Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 66

• 19 650
  • 761
  •   1
Отговори
# 570
Аз съм за частните прегледи , защото всякаш повече внимание се обръща Simple Smile

# 571
Когато една бременна се проследява по ЗК е добре предварително да се поинтересува какво включва проследяването. Най-малкото е логично да попита проследяващия лекар за да е подготвена. Иначе, се получават ей такива изненади по средата на бременността. За мен е логично да се направи предварително сметка колко приблизително ще излезе проследяването и раждането, а за целта трябва да се провери кое се покрива от НЗОК.

Относно проследяването по касата, аз мисля че изобщо не може да се говори, че в България има проследяване по ЗК. Най-важните прегледи като феталните морфологии и записите на тонове са платени. За цялата бременност има само два прегледа с ехограф, освен при лекарите, които доброволно правят ехографски преглед всеки път, а не таксуват бременната.

Точица, както съм писала вече няколко пъти в темата, прочети брошура "Майчино здравеопазване". Информацията е достъпна в интернет и няма причина бъдещите майки да не се информират.

# 572
Здравейте,
Следя се в Света Петка в гр. София и съм в 37 г.с.
При последния преглед поисках обменна карта, при което ми дадоха всички изсредвания ,които съм носила+ амбулаторната ми карта+ направление 7.
Интересувам се издават ли допълнителен документ, тъй като щом ги попитах това ли е всичко, казаха ДА.
Първо раждане ми е и не съм наясно.

# 573
Здравейте,
При последния преглед поисках обменна карта, при което ми дадоха всички изсредвания ,които съм носила+ амбулаторната ми карта+ направление 7.
Интересувам се издават ли допълнителен документ, тъй като щом ги попитах това ли е всичко, казаха ДА.
На мен ми дадоха конкретен документ, не помня добре, но май си пишеше "Обменна карта".

# 574
Здравейте,
Здравей! Би трябвало да ти дадът и обменна карта. До колкото знам там са записани всички видове изследвания и протичане на цялата бременност, ако не се лъжа. Питай ги да ти я дадът.

# 575
Два пъти съм раждала. И двата пъти не ми дадоха обменната карта. Дори влязох без направление. Не е фатално. Щом имате изследванията и амбулаторна карта сте готови за прием

# 576
Днес на ехографа се видя, че бебето е седмица напред. Така върви от началото още. АГ ме прати на обременяване с глюкоза. Моля кажете ми ако се окаже че имам гестационен диабет, какво се прави, до какво довежда, опасно ли е?

# 577
  • София
Ако-то мирише и цапа гащи.
Направи обременяването док ще ти каже, ако имаш или има съмнение.
Темата е много дълга и комплексна. Няма да е реалистично да я обсъждаме тук. Нищо страшно не е.

# 578
1 седмица напред нищо не е. Първо виж изследванията и тогава ще го мислиш. То даже е добре всяка бременна да прави обременяване с глюкоза, а не само при съмнение.

# 579
Здравейте,бременна съм в 6г.с.от вчера имам леко  кървене,звънах на лекаря си и той ми каза да приемам Дуфастон и Но Шпа 3*1 на ден.Ако някой може да ми каже след колко време тези лекарства трябва да дадат отражение.Иначе по план съм на преглед следващата седмица.Благодаря:)

# 580
Днес на ехографа се видя, че бебето е седмица напред. Така върви от началото още. АГ ме прати на обременяване с глюкоза. Моля кажете ми ако се окаже че имам гестационен диабет, какво се прави, до какво довежда, опасно ли е?
Моето на последната фетална беше с месец напред. Лекаря 5 пъти се връща да мери главата и все толкова излизаше. Иначе от началото на бременността си вървеше една седмица напред. Правиха ми изследване за гестационен диабет,но се оказа ,че нямам и просто бебето е голямо. Роди се 4.100. Лекарят от ФМ каза,че имам голяма плацента ,която храни добре бебето и за това в толкова голямо. Даже ми я показа ,но като не знаеш колко трябва да е и какво да гледаш как да разбереш 😁 Килограмите ми бяха само на корем и на изписването бях същите килограми с които забременях. Плюс това изчисленията не са с прецизна точност на ехографа.

# 581
  • Велико Търново
Включвам се да докладвам. Днес ходих на пореден АГ преглед, при 6ти подред лекар. Светило в града, от едно време, вече преглежда по изключение в общи линии. Гледа ме, изслуша ме, прегледа ме и заключи че всичко е нормално. Накрая ми каза само " щом плода е добре, има сърдечен ритъм, расте в нормално граници значи бременността е нормална. Никой никъде не пише и твърди, че бременната жена трябва да се чувства добре, да не я боли или да не кърви" да си лежа, да не ме ядосват и да съм спокойна. До края на 4ти месец най вероятно ще кървя още. Да не позволявам на никой, дори и в АГ отделението да ме преглежда вагинално. Ако искат, да отказвам категорично, дори и по спешност да съм там.
Извинявайте, че ви занимавам, но наистина се надявам поне на една майка да бъда от полза с това което пиша!
П.с. ако имате течение при прием на утрогестан, важно е да споделяте с АГ дали течението лепне/ или при поставяне ако усещате лепнене. Не разбрах защо е важно, но ми каза че подобно нещо е много важно да се отчита и споделя с наблюдаващия лекар.

# 582
Значи всичко е точно!
Аз също не давах да ме преглеждат вагинално. Само първия път, А установяване на плод.

# 583
  • София
Мен ми мерят шийката на всеки преглед с вагинален у-к.
Имам и едно взимане на цервикален секрет и другата седмица ще имам още (чистя уреаплазма).
Имам и 3 микробиологии, като едната сама си я взех.
Чук-чук на дърво, но за сега не съм имала никакви течения, зацапвания или прокървявания.
Дано и другата седмица да мина без...

А какво е опасното на вагиналния преглед? Да не се нарани нещо и да прокърви или заразяване с някакви бактерии?

# 584
Здравейте, бременна съм в 5та гс, след мисед в 8 гс май месец. Имаме планувана почивка на планина. Изникнаха ми малко притеснения от нея тъй като ще се пътува дълго, но с умерени разходки и чести почивки, а и все пак чист въздух, природа,би следвало да ми се отрази добре. Вие как мислите?
И също така към тези от вас минали през бременност след аборт, продължихте ли да работите след като научихте или предпочетохте веднага да започнете с болничните. Работата ми е е в стресова среда и много се колебая какво да предприема.

Общи условия

Активация на акаунт