Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 62

• 27 171
  • 730
  •   1
Отговори
# 330
Бонго, а защо трябва първо да се оправят Б 12, желязо, вит. Д и тогава хормон? Първите две са ми мъка, особено желязо/феритин! Ако чаках да ги оправя сигурно щях да вече да се търкалям от задържани течности и мега излишни кг... Confused А не знам и сутрин как щях да ставам от леглото...Сега съм спряла Б 12, да видя дали съм успяла да го покача малко повече това желязо.
Защото самите те са част от изискването за синтез на тироидни хормони. Отделно б12 има отношение към витамин б12 недоимъчна анемия, която се характеризира със задух, умора, ниско кръвно, мускулна слабост, нарушения в координацията на движенията, раздразнителност, отслабване на паметта. Липсата на б12 пречи на правилно функциониране на черния дроб, където става и конверсията на т4 в т3.
На мен проблем ми е Д. Не мога вече 1 г да го вдигна. Б12 и желязо мн бързо ги наваксвам, в рамките на месец.

# 331
  • Бургас
Бонго,ако конверсията на т4 в т3 е в черния дроб,тогава възможно ли е вследствие на дефицит на витамини Д и б12 и прием на Л Тироксин,да се омазни и уголеми черният дроб?
Гастроентеролозите казват,че ми е нарушена обмяната на веществата,не мога да вкарам в пътя ТSH,може и да са прави.
Как да си улуча дозата?Ходя всеки месец (освен в изолацията) и пускам поне ТСХ.
Пия дози,които ми изпише лекар.Личната поне 2 пъти годишно ми дава талон за ендокринолог,ако не може,тя казва как да пия Л Тироксин и пак не се получава.
Интервалите са много големи,ТСХ ми е стигало 92.Най-ниско беше мин.месец съвсем в края 0.31
Три години не могат да ми нагласят дозата,а пише,че до 3-4 месеца след премахване на жлезата, дозата вече трябва да е определена.
Питам защо не става при мен,от червата било,гастроентеролог трябвало да си поеме и свърши работата,да каже какво и колко се усвоявало от червата(каза един професор)...
Искам да съм добре,искам да се кротнат и червата,и хормоните.Къде да ходя,какво да правя,след като нито от Варна,нито от София успяват да ми помогнат.
Не мога да приема,че така ще бъде занапред,толкова милиони хора са на Л Тироксин и се чувстват добре.

Последна редакция: вт, 11 авг 2020, 19:31 от mariqivanova799

# 332
Бонго, Вигантол ли пиеш?

# 333
Bistra и двете изследвания показват, че ТРАК е завишен, това е важното, значи грешка няма има резултат извън граници и на двете места. Какво точно искаш да разбереш не знам точна стойност ли, това не мисля, че е толкова важно !?

# 334
  • Варна
Bistra и двете изследвания показват, че ТРАК е завишен, това е важното, значи грешка няма има резултат извън граници и на двете места. Какво точно искаш да разбереш не знам точна стойност ли, това не мисля, че е толкова важно !?
Разбира се, че е важно! Дали ще са 3,80 сега и 4,55 преди 4 години, разлика е незначителна и тогава ме лекуваха от тиреотоксикоза, а не от Базед. За да потвърди категорично диагнозата, доктора искаше да види и нивата на ТРАК и каза, че били малко и не били притеснителни Simple Smile ,но +40 си е от значение и то огромно. Интересува ме разликата между Хроничен тиреодит и Тероид на Хашимото, защото аз не разбирам? Трябва ли да отново да запазя час при Проф. Христозов с новите резултати (реалните надявам се)??? Това е, което искам да разбера и нали на база изследвания се поставя диагноза, не само на ехография, та ако ми е поставена диагноза на база грешни изследвания??? Извинявам се ако досаждам, но не искам да чувам диагнозата Базед. Знам, че лекарствата за това са отвратителни и в повечето случаи дават ужасни странични ефекти

