Съвет за двуканален корниз с бленда

• 178
  • 8
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте отново Simple Smile Лек-полек стигнахме и до корнизите и след много обикаляне страшно харесахме ето този модел - Двуканален алуминиев корниз с бленда GARDINIA OLEA.

Имаме три помещения, като необходимите дължини на корнизите са съответно:
  • Спалня: 3.50 м
  • Кабинет: 3.00 м
  • Холокухня: 4.50 м
За спалнята и кабинета този модел пасва идеално, но за съжаление не се предлага вариант от 4.50 м. Отделно, доколкото успях да проверя (и да разпитам в магазините), за тези алуминиеви корнизи не се предлагат снадки, което допълнително усложнява нещата.

Единственият вариант, който ни предлагат в тези магазини, е да вземем PVC корниз, който да се снади до нужната дължина и след това да се сложи бленда отпред. Най-добрият от всички варианти, който да е подобен на алуминиевият е:
  • Двуканален PVC корниз с бленда GARDINIA.
    Взимаме два такива корниза, като има възможност да се свържат с допълнителен елемент - Аксесоар свръзка за PVC корнизи GARDINIA, и след това да се постави една цяла бленда отпред - Аксесоар бленда за PVC корнизи GARDINIA. И всичко е отново марката GARDINIA.

Проблемът е, че получих доста противоречиви мнения от познати, че при PVC корнизите пердетата не се движат толкова плавно, в сравнение с алуминиевите. А след като вече сме се насочили към този тип корнизи (двуканални с бленда), започвам да се чудя какви други реални варианти имаме.

Ще съм благодарен за всякакви съвети и мнения по темата:
  • Дали наистина алуминиевите корнизи не могат да се съединяват по читав начин. Никъде не намерих ясна информация - повечето мнения са (както в Интернет, така и от консултантите на място в магазините), че е много трудно, изисква абсолютно равен таван, за да се монтират на едно ниво, и дори тогава с блендата отпред си личи доста, че е снаждана.
  • Какво е и вашето мнение за PVC вариантите - наистина ли са толкова проблемни?

П.С. Последният възможен вариант, на който попаднах, е този: Алуминиева релса BURSA вкл. маска, 2-канална, бяла, 400 см. За съжаление и той е "само" 4.00 м, което отново не ни върши работа.

Благодаря предварително на всеки, който сподели опит или мнение 🙂

Последна редакция: нд, 08 фев 2026, 18:32 от zdravko.nestorov

# 1
ПВЦ двуканален закачих тънко и дебело перде и от тежестта им се огъна. Добавих още винтове, не знам колко ще издържи така.

# 2
Ние имаме подобни корнизи на втория и каналите са толкова тесни, че стандартните кукички за перде не влизат в тях, трябва да купуваме едни умалени, които са по-скъпи и се намират трудно дори в София.

# 3
  • София
ra2 - страшно ти благодаря за отговора. Предполагам, че говорим за абсолютно същия PVC корниз и се е получил резултата с провисването. Дали можеш да споделиш да сли сложи винтове с дюбели на всички обозначение места или само на някои такива, защото на прима-виста, винтове изглеждат наистина много, ама може и да е заблуда като го видиш само... Също така дали можеш да споделиш мнение относно движението на пердетата по тези лайсни?

Little Queen - предполагам визираш PVC корниза. И на мен ми направи впечатление, че каналите са по-малки от тези на алуминиевия, но пък във всички вериги имаше готови пакетчета с кукички за такива корнизи и буквално бяха на същата цена. Може би говорим за различни модели или по-скоро аз пропускам нещо? И дали можеш да споделиш как е движението на пердетата по тези лайстни?

П.С. Всякакви коментари и съвети ще са ми страшно полезни, тъй като за голямата стая наистина не съм сигурен какъв е най-добрият вариант... Все още обмислям дали няма как да се наместя два алуминиеви корниза един до друг, но от намерената до тук информация, това изглежда като доста трудно постижима идея и по-скоро ще е с лош резултат...

Благодаря ви предварително!

# 4
Може да са различни моделите, нашите корнизи са алуминиеви, но изглеждат като PVC-то което си показал. Не са увиснали до момента изобщо, а някои от пердетата са наистина тежки. При нас бяха без пакетчета с кукички, купувах си ги после според пердето което съм ушила и колко искам да е набрано, но помня че за две плътни и две тънки пердета ми отиваха малко над стотина кукички. С движението няма никакъв проблем. Накрая обаче трябва да се сложат едни тапички, за да не изпада пердето като го дръпнеш. При нас пак се наложи по-малки от стандартните да търсим, в комплекта нямаше никакви.

