(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

• 39 314
  • 787
  •   1
Отговори
# 495
Цитат
единият е със светли сърцевидни листа, другият - с тъмно лилави, дълбоко нарязани.
Добриии, ще си прося по едно дребосъче и от двата сорта - за декоративни в саксия.
Ако може и ластуни, като ги вадите, май и от тях може да се вкорени.

# 496
Fortuna и при нас "валя" точно колкото да се окалям докато обера доматите. Реших,  че след като се раздуха ще вали и набързо тръгнах да бера, а то само намокри и се наложи да поливам след това.
rorik кое е синьото на което казваш гулия ?
Днес съм на вълна лютеница.

# 497
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Кога се садят марулите, ако сега се сложи разсад? Под тунел ли растат?
Аз имам едни малки, тук не намирам от големите, които помня от детството.
Може тях да сложа.

# 498
Вече два пъти слагам и мравките... Утре ще пробвам пак. Тук заваля, дано и на село повали.

# 499
Моите батати зеленеят, но едва ли ще имаме сладки картофи. Твърде късно направихме разсад и то от чисто любопитство. Не мога да не спомена, че в една от веригите продаваха коренчетата по 7 лв. (от Холандия) много след всякакви разумни срокове за засаждане Sad.
Аз от 2 батата имах повече от 60 растения, годни за садене Simple Smile.
В градината имаме насяти салатки, спанак, рукола и репички.
Някой си ги хапва и за нас едва ли ще остане нещо за пореден път. Имаме охлюви, скакалци и жаби основно. Кой може да е виновника и дали/как нещо можем да опазим?

# 500
Цитат

Лили, как правиш разсадите? Моля те, обясни по-подробно.
Искам да си сложа в саксия за декорация.

# 501
Моите батати цъфтят всяка година, но тази не. Всъщност аз не съм ходила от две седмици, но обикновено преди цъфтяха август.
Дали защото лятото беше по-хладно при нас тази година, не знам. Ще видим дали ще извадя нещо. Вадя ги октомври с първите студове. Ако стоят по-дълго в земята, се развалят. В същото време и извадени не траят дълго, но аз не ги слагам в пясък.

# 502
  • Los Angeles CA
Аз имам някакъв проблем с малините, самите плодчета не стоят цели  а много често се начупват на съставните си топченца, някои да знае нещо по въпроса. Нещо не им достига, но не знам какво е и не мога да намеря съществена информация по въпроса. Ако някоя има идея, бих била благодарна да пише.

# 503
Момичета, ние се модернизираме и гледаме някои разсади в тарелки. Малко е играчка (каляване на нервите )да се сложат семенцата в дупките, но няма отмъкнати семена от мравки и надупчени лехички от попови прасета...Тарелките могат да се наредят върху скари, палети и се поливат с пръскачката Simple Smile Много е практично. Ако не забравя ще снимам марулките, вчера бяха около 1 см височки.
И за компоста да кажа пак - и аз трупам на обикновена купчина, която само се опитвам да оформям по-плоска отгоре. Като стане по-голяма, поливам 1-2 лейки вода или с кофа вода + активирана мая + захар - така забързвам процеса на гниене. След 1 година пресяваме с едно саморъчно направено сито и ползваме.

# 504
Цитат

Лили, как правиш разсадите? Моля те, обясни по-подробно.
Искам да си сложа в саксия за декорация.

Ето така:

Много бързо прорастват. Махаш ги от батата смело, за още една седмица във вода пускат коренчета и са готови за садене. Последните ги засадих направо с бататите, защото вече нямах място. Както казах не очаквам да хапваме сладки картофи. Просто всеки път ме изумява и радва, колко енергия и живот имат подобни растения. Успех!

# 505
  • София
Аз действах по същият начин. Тъй като рано ги сложих, първите филизи много се издължиха и ги подстригвах на няколко пъти. Отрязаните пускаха корени в чаша, остатъка на батата си пускаше нов връх. Съвета е да не стават с много големи корени, защото после там се образуват бататите и може да са много изкривени, тоест хубаво е да се садят или без корени или с малки. Доста филизи се изкарват, стига да пускат изобщо. Аз успях да изкарам филизи само от купените картофи от фейсбук групата батати, от купени от магазина с месеци няколко батата стояха, от различни магазини ги купувах и едно филизче не пуснаха.

Скрит текст:

# 506
Благодаря, момичета! Аз съм скромна, искам да си завъдя в саксия, за декорация. Много са красиви.
А през кой месец ги слагате във вода? И дали ще ми се получи от филизи сега? Ще ги сложа на остъклена тераса зимата - около 10 градуса.
Нямам опит с бататите. Опитах с едни от магазин, но нищо не се получи, сега си мисля, че ги обработват. Иска ми се в различни цветове  листа да си сложа.

# 507
  • София
Благодаря, момичета! Аз съм скромна, искам да си завъдя в саксия, за декорация. Много са красиви.
А през кой месец ги слагате във вода? И дали ще ми се получи от филизи сега? Ще ги сложа на остъклена тераса зимата - около 10 градуса.
Нямам опит с бататите. Опитах с едни от магазин, но нищо не се получи, сега си мисля, че ги обработват. Иска ми се в различни цветове  листа да си сложа.
Както писах и при мен от магазина с купени батати не ми се получи. Но сега имам три сорта насадени и мисля догодина да мога от тях да си направя отново филизчета за разсад. Едните са червен женшен и стъблата са малко по-червеникави. Не знам дали зимата ще стане да растат, обичат си топло. Иначе мога да ти пратя клубени, но може би напролет да ги заложиш.

# 508
Благодаря!
Малко забравям и дано до пролетта да не забравя. Затова си търся сега филизи, от тези, които оскубвате вече. Ако се вкоренят, предполагам, че ще ги опазя зимата. Може и в кухнята да ги сложа. Важното е да оцелее някое до пролетта.

# 509
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile събота-неделя?

Общи условия

Активация на акаунт