(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

• 39 299
  • 787
  •   1
Отговори
# 555
  • под тепетата
Не, на мен също много ми хареса! Сложи къри или куркума.  Благодаря, че ме подсетихте.
Японската дюля, мушмулата, гюлът, картопът - това са все спомени на детството ми!
Като садихме смокините и пауловниите, лешника, бадема, им увихме стъблата със зелена мрежа. Имаме зайчета на полето и зимъска щяха да ги озглозгат с удоволствие. Ако някой има такива животинки в съседство, трябва да ги предпази по някакъв начин.

# 556
Момичета,някоя от вас ползвала ли е диатомична пръст в градината за борба срещу вредители?Четох само суперлативи за нея,но като един Тома Неверни нещо не ми се вярва,да е толкова ефикасна?

# 557
За крем-супата - и ние харесваме с тиква, но трябва да се сложи малко, ако прекалиш почва да сладни наистина. Картоф, морков, тиква и учудващо праз, страхотна супа става, но слагам тиква 2 пъти по-малко от картофа. И тайната съставка - кимион!
А да попитам и аз за спасение от охльови - наяли са почти всички домати гадините 😡

# 558
Точно с интензивен тиквен вкус ни харесва. Картоф и морков слагам малко, за уплътняване на консистенцията. Повечко джинджифил за уравновесяване на сладостта, но и сметана и кокосово мляко за разкош и гладкост. Бучка масло, сол и пипер тоже. Хубава зимна сгряваща супа, идеална при настинки.

# 559
  • София
Извадихме почти половината батати и това е резултата. Сега чета  в нета как трябва да се съхраняват, да видим дали ще се справя.
Скрит текст:

Тези са от сорта Тайнонг, само един корен, долу в ляво по-белите картофи на първата снимка са от друг сорт.
Доволна съм предвид почти липсата на грижи за тях на количеството. Голяма част обаче или ги срязахме при ваденето или пък ги счупих буквално, тъй като са много крехки и дълги някои. Надявам се останалите като вадим, вече с повечко опит да има по-малко наранени.

# 560
Много хубави батати Simple Smile Аз хич не помня кой корен от кой сорт е, помня, че бяха три сорта и толкова.

# 561
  • Русе
ауу, страхотни батати, ще ме запалите и аз да опитам Simple Smile

# 562
  • София
Много хубави батати Simple Smile Аз хич не помня кой корен от кой сорт е, помня, че бяха три сорта и толкова.
При мен от мои филизи са едни 40-50  или малко повече корена сорт тайнонг и останалите червен женшен един ред десет корена и  още един ред десет корена Бонита купени, затова лесно знам кой, кой е .

# 563
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз само изскубах два ластра за Диорела и не проверих какво има под земята - не остана време.
чакам да даде сигнал за предаване. Simple Smile с корени са.
изпратих и дадох три порции ягоди - има още, казвайте си. Simple Smile

# 564
Добри, малко по-късно ще ти пиша на ЛС за ягодки, ако има Simple Smile

# 565
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
има, има.
за София може да се организира предаване/превозване, за другите места вие си казвате как ви е най-удобно Simple Smile

# 566
  • София
Айла, браво на бататите!
Имаше ли разсади, ако си стигнала до Женския пазар?
Моите марулки, от приказен разсад, хем намаляха с 30-50%, хем не растат.

# 567
  • София
Айла, браво на бататите!
Имаше ли разсади, ако си стигнала до Женския пазар?
Моите марулки, от приказен разсад, хем намаляха с 30-50%, хем не растат.
Не съм ходила. Някой писа, че няма и реших да не си губя времето.

# 568
  • София
Някой добавял ли е пясък към глинеста почва? От строителните борси ли да се снабдя - четох, че трябва да е речен, което вероятно е различно от кварцов.

В моята глинеста почва съм добавяла и строителен пясък, но по-добър ефект имаше добавянето на агроперлит. Освен това перлитът е много по-лек от пясъка (мога да си го пренасям сама, без количка), а е и по-евтин (чувал 150л са към 15лв). Натурален продукт е, издържа поне 10тина години преди да се разложи, но и след разлагането почвата си остава мека и пухкава.

# 569
Отдавна не съм писала в темата, но й хвърлям редовно по едно око.

Ние имаме много глинеста почва, добавяме пясък за детски площадки към нея. Купуваме го от големите магазини тип Практикер, Бриколаж (не мога да дам точен магазин, не сме в Бг). Много е фин и се размесва много дообре с почвата. Само трябва да се внимава да няма добавки в него.
Започнахме да го слагаме по съвет на съседа ни, който има уникална зеленчукова градина. Особено за кореноплодни има голяма разлика. При нас иначе няма шанс да порасне морков, цвекло и т.н. Опитвахме първата година без пясък, морковите ни бяха чиста пародия. Цвеклото с размер на топчета на пинг понг.

Последна редакция: пн, 05 окт 2020, 17:53 от Wednesday28

Общи условия

Активация на акаунт