Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Оставяте ли бебето /детето при баба?

 • 3 052
 • 127
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 19
А таткото на същото мнение ли е като теб?
На 100%
Друго нещо, в което съм крайна - подобни решения трябва да се взимат от двамата родители заедно, и ако има разминавания да се обсъжда ситуацията и да се търсят компромиси до като и двамата не са удовлетворени от решението. Защото доброжелатели около вас ще си натискат непоисканото мнение до втръсване, и е редно да сте единни срещу такива вмешателства.
Да,така е
Абсолютно си права.
Защото понякога най- близките,волно неволно...със съветите си.,объркват.
Питах те за таткото,защото има семейства,които искат да си почиват,да ходят на ресторанти,на почивки без децата,или както казват,време за тях си.
А на нас ни е даже по хубаво от както сме трима ,да ходим на такива места...

# 31
 • Мнения: 231
Винаги ми е било интересно защо някои родители не искат да си оставят децата при баба? Говоря за достатъчно големи деца, които искат и отговорни баби, които имат желание да гледат внучето. Баща ми беше от тези хора и преди няколко години му бях задала този въпрос, така и не успя да ми отговори. Само ми каза, че просто искал да съм си вкъщи и толкова.

# 32
 • Мнения: 355
Аз, смисъл от оставяне на деца при баба,  виждам, ако родителите имат ангажимент, ако детето е голямо и само поиска да бъде оставено на гости. Иначе, деца и баба могат да контактуват, без да бъдат "оставяни".

# 33
 • Мнения: 2 294
И аз си спомням, че като бях дете баща ми не беше съгласен да ходя при родителите на майка. Затова ми е странно колко съфорумки тук са много горди, че сами си гледат децата и нямат нужда от баби и дядовци, а дали това е съвсем добре за децата не им е важно. Авторката уж пита, но съвсем категорично не приема мнение, различно от нейното.

# 34
 • Countryside
 • Мнения: 10 174
Бебе бих оставила на баби за 2-3ч, за да свърша нещо неотложно и то ако таткото не може да поеме. Дете над 3г бих оставила за уикенд. След 5-6г ако имат желание бабите и дядовците и разбира се детето е ок, мога да пусна на почивка за седмица.
Хубаво е детето да прекарва време с бабите и дядовците, но само ако те имат желание да се занимават, насила хубост не става.

# 35
 • Мнения: 1 048
Едва ли са горди, може би си имат причини.
Аз нямам достатъчно доверие на едните баба и дядо, а възгледите ни за отглеждане и възпитание на дете не съвпадат. За какво трябва да го оставям?

# 36
 • Мнения: 19
И аз си спомням, че като бях дете баща ми не беше съгласен да ходя при родителите на майка. Затова ми е странно колко съфорумки тук са много горди, че сами си гледат децата и нямат нужда от баби и дядовци, а дали това е съвсем добре за децата не им е важно. Авторката уж пита, но съвсем категорично не приема мнение, различно от нейното.
Не е вярно,че не приемам друго мнение,напротив. Бях писала,че всяко мнение е важно.
Съгласна съм просто с повечето,които са на мнение,ще детето е добре да е по голямо,да разбира и само да изявява желание да отида. Никога няма да я спра. Но когато е бебе, не разбира,повтаря мама и примерно плаче,на мен също ми е мъчно и въпреки това да го оставя....просто защото трябвало да свиква...не ми се струва правилно . Лично на мен

# 37
 • Мнения: 231
Е, щом плаче и преживяванията са стресиращи и аз не бих я оставила. Трябва наистина да е много спешно и наложително, като например ходене на лекар и да не мога да я взема с мен.

# 38
 • някъде в орбита...
 • Мнения: 1 969
Питах те за таткото,защото има семейства,които искат да си почиват,да ходят на ресторанти,на почивки без децата,или както казват,време за тях си.
Като искат, преценяват на кого могат да оставят децата, и отиват. Както писах - решението е от родителите, щом са преценили, така ще го направят.

