СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 110 141
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 455
Аз вчера подадох заявлението за второ класиране, а днес в системата на статус излиза записан, така ли трябва да е?
"Заявил участие" е нашия статус. Обадете се в училището или РУО да проверите за всеки случай.

Да, благодаря. Ще се обадя

# 1 456
Аз вчера подадох заявлението за второ класиране, а днес в системата на статус излиза записан, така ли трябва да е?
"Заявил участие" трябва да пише за участие във второ класиране. Да не са ви записали по погрешка?!

# 1 457
Къде сте приети с френски?

# 1 458
  • София
Ох, къде са тези "стотици и хиляди" кандидатстващи с висше и езици за икономическите специалности? Не знам кой го написа и дали му се е налагало да наема такива хора, ама на мен ми се е налагало /няколко пъти/ и е отчайващо нивото на кандидатстващите. Мечтая си аз за среднисти с икономическо образование и някакво разговорно ниво на език, ама нъцки....Пазарът на труда  е отчайващо празен.
Иначе, със средно икономическо по специалността можеш да работиш в счетоводни къщи, в консултантски фирми по проекти, технически сътрудник, администрация, банки и т.н.

# 1 459
Люба Ризова има предвид това, което обсъждаме по темата - изискванията на университетите за успех, положени изпити, хорариум. Точно тези изисквания са различни и се променят и в момента, затова и няма как да се предвидят със сигурност ако щете не след 5, ами и след 3 години дори.
То, иначе, всеки предпочита нещата да са по-прогнозируеми - това е една малко по-голяма степен на сигурност. Но не би.
Но може да се предвиди максималното, което в момента да направим, за да имаме по-голям шанс да отговорим на изискванията след 5 години. Например френски на ниво С1 означава да сложа напред ФЕГ, 133 и 35-то с френски, а акцент на биология и химия означава да сложа тази профили във ФЕГ, 133-то и 35-то (3 и 4 профил). А дали след 5 години хорариумът ще стигне за Франция, това не знаем, но ние сме направили всичко по силите си, за да стигне. Но предвид факта, че нашата реформа е заимствана от западния модел и цели уеднаквяване с него, според мен вероятността да стигат е достатъчно висока, да речем, към 70-80 %, и като прибавим, че във Франция има много добри университети и има избор, за мен такава стратегия има голям шанс за успех, ако сме живи и здрави, разбира се!
Това е само опростен пример, за илюстрация, иначе задачата е за оптимизация,  защото има редица ограничаващи фактори в момента - неяснота с профилите, определен постигнат от детето бал  и т.н.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 15:42 от Анонимен

# 1 460
  • София
Ей, с тези наши дискусии в тази тема, объркахме хората. По пет пъти сменят заявления, сега ще изтеглят заявления за второ класиране... лудница! Joy
Мисля, че миналата година някак този въпрос не се повдигна и всичко при тях мина над нещата.
Ще има голямо посичане, да. И у нас, и в чужбина. Отсега се говори за включване на БГ унита в рейтинг класации. За да влязат там изобщо и да започне да се оценяват, трябва да отговорят на определени изисквания, да ги унифицират в известна степен с останалите. Този процес е ясен, промените в средното образование не са самоцелни.
И за още нещо да се изкажа, специално към всички, които се страхуват от профилиране.
Ако детето сега има интерес към нещо, вероятността апетитът да дойде с яденето е също толкова вероятен, колкото и да си остане неориентирано, ако стои в страни от конкретни науки.

# 1 461
Цитат
Но може да се предвиди максималното, което в момента да направям, за да имаме по-голям шанс да отговорим на изискванията след 5 години.

