Седмокласници 2020/2021

• 31 908
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
Neutral Face Според мен само тушират напрежението и притеснението на родителите с това решение. И от октомври примерно- хайде пак вкъщи!

# 91
  • Русе, у дома
Дано не само да започне, ами и да продължи, че и да завърши присъствено учебната година , защото няма да е редно кръчмите и дискотекитеда работят, а училищата не.
На кръчма и дискотека имаш избор дали да отидеш или не, но на у-ще е задължително, в това е разликата.
Онзи ден бях на Общ.съвет в у-ще, директорката сподели, че нищо не е ясно още, много е рано да се предвиди развитието на епидемията.
Каза също, че няма как да постигнат минимални групи от 7-10 деца, както са в яслите и детските градини...

# 92
"Учебната година да започне присъствено – към това решение се върви, след като на Отраслов съвет днес около него са се обединили МОН, синдикатите и работодателските организации, научи „Марица“.

След дългите дебати на различни варианти е отчетено, че съществува 5% вероятност да се открие заразено дете или учител. Ако това се случи, системата ще трябва да премине към смесена форма на дистанционно и присъствено обучение. Може да се стигне до карантиниране на паралелка или цял етаж от учебно заведение.

Следващата седмица предстои да заседава комисия в разширен състав - отново с участие на директори, синдикати и представители на МОН, но и на здравни експерти. Тя трябва да разпише регламент за мерките по време на занятия и как да се действа при положителен тест за коронавирус в училище. Директорите са настояли за точен и ясен регламент, който да се изработи от МОН, а не всяко школо да действа според ситуацията и да определя само стратегията си. И към момента има общи указания на министерството, но школските шефове са поискали по-детайлното им разписване."

# 93
Как ги изчислиха тези 5%?
На един бал от няколко часа в СМГ и Аркус има сума ти заразени, а в училище в стола се събират много повече деца.

# 94
" Сега по-скоро се опитват да успокоят родителите. " Ами не знам, някои родители може и да се успокоят, но аз определено бих се притеснила да пусна детето от септември на училище, при положение, че случаите на заразените са по над 200-300 на ден или повече. Как ги сметнаха тези 5%? Кой и защо би ме задължил да рискувам здравето на детето си и на цялото семейство, още повече, че имаме хора в рисковите групи? Ако се появи тенденция за трайно намаляване на болните, чудесно, децата имат нужда от социализация най-вече,  но ако сегашните цифри се запазят или увеличат, това никак не ми се вижда радостно и успокояващо! Sad

# 95
Аз също не виждам нищо успокояващо, особено в София с това дифузно разпространение! По- скоро съм притеснена, че с лека ръка при този брой заразени вземат необосновани решения!

# 96
И аз не виждам нищо успокояващо. Цифрите тепърва ще вървят нагоре. Значи държавата няма топки да наложи последователни мерки в други сфери, а ние трябва да рискуваме здравето на децата си.

# 97
  • София
Голяма част от родителите настояват за присъствено обучение, ако ситуацията през септември е подобна на настоящата. Сега работят детските градини, занималните, различни извънкласни занимания и пр. Много деца участват в такива и в този момент. Затова се предполага, че идеята е да успокоят тези родители.
Макар да съм изключително предпазлива и да прилагам педантично всички мерки, също съм склонна в по-голяма степен да подкрепя присъствено обучение при идентичен развой есента. Но задължително при разработени процедури за безопасност, които стриктно ще бъдат спазвани. Риск винаги има, но трябва да се прецени и отражението, което едно продължително дистанционно обучение ще даде върху учениците (в социален, психологически, физически план). Не бих искала да си представя дори как децата ще стоят вкъщи през цялата учебна година.
Есента може и да си променя позицията, но засега мисля по този начин.

# 98
Ами, те хубаво ходят по извънкласни занимания, занимални и т.н., но всичко това е пожелателно, а училището -задължително. Хората са решили, че искат да поемат този риск и го поемат. Ама аз не искам да го поемам, а ще ме задължат.

