180 кошера с пчели в съседния двор

• 4 729
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте! Надявам се някой да може да ми даде съвет за ситуацията, в която се намираме.

Живеем в къща в малко населено място, а в дворното място до нас съседът отглежда 180 кошера с пчели и още около 50 бр в неговата къща, която е срещу нашата. В началото гледаше по-малко кошери (не че това беше гаранция срещу ужилване), но последната година донесе всичките си кошери от другите места и ги събра в двора до нас.Вече не можем да живеем нормално. След множество ужилвания, баща ми разви алергия. Веднъж лежа в болница след анафилактичен шок, после още 2-3 пъти ходихме до спешното след ужилвания. И това всичкото само през изминалата година. Сега той, а и ние около него, живеем в непрекъснат стрес. Пчелите са навсякъде и постоянно са около нас. Посред лято баща ми ходи с дълъг панталон и дълги ръкави, за да не го ужилят. Ние имаме животни, отглеждаме зеленчуци, постоянно имаме работа в двора. Не можем да се затворим и да не излизаме от март до септември. След като баща ми лежа в болницата, го помолихме да ги премести. Съгласи се и оттогава чакаме. Мина повече от година... Реди оправдания едно след друго. А този месец, защото еди какво си, пък другия. Ама то няма да стане сега, ами април. Дойде април, стана юли и нищо! Сега не ни говори и няма никакво намерение да ги мести. Съседът от другата страна го съди - никакъв ефект. Накрая са се сбили...До това ли трябва да се стига??!!, Мислех да подадем жалба и  ние също да го съдим. Въпреки че, четох по въпроса и май закона не може да ни защити. Ще се радвам на съвет или препоръка какво бихме могли да направим.Disappointed

# 1
За съжаление Законът за пчеларството дава възможност да бъдат настанявани пчелни семейства в урегулирани поземлени имоти, т.е. в регулацияна на населените места, при определени условия. Задължително се изисква пчелинът да се регистрира в БАБХ, като при проверката за регистрация се следи за изпълнение на изискванията на закона. Лимитиращите условия са  разписани в Чл. 15. Постоянни и временни пчелини не се устройват на:
1. разстояние, по-малко от 100 м от административни сгради, училища, детски градини и болнични заведения;
2. разстояние, по-малко от 10 км в райони с регистрирани племенни пчелини за производство на елитни пчелни майки и резерватни пчелини;
3. разстояние, по-малко от 5 км в райони с регистрирани репродуктивни пчелини за производство на племенни пчелни майки;
4. територията на обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната;
5. разстояние, по-малко от 500 м от химически заводи, които замърсяват въздуха с вредни вещества, термоелектроцентрали, екарисажи, предприятия за кръвен албумин, туткал, кожарски фабрики, складове за кожи и угоителни стопанства.
Също се следи за Чл. 13. (1) Право на ползване по чл. 12 може да се учреди в полза на заявителите, когато:
1. в района не са настанени повече от 50 броя пчелни семейства в радиус 2,5 км;
2. в населени места и вилни зони пчелините са на разстояние не по-малко от 5 м от границата на съседа, ако входовете им са ориентирани към него, и не по-малко от 3 м, ако входовете не са с лице към границите на съседния имот; при наличието на плътна ограда, висока над 2 м, или когато са разположени на склон и съседният имот е поне 2 м под нивото на пчелина, пчелините може да се настаняват и до самата ограда;
Проблемът ви е сериозен, защото не можете да докажете че ужилване от пчела от съседния двор е предизвикала алергична реакция или е довела до шок. Съветвам ви да пуснете жалба към Областната БАБХ, за проверка по отношение наличие на регистрация, респ. съблюдаване на изискванията на закона и към общината. Последните няма какво много да направят, но все така ще се вдигне шум и дано съседът ви се вразуми. Обсъдете вариант за изнасяне на кошерите в покрайнините на населеното място, тук общината може да помогне със свой имот, който да даде под наем на съседа.
От опит знам, че ви предстои трудна борба, но не се отказвайте. Пчелите са едни от най интелигентните същества, които природата е създала, без тях човечеството ще загине, но е пълно безобразие случващото се при вас. Съседът ви е за вразумяване , животинките не трябва да пострадват, ако  чуете и мнения за такива мерки.

