Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - Тема 68

• 39 576
  • 773
  •   1
Отговори
# 255
Според мен ключ за осветление зад вратата, а не до вратата, така да се каже, не е удобно. Не знам какъв е апартаментът (тухла, панел).
Жицата за ключа не тръгва от него, а там свършва. Елтехник, ако няма мъж в семейството, трябва да види къде са разпределителните кутии. След това от най-близката до новото място на ключа се тегли жица (в кабелен канал) и се замазва/шпаклова. Това ако е тухла жилището, ако е панел е по-сложно, но не е невъзможно

# 256
По-добре да се разкърти повече стената и да си иде на мястото ключа, вместо да остане на "кривото" място или да минава под касата. И без това ще се оправя стената, не пречи още малко шпакловка да се сложи.

Но аз да си кажа като "старшо дудняло": Съседите съгласни ли са на обръщане на вратата към коридора? (препречване на стълбище, вход към асансьор, конфликт със съседна врата...) И по съобрабжения за безопасност (аварийни ситуации) вратите на жилищата се отварят навътре. Не че не се прави масово, но аз не съм съласна с такива архитектурни изменения Hands V

# 257
Вратата ви ще се отваря навън, та ключа няма да е зад вратата.
Ние сега живеем в апартамент под наем с две врати, едната се отваря навътре на ляво, а другата навън на дясно и за двете разположения ключа си е добре и е сложен според вратата, която се отваря навътре.

Съседите не мисля, че имат какво да се питат за вратата, защото това не е изменение на външния вид на сградата, за което се пита и има процедура.

# 258
...
Съседите не мисля, че имат какво да се питат за вратата, защото това не е изменение на външния вид на сградата, за което се пита и има процедура.
Не е проблема във визията, а във функционалността. Отваряйки навън при аварийан ситуация може да се блокира евакуационния път на съседите (кородор, стълбище), както и поажарникарите да не могат да "взломят" вратата, ако се налага. Отварящи навън са задължително външните врати на сградата, защото минава голям поток на излизане (пак при аварийна ситуация). На жилищата са навътре за да не блокират големия поток преминаващи, а все пак не се създава сбутване на хора от едно семейство за излизане, излизат си организирано 3-4-5 човека...

ПП: Моята врата е точно до стълбището, ако я отворя навън ще блокирам всички слизащи напълно или ще отнеса някой отваряйки я...

Освен наредбите по ПАБ (Наредба № Iз-1971 от 29.10.2009 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар и НАРЕДБА № 8121з-647 от 1.10.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите) с правила и норми по видове сгради има и  
НАРЕДБА № 7 ОТ 22 ДЕКЕМВРИ 2003 Г. ЗА ПРАВИЛА И НОРМАТИВИ ЗА УСТРОЙСТВО НА ОТДЕЛНИТЕ ВИДОВЕ ТЕРИТОРИИ И УСТРОЙСТВЕНИ ЗОНИ (към ЗУТ)
чл. 118. ...
(4) Строителните елементи и конструкции не трябва да създават условия за нещастни случаи, причинени от:
...
4. удари от ниско разположени корнизи, греди, врати и др.;

Последна редакция: пн, 03 авг 2020, 16:00 от peneva_a

# 259
Не мисля, че би бил чак такъв проблем ключът да остнае където си е ако вратата се оваря навън. 
В същото време са ми много болна тема отварящите се навън входни врати (на апартаментите).  Твърде рядко има достатъчно място в коридор, за да може да се отваря една от вратите навън и да не пречи на останалите.  Може случаят да е друг, разбира се, но помислете отново и задължително говорете със съседите.  Аз на нашите не бих им разрешила, приятели също щяха да се съдят точно заради такава врата.

# 260
  • Варна
На днешно време има толкова много други нарушения ,че това с входната врата е най-дребното прегрешение. Малко се прехласвате, че и да се съдят чак. Това е по-скоро от инатлък и бабаитлък. Толкова много проблеми имаме в бита от тези съвместни съжителства по кооперации ,че малко повече толерантност не е излишна.
Може и да има по-особени случаи, но не намирам чак такъв проблем с отварянето на вън. При нас 90% са с двойни врати и отваряне навън и никой не е питал съседите за разрешения по този въпрос. Има място, само тези до стълбите малко е кофти наистина. Но то като отваряш винаги се чува, така че който е на стълбата или може да мине по-бързо, или да изчака. Никога съседите не сме се карали за такова нещо. Усмихваме се и си казваме добър ден : ). Ако пък ще влизаш - винаги ги изчакваш да минат и тогава си отваряш. И това , ако няма асансьор, защото ако има и стълбите не се ползват отпада това неудобство. Остава риска при някаква пожарна ситуация.
По голям проблем е изнесените на терасата печки и котлони и аспиратори стърчащи от терасите, което е нарушение на закона и умирисването на другите апартаменти така. Както и бучащите и трещящи климатици, които не се поддържат. Силна музика и т.н.

# 261
Зависи, има си места, където отварянето навън, особено в определена посока, си е предпоставка за колизии. И има места, където на никого не пречи.

