Кандидатстване след седми клас с рисуване - част 6

• 39 912
  • 750
  •   1
Отговори
# 240
# 241
  • софия
Брех, тоз Николай Райнов! Ако не са си напудрили нароно "носа" заради отворените врати, трябва да кажа , че много ми харесва това, което видях.

Последна редакция: пн, 09 ное 2020, 21:59 от Амели

# 242
Еми, не, не са се напудрили. Уникални са. Дъщеря ми чака с нетърпение да се прекрати онлайн обучението. Simple Smile

# 243
  • софия
е, сега да не се засегне някой, това си е фраза. Всички знаем, че училищата по стар маниер си "пудрят носа" за открити уроци или отворени врати. Нищо лично.

# 244
  • София
Еми, не, не са се напудрили. Уникални са. Дъщеря ми чака с нетърпение да се прекрати онлайн обучението. Simple Smile
Синът ми също...

# 245
Имам въпрос относно детската школа към НУИИ. На сайта им пише, че е за деца от 5-12 години и доколкото видях от снимките, всички възрасти са смесени в една зала. Дали е удачно да се запише 8-9 годишно дете без опит в рисуването, което в момента много иска да рисува, но едва ли ще има много време за домашна подготовка. Основната цел на курсовете подготовка за приема в НУИИ ли е и много ли е високо нивото? Обикновено има ли места в курса (питам, защото в момента заради пандемията курса е спрян) и какво е предимството на алтернативи курсове в 119то училище, които бяха споменати на предната страница?

# 246
  • софия
Имам въпрос относно детската школа към НУИИ. На сайта им пише, че е за деца от 5-12 години и доколкото видях от снимките, всички възрасти са смесени в една зала. Дали е удачно да се запише 8-9 годишно дете без опит в рисуването, което в момента много иска да рисува, но едва ли ще има много време за домашна подготовка. Основната цел на курсовете подготовка за приема в НУИИ ли е и много ли е високо нивото? Обикновено има ли места в курса (питам, защото в момента заради пандемията курса е спрян) и какво е предимството на алтернативи курсове в 119то училище, които бяха споменати на предната страница?
Абсолютно е подходящо да се запише детето. Малко не ми е ясно как и къде в тези ковид времена, защото ако не се лъжа училището функционира дистанционно сега, но като заппочне нормалния училищен ритъм и обявят пускането на курсовете, да, защо не.
Доколкото на мен ми е известно курса няма за цел подготовка за каквото и да е и в този ред на мисли не изисква никаква домашна работа. Там ги занимават да си развиват творческия потенциал, да екпериментират смело с боички и техники. Все пак вкъщи доста често се чува "внимавай да не изцапаш" , което по няккъв начин спира замаха. Там творят на воля. Учителката е супер мил човек. курсовете са абсолютно подходящи за деца чиито родители търсят къде детето им да се занимава с хобито и таланта си без напрежение.
Курсовете в 119, доколкото схващам от тук, са с определена насоченост за подготовка за кандидатстване и се водят от преподаватели на Приложното. Както обичам да казвам - това едва ли е гаранция за непременен успех на изпитите.

# 247
  • на последния етаж
Присъединявам се към темата с една петокласничка, която много обича музиката, пее от малка, но обича и рисуването. Смятам, че към едно от тези изкуства трябва да се насочи след седми клас, но ми е много трудно да реша кое. А според мен трябва да започне да се подготвя за кандидатстване най-късно догодина. Въобще много съм объркана и много се надявам с ваша помощ и информация да усетя най-правилното място за нея. Simple Smile

# 248
Аз съм за рисуването Simple Smile
Има училища с много хубави специалности.

# 249
  • софия
Присъединявам се към темата с една петокласничка, която много обича музиката, пее от малка, но обича и рисуването. Смятам, че към едно от тези изкуства трябва да се насочи след седми клас, но ми е много трудно да реша кое. А според мен трябва да започне да се подготвя за кандидатстване най-късно догодина. Въобще много съм объркана и много се надявам с ваша помощ и информация да усетя най-правилното място за нея. Simple Smile