# 2

За съжаление Законът за пчеларството дава възможност да бъдат настанявани пчелни семейства в урегулирани поземлени имоти, т.е. в регулацияна на населените места, при определени условия. Задължително се изисква пчелинът да се регистрира в БАБХ, като при проверката за регистрация се следи за изпълнение на изискванията на закона. Лимитиращите условия са  разписани в Чл. 15. Постоянни и временни пчелини не се устройват на:
1. разстояние, по-малко от 100 м от административни сгради, училища, детски градини и болнични заведения;
2. разстояние, по-малко от 10 км в райони с регистрирани племенни пчелини за производство на елитни пчелни майки и резерватни пчелини;
3. разстояние, по-малко от 5 км в райони с регистрирани репродуктивни пчелини за производство на племенни пчелни майки;
4. територията на обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната;
5. разстояние, по-малко от 500 м от химически заводи, които замърсяват въздуха с вредни вещества, термоелектроцентрали, екарисажи, предприятия за кръвен албумин, туткал, кожарски фабрики, складове за кожи и угоителни стопанства.
Също се следи за Чл. 13. (1) Право на ползване по чл. 12 може да се учреди в полза на заявителите, когато:
2. в населени места и вилни зони пчелините са на разстояние не по-малко от 5 м от границата на съседа, ако входовете им са ориентирани към него, и не по-малко от 3 м, ако входовете не са с лице към границите на съседния имот; при наличието на плътна ограда, висока над 2 м, или когато са разположени на склон и съседният имот е поне 2 м под нивото на пчелина, пчелините може да се настаняват и до самата ограда;
Проблемът ви е сериозен, защото не можете да докажете че ужилване от пчела от съседния двор е предизвикала алергична реакция или е довела до шок. Съветвам ви да пуснете жалба към Областната БАБХ, за проверка по отношение наличие на регистрация, респ. съблюдаване на изискванията на закона и към общината. Последните няма какво много да направят, но все така ще се вдигне шум и дано съседът ви се вразуми. Обсъдете вариант за изнасяне на кошерите в покрайнините на населеното място, тук общината може да помогне със свой имот, който да даде под наем на съседа.
От опит знам, че ви предстои трудна борба, но не се отказвайте. Пчелите са едни от най интелигентните същества, които природата е създала, без тях човечеството ще загине, но е пълно безобразие случващото се при вас. Съседът ви е за вразумяване , животинките не трябва да пострадват, ако  чуете и мнения за такива мерки.

Блаогдаря Ви! Ние нямаме нищо против пчелите и не сме обмисляли другите мерки, за които също четох. Просто искаме да ги премести. Той кандидатства в общината за място и такова му беше дадено за символичен наем още миналата есен. И отново се започна с различни доводи, поради които не може да ги премести там. От края на миналата година прокарва вода и слага камери.... Ще подадем жалбите до упоменатите от Вас места.

# 3
Можете да проверите предварително в публичния регистър на пчелините в БАБХ, относно наличие на регистрация http://babh.government.bg/uploads/File/Registri/ZHOJ/Pcheli/p4elini%20v5.pdf
Имайте предвид, че има хипотетична възможност да има регистрация на общинското място, а реално отглежда пчелите в двора си. Това е незаконно. Проверката на БАБХ ще установи фактите. И в частност- моето мнение е, че мястото на пчелите не е в населеното място, а 120 кошера  са безобразно много. Но хората са безогледни, страхуват се от посегателства, в случая  затова не ги изкарва на общинското място, без да ги е грижа за съседите и здравето им.  Аз също имам алергични проблеми и знам колко е сериозно. Закона за пчеларството е за тотален ремонт, пишете жалба и до местния омбудсман, той ще пише също до  институциите и ще направи проверка, а и институциите се дисциплинират повече от това.
Сигурно развива и търговска дейност с пчелни продукти, дали има регистрация за земеделски производител?! Само регистрираните земеделски стопани могат да продават продукцията си на пазарите в цялата страна без касови апарати.Регистрацията е регламентирана в Наредба № 3 от 29.01.1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани и настъпилите изменения и допълнения към нея, обн. в ДВ, бр.43 от 30.05.2017 г./ Това следва да е предмет на проверка на НАП, Икономическа полиция.
Пишете как са се развили нещата, желая успех.

# 4
  • София
Аз бих започнала оттук:
Чл. 13. (1) Право на ползване по чл. 12 може да се учреди в полза на заявителите, когато:
Чл. 8. (1) В кметствата се води регистър на пчелините, включително пчелните семейства.
(2) Собствениците на пчелни семейства в 15-дневен срок от тяхното придобиване подават заявление за регистрация по ал. 1.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) В едномесечен срок от регистрацията по ал. 1 кметствата изпращат информация за регистрираните пчелни семейства в областните дирекции "Земеделие" и Българската агенция по безопасност на храните.

Допускам, че един кошер означава едно пчелно семейство. Вие говорите за  230 кошера ("дворното място до нас съседът отглежда 180 кошера с пчели и още около 50 бр в неговата къща, която е срещу нашата), което са минимум 230 семейства в радиус, по-малък от километър.
Оттам насетне, както вече са посъветвали и преди мен, бих пуснала жалба в общината, БАБХ и ако щете и в полицията, защото това е нарушение на нормалния живот в населеното място.