# 99
Посещението на барове, кина, молове не е задължително, за детските градини правиха анкети, посещават се по желание на родителите и при групи от не повече от десет деца ,  като заниманията са основно навън . И пак има случаи на заразени дееца и персонал! Нека сега ми обяснят как от есента ще влизат по десет деца в клас, ще провеждат часовете преимуществено  навън и ще се спазва дистанция! С маски ли ще учат, със шлемове ли, със скафандри ли! Държавата абдикира от задължението си да проведе всички възможни мерки за овладяване или локализиране на епидемията заради бизнес и политически интереси, а ние трябва да рискуваме своето и на децата си здраве!

# 100
  • София
Аз съм с две ръце децата да се върнат в училище, защото на моите не им се отрази добре ДО.
Първо онлайн обучението при сина ми беше отбиване на номера и то става въпрос за една от най - добрите гимназии в София. При дъщеря пък другата крайност. Натоварването огромно. Пред компютъра изкарваше по около 7 - 8 часа и вследствие на това диоптера й скочи с 1.
Второ, което също е много важно е социализация, защото ако ние можем да се затворим вкъщи, то малко са децата и тийнейджъри които може да си прекарват времето между 4 стени месеци наред.
Вируси е имало и ще има и ние трябва да се научим да живеем с тях, защото не се знае дали след този няма да има някой още по - опасен. Тогава какво ще трябва да правим, за да не се заразим?!

# 101
  • София
Аз също съм “за” връщане в клас, при предварително разработен план и сценарии  с различни варианти. В Австрия са подходили идейно-доколкото прочетох ще се редуват 10 деца присъстват през седмицата, другите вкъщи и обратно.

# 102
  • София
Поведението на държавата е абсолютно безпринципно, но и обществото като цяло не проявява достатъчно дисциплина в това отношение. Скандализирана съм от големия процент хора, които не вярват в съществуването на вируса и подкрепят всякакви конспиративни теории. По тази причина не прилагат мерките, застрашавайки живота на останалите.
Предполагам, че окончателното решение относно вида на обучението в училищата ще бъде взето след обстойно проучване и анализ на мнението на родителите. Отново ще направят анкети, за да отчетат нашите предпочитания, страхове и нагласи. В крайна сметка винаги ще има "за" и "против", защото ситуацията е изключително сложна. Трудно е да бъдеш решаващ фактор в такъв момент, а и подходът може рязко да се промени, ако правителството падне...
Скоро ще разберем.

# 103
  • София
Аз също съм “за” връщане в клас, при предварително разработен план и сценарии  с различни варианти. В Австрия са подходили идейно-доколкото прочетох ще се редуват 10 деца присъстват през седмицата, другите вкъщи и обратно.
Варианти винаги могат да се измислят, но ми се струва, че липсва желание да се мисли в тази посока.
Така както почерпиха опит от западноевопейските страни за облекчаване на повечето мерките, така може да почерпят идеи и за образованието.

# 104
Вирусът ще мине и замине, в това няма съмнение. Само хората, изтеглили късата клечка, ще си живеят с уврежданията от него. Вчера слушах обстойно предаване по една немска телевизия колко хора остават с увредени бъбреци, бял дроб и нервна система.
Аргументите за социализирането и физическата активност не ги разбирам, защото 3.5 месеца през лятната ваканция децата не ходят на училище и все пак са и социализирани, и физически активни. Не разчитам на училището за тези неща.
В локдаун няма да бъдем, така че навън ще могат да излизат, както можеше и април, май.

И аз, и детето не искаме ДО, но в ширещата се безхаберност от държавата и хората не виждам друг изход в момента. И докато досега беше рефренът "който иска, ще се пази сам", сега как ще стане опазването на учителите на възраст и с хронични заболявания?!

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 08:32 от Дъждец

Общи условия

Активация на акаунт