Отровите, с които ни хранят, държавата си затваря очите

• 5 008
  • 46
  •   1
Отговори
# 15
  • Бургас
Все повече започвам да се отвращавам от човешкото същество-вместо да еволюира, то затъва по всички нива.Паразит, който унищожава всичко, до което се докосне.Жалко за човечните и осъзнати хора, които милеят за живота, за природата, за света.Ще ни дойде акъла, но ще е късно.Пуста алчност и невежество.

# 16
Ако е удобно, защо го искат? Може и на лични.

Паразит, който унищожава всичко, до което се докосне.
Между другото, вчера си гледах цитатите от книги, които съм записвала, и точно това намерих.
Скрит текст:
Човекът е разрушител — отвърна Малкълм. — Понякога си мисля, че сме нещо като чума, която ще оголи земята. Унищожаваме нещата толкова добре, че може би това е единствената ни функция. Може би през всяка ера се появява същество, което разчиства терена, за да може еволюцията да премине към следващата си фаза.
Същият герой някъде из другите книги от серията говореше, че животът винаги намира начин и всъщност единственото, което правим, е да убиваме себе си - природата ще се излекува сама. Просто ние няма да сме тук.

Последна редакция: вт, 14 юли 2020, 16:41 от Анонимен

# 17
Less, разсмя ме с тия чужбински зеленчуци , избора е голям, всеки  каквото си прецени ... , но тя алчността не е бг патент
Съгласна съм, алчността не е бг патент, но корупцията, прикриването на "нашите хора", мързела и некадърността на държавните институции, е баш български патент.
Чакай малко, как така години наред е имало случаи на измряла риба и пчели на едни и същи места, РЗИ са го установявали това и един път не са се сетили да вземат проби от тези умрели риби и да ги изследват?!
Как така, дори след получения сигнал от Нова тв, след представените доказателства от лабораториите за наличие на ДДТ, тези от РЗИ издават документ, в който твърдят, че няма наличие на такова?
Абсолютни съучастници са тези държавни органи за контрол!

Ето защо чуждестранните домати са за предпочитане.

# 18
Не мисля, че чуждестранните са за предпочитане.  Какви неща съм чела и за западноевропейските оранжерии, косата ми настръхва.
А какви неща са ми разказвали приятелчета на дъщеря ми, които ходеха лятото да берат английски ябълки...
Говоря за пръскане с препарати, а не за отношението към хората. То е друга бира.
Просто си трябва сериозен контрол навсякъде.

# 19
Гал , наистина, не ми се коментира тази тема ,  защото е много сериозна , а форума е много политкоректен , но
както бях споменала,  за проблема се знае от години ...

Less, не съм сигурна, какво искаш да ми кажеш , но с първото ти изречение няма как да се съглася , виж Diorela добре се е ориентирала

Diorela , знам , че от някъде трябва да се почне /не, че не е/, просто исках да кажа , че смяната на няколко човека, е абсолютно нищожна и ще стане, нов бардак със стари  ***** , че нещата започват от друго ниво
Със семейството и приятели, ще подкрепим и протести и петиции, но е добре, да се погледнат нещата по-подробно

А иначе, всеки е свободен да си пазарува, от където иска и каквото иска

# 20
# 21
Less, не съм сигурна, какво искаш да ми кажеш , но с първото ти изречение няма как да се съглася , виж Diorela добре се е
Ами, аз съм обяснила и за умрелите риби, и за пчелите. РЗИ са знаели много добре защо умират. Очевидно е. Ако не си , изгледай репортажа.
А иначе - да, всеки е свободен да купува каквото си иска.

# 22
# 23
  • Варна
И аз гледах въпросното предаване.  Но показаният препарае Нурале е забранен от скоро, може би  2-3  години. Не от миналият век. Ние го ползвахме  да пръскаме туите, розите. Имаме само копър и магданоз, и 2 праскови. Но значи сме отровили всичко.  И ни го препоръчаха познати с голяма градина, които си гледат само за тях плодове и зеленчуци.  Защо е бил разрешен до скоро?

# 24
На мен ми се струва, че продавачът на 11 мин.  казва "нуреле", вярно, че е написано "нурале". Дали е случайно, или продавачът нарочно използва наименованието на разрешен за употреба препат ?...
Дозировката не отговаря за нуреле - за 15 дка са необходими стандартно за овошки от 750 мл. ( 50 мл/дка) до 1, 2 литра ( 80 мл/дка). А той казва 2,5 литра за 15 дка.
Чак след покупката се отпуска и казва, че е забранен и да изгорят
https://semenata.com/Nurelle
Цитат
Инсектицид НУРЕЛЕ Д (Nurelle D) Agriphar
Съдържа 500 г/л хлорпирифос-етил + 50 г/л циперметрин

Производител : Агрифар, Белгия
Разрешение за употреба : №: 01104-3/29.07.2014 г.

Дали Агрифар ще се намесят?

# 25
  • Варна
Всъщност не знам дали е забранен , в агроаптеката ни казаха, че вече не се предлага.  Ние имаме още малко, бяхме купили голяма опаковка. И сега къде да го изхвърля? Опаковката е същата като моята.

# 26
БАБХ масово правят проверки по документи. И пишат предписания, ако случайно някоя запетайка не си е на мястото.
Толкоз за контрола.

# 27
На мен ми се струва, че продавачът на 11 мин.  казва "нуреле", вярно, че е написано "нурале". Дали е случайно, или продавачът нарочно използва наименованието на разрешен за употреба препат ?...
Дозировката не отговаря за нуреле - за 15 дка са необходими стандартно за овошки от 750 мл. ( 50 мл/дка) до 1, 2 литра ( 80 мл/дка). А той казва 2,5 литра за 15 дка.
Чак след покупката се отпуска и казва, че е забранен и да изгорят
https://semenata.com/Nurelle
Цитат
Инсектицид НУРЕЛЕ Д (Nurelle D) Agriphar
Съдържа 500 г/л хлорпирифос-етил + 50 г/л циперметрин

Производител : Агрифар, Белгия
Разрешение за употреба : №: 01104-3/29.07.2014 г.

Дали Агрифар ще се намесят?
Изгледах внимателно репортажа и частта с продавача от агроаптеката е умело режисирана и манипулирана.След кратка справка 1л Нуреле е около 34 лв на дребно.Даже и да са закупили 3 литра, ако приемем ,че 1 литър е
най-дребната разфасовка ,(по обясними причини няма как продавача да им отсипе половинка от препарата)
сметката не излиза,защото крайната сума е 174 лв.На излизане от магазина подставените лица говорят за "другото малкото" , което ме навежда на мисълта, че са купили още нещо в магазина и на въпросното "малко" дозата му е "2.5л за 15 дк с Нуреле".
Всеки един препарат трябва да получи разрешение за употреба,което разрешение важи за определен срок.От цитата се вижда,че Нуреле е получил такова през 2014,което значи че е преминал всички тестове и отговаря на определени изисквания.От 2020 Нуреле е забранен за употреба или казано с по-прости думи,ако разрешението изтича на 05.05.2020, то значи до 04.05.2020 препарата е безопасен за употреба,но на 06.05 вече е "отровен" за хората.Именно поради тази причина продавача ги съветва да изгорят опаковката.Само да вметна,колко удобно е изпуснат момента "с личната консумация или за продажба са черешите" и се налага журналиста Иванов да ни я преразказва.
Моето лично мнение е ,че е изопачил нещата.По-вероятно ми се струва продавача да ги е посъветвал да пръскат с Нуреле,ако са за лична консумация,а ако са за продажба да избегнат такова пръскане,защото при един анализ ,ще излезе употреба на забранен вече препарат и цялата продукция би била компрометирана.

# 28
Определено не ми се вярва Васил Иванов да изопачава нещата по такъв начин. Той е един от добрите разследващи журналисти в момента и разкрил доста неща. След такъв репортаж се очаква активизиране на институциите. Ако е манипулиран репортажа и са изнесени неверни факти и обстоятелства, това би било престъпление и ще го подведат под отговорност. Не вярвам да рискува по този начин и да прави жълта журналистика.

ПС Нещо  справката не е много точна. Ето Заповед от 19.03.2019г. на БАБХ за паралелна търговия с Нуреле, с всичките приложения. В нея е цитирано разрешение за употреба № 01104-ПРЗ-6/06.02.2019г. за пускане на пазара на Нуреле. http://www.babh.government.bg/userfiles/files/RZ/Zap/2019/%20%E2 … D0%B3.%D0%BB..pdf

Разрешението е подновено. Всички цветари знаят, че Нуреле се продава навсякъде. Ако беше с изтекло разрешително, никой нямаше да рискува и да го продава.

# 29
От 16.02.2020 е отнето разрешението за продажба на ПРЗ Нуреле Д http://www.babh.government.bg/userfiles/files/RZ/Zap/2020/11-477_.pdf
Репортажа в агроаптеката е изрязан, в крайна сметка акцента е именно продажба на "забранен и опасен" продукт за растителна защита.Много по-голям ефект би имало ако покажат как продавача шепне и им пробутва под тезгяха смъртосен за хората препарат и обяснява да пръскат и да продават смело на пазара череши,а вместо това слушаме преразказ и гледаме изрязани сцени.

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 23:19 от ; ]

Общи условия

Активация на акаунт