СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 110 074
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 140
  • Пловдив
Здравейте, да се отчета.
Пуснахме заявление за 2 класиране, във ФЕГ в Пловдив, имаше голяма опашка, повечето се записваха. Имаше огромна папка с оригинални свидетелства пълна, та мисля, че ще има разминавания из желанията ту-там. Нашия шанс за по-предно класиране е нищожен, следващара стъпка на горно желание е с 25 т., ноо нищо не губя. Училището не ми направи лошо впечатление, казаха, че имат басейн, волейбол, в 8 клас по физическо играят шах - сина ми е любител и беше добър като малък, та се надявам да се включи. Не е задължително детето да е с вас, аз май бях единствената без дете 😀. Но, само девойки. Не знам как ще оцелее горкия, но сам си го направи. Ако поне се беше напънал за 6 по балообразуващи, ехеее... Щеше да е в руската. За момчета си е доста по-леко. За сметка на това,, обаче в ТЕТа (Пгее) бала тази година е космически, ние дори не го писахме, за сина ми всичко, свързано с техника е по-скоро затормозително. Та, успех, ние си чакаме на второ. Ще видя за 3 какво ще има, но по-скоро няма да рискуваме.

# 1 141
СамоДива, подкрепям мнението ти за Търговските гимназии. Моята племенничка е приета в пловдивската. Според баща ми обаче не получават чак толкова елементарна икономическа грамотност. Той обаче съди по себе си, а е завършил преди 40+ години и после е споделял, че висшето му е било песен.

Преди години те са си били специалисти-среднисти. Де факто изискването за висше като образователен ценз за доста специалности е завишено. Не знам дали в наши дни се учи на същото ниво обаче.
Преди като завършиш счетоводство, си счетоводител с висше или без. Сега учиш още 5 години и пак излизаш без реални умения, само теория.

# 1 142
  • Пловдив
Аз се надявам, че и сега дават добра основа. Едва ли може да се сравнява с едно време, но и едва ли е паднало прекалено ниско.

Люба Ризова, ще ми е интересно да разбера по-нататъшните ти впечатления от ФЕГ, ако останете там. През годините съм чувала повече негативни коментари за нея.

# 1 143
За НТБГ има само отлични отзиви

# 1 144
  • София
Аз питах, от чисто любопитсво, за паралелката АЕ/НЕ в 31-во има 4 момчета, което направо съкруши моята девойка, защото и сега идваме от изцяло женски клас.
Надежда,ще ви отчаям още,но синът ми е едно от тези 4 момчета.Ще опитаме на вгоро класиране да стигнем до паралелката испански и английски,че немският след 4 год.учене така и не го заобича.

# 1 145
  • sofia
Здравейте,

По молба на дъщеря ми Лора направих група във Фейсбук за бъдещите осмокласници в Първа АЕГ - София. Идеята  й е децата да се запознаят още преди началото на учебната година. Ако някой иска да се присъедини, групата е Първа АЕГ - 8 клас 2020/2021.
Не можем да намерим групата, може ли да пратите линк?

# 1 146
  • София
Дами, да ви питам- като казвате не стигат/остават еди колко си точки имате предвид сбора от МАТ + БЕЛ от НВО на вашето дете и на това, което е последно прието или единици разлика в бала?
Например бал 470 и бал 465 - разликата е 5 единици, а по формулата за ЕГ - сбор точки от НВО 185 и 182,5, съответно разликата е 2,5 точки. Та като говорите за точки имате предвид разликата между 185 и 182,5, така ли?

# 1 147
  • София
Отметнах и аз подаването на заявление за второ класиране. Грам хора нямаше и стана много бързо.
Направи ми впечатление, че 12 от 26 приети в японската паралелка бяха по първо желание, а 5-6 по второ като набора.