Щом смятате, че можете - предвидете го.
Аз не мисля, че моето дете на 13-14 години е наясно в кой университет иска да учи от сега. Затова не се каня да играя на гадател и на подобна основа да формираме избор за гимназия и паралелка.
Нашата "реформа" по никакъв модел не е. Тя е хаотична и стихийна, каквато е настоящата ни политика в редица други области. Да не кажа изцяло. Още повече, че общ такъв модел, дори и "западен", няма. Само в една държава университетите имат доста различна политика за прием и образование, дори специалностите в един и същ университет са различни.Дори една и съща специалност в един и същ университет в различните години приема по различни критерии и обучава по различни програми. Ка-моли да анализираме и сравняваме университети в различни държави и континенти.
Затова и за мен на този етап тази дейност е безсмислена. Който обича да гадае, разбира се, може да се позанимава.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 15:44 от Judy

# 1 462
  • о`майна лунна нощ е
Нещо любопитно. Въвеждат нова помощ за записаните ученици в 8-ми клас
https://www.24chasa.bg/novini/article/8813329

# 1 463
  • у дома...
Знам къде е силата на дъщеря ми. Знам и какво иска да учи. Като език говоря. При положение, че е силна по история и БЕЛ, и иска да учи испански, няма как да я "набутам" немски с математика или физика.  Много се опитаха да оборят изборът ѝ на първи език с думите "Ма то в Испания няма добри университети...". На този етап тя обаче това иска.

# 1 464
  • Пловдив
Нещо любопитно. Въвеждат нова помощ за записаните ученици в 8-ми клас
https://www.24chasa.bg/novini/article/8813329

не е нова...говорихме за нея, ама е с условие за доход като детските и са малцина тия дето ще вземат.

# 1 465
Цитат
Но може да се предвиди максималното, което в момента да направям, за да имаме по-голям шанс да отговорим на изискванията след 5 години.

Щом смятате, че можете - предвидете го.
Аз не мисля, че моето дете на 13-14 години е наясно в кой университет иска да учи от сега. Затова не се каня да играя на гадател и на подобна основа да формираме избор за гимназия и паралелка.
Нашата "реформа" по никакъв модел не е. Тя е хаотична и стихийна, каквато е настоящата ни политика в редица други области. Да не кажа изцяло. Още повече, чеобщ такъв, дори и "западен", няма. Само в една държава университетите имат доста различна политика за прием и образование, дори специалностите в един и същ университет са различни, ка-моли да анализираме и сравняваме университети в различни държави и континенти.
Затова и за мен на този етап тази дейност е безсмислена.
Аз отдавна съм го направила и смея да заявя, съвсем успешно Simple Smile Затова споделям опита си, на вече изигран мач с краен резултат, който се знае - образно казано. Не искам да се бия в гърдите колко съм добра в прогнозирането, а да кажа на хората, че е възможно и да ги посъветвам отсега да мислят за тези неща. Пък който иска, да вземе предвид това, което казвам, който не иска, да не вземе. Всеки си прави изборите и си носи последиците от тях.
Има западен модел, тази двустепенна система на средното е точно от него - и в Германия е така, и във ОК, и в Швейцария, за тези знам със сигурност. Също така хорариумите са уеднаквени, като изключим някои много търсени специалности като медицина, която е по-особена, но за повечето са. Има също така и т.нар Болонско споразумение в рамките на ЕС за приближаване на образователните системи и взаимно признаване на дипломите, поради което българчетата могат да учат навсякъде в ЕС. Разбира се, че има особености на всеки конкретен университет, но аз затова казах, ако знаеш френски на високо ниво, и да не е Сорбоната, вероятността да е в друг университет сред добрите, където ще може покрие изискванията, е много висока.
И пак казвам, всеки си прави избора - ти избираш да не се занимаваш с прогнозиране, защото според теб нямам смисъл,  това си е твой избор и ти си носиш последиците от него, добри или лоши, зависи, когато, живот и здраве, станете в 12 клас. Аз съм избрала някога да се занимавам с това и целта ми е постигната. А всеки си решава за себе си как да постъпи.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 15:57 от Анонимен

# 1 466
Дикси, прочетох поста ти на съпруга си и коментарът беше следния:
- Да не се тревожат хората, защото вероятно там ще го сложат за директор момчето...Joy  Шегата настрана- стискам палци всичко да се нареди при тях!
Честито на малкото Звънче! Да е щастлива и да не спира да гони мечтите си!

