СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 110 121
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 470
Ако успее "наше" дете да запише медицина във Франция, ще заслужава големи адмирации. За самите французи е изключително трудно и изискванията на входа ( а и не само) са убийствени.
За медицината вече казах, че е по-различно,  освен това, с биология и химия не е само медицина, а има куп други интересни специалности, и освен това, познавам няколко деца, които следват медицина в Германия, и други деца с амбиции за това. Въпреки че и в Германия условията са убийствени на входа, а и не само. А за ОК знам, че дори не признават БГ дипломата за вход, признават само техните А левъл. Но знам за БГ деца в ОК, които учат съвсем успешно "околомедицински" специалности, чиято реализация също не е лоша. 
Това, което написах за Франция, е само илюстративен пример за начин на правене на стратегия, как се прави, от моя опит, а не е нашата стратегия, която няма общо с Франция и френския. Фактори има доста и те трябва да се претеглят и отразят в модела, но двата основни параметъра на модела се залагат сега - гимназия, където да излезе с френски език на ниво С1 и профилиращи предмети биология и химия. Същото може да се направи за език немски на ниво С1 и профилиращ предмет математика, за ТУ в Германия след време. Или за друга цел, според детето и анализа на родителя. А може и нищо да не се прави, разбира се Simple Smile Който, както.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 16:11 от Анонимен

# 1 471
Предвид колко изчезваща нация сме, не вярвам БГ университетите да си позволят лукса да слагат пречки, поради неподходящо профилиране в гимназията. И как пък няма и да измислят някаква вратичка и да организират допълнителни курсове, за да приберат някой лев от поредната МОНска безумица.
Освен, ако не затворят 2/3 от университетите, тогава вече ще е друга песента.

# 1 472
  • София
Не се притеснявайте отсега. В момента ТУ приема с матура по БЕЛ, което меко казано е идиотия.

# 1 473
  • Пловдив
Някой написа за испанските университети - скоро си направих труда да проверя, никак не са надолу в рейтинга, барселонския е в топ 30, до колкото помня, което е доста добре СУ беше на 850 място, от 1000 в класацията, други бг унита нямаше. Та, аз не бих отписала с лека ръка испанските университети. Не са популярни, защото до скоро не се учеше толкова испански в България, не се занимаваха и фирмите да насочват натам. Аз видях цените, харесаха ми, и да, ако има възможност детето ми да учи в Испания, бих предпочела пред ЮК. Времето, климата, начина на живот, храната, все неща, които мен поне ме привличат там. Ако питам набора обаче, той иска да учи в България, та това е нещо, с което мисля да се боря. Ще видим. Избора му да учи език е точно този - защото не знае какви са му интересите. Избора му да учи какъв точно език? Какъвто го приемат, стига да е различен от английски. It's that simple.

# 1 474
Еми като всички си пращате децата навън да учат, да живеят Sad ТУ и без изпит да приема, няма кой да завърши Sad

# 1 475
Скрит текст:
Нека не бъркаме взаимното признаване на дипломите с общи програми и политики за прием в университети /за което конкретно си говорим днес/, че съвсем общо и безсмислено става.
Никъде не е едно и също. Няма и да бъде.

Ето, за Германия, понеже, Попея, даваш пример с нея, а аз обичам да съм конкретна, понеже от общи приказки са с файда - йок:
https://www.boardingschools.bg/%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0 … 0%bd%d0%b8%d1%8f/
Цитат
Матурите Abitur обаче, сами по себе си не са напълно достатъчни за започване на висше образование в Германия и други страни, тъй като някои университети самостоятелно определят своите приемни изпити.
Т.е. няма единна политика наприем. И е нормално - принципът е академична автономия.

Великобритания - общото е това, че пак университетите имат различни изисквания:
http://www.integral.bg/integraleducgi/other/edusystem.cgi?system_id=4939
Цитат
Горният гимназиален курс завършва с матура, като резултатите се използват за вход в университет. Не всяко висше училище обаче приема всички дисциплини от A Level - някои имат много по широко приложение от други и училищата обикновено помагат при избора на подходящи предмети в съответствие с бъдещите амбиции на кандидат-студента.