# 5
Корнизът е абсолютно същия като на снимката, ПВЦ. Същият вид има и алуминиеви. Заварено положение е, не съм го слагала аз и не съм сигурна дали са били сложени винтове на всички обозначени места. По спомени- винтове е имало на отстояния между 50 и 75 см. Не съм на място и не мога да измеря, за да бъда по-точна. Преди е имало само тънко перде и явно е било леко и не е било проблем. В момента, в който закачих и по-плътно перде и стана проблема. Куки сложих крокодилчета, които не изискват шиене на гайки, вървят добре в тези улеи.
В другата стая разкарах тоя корниз и сложих метален, не знам дали мога да го открия по сайтове. Не мога. Disappointed Relieved Държачи закрепени на вертикалната стена над прозореца, не на тавана. Двоен пръчков метален канален корниз, при който държачите не пречат на движението на куките в канала по цялата му дължина, т.е придържат отгоре. Продават се на фиксирани дължини, но позволява почти идеално снаждане където е нужно, на място на държач. Корнизът стана добре, проблем ми се появи с куките, защото няма крокодилчета за този вид улеи. Ако не ти е проблем да сложиш куки, които изискват гайки на пердето е добро решение. Купувах го от баухаус миналата пролет.
https://praktiker.bg/bg/Kornizi/KORNIZ-S-PROFIL-GARDINIA-MEMFIS- … --ChEREN/p/149784
Еврика! такава е пръчката.

# 6
  • София
Little Queen - благодаря ти страшно много за мнението и препоръките. Кукички ще вземем от тези, които са препоръчани за този модел. Относно тапичките - много ти благодаря за подсещането - наистина са задължителни. Със сигурност за спалнята и кабинета ще вземем Двуканален алуминиев корниз с бленда GARDINIA OLEA. За холокухнята обаче ще се спрем на Двуканален PVC корниз с бленда GARDINIA с Аксесоар свръзка за PVC корнизи GARDINIA и Аксесоар бленда за PVC корнизи GARDINIA единствено и само заради нужната дължина. Страшно полезна информация - благодаря ти от сърце!

ra2 - невероятна си и ти благодаря страшно много за това мнение. От огромна полза ми е, за да съм спокоен, че няма да имам проблем с движението на пердето, тъй като това беше основното ми притеснение. Относно здравината на закрепването - и това си го маркирам като задължително и ще се постарая да го направя по-стабилно, за да позволя и по-леки и по-тежки пердета. Страшно много ти благодаря, наистина имах нужда от потвърждение и препоръки от първа ръка.

Относно този другият корниз - КОРНИЗ С ПРОФИЛ GARDINIA МЕМФИС 240 СМ. ЧЕРЕН - гледахме го и него, но лично на нас най-много ни допаднаха само тези варианти:
  • Двуканален алуминиев корниз с бленда GARDINIA OLEA
  • Двуканален PVC корниз с бленда GARDINIA с Аксесоар свръзка за PVC корнизи GARDINIA и Аксесоар бленда за PVC корнизи GARDINIA
    Със сигурност тук говорим чисто като лично предпочитание, което е и най-субективният фактор.

При твоят избор, наистина снадката изглежда много по-лесна и най-вече незабележима заради липсата на предна бленда. За жалост при алуминиевият вариант, към който сме се насочили, точно тази бленда създава големият проблем, защото снадката ще бъде страшно видима и със сигурност дразнеща окото. За жалост алуминиев корниз с размер от 4.50 метра или повече е невъзможно да бъде намерен, а тъй като за нас блендата е абсолютно задължителна, снадката на два такива корниза е на практика невъзможна (или поне не от аматьор като мен). Поради тази причина мислим да минем на варианта с PVC корнизи, тъй като много лесно се снаждат и ти позволяват да скриеш тази снадка посредством една дълга бленда.

А каква беше причината да решиш да смените PVC корнизите с алуминиевите такива, които си реферирала? Лично предпочитание или по-скоро някакви ограничения от страна на PVC корнизите?

# 7
Правихме козметичен ремонт в стаята, в която го смених. Като видях пластмасата как се държи, без никакви угризения я махнах. Когато дойде ред за подобни ремонти в другата стая, ще го разкарам и оттам. Засега наслагах още толкова винтове и дюбели на пластмасовия, да видим колко ще е стабилно.
Да, този вид е само тъмен. И на мен не ми хареса, но преглътнах визията заради здравината.

# 8
  • София
ra2 - напълно разбирам. За момента мислим да пробваме PVC корнизите (за хола) и алуминиевите (за спалните) и да видим как ще се държат. Ако в краен случай не се получат нещата, ще мислим за друг вариант, но за момента чисто визуално, това ни харесва най-много.
Благодаря за страхотните описания.

Общи условия

Активация на акаунт