СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 109 802
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 2 310
  • София
Ъъъъ, какво е перални?

Има не малко хора, които битието и проблемите така са ги завъртели, че НВО не ги вълнува по никакъв начин. Нямат никаква представа за точки, курсове, класиране, статистики, отиват в училището да подадат заявление и правят , каквото им кажат. До известна степен ги разбирам. Вярват в институцията. За тях животът е подготвил други предизвикателства, различни от НВО.
Разбира се. От класа на дъщеря ми, имаше доста разнородни деца, от семейства всякакви. 3-4 деца отличници, 3-4 пълни двойкаджии и останалото средна работа- слаби, средни и добри. За отличниците ясно и на НВО балът им е висок, избор имат, родителите и децата добре информирани, останалите са тотал щета. При срещата за връщане на учебниците и взимане на свидетелствата с огромно изумление установих, че цари информационна мъгла и тотална, пълна незаинтересованост и неинформираност какво и как следва. Като имайте предвид, че училището е чудесно, в голямата си част прекрасни учители от старата школа, отдадени и добронамерени, които с удоволствие биха помагали, разяснявали, смятали балове, статистики, прогнози и прочее, което всеки информиран родител е направил на един доста по-ранен етап. Разбира се, въпросната информационна мъгла не е от вчера, тя е генерален модус вивенди в свят, в който, образованието не е ценност и изобщо не стои на дневен ред.

В този ред на мисли, с едно момиченце от класа се сближиха с дъщеря ми преди няколко месеца. Резултатът от сближаването прекрасен - моята взе да слабее /война, която водя от бебешка възраст/, а другото хлапе взе да учи, рязко си повиши успеха, а учителите, както казах от старата школа, веднага забелязаха в нея този повишен интерес и я захапаха да помагат. В резултат, хлапето от пълна двойка, изкара на НВО учудващо висок резултат, учителите и "подариха" оценките и хоп -балът се получи средна работа и с една много предвидлива подреба, спокойно би могла да отиде в прилично училище на второ класиране още, а при малко повече смелост и информираност - дори на трето и четвърто. На завършването, пихме по една кафе с родителите, взимам хлапето и майката, която за пръв път чуваше изобщо и сядам пред компютъра, отварям бумагите и отпочвам сметките, които са ви добре познати. След няколко часа сглобявам една чудесна подредба и ги изпращам да подават в училището, защото онлайн не биха се справили. Интересното е какво става после. Другите двойкаджийчета + родители от обичайното обкръжение на семейството /бал между 80 и 150/ подемат обратната кампания в полза на училищата с бал 100 с аргументи, които са ви добре познати, малко чалга забави + наргилета и татуси с лозунги- веднъж са млади и сега ако не живеят, кога и прочее, накрая сами ще се сетите какво ще стане. Всяка жаба ще отиде в собствения си гьол, ние в нашия- те в техния. Жалко, защото едно хубаво приятелство няма да оживее. И едно страхотно хлапе, хубаво като картинка, умно и добро, ще поеме по път, твърде несигурен, по мое мнение, относно посоката напред и нагоре.

# 2 311
...
Деца с родители в дълбока провинция няма и да им хрумне да четат официални източници.
....
Поздрав от провинцията с новина. Grinning
Слезнахме от дърветата и ние преди известно време, макар и със закъснение.
Процентът на нетърсещи информация е равен в София и по света.
Не е нужно да си изчел наредбите, за да се ориентираш между другото. Интелигентност под средната е нужна, за да се ориентираш в процеса. Всеки сядал на компютър можеше със сайта да се оправи и да подаде.
Тук се питаха неща, които бяха набиващо се на очи написани в сайта за прием, където щеш не щеш си влязъл.
А защо беше трудно за хора и схващането на идеята, че има резултати и децата ще се подредят по тях остава загадка.

# 2 312
solnichka, сега провинциите ли ще си мерим?
Моята е по-дълбока. Joy

# 2 313
И ние спряхме през тази година- сега трябваше да е на ниво B2. Според проучването на баща му това ниво прави без грешка, а на С1 е имал  пет грешки. По думите му при преводите от английски на български понякога му е трудно да намери точната дума на български, но това не е от незнание на английски, а по- скоро от малко четене на български.
Решихме да не го записваме.

