СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 110 178
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 500
  • София
Моето момиче реши, че не иска да чака второ класиране. Nerd

Записах я в безперспективната НТБГ и сега ше ходя да си сипа, та да имам сили да изчета правописната полиция.

За тези, които се чудят за втория език там, наистина не се знае с категоричност предварително, но обикновено паралелките ИИЧЕ АЕ вървят с ФЕ като втори. Доволни останахме и двете. Тя само НЕ не искаше. И се присъединяваме към тези, със симпатичните приемащи документи. Отначало ни попитаха за второ ли ще продаваме и много ни се зарадваха, когато им казах, че идваме да я запишем. Поздравиха я с добре дошла, успокоиха я, че може да носи черни дънки вместо униформения панталон, че ако не се чувства сигурна, може да не участва във волейболния отбор (тя иска, но се притеснява, че другите сигурно щели да бъдат много и добри) и изобщо, разчупиха ледовете, така да се каже.

Взехме и малко униформа и... Почвам да ровя Букинга за почивки. Flowers Palm Tree

Стискам палци на всички дечица да се чувстват чудесно в училищата си! Другото е променлива, подлежаща на корекции. Simple Smile

# 1 501
Какви стратегии и какъв избор за след пет години? Не знам за вашите, ама моето 13 годишно си е съвсем обикновено хлапе, без някакви ясно изразени таланти, още по-малко пък амбиции. Общо взето е доста умен и схватлив, порядъчно мързелив. Всезнайко, който си мисли, че вече всичко на този свят му е ясно, а всъщност реално хал хабер си няма от нищо. Опитвам се да правя каквото мога относно образование и възпитание. Какво ще се получи, бъдещето ще покаже. Зависи изцяло от него. Хората са казали "Можеш да заведеш коня до реката, но не можеш да го накараш да пие от нея" и още "Насила можеш да вземеш, насила не можеш да дадеш". Ни езици, ни науки мога да изуча вместо него. Той ще си учи, каквото и колкото пожелае да поеме и където желае.
Ама да правя от сега планове къде ще учи в чужбина, не върви. Може да не иска, може да нямам пари да го издържам, може и да спрат да приемат българчета в чужбинските университети. Знам ли какво ще стане.

# 1 502
Подадохме за второ. Много мили бяха, казаха, че ни очакват, ако не се получи и ни пожелаха успех. Хареса ми страшно много мястото, където се намира училището. Сега разбирам децата, които решават да се запишат, без да са приети по първо желание. Девойката също искаше, но аз настоях да опитаме. Паралелките са еднакви или сходни нагоре. И да не се получи вече съм спокойна! Вече е отразено и в системата, заявил участие.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 17:31 от Betty L.

# 1 503
  • Пловдив
Нещо любопитно. Въвеждат нова помощ за записаните ученици в 8-ми клас
https://www.24chasa.bg/novini/article/8813329

не е нова...говорихме за нея, ама е с условие за доход като детските и са малцина тия дето ще вземат.
Да имаше условие за успех вместо за доход, щеше да е по-полезно.

# 1 504
  • София
Здлавейте! Знам , че ще прозвучи странно, но как може да се случи отписване точно на този етап, при положение, че днес се записахме в Първа АЕГ, но от АК ни се обадиха току-що и ни предложиха солидно намаление, кето на този етап ни устройва. Моля ви наистина за бърз отговор!
Малко се обърках. Обадили са ви се, че сте приета резерва и едновременно с това са ви предложили намаление от таксата ли? Или сте приети първоначално, не сте се записали в определения срок, а днес са се обадили да ви предложат намаление?

# 1 505
  • Отвъд алеята зад шкафа
Илит, честито! И ние днес ходихме да запишем Ема. Даже се изненадаха, че не подаваме за 2-ро класиране, защото беше първа в списъка по бал, те си знаят, че по-високите балове отиват към Банково дело. Коя специалност избрахте вие?

# 1 506
  • софия
Момичета, не мога да ви изчета. Искам само да кажа, че благодаря, че ви има, обичам ви, въпреки че не се познаваме лично (без Доди) и с кеф ще пия с вас и кафета, и бири, и вино, и други ❤
Тичахме за документи. Чувствам се все едно съм на Луната. Всичко е различно и (малко) плашещо. Щастлива съм, защото детето сбъдна мечтата си и още не можем да повярваме. Не защото имах съмнения в нея. Може би, защото е многогодишно желание (в което аз не вярвах и исках да се подсигурим и с НВО). Не знам как да го опиша. Надявам се, че това е най-доброто.
Сърцето ми е свито, защото няма да има възможност да споделя и  има приятели като Ния, неповторимата Д на Доди, младежът на Мони и другите форумни ФЕГ-чета. Една от добрите й приятелки също е там. Страхотен звезден набор са 💙

# 1 507
  • София
По отношение на продължаването на образованието след гимназията да споделя, че масово учениците в испанската планират да отидат в български университети, което за мен беше доста странно.
В Испания също има доста добри университети (особено сравнени с тези в България).
Другото, което започва да се оформя като закономерност последните години, е завръщането в България на българските студенти, завършили чужди университети. И наистина завършилите в чужбина по-лесно се реализират след това в България.