Привет Simple Smile Радвайте се на тия таланти и оставете времето и опита да помогнат сами да се покаже кое по-ще приляга на девойката. Лично по мое мнение комбинацията е често срещана Преди време имаше същата дискусия и тогава си спомням, че се втурнах надълго и нашироко да си обяснявам мнението. Позицията ми тогава накратко беше - винаги може да си занесе гласа и китарата в художественото училище, докато обратното - статива и боите в музикалното не. Това е само една гледна точка. Мисля, че най-вярната е тази произлизаща от усешането на детето.
Не разбирам от музика, но имам малък опит с кандидатстването в музикално училище. Аз не обърнах внимание на време на желанието на детето. Когато всички ми казваха колко огромен глас и талант има не им бръщах внимание, защото в моите очи всяко дете обича да пее. И си пее. Така беше при нас положението. За изпити в музикалното се оказа, че трябваше много добра подготовка по солфеж - да, дори за пеене, не само за музикални интсрументи. Подготовка на две песни - с инструметал и акапел. Комисия от сто човека, което ше рече, че детето определено трябва да е смело и малко непокист. Иначе се спичат.
Виж, за рисуването имам мнение базирано на доста повече опит. Лично според мен е добре да се започне целенасочена подготовка за приемния изпит в началото на седми клас. Има деца започващи в 6, но моето (лично субективно) мнение е, че при някои деца все още липсва достатъчната зрялост за възприемане на абстрактни понятия като пространство, перспектива, обем и т.н. Рисуват ама малко машинално, без разбиране какви им ги говори учителя и има опастност да се получи леко отказване от рисуването. Освен това гърнета, кубчета и топки не е най-веселото за две години подготовка. Една е напълно достатъчна.
Ако искате детето просто да рисува, да се забавлява и да обогатява развитието си чрез досег с всякакви творчески занимания, това вече е друго. Да, намерето някоя артистична школа и нека се наслаждава и развива.
Когато на мен този казус ми беше на масата издирих хора от двете сфери, говорих с практикуващи творци и учители и спрямо характера, личноста на детето някак се ориентирахме за посоката напред.
Каквото и да решите, преди всичко ви пожелавам да се забавлявате, радвате и експериментирате!
Подготовката няма да избяга!
Успех!

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 12:42 от Амели

# 250
  • на последния етаж
Много благодаря за подробния отговор и отделеното време! Flowers Hibiscus
Може би наистина е още рано и времето ще покаже накъде да се насочим. Simple Smile
Просто и двамата с мъжа ми сме далеч от тези изкуства (моят профил е математика...) и се притеснявам, че можем да изостанем с подготовката.
Всяка информация и гледна точка ми е от полза. Simple Smile
Благодаря още веднъж! Flowers Bouquet

# 251
Аз също смятам, че подготовка в началото на седми клас е напълно достатъчна за успешно кандидатстване в училище с рисуване.

# 252
За рисуването наистина е възможно детето да се вмести в една година, но важи само за София, понеже имате наистина много училища с паралелки с рисуване ( не само училища към МК) и в част от училища  изискванията не са толкова високи и специфични .
За окръжните градове ( като моя където приемът е две паралелки за целия град едното нуи друго хг) , една година подготовка  е недостатъчна още повече не се рисува на свободна тема, а е композиция от три  предмета с драперия, която изисква практика с  доста подобни изрисувани композиции с различна форма и фактура, много работа върху усет за композицията, переспектива, видове сенки, специфика на щриха и мн.други и на на последно място личен стил. Както каза Амели, то си иска узряване, което не става за една година, от лично наблюдение над сина ми.

Що се касае до музиката, пак от лични наблюдения, там при кандидатстване солфежът наистина е много сериозно застъпен. Но то си е така и за кандидатстването и за първи и след четвърти клас в същите училища и там подготовката в повече от сериозна.

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 13:39 от _re_ge

# 253
  • Ланкър, планините Овнерог
Дъщеря ми ходи само в седми клас на уроци и я приеха от раз на първо класиране по първо желание в НГПИ Св Лука. Изпитът там е графика на обемни тела и критериите не са хич ниски. Та, седми клас си е достатъчен.

# 254
Ако детето е от София, наистина има достатъчно училища, които общо взето покриват броя на кандидатстващите. Ако не е така, явно трябва да се съобрази със спецификата на конкретното място, моя роднина завърши художествена гимназия в Казанлък, което е много хубаво училище и дава добра подготовка.

Общи условия

Активация на акаунт