Айла, струва ми се, шесто чувство някакво, че Ваня и Митко ще са съученици Simple Smile

По повод драмите да ви разкажа какво е драма. Познато дете, бащата реди желанията в системата, заедно с момчето разбира се. Професионални паралелки в НТБГ, НФСГ, СГСАГ и т.н. По незнайни и необясними, за тях, причини на 7-ма позиция се мъдри едно училище 85-то СУ във Враждебна. Минимален бал на първо класиране 122 или нещо такова. Разбира се детето е прието там. Това училище вероятно не е имало дете с бал като неговия GrinningТе бяха в шок онзи ден. Той твърди, че не знае какво са объркали, вероятно при скролването за избор на училище.
Сега участват за второ, но вероятно ще се стигне и до трето.
Аз вярвам,че ще им се получат нещата, и един ден няма да им се плаче, а ще си спомнят през смях за този чутовищен гаф.

# 1 467
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ако успее "наше" дете да запише медицина във Франция, ще заслужава големи адмирации. За самите французи е изключително трудно и изискванията на входа ( а и не само) са убийствени. Изискват успех в най-горната граница, там не са по шестобалната система, а са от 1 до 20.

Ако има опасност детето ми да остане без Уни, все ще го преместя в някое друго училище.

# 1 468
Да бе малцина... 44000 викат, което си е 2/3 от набора..
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/44-000-osmoklasnici-shte-p … na-godina-2233386

# 1 469
Нека не бъркаме взаимното признаване на дипломите с общи програми и политики за прием в университети /за което конкретно си говорим днес/, че съвсем общо и безсмислено става.
Никъде не е едно и също. Няма и да бъде.

Ето, за Германия, понеже, Попея, даваш пример с нея, а аз обичам да съм конкретна, понеже от общи приказки са с файда - йок:
https://www.boardingschools.bg/%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0 … 0%bd%d0%b8%d1%8f/
Цитат
Матурите Abitur обаче, сами по себе си не са напълно достатъчни за започване на висше образование в Германия и други страни, тъй като някои университети самостоятелно определят своите приемни изпити.
Т.е. няма единна политика наприем. И е нормално - принципът е академична автономия.

Великобритания - общото е това, че пак университетите имат различни изисквания:
http://www.integral.bg/integraleducgi/other/edusystem.cgi?system_id=4939
Цитат
Горният гимназиален курс завършва с матура, като резултатите се използват за вход в университет. Не всяко висше училище обаче приема всички дисциплини от A Level - някои имат много по широко приложение от други и училищата обикновено помагат при избора на подходящи предмети в съответствие с бъдещите амбиции на кандидат-студента.

Швейцария:
https://darbi.eu/sredno-obrazovanie-v-chuzhbina/obrazovatelni-si … zovatelna-sistema
Там пък още в средното образоваяние е много различно.
https://www.skylines-bg.com/program/%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0% … 1%80%D0%B8%D1%8F/
"Швейцарската образователна система е децентрализирана и автономна..."
http://www.integral.bg/integraleducgi/other/edusystem.cgi?system_id=4938
За висшето образование:
Цитат
"...в страната няма единна система за кандидатстване в университети ..."
https://studybuddy.bg/2019/08/02/visshe-obrazovanie-v-shvejtsariya-zashto-ne/

Франция, понеже бе упомената и тя:
http://institutfrancais.bg/campus-france-bulgaria/kandidatstvane/
Цитат
В България дипломата за завършено средно образование не дава възможност за директно записване в университет и поради тази причина, при административното записване във Франция, учебното заведение изисква уверение за прием или успешно положен приемен изпит в България.
Предвид принципа за автономност на университетите във Франция, решението за прием зависи само от съответното висше учебно заведение. Отговорът (положителен или отрицателен) е валиден за съответната учебна година.

Иначе е горе-долу добре, когато човек си вярва безрезервно в правотата и предвидимостта на изборите си.
Но само до някъде.

Общи условия

Активация на акаунт