# 1 148
  • София
И ние много проучваме НТБГ, защото я написахме едва ли не ей така, между езиковите училища, а сега ще се окаже, че май е по-желана от тях. Освен езика, ще получи и доооста добра обща култура в много актуални области на живота. Hands Plus1
Единствените задръжки на момичето ми идват от прочетеното на сайта им, че имат униформи. За нея това е кошмарно, да я слагат в калъп. Опитваме се да обясним, че най-престижните университети в света са с униформи и че възпитаниците им се гордеят да ги носят, но... тийнеджърски му неволи. Joy

Иначе се оказа, че децата на доста познати са завършили или в момента са там и не чухме нито един лош отзив. Все пак ще оставим на девойката да реши дали иска да участва на 2-ро класиране за 22-ро или не. Макар според мен да няма шанс.
Дами-гадателки, подозирам, че прогнозите ви за 22-ро няма да са точни. Не виждам как ще падне с 15-25 точки до второ класиране.
Но това явно се дължи на модата и на едната съкратена паралелка с АЕ/ИЕ.
И може би на повечето деца с висок бал в горните стойности.

# 1 149
  • София
Скрит текст:
Мили дами,

Незнайно защо, съм супер спокойна. Както вече ви споделих, моята девойка с бал 311 не е класирана никъде. Въпросът ми е, ако следващият понеделник профилът й в МОН генерира същото съобщение,  следва да подадем заявление за трето класиране, да пиша ли в него повече училища /дори и в момента, кандидатстваме и за паралелки в нейния балов сегмент/? Тя дори снощи ми звънна да ми каже, че има 1206 некласирани и тя= 1207. Разтревожена е да не остане без училище.
Познато дете е с бал 492. Ще отиде на второ касиране, въпреки че още от самото начало са взели решение, че ще учи в частно училище.
Балът на едната ми дъщеря е почти като вашият. Не знам кои паралелки сте писали, но има шанс да влезе някъде на второ, а на трето със сигурност ще има достатъчно избор  и ще може да напишете ако е нужно и всички паралелки и със сигурност ще влезе. Балът не е чак толкова нисък, може да видите още сега изнесената статистика за София на училищата с минимални балове и да се ориентирате за къде би ви стигнал балът.  А когато изнесат списъка със свободните места за трето да си харесате училище и този път да пишете и паралелки със значително по-нисък бал от нейният, тъй като често на трето има дори покачване спрямо второ, а не спад в минималният бал.
При мен Ваня се закачи за последното училище, което сложих в списъка, именно за да съм сигурна, че ще влезе някъде, а именно 125-то. Надявах се, че ще успее и за някое от горните училища, но не се получи.

Aila, браво за Николета. Мисля, че на 3 и 4 класиране и Ваня ще успее да се предвижи в желанията си. Според мен е по-добре всяка да върви по своя път. Не искам да съм на мястото на Ваня в тази ситуация и все да ме сравняват със сестра ми. Извинявай, че изобщо взимам отношение, вие ще си прецените по-добре.
Благодаря.
И на мен не ми се иска, но след като поговорихме и с Ваня тя е склонна, ако остане класирана само в 125-то в математическата паралелка да се възползваме от предимството за СМГ, но само в случай че е в друг клас, а не със сестра си.
Това не би следвало да е проблем. При миналогодишния прием има близнаци разделени в отделни паралелки.

Прескочих за малко от осмокласната, припомняйки си миналогодишните емоции Simple Smile
Успех на всички чакащи! Прави ми впечатление, че тази година има сериозно записване още на първо класиране и отказ да се изчака евентуално минаване нагоре по желанията. А второ класиране е всъщност безрисковото и би трябвало спокойно да го чакате.
Трето вече е рисково, не се заблуждавайте от това, че миналата година имаше доста места в хубави гимназии и то от топ 10, имаше и високи балове, циркулиращи докрай. Не ви насърчавам да го пропуснете, но обмислете хубаво нещата и се застраховайте с повече паралелки, ако се решите да участвате там.
Някой питаше дали може да се пишат всички паралелки на 3то и 4то. На 3то - да, както вече отговориха, но на 4то  - зависи от училището. НПМГ например, не дадоха такава възможност при все, че ставаше дума за 2те има паралелки с МАТ и разликата беше само езика.

