Седмокласници 2020/2021

• 31 949
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
  • София
И аз съм за присъствена форма. Пък и гаранция с вируса няма. Имам колежка без деца и мъж, която работи от вкъщи и почти с никой не се вижда, щото има възрастна майка - спазва всички мерки - маска, дистанция, не пътува с ГТ, не ходи по заведения и се разболя от корона вируса при този почти отшелнически живот. Та гаранция няма - освен може би да отидем на самотен остров или да не прекрачваме прага на апартамента. Аз лично за себе си виждам, че дъщеря ми се вманиачила по виртуалния живот - даже предпочита да седи да си чати, вместо да излезе на разходка. От това стоене вкъщи и пред компютъра толкова месеци, имаше период, в който почна да и се вие свят и да повръща. Сега поне е ваканция, та излиза и се разхожда, но не ми се мисли какво би било, ако цяла есен и зима остане да учи отново вкъщи. За мен това не е нормално.

# 136
  • В светлината на слънцето
Аз пък с риск да скандализирам ще кажа, че дъщеря ми оня ден замина на лагер - две училища са заедно на морето. А бяхме от най-стриктно спазващите мерките. Тя конкретно не беше излизала над два месеца от жилището. Но има едно нещо - живот, който е добре да гледаме не само през прозореца.
За протокола - също имаме хора в риск у дома.

# 137
Осъзнавайки рисковете от Covid- 19 и в никакъв случай не ги неглижирам, смятам, че дистанционното обучение би предизвикало неимоверно по- големи щети от присъствената или смесена форма. От една страна икономически (родителите на деца в начална степен трябва да бъдат до тях), от друга страна социо- емоционални за деца в по- голяма възраст.
Четох медицинско проучване във Франция за болно 12- годишно дете, общувало със 100 и няколко деца на зимен ски- лагер. Изследването е установило, което в последствие се потвърди и от други източници, че децата без ясно изразена симптоматика (90 и няколко процента от случаите) не могат да бъдат вирусоприносители.
Мога да напиша книга за дистанционното обучение на първокласник в т.нар "елитно" общинско училище в София и категорично бих стачкувала, ако ми се наложи да продължа да упражнявам несвойствена дейност. Да, вероятно накрая някой би отчел изключително високи резултати, но те няма да са следствие на обучение, а ще са с цената на много личен труд и родителски нерви,  а и не на последно място лишаване от доходи. Като последното не касае учителите.

# 138
Може би точно този самоналожен локдаун без никакво излизане месеци наред тласка хората от едната крайност в другата. Някакъв разум и баланс трябва.

# 139
Аз лично, по-големи щети от доживотни проблеми със здравето или загуба на близки не виждам. Та съм склонна на жертви във връзка с това. Не ми пречи да обучавам и да помагам на детето вкъщи,  да не се социализирам активно, да нося маска, да пазарувам рядко и т.н.  Всеки изхожда от позицията, че това в неговото семейство няма да се случи. А дали?
Аз не искам някой да ме задължава да излагам на риск здравето на детето ми и близките ми. Искам като родител да имам правото да взема това решение.
Нещо не ми се вярва да им се получи много с мерките за безопасност в училищата Sad

# 140
  • На морето!
Доколкото разбрах ДО ще остане вариант за деца под карантина, болни и рискови, останалите ще са в училище.
Аз също искам присъствени обучение. Дъщеря ми ще е 2ри клас и ДО би означавало през деня да е с възрастната си и болна баба, а вечер да я прибираме и да контактува с нас (ние работим с хора). Това би било много по-опасно за баба ѝ и ще я лиши от възможността да се самоизолира.
Още един момент е и наличието на достатъчно техника и стаи в семействата с 3 деца например.
Според мен е редно деца в рискова група или родители в такава да могат да продължат с ДО или като частни ученици, но за останалите е редно да се организира вариант да се върнат в училище.

# 141
  • София
А как си представяте ситуацията с извинителните бележки зимата, когато започне грипната вълна?
  Примерно детето отива на училище, мерят му Т и го връщат. Или още вкъщи е с висока Т и не може да ходи на училище. Обаждате се на ЛЛ и от там му казват да си седи у дома и ако се влоши да се обади на 112. До тук ясно. А как става ситуацията с бележките, по какъв начин ще се докаже, че моето е болно, а не се е успало, примерно? Кой ще виси пред ЛЛ, след като може би сме контактни, а там е пълно и с бебета, и с болни от други заболявания?

# 142
  • София
Ами, ако лечението ще по телефона и дистанционно, може би е крайно време да могат да изпращат бележи по мейл лекарите и тези бележи да се уважават в училище,  пак по мейл...
Всичко е възможно, стига да има желание.
Желание няма...

# 143
  • София
Лекарите не могат да изпратят бележка по мейл, защото те реално не са те прегледали. Няма как да сложат диагноза на базата на преразказ по телефона. Но пък ако има съмнения, че си заразен, не е редно да се мотаеш в поликлиниката. От друга страна, като почнат парагрипните вируси, болните с Т и кашлица ще станат много. Всъщност проблемът с диагностицирането и лечението тогава ще е много по-сериозен от някаква бележка, но нали тук си пишем за децата. Опитвам се да си представя как ще стане - присъствено и дистанционно едновременно. Пък били ли са контактни, не са ли, с какво точно са били контактни...

# 144
Моя син прави едни кашлици по 2 месеца. Нямам идея как ще доказва е, че не е Ковид.

Много въпроси има и предполагам , че в движение ще се променя протокола.