Последна редакция: вт, 11 авг 2020, 20:17 от Bistra Kostadinova

# 335
  • Бургас
Bistra Kostadinova,запази си час при Христозов.
С какво са те лекували до сега?
Лекарствата за Базедова болест са същите,които се ползват за лечение на тиреотоксикоза.Пропицил,Метизол,Тирозол.
С Пропицил за малко да ме уморят,но с Метизол и Тирозол не съм имала проблеми.
Не съм чула и видяла някой да иска каквато и да е диагноза,не само Базед.
Много е трудно да приемеш,че си с хронично заболяване ,особено на млади години.Аз също не искам да повярвам и да допусна,че цял живот ще е така.
Всеки път щом се погледна подскачам.
Аз да раждам влязох не повече от 65 кг,а сега са 100кг.Почти не ям,избягвам мазно,пържено и сладко заради колита.Искам да съм 65-70 кг,дано се оправят нещата.

Последна редакция: вт, 11 авг 2020, 20:34 от mariqivanova799

# 336
Миме, що се абиш.

# 337
Бонго, ти беше казала, че пиеш масло от бял трън, за черния дроб и оттам за по-добра конверсия.
Имаш ли резултати, как ти е т3?
Аз нещо не мога да направя конверсията.
В началото на годината, когато започнах с еутирокс 25, т3 си се покачваше много добре. После при ИП не бях пускала контроли. През юни отново изследвах и т3 пак се беше сринало под долна граница (2.49 при граници 3.1-6.8.), т4 и то беше поспаднало (15.04 при граници 12-22).
Реших да мина на л-тироксин 25. Пуснах днес изследвания, т4 добре се е покачило (18.22 при същите граници), но т3 е мръднало съвсем малко нагоре (3.14 при същите граници). ТСХ е 0.84 (0.27 - 4.2).

Конверсията ми куца и не мога да разбера защо в началото се получаваше, а сега не ще. Не съм си променяла хранене, пия добавки...
Тогава пиех и NAC, глутатион, бял трън. Нещо от тях ли да е оказало добро влияние, не знам.
Затова искам да питам ти полза от белия трън имаш ли?

# 338
  • Варна
Bistra Kostadinova,запази си час при Христозов.
С какво са те лекували до сега?
Лекарствата са Базедова болест са същите,които се ползват за лечение на тиреотоксикоза.Пропицил,Метизол,Тирозол.
С Пропицил за малко да ме уморят,но с Метизол и Тирозол не съм имала проблеми.
Не съм чула и видяла някой да иска каквато и да е диагноза,не само Базед.
Много е трудно да приемеш,че си с хронично заболяване особено на млади години.Аз също не искам да повярвам и да допусна,че цял живот ще е така.
Всеки път щом се погледна подскачам.
Аз да раждам влязох не повече от 65 кг,а сега са 100.Почти не ям,избягвам мазно,пържено и сладко заради колита.Искам да съм 65-70 кг,дано се оправят нещата.
С ударна доза Пропицил 3х2 на ден за 2 седмици, но Т3 и Т4 бяха литнали в космоса и бетаблокер. След тази доза и само за 14 дни нивата бяха в норма и дозата ми вече беше 3х1 пропицил. Бях доста зле първите дни, но дали от ударната доза пропицил или ми е падало кръвното от бетаблокера, можем само да гадаем. После нещата отшумяха и се чувствах добре, а и спрях бетаблокера на своя глава, когато аптекарката ми препоръча Селен и вит. Б12 спрей. Нямах вече сърцебиене и ръцете ми не трепереха както, когато ми изписаха онази гадост. 4 години се мъчих с диети, отказах се от любими храни, дори цигарите спрях, а пушех по кутия и половина на ден, а било много вероятно да ми се изцъклят очите, ако не се откажа, само кафето не можах да спра, но го намалих доста. И да, когато видях за пръв път нормалните нива на ТСХ реших, че съм се справила с ТРАК и какво да видя на другата сутрин в първоначалните изследвания- Огромен УЖАС!!! Стигнах до там, че да изхвърля и козметиката си, защото има глутен, да търся варианти за рутина без, но това е невъзможно. Е, вече съм по-спокойна, това беше и целта да се изследвам пак. МАТ май си върви нагоре, но ТРАК- НЕ! Не съм казала, че ме устройва всичко само Базед не, още като тинейджърка ми поставиха диагноза Тиреотоксикоза и това е, което съм лекувала, друго не искам и няма значение какво ще е, но ще е ново и непознато за мен.