Швейцария:
https://darbi.eu/sredno-obrazovanie-v-chuzhbina/obrazovatelni-si … zovatelna-sistema
Там пък още в средното образоваяние е много различно.
https://www.skylines-bg.com/program/%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0% … 1%80%D0%B8%D1%8F/
"Швейцарската образователна система е децентрализирана и автономна..."
http://www.integral.bg/integraleducgi/other/edusystem.cgi?system_id=4938
За висшето образование:
Цитат
"...в страната няма единна система за кандидатстване в университети ..."
https://studybuddy.bg/2019/08/02/visshe-obrazovanie-v-shvejtsariya-zashto-ne/

Франция, понеже бе упомената и тя:
http://institutfrancais.bg/campus-france-bulgaria/kandidatstvane/
Цитат
В България дипломата за завършено средно образование не дава възможност за директно записване в университет и поради тази причина, при административното записване във Франция, учебното заведение изисква уверение за прием или успешно положен приемен изпит в България.
Предвид принципа за автономност на университетите във Франция, решението за прием зависи само от съответното висше учебно заведение. Отговорът (положителен или отрицателен) е валиден за съответната учебна година.
Иначе е горе-долу добре, когато човек си вярва безрезервно в правотата и предвидимостта на изборите си.
Но само до някъде.
Judy, аз имам всички основания да вярвам в правотата си, защото благодарение на моята стратегия, целта на сина ми е постигната.  И споделям своя опит в това. А дали някой ще иска да вземе нещо от моя опит, мен не ме касае особено. Всеки си е в правото да вземе или да не вземе.  

Това с автономността е така и в България, и навсякъде в Европа, а и в Канада и САЩ. Но това изобщо не променя факта, че с добро планиране нещата имат голям шанс да се случат за БГ децата както във Франция (иди и погледни в темата за висше във Франция да се убедиш), така и в Германия (иди и погледни темата за висше образование в Германия да се убедиш), така и в Холандия (има и такава тема). За ОК нещата са различни заради Брекзит. Дори не говоря за своя личен опит. Тоест, емиприката сочи, че въпреки тоталната непредвидимост, според теб,  на много родители стратегиите са проработили успешно и тов ае доказано на практика с резултатите на децата им. Ти щом смяташ, че не става и не нужно - ами изборът си е твой Simple Smile Но все пак може би е добре да оставиш и другите родители сами да направят своите избори, нали? Някой може да остави нещата на самотек като теб с мотива, че нищо не може да се предвиди, но някой може да реши друго и да работи отсега в някаква посока. И моите коментари са за тези вторите, не за такива като теб.

# 1 476
  • Пловдив
Aз лично искам детето ми да работи тук. Но да завърши навън. Най малкото, и го виждам от близки познати - и най скапаното и тъпо безмислено висше(ама 3 години) в ЮК, като дойде да кандидатства за работа у нас, го приемат пред всички бг кандидати.

# 1 477
За тази еднократна помощ не виждам къде се подава заявление. В сайта на соц.подпомагане има само заявление за еднократна помощ на първокласник.

# 1 478
  • у дома...
Скрит текст:
Някой написа за испанските университети - скоро си направих труда да проверя, никак не са надолу в рейтинга, барселонския е в топ 30, до колкото помня, което е доста добре СУ беше на 850 място, от 1000 в класацията, други бг унита нямаше. Та, аз не бих отписала с лека ръка испанските университети. Не са популярни, защото до скоро не се учеше толкова испански в България, не се занимаваха и фирмите да насочват натам. Аз видях цените, харесаха ми, и да, ако има възможност детето ми да учи в Испания, бих предпочела пред ЮК. Времето, климата, начина на живот, храната, все неща, които мен поне ме привличат там. Ако питам набора обаче, той иска да учи в България, та това е нещо, с което мисля да се боря. Ще видим. Избора му да учи език е точно този - защото не знае какви са му интересите. Избора му да учи какъв точно език? Какъвто го приемат, стига да е различен от английски. It's that simple.
Люба, когато дъщеря ми заяви, че ще учи испански с английски и нищо друго, разгледах университетите в Испания. Ако има желание, може да учи и там. Имат и добри магистърски програми. Ако света се кротне малко, има и достатъчно фирми, които предлагат езикови лагери в Испания. Преди да реши къде иска да учи, бих я пратила на такъв лагер.

