Седмокласници 2020/2021

• 31 938
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
Подкрепям мнението на Дъждец. Честно казано се чудя на хора които твърдят че не желаят да приемат такива или онакива ограничения. Широкото около врата е само когато не си пострадал (лично и семейно). Аз лично предпочитам предварително да духам таратор отколкото след като се опаря. Ще изтърпя и До и извънредно положение, ще направя сама и със семейството си каквото се налага, особено щом в държавата ни има подобно безхаберие ( не знам иначе как да охарактеризирам факта за отворените дискотеки и барове и спасяването на родния туризъм, които се оказва че са по-важни от здравето на народа). Ще си плащам за тестове, ще ходя с маски, децата ми ще учат ДО, никоя мярка не ми е срамна. À la guerre comme à la guerre, а това е от най - страшния тип кризи в момента, невидимата заплаха (простете клишето). Не я виждаш докато не се стовари върху теб, децата ти или родителите ти.

# 106
  • София
_re_ge, с всичко съм съгласна и спазвам мерки. Ама къде е управлението на тази криза?
17-18 годишните се изпозаразиха в дискотеки и по балове, не в училище...
Не може ББ да ми се изтъпанчи и да каже който го е страх да носи маски (това са им мерките, всичко друго падна по натиска на алибеговци и фолк-диви). Колко точно тийнейджъра ще сложат маска след тези думи? Да ги сочат за страхливи?
Малоумно е цялото управление на ковид кризата, контрол няма никакъв, то и мерки не останаха.
Та в този смисъл и аз съм ЗА училищата да се отворят, каква е логиката същите ученици да са в мола и барa, но не в училище? Пък нека има стрийм на часовете, за тези които не могат или не искат да присъстват, примерно.

# 107
Рали, точно защото държавата я няма никаква, хората се спасяват поединично.
Да видяхме някакви разяснителни кампании как се носи правилно маска, какви маски са удачни, как не трябва да се пипа маската, как да се съхранява? Да видяхме научни предавания за протичането и последствията от вируса? Имаше в началото едно клипче как да си мием ръцете и да спазваме дистанция, което отдавна спряха да въртят, и това беше.
За тийновете дори можеха да направят нещо игриво и cool за ползите от маските, дистанцията.

На мол, бар и т.н.зависи от мен дали ще ходи или не. Също от мен зависи с колко деца ще се среща. Като няма друг контрол, родителите са тези, които могат да упражнят такъв, поне в голяма степен. Могат да съветват да се събират в парка вместо на заведение. Да не са по 30 човека както в клас. Изобщо много могат да намалят риска. В клас това няма как да стане.
Лайв стрийминг е някакво решение, но дали технически училищата са подготвени с камери, микрофони, за да се чува както трябва?!

# 108
  • София

Та в този смисъл и аз съм ЗА училищата да се отворят, каква е логиката същите ученици да са в мола и барa, но не в училище? Пък нека има стрийм на часовете, за тези които не могат или не искат да присъстват, примерно.
Точно това имах предвид. Не може да са отворени кръчмите и дискотеките, а училищата - не. Масово младежите са по дискотеки и там определено не са по 25 - 30 човека както са в клас, а са 10 - кратно повече.
При желание да се върнат децата в училище, ще се намерят и начини.
В конкретно училище в германски град децата са разделени на възрастови групи. Едната седмица учат най - малките, втората по - големите, а третата най - големите.
Дано да се намерят варианти, за да може учебната година да започне и да свърши, така че всички да бъдат удовлетворени Simple Smile

# 109
За съжаление нашата родна действителност няма нищо общо с тази в Германия, нито по отношение на здравната система, която и сега не се справя- в София за два милионен град останали 66 легла в Ковид отделенията, нито по отношение на материалната база в училищата.Как ще учат на смени с по-малко деца, като и сега училищата са по на две смени, да не говорим за хигиената!

# 110
Отговарям-- вас някога от нещо спасявла ли ви е държавата? Мен лично от нищо... И дори обратното, постоянно е погазвала правата ми и се е държала така сякаш аз не съм част от държавата. Това е моят опит разбира се, аз по стечение на обстоятелствата съм се сблъсквала с този български феномен, усетил съм го на гърба си и нямам илюзии. Сега не е по-различно за мен. Държавата е в колапс от много време и който и да е на власт дали в сферата на здравеопазването, дали образованието, дали социалната политика - всичко е неработещо. Сега не е по-различно.
Що се касае до тийнейджърите баровете и маските, пак дублира мнението на Дъждец, ние възпитаваме децата си, не ББ нито дискотеките. Опитваме се да ги направим мислещи хора. Хора които се съобразяват с Правила щомза разумни и мислят не само за себе си. Дали при пандемия, дали в живота по принцип - това са общочовешки правила и норми. Общо взето пандемията се оказа един многопрофител тест за това дали можем да оживеем в рискови и необичайни условия.

По темата за ДО, лично не знам как биха сработили междинни мерки - по десет деца - ами те нали се придвижват до училище с автобус. Учителката нали е обща, дезинфекцията дали е на ниво. Моят син също е ученик на НУИ и  ДО за специалните предмети не е решение, но пък за мен здравето му е по-важно от всичко друго.

