Обсъждане на имотни обяви-16

• 35 427
  • 729
  •   1
Отговори
# 480
На темата за климатиците:
Ние особено значение обръщаме на НС дали има сложени изводи за климатици на едно и също място за всеки апартамент и те да НЕ СА долу на така или иначе малката тераса... Акълът ми не го побира защо слагат стойки на терасите и заемат място...

# 481
Може би защото когато климатиците са отвън,водата от тях капе върху прозорците/терасите отдолу и върху хората преминаващи до блока. Ние сме сложили една специално за тази цел направена метална подложка,която събира капещата вода и по дълъг чучур я изсипва далеч от блока. На подложката са инсталирани реотани,които не позволяват на водата да замръзне през зимата. Вероятно към всяка марка климатик има такава подложка,но май само ние в България сме я сложили. Yum

# 482
Защото по фасадите е грозно да се сложат и защото кондензът тече по главите на хората и по тротоарите. Даже течащото по тротоарите през зимата и студените месеци е ужасно опасно, защото се заледява - тънък и прозрачен като стъкло лед. Ако отгоре натрупа сантиметър-два сняг и не видиш "стъклото", пируетът ти е сигурен - двоен-троен аксел с тулуп-луп на земята.
Според мен не е проблем, че изводите за климатиците са по балконите, проблем е, че балконите (аз така съм свикнала да им казвам на сичкото лоджии и балкони) при НС са символични по принцип. При панелките/ЕПК-тата, повечето СС тухла, балконите са достатъчни и за външното тяло на климатика, и за масичка със столове, и за цветя (и за бидона с киселото зеле дори   LaughingLaughingLaughing).

Каква е разликата с панелките като екстериор, освен че фасадата е нова, а не олющена? Ако панелките са грозни, значи и това е грозно.

А каква е разликата между това и панелен комплекс, освен новите фасади?

И ето санирани панелки - преди и след, говорим само за фасадите

Или между това и ЕПК или тухла от 70-80 гг. на соц-а?

А това какво е - полет на мисълта и естетиката?

# 483
Ма то грозното на панелките е именно олющеното, опадалата мазилка, ръждясалите остъклени с винкел балкони, липсата на поддръжка... Ако това се оправи панелите не са грозни - ми блокчета, какво толкова. Може да не са уникална архитектура за конкурс, ама ако са новички, еднаквички и чистички не са и грозни. Вярно, доста еднакви са комплексите, ама с различна боя и това не бие на очи, ако се санират.

Ето какво е грозен панел:

А ето и саниран панел - все същото, ама вече не дразни окото:

# 484
Е, ЧС, ти даде някакъв краен пример с панелки.
Но принципно съм съгласна с теб - панелките са нищо особено като архитектура, но ако са в добро състояние, са приемливи. Същото е и с НС - повечето не са нищо особено като архитектура, но част от по-старото ново строителство, които изначално не са с добро качество, фасадите им не се различават чак толкова много от състоянието на стандартна панелка - течове, остъклени балкони, нацвъкани климатици.  Но има и големи недоразумения в НС като фасади. Естествено - макар и доста малко, има и фасади над средното ниво.

А онуй тъмнокафявото, дето го пуснах на снимка, май са имали останала боя от други обекти и са пропуснали поне една важна лекция при следването (цветът на фасадата не е само естетически въпрос, а и технически).

# 485
Това е комплекс "Лайното", култов за Ливадите 😂 Толкова години и още имат да продават.

Колкото грозно изглежда отвън, толкова по-зле е отвътре в жалкото дворче, заградено от мрачните тъмнокафяви сгради. Ужасно е.

# 486
  • София
Е, разбихте ме с тази снимка  на кирлива панелка, от къде я намерихте изобщо. Grinning  Пък за комплекса в кафяво още се смея, кой велик строител е това? Grinning То дори само кофти цвят е достатъчен да съсипе една сграда

# 487
Грийн Резиденс е кафевия комплекс. Първоначално е строен от една голяма фирма, която фалира. Забравих й името. Крес ли беше? Много бяха известни, но сега ми изкочи името. После не знам кой достроява. В момента до детската площадка издигат друг блок и там започва да става доста пренаселено....

