Седмокласници 2020/2021

• 31 940
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
  • София
rally, напълно съм съгласна с твоята позиция.
Любопитно ми е как може да се забрани на 16 - 18 годишен  човек да стои затворен вкъщи месеци наред.

При 30 случая на ден затвориха цялата държава и оставиха затворени децата почти 5 месеца....Сега с по 300 на ден се готвят на присъствено започване?!?
Когато бяха 30 случая дали имаше и 500 направени теста Thinking
Да, на 5000 е нормално да са 300 заразените. Трябва да се гледа процента на заразените, а не броя.

# 121
  • Варна
Не спирам да се питам защо излизат сега с това съобщение, че учебната година ще започне присъствено. Нима има някой, който може да предвиди ситуацията след 2 месеца?!?
 Пускането на анкета до родителите не ми се вижда удачен вариант. Или поне да не се предлагат само 2 варианта - ДО или присъствено.
В началото на пандемията имах повод да се гордея с решенията, които нашите управници вземаха. Западните държави ни даваха за пример. А сега какво стана? Същите тези държави са ни изолирали, заобикалят ни.
Пускането на публика на стадион, отваряне на дискотеки на закрито, разрешаване на балове - еми не!
Да се настроим, че нашите бъдещи седмокласници ще изкарат нестандартен учебен процес.
И в тази връзка, ако ДО се задържи, това ще окаже ли влияние върху избора ви за 8ми?

# 122
И в тази връзка, ако ДО се задържи, това ще окаже ли влияние върху избора ви за 8ми?
Не!
Има желано училище. Има време да помисли за резервни варианти, но изборът няма отношение към формата на обучение.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 15:09 от gerka

# 123
  • София
За мен е неприемлив варианта, ако има увеличаване на процентната заболеваемост, децата да са в училище, по начина, по който приемаме за нормален. Смятам, че ще има отпор и от учителите - все пак средната им възраст не е за пренебрегване в подобна обстановка.
Според мен, трябва да се търсят опции за някакъв вид комбинирано обучение, като реално част от часовете да минат в ДО, но при строго разписани правила и оборудване на нуждаещите се със средства за такова. Но и в подобна обстановка ще има нужда от съкращаване на материала.
Опция е Мат и БЕЛ за 7. клас, част от специалните предмети от гимназиален етап, както и 1-4 клас да останат присъствени (в по-голямата си част)

Младежът си няма и понятие какво му се учи, така че изборът няма да бъде повлиян Simple Smile Предполагам за доста хора, решили децата им да продължат в ЧУ, обаче, случилото се ще е от съществено значение

# 124
Ами ние говори на различни езици затова ще кажа последно , съжалявям че ще е крайно и после ще замълча. Ами защото родителите така са ги научили и възпитали затова не могат да се свъртят вкъщи , защото са свикнали да правят каквото им просветне. Не е виновен ББ или училището. Вероятно ако утре има чума или тиф теб пак ще бъдат навън с оправданието че  са на 17, а всъщщност понеже не са научени че има граници и правила с които трябва да се съобразяввт и хора които са пазят.

Дъщеря ми е на 22, студентка в австрия , в бг от началото на март. Обучаването им  е
Дистанционно заради ковида и започна много преди това да се случи в бг ....и тя така изкара целия семестър. И изпити имаха достанционно . Сега пише бакалавър.  Пак дистанционно. Поддържат онлайн връзка с ръководителя на проекта.  Повечето университети от Виена съобщиха че другата година пак почват дистанционно. Няма истерики, няма протести. В момента дъщеря ми седи вкъщи , а когото иска да се срещне или говори с няколко ползва всякакви видеопрограми или телефон. Същото важи и за сина ми който е шести клас. Като иска да поговори с някой се затваря в стаята и си чатят. Не е умрял нито единия нито другия, нито ми се е налагало да им чета лекции.

Аз дори бях убедена, че така ще стане, но се оказа, че съм била адски наивна. Мислех, че ще разпускат постепенно и ако има клъстери, ще ги потушават и карантинират, а то се оказа пълна анархия. Абсурд да искам детето ми да участва в това. Ако трябва аз ще изчета учебниците и ще го обучавам, докато открият лечение.
Болшинството от заинтересованите родители хич не разчитат само на МОН  да им обучи децата, ами следят материала или намират добри учители, училища, уроци, които да им подготвят децата. Не знам как за едно НВО се вземат толкова мерки, а за нещо толкова важно като здравето, ще разчитам на някакви пълни безхаберници.

Абсолютно!

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 19:43 от _re_ge

# 125
  • София
_re_ge, от чисто любопитство питам, далеч съм от мисълта да се заяждам. Децата ти от както сме в пандемия не са ли излизали навън, не се ли срещат с техни приятели?