# 111
  • София
Да, възпитаваме ги, но и всички сме били на 17-18-19 години... просто е абсолютно неестествено да си стоят вкъщи с родителите Sad и пак се срещат - в повечето случаи навън, но и ходят на походи, на море. И пак са с ГТ, с маски са, но са там. Не мога да зарбаня на 18-годишния да излиза, той е пълноценен човек вече.
Колкото до шестокласника - ДО му харесва, има време за музикални занимания вкъщи, той така или иначе много отсъства. Дори учи доста повече при ДО, просто защото има време Simple Smile Но и него пускам да се среща с приятели и съученици. Сега лятото е по половин ден и повече навън - велосипед, футбол... няма начин да го вържа вкъщи.
И пак, с някакви разумни мерки, мисля, че може да се опитат да идат на училище.
Въпросът е, че точно желание няма на управленско ниво. Както и няма желание да се прави каквото и да било, за да се овладее кризата... Sad Дори, според мен, трябва да има засилени мерки сега, за да могат да опитат децата да идат на училище присъствено наесен, но кой ли ми обръща внимание - нито съм Алибегов, нито фолк-дива...
Аз съм на ръба на емиграцията за пръв път в живота си...

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 23:30 от rally

# 112
  • София
rally
И аз споделям напълно твоето мнение.

# 113

Точно това имах предвид. Не може да са отворени кръчмите и дискотеките, а училищата - не. Масово младежите са по дискотеки и там определено не са по 25 - 30 човека както са в клас, а са 10 - кратно повече.
Ама никой не задължава тези 17-18 годишни да ходят на дискотека. Стига сте правили паралел с училището, което е задължително. И като са се заразили те, дайте да заразим насилствено и останалите под 17 години, които не ходят по дискотеки, както и учителите им.
И аз мисля, че е долнопробно да отворят кръчмите, дискотеките и т.н., но именно защото не очаквам нещо адекватно от държавата, предпочитам да имам някакъв собствен контрол над ситуацията, доколкото е възможно, отколкото да разчитам на някакви имагинерни мерки в училище, които отсега знам, че нито има капацитет да се спазват, нито ще бъдат контролирани.
Напълно подкрепям мнението, че трябваше сега да се вземат мерки и да се задържи положението. Аз дори бях убедена, че така ще стане, но се оказа, че съм била адски наивна. Мислех, че ще разпускат постепенно и ако има клъстери, ще ги потушават и карантинират, а то се оказа пълна анархия. Абсурд да искам детето ми да участва в това. Ако трябва аз ще изчета учебниците и ще го обучавам, докато открият лечение.
Болшинството от заинтересованите родители хич не разчитат само на МОН  да им обучи децата, ами следят материала или намират добри учители, училища, уроци, които да им подготвят децата. Не знам как за едно НВО се вземат толкова мерки, а за нещо толкова важно като здравето, ще разчитам на някакви пълни безхаберници.

# 114
  • София
Всичките ми заразени познати деца се заразиха на бала си (а други - от тях). Да, балът не е задължителен. Но я се поставете на мястото на родителите на абитуриенти. Децата ясно, че искат да ходят, нормално е - това е веднъж в живота (аз имах съученичка, която роди в 12-ти клас на 3-ти май, на 24-ти май дори тя мина на бала и след това си отиде да кърми бебето. Никой не я помисли за безотговорна или тъпа затова, че е дошла на бал). А като родител, аз бих го пуснала, като намилам дни наред преди това да спазва мерки (което очевидно не е достатъчно). А и какво значи да пуснеш или не 18-19 годишен? Решението да има балове въобще беше погрешно, не тези, които са отишли.
И другото - за деца 1-4 клас на ДО трябва един от родителите да напусне работа (с малките изключения, които могат да работят 100% от вкъщи, но дори и за тях - ни ще е ДО, ни работа). До какво би довело това в икономически аспект? И защо сега си работят всички занимални за лятот със същите тези деца? Да, да, знам, че не са задължителни, но хората нямат избор.
Пак повтарям - мерки трябва да има сега, лятото, за да се даде поне шанс на учениците да започнат присъствено училище. Поне за тези, които искат. И да се въведе примерно право на индивидуално домашно обучение за всички, за да има избор (както е сега в спортните училища, училища по изкуствата или за деца със здравословни проблеми).

# 115
  • Sofia
При 30 случая на ден затвориха цялата държава и оставиха затворени децата почти 5 месеца....Сега с по 300 на ден се готвят на присъствено започване?!? Всичко ще е седмица, за седмица, и дупе да им е яко на седмокласниците, но и на всички ученици.....

rally то и сега има форма на домашно обучение, която може да заявиш във всяко училище, малко бумащина е за самото училище, но е факт и работи. Имам пример с няколко близки на нас семейства, че дори минали НВО 2020 с подготовка още от 5ти клас на домашно обучение. Разделиха си предметите да кажем 12 на 6 предмета за първи и 6 за втори срок и се явява в училището на изпит като за годишна оценка.

# 116
Всеки има мнение и своите доводи. Аз няма да излагам своите и да обяснявам защо мисля по този начин. Има си тема за Ковид. Но ако има анкета или право на избор съм За присъствено обучение на Моите деца.

# 117
  • В светлината на слънцето
Още един глас ЗА присъствено, въпреки перфектно организираното и проведено ДО при нас.

# 118
При 30 случая на ден затвориха цялата държава и оставиха затворени децата почти 5 месеца....Сега с по 300 на ден се готвят на присъствено започване?!?

Когато бяха 30 случая дали имаше и 500 направени теста Thinking

# 119
Както вече съм споменавала ние от миналата година не сме в БГ реалностите, но не сме и в развита държава, а точно обратното - по-зле са от нас в много отношения. Но точно днес ни изпратиха анкета със седем варианта за започване на учебната година - има прекалено много въпросителни и по тях, но поне демонстрират желание да разгледат повече варианти за обучение. Сега не съм у дома, но ако е интересно мога по-късно да ги напиша...Най-неприятното е, че ако обучението бъде 100% присъствено децата трябва да бъдат с маски и ръкавици, което за мен е неприемливо и колкото и да искам децата да не са затворени у дома, тази перспектива не ме блазни.

Общи условия

Активация на акаунт