СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 110 197
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 485
Срокът за обществено обсъждане на проекта на ПМС за помощите беше осми юли. Ако днес е минало през МС, то още не е влязло в сила. Трябва да го обнародват в ДВ.

# 1 486
И аз вчера подадох заявление за второ класиране, дадоха ми входящ номер, но и при мен не е отразено нищо, стои си незаписан!Относно тази еднократна помощ, по постоянен или по настоящ адрес се подава молбата, защото на мен двата адреса са ми различни?

# 1 487
....до директора на дирекция „Социално подпомагане“ по настоящия им адрес....

# 1 488
Тя е абсолютно идентична с помощта за първокласници. Би трябвало да е по настоящ.

# 1 489
  • у дома...
Всички помощи от Социално подпомагане са по настоящ адрес.

Разбрах, че нищо не сме Уцелили, щом не съм измислила и осигурила прием вече в чужд университет на детето си...

# 1 490
Казано е, че който иска да разсмее Господ, нека си прави планове. Каквото успеят да научат децата в гимназията, все ще им е от полза в бъдеще - дали ще е език, дали ще е математика, дали компютри или пък някое друго умение/ занаят. Но и аз смятам, че на тази възраст е рано за кардинални решения.

Сега, учудвам се, че никой още не е задал Въпроса:
Има ли шанс второ класиране да излезе още в петък? 🤔🤔🤔

# 1 491
  • София
Съществуват много примери за обратния случай - завършено висше в България, прието в Европа на равни начала с тяхното. Строителни инженери например. Безплатно си завършваш, после работиш навън, ако те влече. И този вариант си струва да се обмисли.

# 1 492
Във форума като няма какво повече да напишеш започваш да поправяш правописни грешки.....

# 1 493
  • София
Забележителни неща се пишат тук днес.
Човек може да остане с впечатление, че изборът на гимназия е далеч по-важен от това да си успял евентуално да се появиш на този свят някъде по трасето преди това. Grinning

# 1 494
  • Варна
Нека не бъркаме взаимното признаване на дипломите с общи програми и политики за прием в университети /за което конкретно си говорим днес/, че съвсем общо и безсмислено става.
Никъде не е едно и също. Няма и да бъде.

Ето, за Германия, понеже, Попея, даваш пример с нея, а аз обичам да съм конкретна, понеже от общи приказки са с файда - йок:
https://www.boardingschools.bg/%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0 … 0%bd%d0%b8%d1%8f/
Цитат
Матурите Abitur обаче, сами по себе си не са напълно достатъчни за започване на висше образование в Германия и други страни, тъй като някои университети самостоятелно определят своите приемни изпити.
Т.е. няма единна политика наприем. И е нормално - принципът е академична автономия.

Великобритания - общото е това, че пак университетите имат различни изисквания:
http://www.integral.bg/integraleducgi/other/edusystem.cgi?system_id=4939
Цитат
Горният гимназиален курс завършва с матура, като резултатите се използват за вход в университет. Не всяко висше училище обаче приема всички дисциплини от A Level - някои имат много по широко приложение от други и училищата обикновено помагат при избора на подходящи предмети в съответствие с бъдещите амбиции на кандидат-студента.

Швейцария:
https://darbi.eu/sredno-obrazovanie-v-chuzhbina/obrazovatelni-si … zovatelna-sistema
Там пък още в средното образоваяние е много различно.
https://www.skylines-bg.com/program/%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0% … 1%80%D0%B8%D1%8F/
"Швейцарската образователна система е децентрализирана и автономна..."
http://www.integral.bg/integraleducgi/other/edusystem.cgi?system_id=4938
За висшето образование:
Цитат
"...в страната няма единна система за кандидатстване в университети ..."
https://studybuddy.bg/2019/08/02/visshe-obrazovanie-v-shvejtsariya-zashto-ne/

Франция, понеже бе упомената и тя:
http://institutfrancais.bg/campus-france-bulgaria/kandidatstvane/
Цитат
В България дипломата за завършено средно образование не дава възможност за директно записване в университет и поради тази причина, при административното записване във Франция, учебното заведение изисква уверение за прием или успешно положен приемен изпит в България.
Предвид принципа за автономност на университетите във Франция, решението за прием зависи само от съответното висше учебно заведение. Отговорът (положителен или отрицателен) е валиден за съответната учебна година.

Иначе е горе-долу добре, когато човек си вярва безрезервно в правотата и предвидимостта на изборите си.
Но само до някъде.
Това за Франция не е вярно. Информацията е стара. Кандидатства се още през януари, докато ученика е в 12 клас - пише се мотивационно писмо и автобиография Както и се прилага академична справка за оценките до първия срок на 12 клас. През май излезе първо класиране. Големият ми син беше приет в желания университет, потвърди и от 7.юли до 17 е записването в университета. Той е приет в Сорбоната. За записването приложи легализирана дипломата , копие на личната карта и направена гражданска отговорност.

# 1 495
  • София
За мен 8 клас е още доста ранен етап от развитието на децата, за да се определят веднъж завинаги. Колко още има да сменят нагласи и предпочитания. Дори и в университета колко хора сменят специалността, зарязват едно образование и почват друго или завършват второ, или различна магистратура - възможности всякакви.
При нас основно водещо при избора на училища бяха предмети, които го увличат и които му се изучават повече - математика, информатика и добри училища като отзиви за среда, ниво на преподаване.
Удават му се езици, но определено не иска да учи разказвателни на чужд език.
Още не знае дали ще иска да учи тук или извън България. Аз избягвам да му влияя по темата.
Като наближи 10 клас ще мислим отново за някаква ориентация към университети, професии.

# 1 496
  • sofia
Здравейте! Знам , че ще прозвучи странно, но как може да се случи отписване точно на този етап, при положение, че днес се записахме в Първа АЕГ, но от АК ни се обадиха току-що и ни предложиха солидно намаление, кето на този етап ни устройва. Моля ви наистина за бърз отговор!

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 19:05 от nati67

# 1 497
Отивате и си вземате документите.

# 1 498
  • Sofia
Момичета привет, отново моля за помощ за моите приятели - колебаят се между математическа паралелка в 125 и 127-мо, дали бихте могли да дадете съвет. Чудят се дали да подават за второ класиране или да се записват.
Благодаря от сърце!
За 125-то мат паралелката има отзиви и някаква информация. Може да потърсиш коментари. Разликата в баловете на приетите деца е огромна, като със състезателите се работи, другите явно ги избутват. Дотук се очертава в 127-мо определено по-равномерно разпределение на бала на децата и като цяло по-висок минимален бал. Паралелката обаче е нова и няма как да има отзиви. Към момента Ваня е приета също в 125-то мат паралелката, би трябвало да и стигне на второ за 127-мо мат паралелка, но като цяло бихме желали да не е матиматически профил и да се класира в друга паралелка. Аз лично съм сложила 127-мо преди 125-то, макар да сме от Младост.
Другото на което трябва да се обърне внимание е вторият профилиращ. В 127-мо той е ИЕ, а в 125-то е ФА.
В 127мо има АЕ/ИЕ и АЕ/НЕ.

# 1 499
  • sofia
Отивате и си вземате документите.

Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт