замислих дали пък няма да е малка?

Последна редакция: пт, 29 окт 2021, 12:13 от KaSi3023

# 609
  • София
Здравйте, какво мислите за този тиган? Според вас има ли вредни съставки в покритието му?
https://www.greenpan.us/collections/frypans/products/hudson-cove … ed-frypan-11-inch

# 610
  • Варна
Тези от вас които ползват тенджери за печене на ястията, може ли да ми кажете какъв обем на тенджерата е подходящ например за печене на по-голямо цяло пиле около 2 кг. (ако има място и за малко зеленчуци още по-добре)? Към 3 или 4 литра е по добре да се ориенитам, а от друга страна се чудя 4 литровите не стават ли много тежки като се напълнят с продукти?
Голямата в лидл я погледнах, че е 2,8 литра и се замислих дали пък няма да е малка?

За цяло пиле, с гарнитура около него, трябва тенджера 28см диаметър. Може дори да е овална, ако е по-подходяща за размера на фурната. Има в момента на промоция в магазина на LAVA България.

# 611
Здравейте,отдавна искам да купя качествени съдове за готвене,но нека започна с тиганите.Прочетох много от вас ,но не съм сигурна ,че разбрах кое да избера.Моля,препоръчайте  ми два вида които да купя.Трябва ми един за месо,тк вкъщи се готви много и един по универсален.
Прочетох от вас,че чугунения не било хубаво да се мие с препарати,стоманения залепвал,тефлоновите ги изключвам.
Дори да е по-скъп,ще направя компромис с друго,но съм решила да купя два хубави тигана тк вкъщи се готви много и мисля ,че си заслужава.Прочетох ,че избирате Lava.Оттам ли да потърся?
Благодаря 🌸🌺🌸

# 612
Чугунените емайлирани съдове няма проблем да ги миеш с препарат. Неемайлираните ако ги миеш и ги търкаш много с твърдото на гъбата им сваляш незалепващото покритие, което обаче след това лесно можеш да го възстановиш. Ако ще си взимаш два тигана си вземи чугунен неемайлиран за печене на пържоли и неръждаем за пържене на разни неща. Добре е неръждаемия да има дъно сандвич с алуминиева плочка за среден слой за равномерно разпределение на температурата. На Lava съдовете са добри, а там в магазина продават и тигани на Lodge, които също са добри.

# 613
Благодаря много.Чугунен сигурно от Лава-оребрен ли е по-добре да е?
Откъде да се сдобия с качествен неръждаем?
🍳🍖🍗

# 614
По-добре да е неоребрен, по-универсален е. С неръждаемите нямам опит, ама съм хвърлил око на този. Дебело дъно и занитена удобна дръжка. https://www.emag.bg/tigan-beka-chef-indukcija-inoks-26-sm-345816 … P2J27MBM/?ref=fam

Общи условия

Активация на акаунт