Последна редакция: вт, 11 авг 2020, 21:31 от Bistra Kostadinova

# 339
  • Бургас
Bistra Kostadinova,и аз съм изпитвала този огромен ужас,за който говориш.Няма човек,който да осъзнава,че с тялото му се случва нещо необратимо,и да запази спокойствие.
Дрискам кръв,в миналото доста често.Пищях от болки и ужас.Майка ми се вбесяваше,чак се оплака на гастроентеролог,че съм пищяла.Той я изгледа и и обясни,че не е виждал човек,който в подобно състояние да не пищи.И и обясни да не коментира нещо,което е адски мъчително,също и че човек,който не го е изпитвал,не може да си го представи.
Аз съм изпитвала какво е тиреотоксикоза,седем месеца се влачих без диагноза.
Тиреотоксикозата е повишена функция на щитовидната жлеза.Дали причината е Хашимото,Базедова болест или тиреоидит, лекарите изясняват.Как точно,по какви критерии,не знам,със сигурност този ТРАК е маркер за Базедова болест.На мен само 1 път ми го изследваха и не беше завишен.Но пак ме водеха с Базедова болест,антителата бяха някакви четирицифрени числа.
Общо взето,всички заболявания на щитовидната жлеза са автоимунни,всички я убиват,моята е била все едно на кайма.Силно увредена.
Майка ми имаше преди няколко години подостър тиреоидит на Де Кервен.Температура,неистови според нея болки във врата и ушите.Кръвните показатели бяха зле.Лежа в неврология,гледаха я ендокринолози в Бургас,едва ли не я изкараха симулантка.И тя имаше тиреотоксикоза,пиеше Пропицил.
Старият Лозанов каза,че било силно възпаление.Два пъти я взема,лекува я с месеци с кортикостеродси.И щом спираха кортикостероидите,температура и болки до писъци.А и двете сме алергични към обезболяващи.Оперираха я.Взе да казва,че е уморена.Не ми била вярвала преди,че има такава умора.Обаче е свикнала да върши по много неща,прави план с доста задачи,на първата още се изморява,крещи,блъска.. .и не променя нищо,ляга да спи.Има и два инсулта след операцията.Но не пие лекарствата си.

Чуй какво ще ти каже Христозов.
Диети не влияят на жлезата.Има ремисии и рецидиви,какво вкарва организма в ремисия/рецидив,никой все още не знае със сигурност.Автоимунните са черна дупка в медицината.
Глутенът и в козметиката ли го има?Мисля,че е опасен само ако минава през червата,при хора с глутенова непоносимост.Пазила съм се от глутена повече от 6 месеца,никакъв ефект.

Всяко възникнало заболяване е ново за човека,който е прясно диагностициран,уплахата е голяма,тези гадости отключват паник атаки и какво ли още не.Човек нито може да си върши работата,нито да си почива пълноценно.
На работа трябва да се конкурира със здравите хора.Мен например по специалността вече не ме назначават.С болничните съм обърквала работния процес.
Не е лесно,не е хубаво.Не случайно имаме традиция да казваме "да си жив (а) и здрав (а)".Пожелаваме си го по празници.Ако човек е жив и здрав,с повече упоритост ,всичко се подрежда.

Ако ти е било зле от Пропицил,кажи го на лекаря.Може да го смени.
Бета блокер не се спира рязко и селен и витамини не го заместват.Аз ако не пия бета блокер съм с пулс и над 133.
Онзи ден забравих блокера и пулс 122.И аз съм с ниско кръвно,в жегите е 90/75,
90/61,80/65...Вече не го меря,че ме не е страх направо.
Болест хубава няма.За съжаление за автоимунните все още няма лечение.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 08:47 от mariqivanova799