Попеа, без да правим такива сложни гимнастики, статистики и прогнози, също от раз постигнахме целта на детето. Дори и училището оцелихме. Да, не е елитно, но пък съвсем желано от нея.

# 1 479
  • Отвъд алеята зад шкафа
Още преди 20 години, без никакви стратегии, беше възможно български деца да учат в Германия или Франция. Така че само по себе си отиването в университет в чужбина не е кой знае какво. На моя приятелка от Ромен Ролан в Стара Загора, половината й съученици записаха висше в Германия само с дипломата си по немски език от гимназията, тоест вход - езиково ниво. После повечето окапаха и се върнаха, не можеха да учат и да работят. На моя колежка от университета , сестра й записа в Сорбоната, някаква тъпа специалност, завърши, сега е домакиня.  И това преди доста години се случва. А за достъп до наистина топ 3, 10 или 50 университета в света  - хорариумът ще е най-малкото. Ако детето няма наистина впечатляващи таланти и знания, стратегиите няма да дадат резултат.

# 1 480
  • у дома...
За тази еднократна помощ не виждам къде се подава заявление. В сайта на соц.подпомагане има само заявление за еднократна помощ на първокласник.
Агенция "Социално подпомагане" към съответната община най-вероятно. Но може би ще искат бележка, че е записано детето. Не виждам да започнат преди 1-ви септември да приемат документи.

# 1 481
  • София
Еми като всички си пращате децата навън да учат, да живеят Sad ТУ и без изпит да приема, няма кой да завърши Sad
И двете ми дъщери избраха да учат и живеят в България и не съжаляват за избора си. Simple Smile След две учебни години, когато вашите деца завършат 9 клас, идните единадесетокласници ще завършат втори гимназиален етап и ще е ясно, как ще кандидастват и аккви изисквания ще имат унитата. Рано е да го мислите, защото тепърва тази пътека ще се извървява.

# 1 482
Aз лично искам детето ми да работи тук. Но да завърши навън. Най малкото, и го виждам от близки познати - и най скапаното и тъпо безмислено висше(ама 3 години) в ЮК, като дойде да кандидатства за работа у нас, го приемат пред всички бг кандидати.
Точно това наблюдавам и аз. И не само за ОК, и за Холандия, и за Германия също.
Скрит текст:
Скрит текст:
Люба, когато дъщеря ми заяви, че ще учи испански с английски и нищо друго, разгледах университетите в Испания. Ако има желание, може да учи и там. Имат и добри магистърски програми. Ако света се кротне малко, има и достатъчно фирми, които предлагат езикови лагери в Испания. Преди да реши къде иска да учи, бих я пратила на такъв лагер.
Попеа, без да правим такива сложни гимнастики, статистики и прогнози, също от раз постигнахме целта на детето. Дори и училището оцелихме. Да, не е елитно, но пък съвсем желано от нея.

Всичко зависи от целта Simple Smile, която се Уцелили. Aз говоря за цел след гимназиалния етап, положена сега, и стратегия за нейното постигане. За родителите, които искат отсега да помислят за след 5 години. Това е смисълът на планирането и прогнозирането, действаш сега, за да случат някакви неща в бъдеще. За който иска, разбира се, който не иска, не го прави. Не е задължително Simple Smile
А вие какво точно сте Уцелили в аспекта, за който говоря аз, сега няма как да знаете, ще знаете след 5 години и малко Wink

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 16:42 от Анонимен

# 1 483
  • София
Аз мисля, че университетите вървят по пътя към широко отваряне на вратите на входа за университета-не само в БГ, а и в световен мащаб.Следващите поколения са много по-динамични. Вече е нещо нормално да си сменят на няколко години работата, местоживеенето, бранша и областта на развитие. Университетите не могат да избягат от тази тенденция и ще се приспособят. За мен не само няма да има нужда да се предвижда години напред какво ще учиш, а напротив-ще се дадат възможности за бърза преориентация. Така че, тревогите за профилите кята изискване за университетие са излишни и след 5 години ще е доста по-лесно.

# 1 484
  • София
Мария, подозирам, че тази помощ за сега е нещо, за което всички са чули, но никой не е видял! Joy
То си пише, че е за ученици, записани в 8 клас. Предполагам, че ще се сетят за това след 15 септември. До нова година има време... Joy

Общи условия

Активация на акаунт