СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 110 195
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 440
  • София
В заявлението,което попълвахме за записване нямаше никакво изискване за данни на родителите.Само име,подпис и телефон.Заявлвнието беше от името на детето и съдържаше нейните данни, включително и телефон
За учебници и друга организация на учебния процес нищо не казаха отсега.Просто преди 15.09 на сайта на училището да проверим за информация как щ стартираме.Казаха ни само кой клас сме като буква и-това е

# 1 441
Judy, може ли един съвсем конкретен въпрос? Математиката на Регалия ли е?
Точно математика не поръчах.
На сайта на училището за осмокласниците пише: "Шаркова и колектив - "Регалия 6", но на табло във фоайето имаше звездичка срещу издателството, което ме накара да се замисля дали няма да сменят по-късно, попитах и ми казаха да изчакам точно с този учебник. Днес не съм питала и не съм минавала - да не би да са записали нещо. Утре мога да погледна пак, наръки ми е.
По другите предмети гледах, че учебниците отговарят на това, което е в сайта. И понеже при записването ми казаха, че мога да ги поръчвам - поръчах ги.

Тук вече топката е в полето на университетите, всеки от тях може да си въведе различни правила за прием и изисквания за хорариум, няма как да знаем за всеки един университет и специалност в него 5 години предварително. Пак ще кажа, въпреки, че беше преди много години, че съм учила биология до 10 клас, оценката ми в дипломата е само от 10 клас, не включва 8 и 9, хорариумът не съм го засичала, трябва да проверя, но съм сигурна, че не е много, а пък това не ми попречи за МУ. Взеха ми оценката от дипломата от 10 клас и това е.
Именно. И няма как от сега да знаем кой какво ще реши след пет години. И затова аз, понеже ми липсват гадателски способности, не насочвам детето за избора му спрямо това.

# 1 442
Аз вчера подадох заявлението за второ класиране, а днес в системата на статус излиза записан, така ли трябва да е?

# 1 443
Тъй като времето, което се губи в отиване и връщане не е маловажно (ако е примерно 20% от свободното време от живота на дете, не е малко). Та питане.. на някой детето ходи ли с тротинетка на училище има ли къде да се оставят без да изчезне за 1 ден? Simple Smile

# 1 444
Аз умишлено исках да избягам от НФСГ и НТБГ, сам да си избере пътя, но с този успех на НВО и намалените езикови паралелки, много трудно да му изберем друго. По-добре някаква икономическа култура, отколкото дъвчене на английски още 5 години отначало.
Аз като кандидатствах нищо друго не ми предложиха родителите ми като опция. Исках в ТОХа или сладкарските при моите приятелки, но не ми дадоха Grinning

# 1 445
Моят би искал да ходи с колело, ако го приемат нали, където искаме, ама май ще ме е страх...с тротинетка е същото. Не знам.

# 1 446
За Пловдив някой попита за униформите - за Патриарха само знам, със сигурност не те карат да купуваш веднага, на мястото, на което продават, винаги има и са евтини. Няма нужда просто човек да бърза.
За фармацията _еми там се учат 4 химии по време на обучението (медицината учили 2) и били най-трудните предмети. Това в България. А аз се запознах наскоро с едно момиченце, което учи фармация в Шотландия. Искали са само успех над 5.50 в дипломата и сертификат за Английския (С1 минимум). Това момиченце е завършило едно ЧУ в Пловдив без голям авторитет, но каза, че се справя там,и не са искали друго от Унито в Шотландия.
Само че сега след Брекзит изобщо не е ясно дали и за Шотландия няма да важат условията за финансиране н българчетата като трети страни, тоест, такса от близо 20 К лири/год и без право на заем. За Британия вече заявиха, че от следващата година това ще са условията за българи. Между другото, още веднага след референдума бях написала в темата за образование в ОК, че е добре родителите да си преразгледат стратегиите за английски като първи език за следване в ОК. Щяха да ме изядат с парцалите, че нямало нужда, че нямало да има Брекзит и че дори и да има, всичко ще си остане като досега. А сега се оказва, че и Брекзит има, и таксите скачат главоломно, и заеми няма. Това wishful thinking е голяма работа Simple Smile На мен от това нищо не ми става, ние така или иначе имахме друга стратегия, исках само да насоча вниманието на хората върху този много вероятен (за мен) бъдещ проблем, да му мислят тези, които тогава повярваха, че всичко ще си остане по старому.

От моя опит 5 години както са много в този динамичен свят, така са малко и прелитат бързо. Аз лично предпочитам да работя с краткосрочни и дългосрочни стратегии, където да има 1-2 важни точки (например език френски на ниво С1 мин и акцент върху изучаване на биология и химия, това като пример само), резултат както от наклонностите на детето, така  и на анализа на родителите към момента, с разиграване на няколко вероятни бъдещи сценария и потенциални мерки за справяне с тях.  А останалото да се напасва в движение, според ситуацията. Но това съм аз, а хората са различни, някои казват "какво отсега да го мисля" и това си е тяхно право да мислят така. В крайна сметка, наистина най-важното е да сме живи и здрави.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 11:47 от Анонимен

# 1 447
А мен пък ме е страх от метрото. Изпитвам някакъв ужас от подземен транспорт. А с трамвая ще му се удължи времето за пристигане поне с 15 минути.

# 1 448
Тъй като времето, което се губи в отиване и връщане не е маловажно (ако е примерно 20% от свободното време от живота на дете, не е малко). Та питане.. на някой детето ходи ли с тротинетка на училище има ли къде да се оставят без да изчезне за 1 ден? Simple Smile
Когато Ния учеше в 32ро се е случвало с колело да ходи. Заключваше го в един по-вътрешен и малък двор. В СМГ също в двора имаше стоянка за колела, но старият директор се оплакваше, че не се ползват, а си заключват колелетата по Чумерна или по оградата на училището.
До ФЕГ си има велоалеи от нас и многократно сме минавали с колелета, добра идея, ще питам на рс.

# 1 449
Люба Ризова има предвид това, което обсъждаме по темата - изискванията на университетите за успех, положени изпити, хорариум. Точно тези изисквания са различни и се променят и в момента, затова и няма как да се предвидят със сигурност ако щете не след 5, ами и след 3 години дори.
То, иначе, всеки предпочита нещата да са по-прогнозируеми - това е една малко по-голяма степен на сигурност. Но не би.

# 1 450
Kaк спортното, какви ги пишете!
Ще си спортува и толкова.. Ако нещата с Короната се провлачат, спортът ще е на много заден план. Държавното пак е отменено за незнайно кога.

Стон, избра си ЕГ с немски, балът стигаше и за МГ, но отказа категорично, дори и за немските паралелки

# 1 451
  • Варна
Аз вчера подадох заявлението за второ класиране, а днес в системата на статус излиза записан, така ли трябва да е?
"Заявил участие" е нашия статус. Обадете се в училището или РУО да проверите за всеки случай.

# 1 452
  • София
Ето, колко сме различни! Аз пък предпочитам метрото, макар с него да се удължава времето с 10 мин. Струва ми се, че фактът, че в метрото не може да се пътува гратис намалява шанса да попаднат там от "братята", лете е по-хладно, а зимата по-топло. Ясно, че е под земята, но не искам и да мисля за наводнения, земетресения и некачествено строителство.

# 1 453
Протести, задръствания и какво ли не...и аз фен на метрото

# 1 454
  • София
Съветът на ректорите у нас отдавна декларира, че няма да има проблеми. При необходимост ще се изполват и оценки от първи гимназиален етап. Остава да видим конкретиката след две години.
Проблемът е, че именно конкретиката не е ясна, поради което изборът няма как да е достатъчно информиран. Например, ако МУ ще взима с еднаква тежест при балообразуването оценките по Х и Б от ООП и от ПП, защо да си рискуваш шестиците от първи гимназиален етап с избор на профил Х и Б във втори гимназиален етап, като кандидатстудентският изпит и без това е върху материала от ООП, а по-голямата част от материала в профилираната подготовка, изобщо няма да ти потрябва и в следването, и в професията? А ако оценките от профил ще са с по-голяма тежест, то тогава децата, които не са били в такъв профил, макар и да нямат формална пречка за прием, на практика няма да имат шанс за такъв. Добре би било тези решения да са взети и оповестени преди випускът, който те ще засегнат, да е направил непроменим избор. Но не. И преди университетите си правиха промени в условията за прием година за година. Напр. дълги години в приемния бал за Право се взимаха само оценките по бел и история от дипломата. Преди 3 /или 4/ години СУ реши, че балообразуващ ще е вече общият успех от дипломата, като решението влезе в сила за текущата КСК, а в 12-ти клас вече не можеш да направиш много за промяна.
Да, нашите университети няма да ограничат формално приема, в зависимост от вида гимназия/профилите, поне не и скоро. Но конкретиката може да носи много подводни камъни.

Общи условия

Активация на акаунт