# 488
  • София
Може би защото когато климатиците са отвън,водата от тях капе върху прозорците/терасите отдолу и върху хората преминаващи до блока. Ние сме сложили една специално за тази цел направена метална подложка,която събира капещата вода и по дълъг чучур я изсипва далеч от блока. На подложката са инсталирани реотани,които не позволяват на водата да замръзне през зимата. Вероятно към всяка марка климатик има такава подложка,но май само ние в България сме я сложили. Yum
Ааа, и ние искахме да си вземем подложка, но се оказа, че климатикът все пак няма да стои на фасадата на къщата, а долу на земята; затова не купихме (засега) Grinning

mandarinka, това с панелните и НС винаги като теб съм го мислила. На етапа, когато си мислехме, че може и апартамент да търсим, първото ми безкомпромисно условие беше блокът да е малък. На тези големите НС (или натъпкани/залепени един до друг малки) им викам кошери. За мен буквално олицетворяват кошер - всички щат-нещат се съобразяват с Царицата майка (най-наглия, най-паралия, най-големия тарикат или изобщо човекът по-по-най, на който цяло село хора ще му търпят тъпотиите само и само да не влизат в порочен кръг на вечни разправии). Ако ще е така, човек може и в саниран панел да си живее, даже има шанс да попадне на по-непретенциозни съседи. Качеството на строителство май е в зависимост от конкретната сграда, без значение НС или СС.

# 489
Лошото при СС относно съседите е, че живеят в тях и много възрастни хора. Когато дойде момент да се плати за покрив, асансьор, смяна на прозорци или освежаване на входа, те не искат да плащат. И ги разбирам с тези малки пенсии и почват едни разправии. За това и много от старите блокове са в лошо състояние. Не, че няма и млади, работещи хора, които се правят за пари, но да кажем са по-малко.
Относно климатиците и за мен са изключително грозни. На мен също няма да ми е приятно тялото да ми е в малката тераса и от нея да не остане нищо, но ако са сложени в кутия отвън и подредени в една колона, е една идея по-добре.

# 490
Много вероятно в СС, особено в тухлените, да има повече възрастни пенсионери с малки доходи. Но и положението в новите кооперации с, както се твърди, преобладаващо млади и интелигентни собственици, също не е розово. Силно се съмнявам младите, набълбукали се с ипотечен и потребителски кредит, особено радушно да събират пари за ремонти. А някои от новите сгради също си плачат за сериозен ремонт. Не обобщавам, само изказвам хипотеза. Казах за новия блок, в който бях на посещение, с висящи сметки от преобладаващо над 200 лв. за входа. Вярно е, че е в добро състояние кооперацията в момента, но ако сега не дават, защо се смята, че ще дадат след няколко години без проблеми?

# 491
На темата за климатиците:
Ние особено значение обръщаме на НС дали има сложени изводи за климатици на едно и също място за всеки апартамент и те да НЕ СА долу на така или иначе малката тераса... Акълът ми не го побира защо слагат стойки на терасите и заемат място...
Защото е много грозно да висят климатици по фасадата. Да не говорим, че по закон се води за изменение на фасадата и трябва да се съгласува първо с другите живущи (нещо, което тук никой не прави, но би трябвало да е така)! Та в този ред на мисли единственото място, където могат да се поставят е на собствените тераси.

# 492
При НС могат да си го проектират с клетки на фасадата и хем да изглежда красиво, хем да не ти пречи.

# 493
При НС могат да си го проектират с клетки на фасадата и хем да изглежда красиво, хем да не ти пречи.
А,може и на СС. В началото,преди да влезете в Старият Поморие,от двете страни на пътя има стари панелки на които климатиците отвън са поставени в дървени сандъци сглобени от опушени дъски. Изглежда съвсем различно и даже приятно за окото.

# 494
  • София
Ужасно грозно е всеки да си слага както си реши, то климатици, то сателитни чинии, то простори и навеси или саниране. Сградата добива ужасен вид, дори да е хубава, санирана или нова. Трябва да има тежка регулация. Не може така.

Общи условия

Активация на акаунт