Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Трудова борса и обезщетения - 5

 • 24 905
 • 638
 •   1
Отговори
# 15
 • SF
 • Мнения: 12 268
Някой знае ли този член, за да попитам дали случайно няма да поискат да ме освободят по него.
Реално изискванията за моята длъжност са повишени, но не знам дали ще го опишат в характеристиките на служителите, защото доста ще поискат и заплатите да се повишат, а това няма да стане.

# 16
 • Мнения: 4 067
Чл. 328 Ал. 1 т. 11, погледнах в трудовата си книжка. Но и там се дължи обезщетение за 1 месец от работодателя, не знам дали ще искат да го платят.

# 17
 • Мнения: 1 997
Има разлика между повишени задължения и повишени изисквания.


Дама от морето е дала и друга възможност, не знам как се лавира там. И кое определя промяната, т.е. завишаването на изискванията, иначе изглежда като най-елегантният начин за измъкване.

Последна редакция: сб, 11 юли 2020, 14:08 от SamoDiva

# 18
 • SF
 • Мнения: 12 268
Няма да искат, но аз пък няма да го очаквам. Аз съм с много дълго предизвестие. Остава още месец от него. И през този месец се чудя какво да измисля, за да отида на борсата. Приятели-собственици на фирми нямам, а тези, които имам, са зле и не могат да назначават. Всъщност нямам такива познати, но чрез питане, стигам до такива познати, които отказват да ме назначат.

# 19
 • София
 • Мнения: 11 449
А защо не пробваш да започнеш работа в някоя от веригите - Кауфланд, Била, Фантастико/за София/. Там вземат  без проблеми куцо и сакато.  Ще се подмотваш, ще закъсняваш,ще бъркаш като редиш стоката,  все няма да разбираш как се работи с касовия апарат и ще те махнат по време на изпитателния срок. Дъщерята на познат го направи в SDI broker, но изтърпя няколко седмици платено обучение и после 25 дни работа.

# 20
 • SF
 • Мнения: 12 268
Ами защото не съм такава... Първо, не съм сигурна, че съм куцо и сакато. Второ, ще видят в трудовата ми книжка какво съм работила и едва ли ще ме наемат да редя ориза, който аз да мисля, че е брашно. Трето, накрая ще ме разкарат, но няма да ме съкратят. Ще отида на борсата с по-нисък доход от този, който имам в момента и отново при същите условия - напуснала по взаимно съгласие. Ако не и уволнена.
Трябва ми някой, който да ме съкрати.

# 21
 • Мнения: 1 101
А вариант в сегашната фирма да ви преназначат на друга длъжност с изпитателен срок? После могат да ви съкратят без проблем с пълно обезщетение без да дължат никому нищо.

# 22
 • Мнения: 1 997
Ами защото не съм такава... Първо, не съм сигурна, че съм куцо и сакато. Второ, ще видят в трудовата ми книжка какво съм работила и едва ли ще ме наемат да редя ориза, който аз да мисля, че е брашно. Трето, накрая ще ме разкарат, но няма да ме съкратят. Ще отида на борсата с по-нисък доход от този, който имам в момента и отново при същите условия - напуснала по взаимно съгласие. Ако не и уволнена.
Трябва ми някой, който да ме съкрати.
Явно не разбираш какво се крие зад думата "съкратена".
При нова работа, когато в рамките на изпитателния срок бъдеш освободена по чл. 71 (т.е. поради несправяне със задълженията), не се води съкращаване, но се полага пълна борса (при изпълнени други условия).
Никой няма да иска просто така да те съкрати в твоя полза, защото по този начин за работодателя възниква задължение за плащане на обезщетение.

Преди мен също е даден приемлив вариант чрез назначаване на нова длъжност в досегашната ти фирма, за който може и да е късно вече, защото зависи от благоразположеността на работодателя все пак. Когато си подала предизвестието е бил моментът да се изговорят вариантите и дали са склонни да направят гимнастики заради теб.

# 23
 • SF
 • Мнения: 12 268
Ами няма такъв вариант. Фирмата е голяма, чуждестранна. Такива договаряния с финансовите мениджъри могат да се правят в по-семейни фирмички сякаш. В нашата трябва много да ме обичат, за да открият друга длъжност заради мене, да ме държат 2 месеца на нея, знаейки, че ще правя нищо, да ми плащат заплатите и после да ме освободят, за да отида на борсата. След моето съкращение, се съкращава длъжността. На мене ми остава малко-по-малко от 1 месец от срока за предизвестието.
Има един член, по който мога да напусна, подобен на този по взаимно съгласие и съкращение. Просто точката е друга, но аз не знам коя е, за да ги попитам.
Ако се навият да ме освободят по него... Ама не знам дали им пука за мене чак толкова. Те не са много щастливи, че напускам, но не мисля, че ще си разплетат чорапите. Много хора се махнаха от фирмата. Уж им е мъчно, че обучен човек си тръгва, но почти веднага си намират нов служител (с по-ниска стартова заплата) и се кефят, че влиза нова кръв във фирмата.

# 24
 • Мнения: 1 997
За какво по-точно трябва да им пука?!? Не си им дъщеря.
Докато така или иначе ти тече предизвестие, е била възможна врътката с преназначаването, сега много ясно, че е късно. Но тези неща се мислят предварително и се случват само при добра воля на работодателя, който по никакъв начин не ти е длъжен.

# 25
 • SF
 • Мнения: 12 268
Аз се извинявам, но предишните си постове с тебе сме ги писали по едно и също време и всъщност не съм отговаряла на твоя, а на предния за вариантите.
Аз разбирам какво е значи "съкратена", а ти в общи линии ми пишеш това, което и аз обяснявам на другите - че никой няма да иска просто ей така да ме съкрати, освен ако не съм му дъщеря. Малко ме дразниш с начина, по който ми пишеш и ми се караш. Искам някой да ми даде идеи,  ако му се дават идеи, и да си поговорим човешки, а не да ми обяснява колко съм тъпа.
Това, че на никой от моите работодатели няма да му пука, го написах сама и е излишно да ме питаш "А за какво трябва да им пука?", сякаш съм на обратното мнение.

# 26
 • Мнения: 41 051
Не е нужно да си съкратена, Есми, това ти обяснява Самодива.
Ако започнеш някъде и не се стараеш, ще те освободят в изпитателния срок и имаш право на пълна борса.
Може да вземаш болнични често, няма да са много щастливи и ще те пуснат да си ходиш скоро.

# 27
 • SF
 • Мнения: 12 268
А мога ли да предложа на моите работодатели да ме освободят по член (вие ще ми кажете кой) за несправяне със задълженията?
Ще ми го пише ли в трудовата книжка?
Тази идея не е лоша и бих опитала да говоря с финансовите ми мениджъри. Те са малко тежки гемии, но... може и да ме разберат.
Ако им бях предложила от самото начало да ме махнат поради неспазване със задълженията, нямаше да го направят и щяха да поискат да ме задържат. Сега понеже ми тече предизвестието, може и да се навият. Само да не се притеснят, че ще ги съдя, въпреки че ще им обещая на думи, че няма. И наистина нямам намерение да ги съдя. Решението за напускането ми си е мое.

# 28
 • Мнения: 41 051
Да, могат, има такъв член, за липса на качества.
Но ти не си нов служител и няма да се съгласят.

# 29
 • SF
 • Мнения: 12 268
Уффф. Само в изпитателния срок ли важи този член? Кажи ми кой е този член, моля те.
Може ли да ти пиша на лично, за да не обсебвам темата?

Общи условия

Активация на акаунт