Кандидатстване след седми клас с рисуване - част 6

• 39 878
  • 750
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте.
Имам следния въпрос :
Сина ми има желание да кандидатсва след 8кл. в Приложното.Обадих се да питам кога ще се обявяват свободни места (ако има разбира се такива) и те ми отговориха след края на учебната година.До тук добре,но ми казаха че щяло да има не 1 а няколко приравнителни изпита.Та питането ми е:Някой запознат ли е с тези изпити ?Ще се радвам ако някой наистина е имал подобен случай.
Благодаря предварително.

# 331
  • София
Виж няколко страници назад бях пускала линк за обявяване на свободни места в НГПИ и изпитите за тях. Наистина са няколко и зависят от специалността, за която се кандидатства.

# 332
  • София
Виж няколко страници назад бях пускала линк за обявяване на свободни места в НГПИ и изпитите за тях. Наистина са няколко и зависят от специалността, за която се кандидатства.
На този линк вече е сменена информацията и тази, която се съдържа в момента касае само приема след 7 клас.
И това ще е така, докато не мине кандидат-гимназиалната кампания.

mira sm, според мен трябва пак да се обадите и да питате какви са приравнителните изпити, по кои специални предмети ще бъдат в конкретната специалност, която ви интересува. За различните специалности със сигурност са различни изпитите.

# 333
Благодаря ви.
Да със сигурност ще трябва да се обадя, за да ми разяснят подробности..

# 334
  • София
О, да. Жалко.
Рисуване и перспектива имаше със сигурност, те са общи за всички. Отделно е нещо по специалността. Успех!

# 335
Един въпрос:

Признава ли се оценката от положения изпит по рисуване в някое от училищата към МК при кандидатстване в училища към МОН, или и за тях трябва да се държи изпит за проверка на способностите (матура)?

Благодаря!

# 336
Детето е в училище към МК. Информация от  РодСреща. На изпита за същото училище ще се дава етюд/постановка/натюрморт май ще има и драперия (за нас не беше ново, основно това се рисува тази година)
 Казаха ни, че само за тяхното училище се кандидатства с такава рамка. Ако искат да кандидатстват в училище към МОН, това ще е с полагане на НВО по рисуване (датата вече е излязла, подаване на документи за него някой си май, в края) . За нас това последното си беше изненада. Рамката за това НВО е фигурална композиция на тема или едно друго нещо което ми е сложно да поясня какво е, но нашите са го правили в училище). Всяко нещо си важи отделно.

# 337
  • София
Дидева ще каже най-точно, но ми се върти, че миналата година признаваха оценките от училищата към МК за кандидатстване в тези към МОН.

# 338
  • София
_re_ge, грешиш.
Може да се използва оценката от изпит в училище към МК при кандидатстване в училище към МОН вместо МОН-ския изпит "Проверка на способностите".
Справка НАРЕДБА № 10, чл. 58, ал. 5 (добавена през 2019г.)

# 339
  • София
Към МОН изпитът за проверка на способностите включва фигурална композиция или декоративна композиция.
Миналата година имаше възможност да се прехвърля оценка от изпит за училище МК към училище МОН - май за първи път (не съм съвсем сигурна, не съм следила предишни години). Въпросът е, че това не е много благоприятно за кандидата, защото критериите към изпитите са доста по-високи и оценките не са толкова добри като цяло, което би свалило бала при кандидатстване към МОН-ско училище.

# 340
Аз не виждам как да стане това, като е направено така, че да не стане. Съзнателно или не се прави така е друг въпрос. Виждам  че има такава възможност според наредбата , но като време не виждам решение.
НВО рисуване е минало на 21.06. Резултатите са обявени на 25.06.  Получаване на служебна бележка с резултати до 01.07.
От  05. 07 до 07.07 трябва да са подадени завленията за класиране на желанията на учениците за училищата към Мон.

Нашите изпити са обявени за   06-08. 07. ИИ е обикновено последния ден. Значи 08.07 до края на работния ден ние ще получим оценка. Но и на 07. 07 да е резултатите от нво мон вече са взети и документите вече са подадени, тече последния ден. Какво е това дето ще се подава след срока на подаване.
Ако някой се е сблъсква с казуса да поясни. Не че нещо друго, но подготовката за два различни формата е доста разпиляваща и отнемаща ценно време. Освен това от тези графики на вази и кани които се рисуват в несвяст и в училище и за домашно тази година не им остава време за нещо друго, па камо ли да си опреснят фигуралните композиции.

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 17:42 от _re_ge

# 341
Дидева ще каже най-точно, но ми се върти, че миналата година признаваха оценките от училищата към МК за кандидатстване в тези към МОН.

Да, само трябва да се съобразят датите за подаване на документи.

Вече сте писали.

# 342
  • София
На 03.07. за НУИИ и на 05.07. за НГПИ излизат резултатите от изпита им и тогава би трябвало да може да се вземе служебна бележка за тях. Т.е. има време до 07.07., когато е крайният срок за подаване на документи за участие в приема на ученици за училища към МОН.
Единствено НПГПФ са обявили дата за изпита си 06.07., а както знаем от миналите години, те най-много се мотаят с обявяването на резултатите, (дори не са написали на сайта си кога ще ги обявят), т.е. се изпуска срока до 07.07. за училищата към МОН.
НО! Всичко това, което написах, важи за София!
Нямам представа за другите градове какво е разпределението по дати.

# 343
Дам... и ние сме в кюпа от  другата галактика. За варна датите са както казах 06-08.07. Дори не се знае кой денот тях  ще е ИИ. Ако е както винаги, музиката минава първия ден, значи или 07 или 08. Ако щеш както щеш.
Те затова на РС са ни подготвили. Да не се надяваме на друг вариант.

# 344
  • София
Ох, _re_ge, това е адски тъпо Frowning1! Толкова ли не можеха да го помислят като хората, за да могат децата да се възползват от възможността. Примерно училищата към МК да си направят изпитите в последната седмица на юни, за да може до 1-5 юли да има резултати. Не е толкова сложно. Или поне да оеднаквят някакси критериите за изпитите. И на мен ми се срува страшно много да трябва да се готвят веднъж за графичен натюрморт и веднъж за фигурална композиция.

Общи условия

Активация на акаунт