# 126
  • София
Не смятах да коментирам повече по темата, но ще добавя още нещо.
Нашето училище се справи относително успешно с провеждането на ДО, децата ми (момчета) по принцип са фенове на работата с всякакви електронни устройства (говорят си с приятели, чатят си, изпращат си клипчета и т.н.), а ние с баща им стриктно спазвахме всички мерки по време на изолацията, както продължаваме да се придържаме и към настоящите такива. Два месеца не са общували очи в очи с никой друг (в началото на кризата), освен с мен и баща им. Какъв беше крайният резултат от всичко това - прояви на депресия, сериозен стрес, панически атаки (и двамата са в зоната на пубертета) и желание за връщане в училище, за да могат спокойно да общуват с приятелите и учителите си. И всичко това, при положение че подробно им беше обяснено защо се налага да живеем по този начин, а те го приемаха и разбираха причините.
Мислейки за тяхното здраве (монетата винаги има две страни), подкрепям присъственото обучение при приемливи параметри на развитие на пандемията и ясен план за осигуряване на оптимална безопасност. Дори това да означава разреждане и съкращаване на срещите с бабите и дядовците им, защото те попадат в рисковите групи.
И в момента се пазим, контактите им са ограничени, но все пак ги има. Повечето им приятели са техни съученици, което означава, че при всички случаи ще се срещат (стига отново да не наложат строга изолация).
По отношение възрастта на учителите - в детските градини средната възраст на персонала е по-висока, но се намери начин. Да, тук-там се появяват единични случаи на заразени, но засега успяват да ги ограничават. Знаете, че обучението в предучилищните групи също е задължително, както е това в училище.
Трябва да има желание от страна на държавата и на обществото, стратегическо мислене, правилна оценка на риска и адекватни решения за неговото ограничаване. Тогава би могло да се получи за голяма част от учебната година. Разбира се, зимата ще се появявят допълнителни фактори, които ще утежнят положението, но пък все още имам надежда, че ще бъде създадено/открито лекарство за овладяване на заболяването.
Тежко е, трудно е, но някак трябва да се преодолее тази ситуация, и то с възможно най-малко загуби.

Извън горното, попаднах на едно полезно интервю относно ИТ технологиите и образованието. Може да е интересно за някого: https://www.economic.bg/bg/news/12/covid-19-razrushi-nyakoi-stig … Aly9-b6LMXGYPn9Yo

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 17:18 от Inanna

# 127
Мисля, че никой не оспорва предимствата на присъственото обучение и необходимостта от социализация на децата. Цяло лято моята това прави- социализира се Wink, не обаче в затворени помещения с 30 деца по цял ден! Проблемът е, дали това е най-удачният вариант  при този ръст на заболелите и дифузно разпространение, поне тук в София !
 И аз съм на мнение, че първо следваше да ограничат разпространението на вируса, а след това да преминат към присъствено обучение! Няма разум и логика в действията на правителството!

# 128
  • София
_re_ge, бих искала да кажеш, ако дъщеря ти беше абитуриентка тази година, щеше ли да иде на бал? Правилото е: баловете са позволени и всички училища ги правят. Или тя щеше да е безкрайно щастлива да гледа от вкъщи снимките на съучениците си от бала в инстаграм и фейсбук и да си общува онлайн с тях, докато те празнуват?
Точно управляващите са тези, които са виновни. Като позволиха баловате.
Моите деца (както и ние) не са стъпили нито в ресторант, нито в бар от март насам. Но общуват наживо навън, в парка, на улицата. Общуваме и ние с хора. Слагаме маски на затворено. Онзи ден бяхме на пазар за дрехи с двамата - с маски и дистанция.

# 129
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
като при инана, но не съвсем.
обяснихме му защо трябва да спазваме стриктна изолация, стоя си без излизане и без контакти с никого, освен с нас двамата, когато разрешиха излизанията извънСофия, ходехме на селската вила, на въздух и пак без контакти с други хора. и сега спазваме относителна изолация.
няма истерии, няма депресии, няма стрес, нито панически атаки.
разбрал е проблема, наясно е с причините и опасностите, отнася се отговорно, знае, че когато може ще се събере с прителите, а дотогава само на вайбъра и в класните стаи.
излъгах - отиде на изпита за сертификат - с маска, ръкавици, дезинфектанти и на разстояние от другите - и ние и училището много отговорно следяхме за спазването на мерките.

против ДО съм, защото те са на целодневно обучение и ДО не промени това - учат на блокове, учат от 8:30 до 16:30 и след това домашните.
за времето на ДО това означава повече от 12 часа на компютъра дневно. което е неприемливо за мен.
друг може да е ОК с това, аз не.