# 1 508
  • София
Да, и за мен е рано да мислим за университети.
А принципно, мнението ми за университетите е, че трябва да има ясна цел и план:
"Искам да работя еди-какво си в най-добрите 5 фирми, болници или институции, а именно тази, тази и онази. Проверявам как наемат хора там, с кои университети работят и какъв бекграунд изискват. Разбирам, че трябва да уча в този, този или този университет. Виждам как се влиза и дерзая за необходимия за това успех, знания, хорариум, изпити, спортно фолио иле участие в благотворителни активности."
Иначе няколкогодишно следване в чужбина за десетки и стотици хиляди левове без да се знае какво следва след това и без ясни прогнози за възвръщаемост на усилия и средства не ми е ОК и не бих подкрепила. Тогава не бих се осланяла на това кое му е интересно, дали го кефят състудентите или колко биха го обогатили няколко години учене на еди-какво си.

# 1 509
  • София
Илит, честито! И ние днес ходихме да запишем Ема. Даже се изненадаха, че не подаваме за 2-ро класиране, защото беше първа в списъка по бал, те си знаят, че по-високите балове отиват към Банково дело. Коя специалност избрахте вие?
Електронна търговия с АЕ. Това е единствената специалност, която хареса.

Едно време и аз си мислех, че учейки едикаквоси, може да ме вземат едищоси.

Сега с половинката искаме да възпитаме децата, че няма нужда да учат, за да удовлетворят нечии потребности от специалисти. Няма нужда да са нечии служители. (освен ако не им е голяма мечта де, например учителска професия, лекари и т.н., тогава е друго, макар че и тогава може да нямат точно шефове. Или пък NASA Simple Smile ). Ей така да завършвам за секретарка, примерно, защото много се търсят - не!

Мисля, че голяма част от специалностите в НГБГ биха помогнали при развиването на собствен бизнес.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 18:50 от Илит

# 1 510
  • sofia
Здлавейте! Знам , че ще прозвучи странно, но как може да се случи отписване точно на този етап, при положение, че днес се записахме в Първа АЕГ, но от АК ни се обадиха току-що и ни предложиха солидно намаление, кето на този етап ни устройва. Моля ви наистина за бърз отговор!
Малко се обърках. Обадили са ви се, че сте приета резерва и едновременно с това са ви предложили намаление от таксата ли? Или сте приети първоначално, не сте се записали в определения срок, а днес са се обадили да ви предложат намаление?
Не сме резерва, бяхме на около 60  място . Гарантират ни допълнително намаление, ако се запишем и сега сигурно няма да се спи от чуденки .

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 18:47 от nati67

# 1 511
Judy и Poppea в името на спора дръпнаха в двете крайности повечко от предвиденото.
Да се срещнем по средата викам. Естествено, че е нелепо да избираш университета сега, ама малко обмисляне не вреди, въпреки многото неизвестни. Всички, които четат тук го направиха, тъй че не заемайте сега позицията "кот-такоа".

# 1 512
  • София
Не сме резерва, бяхме на около 60  място . Гарантират ни допълнително намаление, ако се запишем и сега сигурно няма да се спи от чуденки .
Това наистина ме изненада. Досега процедурата за прием в АК винаги е била: приетите могат да подадат документи за намаляване на таксата и след излизане на решението имат точно определен срок да се запишат /изтичащ обикновено денят след първо класиране за ДГ/. Ако откажат /не се запишат в този срок/, губят мястото си и на него бива поканена резерва. За пръв път чувам да се обаждат на някой, който не се е записал в определения срок, с предложение за допълнително намаление. Някаква нова политика явно.
Мария, на вас обадиха ли ви се?

# 1 513
Аз имам една теория за по-добрата реализацията на завършилите в чужбина. За мен това са по-напористи хора, по-търсещи, знаещи и самоусъвършенстващи се. И тук да бяха завършили, пак щяха да са по-добре. Не е достатъчно условие дипломата от чужбина.

# 1 514
  • София
Solnichka, разбира се. 😊
Истината винаги е по средата.
Но мисля става въпрос и за това, че още на този етап можем да усетим "конфликта между представата за подобаващото и действителността".
Аз съм убедена, че всички родители сме имали някакви планове. Обаче събитията са се развили иначе. И така се налага да се взимат бързи и адекватни решения спрямо обстоятелствата.
Та в този смисъл - да, важно е да правиш планове. Но още по-важно е да отреагираш при неочаквана ситуация.

Общи условия

Активация на акаунт