Относно бележки от лл зная как например е в ОК. Ако се чувстваш зле може да звъннеш и да не ходиш на работа /училище няколко дни. На доверие е. Ако се задълбочи отиваш на лекар. Знам, че ще наскочите сега, че тийновете ще злоупотребяват, но ако родител звъни е вариант. По- добре няколко съмнителни извинени на тийновете , но пък да имаш вариант да си оставиш детето в къщи докато се изясни леко ли е, сериозно ли е с налагащо се лечение.
Ние тук 100 сценария ще напишем. Но точно това е да се научим да живеем с вируса. Да се измислят протоколи за всякакви случаи. И да ги следваме.

# 145
Няма такова нещо, че децата не могат да бъдат преносители.
Точно икономически ДО няма никакво отношение, ако организират присъствена форма за малките само плюс дистанционна за тези, които могат да ги гледат вкъщи. Примерно до 4ти клас.  Така хем ще има стаи да се разредят в училище, хем няма да се налага да учат на смени в големите училища. Особено в София, където са най-много заболелите и училищата са претъпкани, това ще е от голямо значение. Големите могат да учат и да се оправят сами дистанционно.
Ето за проблема с бележките и висенето пред препълнените кабинети съм сигурна, че никой от МОН не е помислил.
Относно менталното здраве на децата ще си допълня коментара от по-горе. То до голяма степен зависи от родителите. Не намирам за разумно 2 месеца  да не накараш детето си да излезе навън. Не говоря за срещане с други деца, а за една разходка рано сутрин или късно вечер, като няма хора, или на някой безлюден паркинг дето се казва. В същото време в момента се хвърляме на абсолютна слободия все едно вирус няма. Освен това ако толкова липсва живото общуване, винаги може детето да се среща с 1-2 деца по преценка на родителите.

# 146
  • София
Относно менталното здраве на децата ще си допълня коментара от по-горе. То до голяма степен зависи от родителите. Не намирам за разумно 2 месеца  да не накараш детето си да излезе навън. Не говоря за срещане с други деца, а за една разходка рано сутрин или късно вечер, като няма хора, или на някой безлюден паркинг дето се казва. В същото време в момента се хвърляме на абсолютна слободия все едно вирус няма. Освен това ако толкова липсва живото общуване, винаги може детето да се среща с 1-2 деца по преценка на родителите.
Не смятам, че една разходка на безлюдно място сам/а или с мама и татко пък било това и всеки ден е ОК за психичното здраве на децата във възрастта на която са нашите. На мъничките може и да им се отрази добре да не се срещат със себеподобни, но децата в тийн възрастта имат нужда от социални контакти и то не само през ваканциите, а целогодишно.
Моите деца, а вероятно и на повече от вас, приятели имат от квартала, но имат приятели и от училище. За съжаление единственото място на което могат да бъдат заедно е училището, защото и на двамата училищата са далеч. Синът ми два пъти се среща с негови съученици и това беше. Сега пък през ваканцията е много трудно да се организират, защото все някой не може да дойде, а те са си групичка. Дъщеря ми пък от март не е виждала никой и с радост посрещна новината, че от септември тръгва на училище.

# 147
Представи си как издържат децата с някакви проблеми, които по една или друга причина не могат да посещават училище.
Малко смирение и търпение няма да е излишно на никого.
На моето дете училището е много далеко от нас и реално откакто приятелката й от класа се премести на друго място, през лятната ваканция не се вижда с никого от съучениците си. В депресия още не е изпаднала слава Богу.

Коментарът ми за безлюдното място се отнася за двата месеца, в които някои деца изобщо не са били подтиквани от родителите си да излязат. И понеже тогава имаше много по-малко информация как се предава вирусът и възможно родителите да са били  притеснени, казвам, че това е можело да бъде разумен компромис.

Дъщеря ми също иска да ходи присъствено на училище. То и аз искам, но не при тези условия.

# 148
  • София
Съгласна съм с Марти. Не става дума за неизлизане от дома по време на изолацията, а за липсата на живия контакт с приятелите, който е от голяма важност за тийнейджърите. Дебело подчертавам, че тук въобще нямам предвид някакви глезотии и мрънкане. Децата (поне моите) са много разбрани, аналитични и на съзнателно ниво са наясно със ситуацията. Несъзнаваните прояви обаче показват друго. Смирение и търпение са необходими наистина, но междувременно трябва да се търси решение на проблема.

До есента има още малко време. Ще видим как ще се стекат обстоятелствата, макар сегашното положение да предизвиква повече песимизъм. Хубавото е, че този вирус непрекъснато бива изучаван и анализиран от изследователите. Става все по-познат, а оттам се увеличават възможностите за неговото овладяване. Вчера се появи една новина за маски, разработени от два независими научни екипа, чиято повърхност директно убива вируса. Впрегнат е целият световен научен капацитет, а учените са единственото съсловие, на което към този момент имам почти безрезервно доверие (тук въобще не обсъждам финансовите домогвания и мръсната конкуренция при световните компании за реализирането на дивиденти от пандемията). Пък и това е невероятно предизвикателство за тях от професионална гледна точка.
Извинявам се за отклонението.

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 14:43 от Inanna

# 149
Аз следя седмокласната и тъкмо се чудех на нашата защо не е активна - а то: нова тема Simple Smile

Ех, големи вълнения ни чакат!

Общи условия

Активация на акаунт