# 1 150
Аз питах, от чисто любопитсво, за паралелката АЕ/НЕ в 31-во има 4 момчета, което направо съкруши моята девойка, защото и сега идваме от изцяло женски клас.
Надежда,ще ви отчаям още,но синът ми е едно от тези 4 момчета.Ще опитаме на вгоро класиране да стигнем до паралелката испански и английски,че немският след 4 год.учене така и не го заобича.
Чакаме ви.

# 1 151
Записахме се. Младежът е притеснен, че паралелката няма да е достатъчно силна, но положението е такова. Просто няма как да се сравянва подбор между 1000 с подбор между 10000 деца в набор. Гледам статистиката за всчики останали областни градове в североизточна България и навсякъде положението е същото - големи разлики между максимален и минимален бал дори и в уж високо-баловите паралелки. Реално тази разлика я няма в две от паралеките в МГ Варна само. Ами каквото такова. Казах му, че оттук насетне си зависи единствено от него колко може да напредне. Вече е време да започне сам да се ръчка и да си гони поставените цели. Хубавото е, че ще може да си изкара едни спокойни пет гимназиални години и ще има възможност да задълбае и да се подготвя по-задълбочено по предметите, които го интересуват.

# 1 152
  • Отвъд алеята зад шкафа
Илит, униформи има и в много ЧУ, включително след 7 клас, също и в ДУ. Моята пък отказа 22, защото няма квоти и пред това да е само с момичета в класа, униформите направо не ги забеляза Sweat Smile

Кофтито от миналата година с НПМГ е, че задържаха оригинала на свидетелството при тях и то много дълъг срок, а явно не е можело дори да се бориш за 2 или 3 паралелки при тях, което е още по-рисково. В 4-то класиране се предполага сроковете да са кратки, за да може, ако не си приет в дадено училище, да можеш след 2 дни да подадеш в друго и т.н. Ако едно училище ти задържи дълго време свидетелството, единственият начин да пробваш и на друго място е с копие, ако ти го приемат, разбира се.

Ston, трябваше да го пратиш в София, за да не се притеснява

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 00:05 от gadamer

# 1 153
  • Пловдив
Ние вече сме записани в Руската с АЕ - Пловдив. Девойката е очарована от любезното отношение при записване. Уредихме се и с група по китара като допълнителни занимания по интереси. Детето лети от щастие. Сега остава да се снабдим с униформа и се моля на есен да започнат с физическо присъствие. Като се замислих колко прекрасни са ученическите години и колко много ще бъдат ощетени децата откъм емоции и приятелства при едно ДО, направо ми идва да крещя. Но най-важно е да сме здрави всички!
Пожелавам весела ваканция на всички, за които сагата приключи и много успех на следващите класирания за тези, които продължават да се борят!

# 1 154
  • София
Ние също подадохме за 2-ро класиране, но се чувствам леко отчаяна, такъв ми е и мотива да подам заявление - пак от отчаяние, защото не мисля, че има смисъл. Балът няма как да падне с повече от 20т. В 22-ро сме класирани, но почнах да съжалявам и да си мисля, че по-добре да бяхме останали в 32-ро. Щяхме да сме в еднаква паралелка, само дето щеше да е на една крачка от вкъщи. Вече дори се замислям за трето класиране (дъщеря ми, ако чуе, ще ме убие). Там трябва задължително да я отпиша и тогава да участваме наново, нали така?
Понеже живея близо до 22 -ро да си кажа, че кварталът е доста спокоен. Хем е близо до центъра, но е и по-закътан. И откъм транспорт е добре, има всякакви разновидности, скоро чакаме и новата линия на метрото, която ще е съвсем наблизо.
И да, мисля, че на второ класиране балът в това училище ще падне доста.

Общи условия

Активация на акаунт