# 130
  • София
Абсолютно подкрепям казаното от Inanna. Като опарила се, на сина ми му се отрази адски зле цялата изолация. Не разбирам защо всичко, освен училищата, са отворени. Никъде няма контрол за мерките - хора без маски в магазини и ГТ, никаква дистанция - по-опашките ако има как да ти дишат във врата, сервитьори без маски, хигиена нула в заведенията.

Добре почнаха в началото, но краят е мега зле. За съжаление, все повече виждам хора, които не вярват във вируса... ДО не е еднаква във всички училища, единният подход липсва, квалификация в тази насока също липсва.

Ще ми се да се повиши хигиената в училищата - да се ремонтират тоалетни, да се сложат сапуни, дезинфектанти и ТХ.

И определно сме от хората, които спазват мерките и са се ограничили от излизания и срещи. Но не мога да си представя от есента да продължим, както беше последните 3 месеца. Не искам да рискувам здравето на децата си, но осъзнах, че менталното здраве е не по-малко важно. Просто трябва да намерят управляващите ни правилния баланс (за което съм скептична).

# 131
Децата ти от както сме в пандемия не са ли излизали навън, не се ли срещат с техни приятели?

О не, не го приемам като заяждане. Пък и не съм се изразил правилно. Излизали са навън разбира се, но не са се срещали с други деца, юноши. Излизат с нас семейно  (  градината или квартала когато няма много хора или извън града - на поход, из горите, по маршрути). Това става горе долу 4 пъти седмично.  Синът  ми единствено имаше организиран изпит по  специалния предмет за завършване на класа,  но бяха разделени на три групи на отделна маса всеки и  с маски . Тогава си остави и бележника. Отделно отиде със сестра си да ги вземе. Имаше предложение децата от класа да отпразнуват завършването след това , но мнозинството родители реши, че не е разумно особено понеже съвпадна с юнската вълна ковид в града ни.

И ние сме им обяснили каквото може още в началото. Имаме членове на семейството ( съпругът ми и дъщеря ми), които в рисковите групи. Както и моята възрастна майка на която помагаме. Може би е хубаво и че Децата ми не са точно от типа младежи податливи на депресия. Контактни са, продължават да комуникират но с възможностите на различни  видео чатове.

По въпроса с баловете. Дъщеря ми завършва бакалавър  след месец, при което един път в живота ще завърши бакалавър. Трябва да има шапки, дипломи, тоги, ура - но няма да има. Защото в Австрия мислят по друг начин. Тука в бг понеже мислим различно (12-10-9-8-7 и т. Н. - ура) - сме в това положение.

# 132
Боже, боже, ми ако не се намери лекарство или ваксина следващите 10г., децата ми няма и да се оженят, да си седят в къщи и да се пазят! Дано си почне нормално годината 🙏

# 133
Ми, не знам, моето специално излизаше почти всеки ден. Сега също излизаме, на походи ходим, редовно тренира вкъщи.

# 134
  • София
Децата ти от както сме в пандемия не са ли излизали навън, не се ли срещат с техни приятели?

О не, не го приемам като заяждане. Пък и не съм се изразил правилно. Излизали са навън разбира се, но не са се срещали с други деца, юноши. Излизат с нас семейно  (  градината или квартала когато няма много хора или извън града - на поход, из горите, по маршрути). Това става горе долу 4 пъти седмично.  Синът  ми единствено имаше организиран изпит по  специалния предмет за завършване на класа,  но бяха разделени на три групи на отделна маса всеки и  с маски . Тогава си остави и бележника. Отделно отиде със сестра си да ги вземе. Имаше предложение децата от класа да отпразнуват завършването след това , но мнозинството родители реши, че не е разумно особено понеже съвпадна с юнската вълна ковид в града ни.

И ние сме им обяснили каквото може още в началото. Имаме членове на семейството ( съпругът ми и дъщеря ми), които в рисковите групи. Както и моята възрастна майка на която помагаме. Може би е хубаво и че Децата ми не са точно от типа младежи податливи на депресия. Контактни са, продължават да комуникират но с възможностите на различни  видео чатове.

По въпроса с баловете. Дъщеря ми завършва бакалавър  след месец, при което един път в живота ще завърши бакалавър. Трябва да има шапки, дипломи, тоги, ура - но няма да има. Защото в Австрия мислят по друг начин. Тука в бг понеже мислим различно (12-10-9-8-7 и т. Н. - ура) - сме в това положение.
Благодаря за отговора 💐
Моите деца са екстроверти и на тях никак не им беше добре по време на изолацията. А аз пък обожавам да си стоя вкъщи, но работа ми е такава, че не ми позволява да работя от нас и взаимно си завиждхме 😁

Общи условия

Активация на акаунт