# 262
BVAR, на различните хора различни нарушения им пречат. 
Аз лично съм против всичките - и запушени комини, за да си увеличи някой стаята с 30 см, и вързани абсорбатори към комина на банята, и врати и асансьори, които не отговарят на изискванията за противопожарна безопасност.  Не се наемам да ги степенувам и ако зависи от мен бих отказала да разреша което и да било в нашия блок. 
Иначе със съседите се разбираме чудесно Grinning
За да не съм съвсем извън темата - ние редихме плочки в коридора направо, а не на диагонал, но се събират почти точно и ми харесва.  Щом обаче и банята/тоалетната са по диагонал и аз бих избрала това Simple Smile

# 263
Като слагахме метални врати в целия вход, пожарникарите препоръчаха да се отварят навън.

# 264
Излязохме далеееч от темата за интериорен (стил) дизайн по аматьорски и влязохме в "има ли резон да спазваме правила или както ни харесва?".
За мястото на ключа за лампата отговорихме... за другото даже в нета има публикувани не едно и две съдебни решения, постановяващи премахване на отваряща се навън врата, която възпрепятства достъп или създава опасност от удар с човек или друга врата (асансьор например или съседни врати).
Скрит текст:
Всеки проект за сграда си има част ПАБ, на която се подписва правоспособен проектант... Аз на номера "казаха" не се връзвам, щото единия казва "според мен сте клас... трябват ви пожарогасители вид..." Идва колегата след седмица и глобява "Ама незнаенето на нормите не отменя спазването им! Някой може да ви е казал, а вие да не сте разбрали. То си пише!". Проверете си проекта. Разположението, отварянето и вида на вратите (особено външни за жилището и за сградата) се съобразяват с нормите, като проекта не стига до разрешително от общината преди съгласуване на част ПАБ.
ПП: то и в нашия вход 3/4 от вратите се отварят навън, повечето двойни, въпреки че препречват стълбището или вратата на асансьора (изцяло).

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 01:38 от peneva_a

# 265
Благодаря ви много за мненията! Relaxed  Странното, че се консултирах с ел. техник (открит на случаен принцип, по интернет), който не ми обясни много много, а само каза: "да, ще стане принципно да минат кабелите под касата, няма проблем". Нищо не ми казвал за  панел/тухла, разпределеителни кутии (а си му платих за посещение и консултация иначе Rage) ...даже не знам дали има такива кутия тук. Жилището е в панелен блок. Както и да е. Явно ще трябва да отделя повече време и да планирам да бъде изкъртено, но направено както трябва. Иначе за отварянето на вратата навън конкретно на този апартамент изобщо не би пречило на никого, тъй като зад вратата има стена а и площадката на етажа е доста широка.  Hands Plus1

Но като цяло единствената причина, да не искам да се кърти много е .... майсторът. Не знам на кого ще попадна и дали ще го направи като хората, че си патих вече от няколко майстора. Ще попитам в другата темичка, да ми препоръчат ел техник Smiley Добре, че има и такава Relaxed

# 266
С панел е по-сложно и малко по-различно от тухлата, но не е невъзможно. Може да се "тегли" кабела от сегашното място на ключа нагоре и над вратата и да мине от другата страна. След това ще трябва да се направи дупка в панела за вкарване на чарколяците на ключа за осветлението. Ще има къртене, естествено, но не е невъзможно. Има си къртачи и други инструменти.
Щом елтехникът е казал, че може - попитай го как смята да го направи. Искай оферта. Поискай оферта и от друг.
Ако смяташ, че ще ти е неудобно, плати си и го направи както ти харесва. Къртене на следващ етап е 2 пъти майстор в къщи със съответния прахоляк и неудобства.

# 267
Благодаря ви много за мненията! Relaxed  Странното, че се консултирах с ел. техник (открит на случаен принцип, по интернет), който не ми обясни много много, а само каза: "да, ще стане принципно да минат кабелите под касата, няма проблем". Нищо не ми казвал за  панел/тухла, разпределеителни кутии (а си му платих за посещение и консултация иначе Rage) ...даже не знам дали има такива кутия тук. Жилището е в панелен блок. Както и да е. Явно ще трябва да отделя повече време и да планирам да бъде изкъртено, но направено както трябва.

Ми, добре ти е казал. Тук говорим за осветлението в общите части, т.е. жиците отиват навън, а не в някаква разклонителна кутия вътре. И затова най-лесното решение е в конзолата, в която е монтиран ключът сега, да се свържат удължаващи жици, да се избие каналче до касата на вратата, после  жиците да се прекарат между касата и панела и после пак с малко каналче до нова конзола от другата страна, в която да се монтира ключът. Разбиването е само две малки каналчета и дупка за новата конзола. А при монтажа на врата майсторите си оставят достатъчно аванс за да се прекара един кабел. Само първо да си направят дупките и да сложат винтовете, че да не скъсат кабелите. И после пяната запечатва всичко. Говорим за жички по 2 милиметра дебели, отвсякъде ще минат. Хайде, за всеки случай и по-як кабел да е, 5 мм да е дебел.

# 268
Много благодаря за включванията, момичета!

mariat, това със сигурност ще го има. При нас по скоро ще бъде отделна малка къща за гости, в която може би ще живее човек, който ще се грижи за имота, докато ни няма. Едва ли ще живеем там за постоянно, поне не и в следващите 10 г.

Дайте нещо за екстериор, аз искам огромни прозорци навсякъде, макар, че през мястото минават  сериозни урагани през 5-6 г.

Щом местото е с урагани, преди въобще да мислите за проекти, проучете какъв е строителния код ( например при нас в зависимост от това в кои план за наводняване си има различни кодове и след Харви промениха кода - кещите започват от височина 9 фита) - представи си къща на колони.
После, ти си знаеш какво искаш- спални, бани и подобни.
Започвай да събираш идеи , ако нямаш вече такива, чертаеш, мислиш, среща с архитект, структурен инж... преправяш плана поне 100-на пъти, търсиш билдър и си готова.

Успех с начинанието, проиграхте го преди 10-на години и се отказахме - един куп ограничения и двойни данъци.

# 269
Момичета, помагайте! Търся подобен спот , може и с повече осветителни тела. Желателно е да е от реален магазин, за да го видя на живо, но в краен случай и он-лайн става.
Ще съм благодарна да ми препоръчате магазин с богат избот на осветителни тела - за София.

Общи условия

Активация на акаунт