# 39
 • Мнения: 2 644
Моят баща също е бил против оставянето при родителите на майка ми, неговите са далеч и не са били изобщо вариант. НО разбирам защо е бил против, те са отнесени, отделно никога не са се вълнували за нас и изобщо да ни гледат. Аз бях много привързана към родителите си като дете и бях спокойно дете, не са имали трудности с мен, защото след години съм им задавала този въпрос.
Аз не оставям детето си не само защото няма на кой, но и нямам доверие на друг освен на нас с мъжа ми. И двамата сме на това мнение и вече до толкова сме свикнали да сме сами в отглеждането на сина ни, че не ни и прави впечатление, а и той е вече в такава възраст (4г) в която започна да слуша повече и е по спокоен(беше много палав до 3годишен и беше предизвикателство всяко различно нещо, което решавахме да правим).
Има и друго, не смятам, че някой е длъжен да ни гледа децата( на всички родители), има наистина баби и дядовци за които е удоволствие, защото имам такива примери около мен, но има и такива , които го правят по задължение и без никакво желание.

# 40
 • Мнения: 836
Ние оставяме детето през вечер да спи със свекървата и излизаме. Свекървата живее с нас и е много готина и обожава деца.
Майка ми понякога идва и я гледа през деня у нас, за да мога да отида в университета, но гледам да си свърша работата възможно най-бързо.
Без помощта на майка ми нямаше да мога да стигна до тук с университета. Blush
Малката обожава бабите и е много щастлива.

# 41
 • Мнения: 1 413
Ако имаш доверие, че детето ще бъде гледано, както ти желаеш, може да го оставиш. И ти си човек и имаш нужда от почивка. Ако не искаш да го оставяш, не го прави. Никой няма право да те съди. Това са лични онношения.

# 42
 • Мнения: 2 906
Оставям сина ми сам с майка ми в много редки случаи. Дори сега, когато вече е на почти 8 години. Майка ми живее с нас, но никога не е изявявала желание да се занимава с детето. Ако я помоля за нещо, го прави, но никога не би предложила сама - например да го заведе на кино, в музей или на театър. Но е факт, че мога да разчитам 24 часа на нея, което ми е достатъчно. Гледам да не искам повече - детето посещава детски заведения от шестмесечно, през ваканцията ходи на лятна занималня, докато аз съм все още на работа. Отделно разполагам с една жена, която го гледа при нужда. Бабата я използвам за гледачка в много крайни случаи. По-скоро като готвачка се изявява, за което съм й благодарна, защото пък аз откровено мразя да готвя, а синът ми признава само готвени манджи.

# 43
 • Мнения: 1 413
Има различни видове баби - някои "умират" да прекарват време с внуците си, други пазят ревностно личното си време и пространство. Та, това също има значение дали и колко често ще оставяте детето при баба му. Искам отново да подчертая, че ако оставя детето, бих желала да се гледа според моите очаквания. Всяка помощ е добре дошла.

# 44
 • Германия
 • Мнения: 1 832
Ние с ММ също не искаме да оставяме децата на бабитв и дядовците да ги гледат, защото първо им нямаме доверие на 100%, второ възгледите ни за възпитание се различават доста и трето са ни далече за инцидентно оставяне/взимане. Дъщеря ми я оставихме при тях за 2-3 дни само докато бях в болницата да раждам, тогава тя беше на 3г2м.
Аз съм на принципа който има деца да си ги гледа, а не да ги оставя все на някой друг за да ходи по почивки, екскурзии, барове и дискотеки. Бабите и дядовците са имали възможност да си гледат собствените деца, сега е ред на родителите.
Да, аз също си прекарвах всяко лято по 3 месеца при дядо и баба на село, и то от бебе, беше ми много добре и много се забавлявах там. Но бяха други времена...
Не искам и на почивка да ходя без децата, не искам и бабите и дядовците да ги водят на почивка без нас

Ситуацията на всяка една от нас е различна, така че няма универсален отговор или универсално решение.

Общи условия

Активация на акаунт