# 5
Аз пък честно казано бих пръскала против пчели дори ежедневно. Това си е тормоз и половина.

# 6
Ако пръскат с отрова ще стане много, много по-зле. Не ми се обеснява защо.
Прочетете общинската наредба за отглеждане на домашни животни. Обикновенно тя е много рестриктивна спрямо броя на пчелните кошери в населено място. От порядъка на 5,10,20 бр в парцел.
Подавате жалба заедно със съседите в кметството и натискате кмета и общинските служби. Тази година сте я изтървали. Кошери ще може да се местят чак есента.
Това ви е пътя.
По пчеларския закон може да се гледа за огради и отстояние до  съседен имот или специфични обекти.  Но да не се окаже нож с две остриета. Вие какво имате в двора!?

# 7
  • Варна
Аз пък честно казано бих пръскала против пчели дори ежедневно. Това си е тормоз и половина.

Тормоз е ама да не си вкарат автогол... Онзи ден мярнах някаква статия, че убийството на пчели ще се санкционира строго. Тревожна е тенденцията, че измират и ще се взимат мерки.

# 8
]1. в района не са настанени повече от 50 броя пчелни семейства в радиус 2,5 км;[/когато:

Допускам, че един кошер означава едно пчелно семейство. Вие говорите за  230 кошера ("дворното място до нас съседът отглежда 180 кошера с пчели и още около 50 бр в неговата къща, която е срещу нашата), което са минимум 230 семейства в радиус, по-малък от километър.
Оттам насетне, както вече са посъветвали и преди мен, бих пуснала жалба в общината, БАБХ и ако щете и в полицията, защото това е нарушение на нормалния живот в населеното място.

Тази наредба не е за населено място,а става въпрос ако кошерите са разположени на общинска земеделска земя,пасища,ливади и т.н. В собствения си двор въпросния пчелар може да отглежда и 1000 кошера,ако поиска,стига да спазва следния регламент "в населени места и вилни зони пчелините са на разстояние не по-малко от 5 м от границата на съседа, ако входовете им са ориентирани към него, и не по-малко от 3 м, ако входовете не са с лице към границите на съседния имот; при наличието на плътна ограда, висока над 2 м, или когато са разположени на склон и съседният имот е поне 2 м под нивото на пчелина, пчелините може да се настаняват и до самата ограда;"

# 9
Абе защо не му кажете на този нахалник, че ще си пръскате зеленчуците с инсектициди и да вземе мерки, за да не му умират пчелите. Аз пчела не бих убила, наистина.

# 10
Прочетете общинската наредба за отглеждане на домашни животни. Обикновенно тя е много рестриктивна спрямо броя на пчелните кошери в населено място. От порядъка на 5,10,20 бр в парцел.
Подавате жалба заедно със съседите в кметството и натискате кмета и общинските служби. Тази година сте я изтървали. Кошери ще може да се местят чак есента.
Това ви е пътя.
По пчеларския закон може да се гледа за огради и отстояние до  съседен имот или специфични обекти.  Но да не се окаже нож с две остриета. Вие какво имате в двора!?
Имаме всичко, което има в един селски двор  - животни, зеленчуци, цветя, дървета, кладенец и тн. Не сме пръскали. Не мисля, че можем да направим нещо с пръскане. Те са толкова много, че по цял ден това трябва да правим..

# 11

Тормоз е ама да не си вкарат автогол... Онзи ден мярнах някаква статия, че убийството на пчели ще се санкционира строго. Тревожна е тенденцията, че измират и ще се взимат мерки.
Не съм чувала, че ще се взимат строги мерки, но е възможно, имайки предвид тревожните наблюдения над измирането им. Иначе убиването на пчели мисля, че е криминално деяние.

# 12
Ама аз нямах предвид наистина да пръскате.

# 13
  • Варна
Все още се обсъждат мерките, но спрягат нещо за затвор и хиляди левове глоби. Като знам държавата ни колко е чевръста в налагането на санкции не бих се учудила, ако зачешат яко виновните за да пълнят вечно празния бюджет. То си и трябват санкции на такива дебили. Пчелите са много важни. Започнете със съветите, които са дали назад. За проверки дали този върши всичко в съответствие с наредбите. Не вярвам във всичко да я изряден.

# 14
Това ви е пътя.
Имаме всичко, което има в един селски двор  - животни, зеленчуци, цветя, дървета, кладенец и тн. Не сме пръскали. Не мисля, че можем да направим нещо с пръскане. Те са толкова много, че по цял ден това трябва да правим..
Имам предвид,  дали всичко във вашият двор е в рамките на закона. Постройки, дървета, животни.
Помислете. Влезнат ли службите в съседа,  ще влезнат и у вас.

Общи условия

Активация на акаунт