Седмокласници 2020/2021

• 32 011
  • 742
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Потрес! Т.нар. "мерки" наистина са ала-бала, писани на коляно, колкото да се отчете някаква дейност.
Но като се сетя със заповедите на Ананиев как беше, не ме изненадва пълната неадекватност на МОН.
Накрая ще се наложи да пускаме децата на училище присъствено и ще се молим Господ да ги пази.

Имам един много тъп въпрос, сигурно е дискутиран и се извинявам ако е така.
Каква е разликата между паралелка с "интензивно изучаване на ЧЕ" и такава с "разширено изучаване на ЧЕ" ?

# 211
Да ти кажа, като гледам рамката за работа в условията на Covid 19, човекът като нищо ще се окаже прав. Joy

Каква е разликата между паралелка с "интензивно изучаване на ЧЕ" и такава с "разширено изучаване на ЧЕ" ?
1. Разпределението на часовете в рамките на първи гимназиален етап.

2. Очакваното ниво по Общата европейска езикова рамка в края на всеки гимназиален етап. В черно е действащият вариант, в червено е проектът, който е подложен на обществено обсъждане.

3. Следва от първо. При ИИЧЕ голяма част от общообразователните предмети, които по принцип се изучават в осми клас, се изучават в девети. Тоест в девети клас се покрива учебното съдържание за осми и девети.

Последна редакция: пн, 20 юли 2020, 18:20 от Анонимен

# 212
И ние сигурно ще си продължим с английския следващата година, но веднъж в седмицата с частен учител, колкото да поддържа някакво ниво и да си помага с английския в училище. За съжаление в училище всеки срок са с нов учител, не се преподава систематизирано, а от няколко учебника по малко, нито думи пишат, нито кой знае каква граматика. Иронията е, че аз мога много да й помагам с английския, но седнем ли заедно да учим се изпокарваме на петата минута..

Миналата година ходи на танци два пъти седмицата, но сега ми казва, че не са й тръпка вече, дано успеем да харесаме някой друг вид танци, защото ще го закъсаме с движението.

# 213
  • София
Дидева, много ти благодаря Flowers HibiscusSparkling Heart !
Това ми помага изключително много. Още не сме решили как да подходим с езиците от догодина и разглеждам всичко. С темповете, с които учи моят син, до края на 7 клас АЕ ще е на ниво В2, така че май ще преразгледам първи ЧЕ да е някой друг.

# 214
Дъждец, 20 деца при вас. В класа на детето дса 30 броя. Хич не виждам как се спазва дистанция в училище с над 2000 ученика като нашето

# 215
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ами никак.
няма достатъчно училища, в тях няма достатъчно класни стаи, няма как да разделятдецата на смени, защото и без това са на смени...
аз се надявам пандемията да затихне като другите страшни преди това и да се нормализират нещата.

# 216
  • Варна
А как се разбира къде е ИИЧЕ и къде РИЧЕ?

Благодаря на всички, които споделихте плановете си за школите по чужд език. При нас школите по Мат и БЕЛ ще са през уикенда, отделно 4 пъти ходи на тренировки и остава два пъти английски език. Ще умувам още. Зависи също и как ще стартират с ДО или присъствено.

# 217
  • София
А как се разбира къде е ИИЧЕ и къде РИЧЕ?
В сайтовете на училищата обикновено пишат, но не навсякъде, което за мен е странно.
Натъквала съм се, обаче, и на дълбоко "скрита" информация, т.е. да трябва да отвориш учебния план за дадена паралелка и чак там се вижда.

# 218
Всъщност в държавния план-прием присъства цялата налична информация. Проектите излизат обикновено в началото на март, утвърдените варианти - до 3. май. Няма да пропуснете нищо, не се притеснявайте.

# 219
  • Варна
Благодаря ви много за информацията, която ми давате. Опитвам се да разуча всичко, което не ми е ясно или ново. И то сега, когато съм свежарка все още.

# 220

3. Следва от първо. При ИИЧЕ голяма част от общообразователните предмети, които по принцип се изучават в осми клас, се изучават в девети. Тоест в девети клас се покрива учебното съдържание за осми и девети.

Това звуди чудесно за овладяване на езика, но дали е добре според Вас за подготовката по общобразователните предмети за осми и девети клас да са в една година?
И когато е ИИЧЕ задължително ли е да се изучават предмети на съответния език в някакъв момент?

# 221
Не, не е задължително.

# 222
  • Варна
От споделеното от Дидева (за което ѝ благодаря!) става ясно, че ако АЕ е на достатъчно добро ниво преди 8-ми клас (например В1), то няма голям смисъл да се учи като втори език, а като първи има смисъл само, ако детето има амбиции да става преводач, екскурзовод или друга професия, за която езикът е нужно да е перфектен, а не "работен". Иска ми се да мога да обясня на дъщеря си това и да я насоча към ИЕ/ПортЕ поне или ФЕ/ИЕ, но засега не ми се получава...

# 223
  • София
Divе, точно изказваш моите мисли. Затова и съм в чудене дали въобще да продължаваме с АЕ.
Детето иска да си продължи ИтЕ, който сега му е втори, но не иска никакъв друг език. Казвал ми е, че по необходимост може да смени с ИЕ и дотам.

# 224
Относно нивото на езика, зависи също и детето къде смята да продължи след 12 клас. Специалностите на английски изискват отлично познаване на езика- писмено и говоримо, и тогава изученото до 7 клас е абсолютно недостатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт