Седмокласници 2020/2021

• 31 907
  • 742
  •   1
Отговори
# 75
  • София
За съжаление голяма роля играе средата в която се движат децата. Съученички на моето хлапе се държат така все едно не са 6 клас, а 10-ти.
Моята Слава богу играе с две момичета, които ще бъдат 5 клас и едно на нейната възраст и игрите са им като от моето детство. Доста инфантилни, но по - добре така, отколкото да я мисля непрекъснато какво прави.

# 76
Оо, и по мое време ги имаше. Аз цикъл нямах, една моя съученимка си я връткаха след училище батковците. Като разбрах бях шокирана, аз с кукли си играех още.

# 77
  • София
Здравейте,
Не съм писала отдавна при вас, но с някои се знаем още от бебешките теми.
Избягвам да пиша за шестокласника, заради малко или повече публичността му (което много ми тежи на мен).
За разлика от преди 5 години, сега темите за НВО почти не ме вълнуват, защото той иска да си остане в музикалното училище, а там НВО е достатъчно да са положителни. Баба му, учителка по математика, му беше дала тазгодишната тема от НВО за 7 клас по математика, направил над 80% от задачите (в домашна обстановка), така че не се притеснявам - ще се справи все за положителен резултат. Учителките и по БЕЛ, и по математика в училище са много добри, ще се справят.
По-скоро ме притеснява за пореден път перспективата да стане професионален музикант, особено в контекста на положението от март месец насам...
Той, разбира се, не иска да чуе за друго Sad
От март месец насам му отпаднаха 3 концерта и един конкурс в чужбина, няколко изяви в България. Заради това се беше доста сринал в началото, през март. ДО по музика просто не става, освен всичко друго. В крайна сметка още от началото на април часовете по пиано станаха наживо, у нас. Това го съживи, свири много (макар и без яснота кога и дали ще има изяви), композира си, чете много специализирана литература, но отхвърля всякакви мои опити да го убедя, че има и други училища, освен НМУ...
По общо-образователните беше много по-редовен, отколкото по принцип (отсъства много), засили се да учи по всичко, чак ме дразни Simple Smile

Относно четенето - почти е прочел вече задължителната литература за училище. Той въобще не искаше да чете до 4-ти клас, после лека-полека започна да си чете музикални истории, специализирани неща, постепенно започна художествени биографии и така някак си естествено стана и започна да чете и художествена литература.

Аз не мога да се оплача от поведението му в контекста на възрастта (но и имам опит), освен, че се зъби чат път, глсът му започна да мутира и понякога силата е доста солидна, без нужда Simple Smile Като изключим няколко истерични скандали, които ни вдигаше през март месец, все едно аз и баща му сме докарали ковид на света и сме му отнели концертите Astonished

Сега е на село и денят му е "мечта" (по негови думи) - половината време е навън някъде си, останалата половина се занимава с музика.

И последно за гаджетата - младежът си има гадже, от класа. Даже тя е второто, в 4-ти и 5-ти клас беше друго (пак от класа). Детски истории са - свирят заедно и просто се знае в класа, че са гаджета. Още са далече от всякакви интимности. Но и по наше време имаше отворени и смотани, особено момичета. И аз имах съученички с гаджета от 5-ти клас (ама не като моя син и неговото гадже).
Но пък и съдейки по големия си, вече 18-годишен син, напълно нормално е да започват някакви първи тръпки в тази възраст, някак се чувстват окрилени, щастливи (абе всички сме били влюбени). Въпросът е да не избързват с интимностите, алкохола, цигарите...

# 78
  • София
Според мен, ако в ПГД няма квоти, рискувате да сте в почти изцяло момичешки клас, та на ваше място бих заложила на Фотографското.
Нямат квоти, но едната специалност там е много желана от сина, та ще видим догодина.
Мисля, че самО ще си покаже след всичките изпити Simple Smile .

Inanna, мнооооого ти благодаря Gift Heart Flowers Hibiscus !
Пропуснала съм тази тема, уж много се ровя напоследък.

# 79
  • На морето!
rally, не разбрах защо не искате детето да продължи в музикалното щом той самият иска да се посвети на музиката?