# 2 314
  • София
В тоя ред на мисли  много искам да успея някак да поведат в личната кампания, която водя от години с дъщеря ми на тема четене.Дори вчера й казах че задължителната учебна литература ще я чете селективно или чрез христоматии.Изуми се колко съм ларж изведнъж .В замяна ни се иска да почете художествена литература каквато х душа иска.Уж се съгласи.Аз скупчих малко книжки да си избере.Да видим...

# 2 315
  • sofia
Ази, двете АЕГ са пералните...закачка.
Действително работата с текстове и писането са най-полезни след основното овладяване на езика. Както ми каза една преподавателка С1 е вече усъвършенстване на лексиката.

# 2 316
Моята е по-дълбока. Joy
Дидева, чисто географски твоята е по-висока.  Joy
Не знам как ще се сравним. Нещо като сравняване на 3мат+1бел с 2бел+2мат Joy

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 12:04 от solnichka

# 2 317
  • София
Тоест, Azzy, вашите хора са се отказали от опцията "прилично училище"?
Ами жалко, ако е така, но всеки си има глава на раменете. Отдавна сме приели факта, че животът е несправедлив.

# 2 318
Моята е по-дълбока. Joy
Вие поне имате море и планина.
Ние на голото поле сме по- дълбока провинция😀

# 2 319
Аз моята в пдготве я спрях от английски, ,а да навлезе във френския и да вземе въздух.
Следващата година слагаше ударения на английските думи и попиляваше от смях учителката с произношение Joy Периода отмина, но и досега френския й остана любов, другите езици не Simple Smile и ударенията не й създават проблеми...във френския Joy

# 2 320
  • София
Сега, не че нещо, нали, но за съжаление се опасявам, че цялата ни държава е една дълбока провинция.

# 2 321
  • София
Аз се опитах да обясня на една приятелка, която след университета се върна в нейния си град да живее и работи, че може да подаде онлайн, да влезе с номера и паролата от служебната бележка. Но тя така и не ми повярва. Каза, че щяла да си звъни в някакви училища, в които ще кандидатстват, но там се правели на интересни и не знае кога ще почнат да приемат документи (за участие в първо класиране).
Отказах се да споря.

# 2 322
Моята е по-дълбока. Joy
Вие поне имате море и планина.
Ние на голото поле сме по- дълбока провинция😀

Аз печеля Joy

Не вярвах, че и тази година когато излязат резултатите на въпроса "Как се представихте?" все още ще получавам отговор - "Страхотно, хванахме 6-цата" или пък "Много зле, едвам закърпи 3-ка" SatisfiedSatisfiedSatisfied

# 2 323
  • гр.София
Добре,де,махнете думата провинция.
Има бедни родители,неграмотни родители,  лошите ги споменахте-безхаберни родители.
Тук всички сме окабелени и с устройства. Ровим,информираме се .  Дидева не пуска преразкази на наредби ,а линкове-отваряме-четем.
Погрешно ли е да очаквам от училището да информира коректно онези,заблудените?

# 2 324
Ми аз си съдя само за моето дете. Бях чула, че и в седми клас е добре да се спре детето от курс по език, защото натоварването по бел и мат е непосилно, но аз не го направих. На нея не ѝ тежи курс по език. А сега за подготве не искам курс, а просто да си тренира наученото. Тя така или иначе обича да чете и вече чете и на АЕ без книгите да са адптирани, та няма да ѝ навреди да си чете статии или някаква друга лека литература на АЕ, после да напише есе от 200 думи какво мисли по даден проблем или за 2 часа седмично да се включва в обсъждане на АЕ по някакъв проблем. Не мисля, че 9-ти клас в училища с рамка ИИЧЕ са по-леки от 8-ми клас. Та ако следвам тази логика трябва 7-9 клас да я оставя без курс по език. На СМГ може да му се признае нещо много ценно, че научават децата да учат, ама много да учат и това да не им тежи. Надявам се да не се претовари просто от един нов език.
Междувременно, моята златна приятелка от плажа взе, че намери такъв курс. Предлагат да бъде онлайн, та няма значение от кой град е детето. Просто имат изискване да са поне 5 деца, 8 клас с ниво на АЕ около В2 и ще го организират.

Общи условия

Активация на акаунт