# 80
  • София
rally, не разбрах защо не искате детето да продължи в музикалното щом той самият иска да се посвети на музиката?
Защото виждам в какво положение са музикантите от март насам примерно, и не само в България - първи ги затвориха, последни ги отварят, и то при хиляди условия... Имам познати музиканти, които сменят попрището - не защото са некадърни, напротив. Защото имат семейства и са 5 месеца без доходи...

Аз мисля прагматично. Той - не. И съм наясно, че няма какво да направя по въпроса. Та се успокоявам, че поне НВО и подготовки няма да мисля Wink

# 81
  • София
Ако изкуството е призванието на моето дете - а явно при твоето е така - не бих натискала по никакъв начин да тръгне в друга посока. Ковид ще мине и ще отмине, може и други вируси да дойдат, но чувството да правиш/работиш това, което обичаш е несравнимо.

Моята девойка чете само откъсите от една христоматия, не целите произведения. Ако остане време, ще й предложа да прочете целите книги, но няма да настоявам, спомням си колко скучни ми бяха някои български произведения на нейната възраст, а сега ги чета с интерес.
За сметка на това е доста постоянна - всеки ден чете от тази Христоматия и прави теста след текста, решава и задачи от някакъв сборник по математика, който учителят им е дал, учи и англ. веднъж седмично с учител онлайн и си прави домашното. Предвид тези всекидневни занимания, които сама си е поставила като задача и си ги спазва, не натискам за нищо повече. Иначе чете за удоволствие всеки ден доста, в момента е на Здрач.

# 82
  • На морето!
Никога не можем да предвидим всички рискове и тежки ситуации, които ни е приготвила съдбата в бъдеще. Но ако има нещо вечно и нещо, което технологиите няма да изместят- то това е изкуството. Ако детето има талант и вътрешна мотивация да се развива в някаква сфера, то аз бих го подкрепила, така или иначе никой не може да гарантира 100% успех за каквато и да е цел , но можем поне да направим пътя до нея приятен и интересен за детето.
Синът ми е плувец и се състезава в Републикански шампионати, карантината се отрази много зле на целия отбор.
Дъщеря ми е балерина, тя ходи и на международни конкурси, репетираха онлайн, но не беше същото. Едва от този месец възстановиха конкурсите и състезанията, концертите още не са, така че напълно разбирам за какво говориш.

# 83
Olive , на кое издателство е Христоматията, която чете?

# 84
  • София
Не съм абсолютно сигурна, защото детето е при баба си сега заедно с нея, но май беше това:
https://www.rivapublishers.com/books.php?book_id=1021

Повечето са сходни, ние търсехме на БГ Учебник, но нямаше и ни предложиха тази.

# 85
Не съм абсолютно сигурна, защото детето е при баба си сега заедно с нея, но май беше това:
https://www.rivapublishers.com/books.php?book_id=1021

Повечето са сходни, ние търсехме на БГ Учебник, но нямаше и ни предложиха тази.

Благодаря!

# 86
Olive , на кое издателство е Христоматията, която чете?
Аз съм взела тази Христоматия - https://bguchebnik.com/vanshno-otsenyavane/hristomatiya-po-liter … 5-6-i-7-klas.html

Има ли някои, който се е насочил от сега към Химия и Биология в НПМГ? Как мислите да се подготвят?

# 87
Диян Стаматов:
"На 16 . 07. се проведе заседание на Отрасловия съвет към МОН. Бяха взети следните решения :
1 .Учебната година ще започне присъствено за всички класове и ученици;
2. Атестацията на педагогическите специалисти ще бъде отложена и обвързана с инспектирането, но не по-рано от 2021-2022година."

# 88
  • София
Това решение е обнадеждаващо за присъствено начало на учебната година, но реално погледнато никой не може към този момент да предвиди как ще се стекат обстоятелствата около 15 септември. Сега по-скоро се опитват да успокоят родителите. Надявам се този план да се случи, но...

# 89
  • София
Дано не само да започне, ами и да продължи, че и да завърши присъствено учебната година , защото няма да е редно кръчмите и дискотекитеда работят, а училищата не.

Общи условия

Активация на акаунт