# 340
Бонго,ако конверсията на т4 в т3 е в черния дроб,тогава възможно ли е вследствие на дефицит на витамини Д и б12 и прием на Л Тироксин,да се омазни и уголеми черният дроб?
Гастроентеролозите казват,че ми е нарушена обмяната на веществата,не мога да вкарам в пътя ТSH,може и да са прави.
Не, липсата на Д и б12 и прием на т4 не могат да омазнят черния дроб. Обикновено е инсулиновата резистентност и сбъркан начин на хранене. "Ниските нива на Т3 са компенсаторен отговор срещу вредни влияния върху организма. Всичко, което причинява високи нива на стрес, високи нива на възпаление, физическа / емоционална травма или друг стрес върху тялото може да доведе до това състояние. Друга изненадваща причина за ниски нива на T3 е наднорменото тегло. Пациентите, с наднормено тегло имат по-ниски нива на свободен Т3 и по-високи нива на реверсен T3. Много лекарства също могат да намалят конверсията на T4 в T3 включително: лекарства за кръвно налягане, диабет, болкоуспокоителни, антидепресанти и нервни модулатори. Една от най-честите причини за ниски нива на T3 е пазенето на чести и строги диети, както и йо-йо ефекта, който следва от тях. Ако някога сте правили подобни диети в миналото, има голям шанс, не само да сте повредили метаболизма си, но и че това е причината за ниски нива на Т3. Заздравяването на стомаха и червата е от особена важност при хипотиреоидизъм, защото 20% от конверсията на Т4 в Т3 се случва именно там. Заболявания като синдром на раздразнените черва, бактериално или гъбично обрастване на червата, рефлукс, повишават възпалението и намаляват ефективността на конверсията в червата и стомаха. Намалете нивата на инсулина. Високите нива на инсулин (а също и високи нива на кръвната захар) инхибират процеса на преобразуване на Т4 в T3 и допринасят за напълняването. Ако инсулинът на гладно е по-висок от 5.0 трябва незабавно да намалите нивата."
Ако успееш да намериш ендо, който да ти включи т3 в терапията, ще бъде най-добре. Но докато не оправиш червата, все ще са непостоянни резултатите. Като за начало започни пробиотици, но не за 1-2 опаковки, а поне 6 месеца поред. Вземи такива, които изпразват редовно дебелото черво. Препоръчвам ентеросан Т, ентеросан S2, ентеросан България.

Бонго, Вигантол ли пиеш?
Леми, не. Пия в момента на Доктор Бест от 5000 единици таблетката, преди това на Нечъръл факторс. Но и моите черва бяха много разбутани. Виждам мн добър ефект след пиенето на колаген и пробиотици вече 9 месеца. Та, надявам се най-накрая и Д да се нормализира.

Бонго, ти беше казала, че пиеш масло от бял трън, за черния дроб и оттам за по-добра конверсия.
Имаш ли резултати, как ти е т3?
Аз нещо не мога да направя конверсията.
В началото на годината, когато започнах с еутирокс 25, т3 си се покачваше много добре. После при ИП не бях пускала контроли. През юни отново изследвах и т3 пак се беше сринало под долна граница (2.49 при граници 3.1-6.8.), т4 и то беше поспаднало (15.04 при граници 12-22).
Реших да мина на л-тироксин 25. Пуснах днес изследвания, т4 добре се е покачило (18.22 при същите граници), но т3 е мръднало съвсем малко нагоре (3.14 при същите граници). ТСХ е 0.84 (0.27 - 4.2).

Конверсията ми куца и не мога да разбера защо в началото се получаваше, а сега не ще. Не съм си променяла хранене, пия добавки...
Тогава пиех и NAC, глутатион, бял трън. Нещо от тях ли да е оказало добро влияние, не знам.
Затова искам да питам ти полза от белия трън имаш ли?
Маслото от бял трън преди всичко ми помогна да сваля чернодробните ензими в нормални реф граници. Високите им нива показват възпаление. На конверсията не мисля, че при мен има ефект. Аз пия отделно т3. В момента не мога да дам достоверни данни за моите фт3 и фт4, защото не съм изследвала от февруари. Миналия месец мислех да правя контрола, но изкарах някакъв вирус и нямаше смисъл да пускам - със сигурност щяха да са лоши предвид лекарствата, които пих. Края на този месец ще кажа.🙂

# 341
Бонго, какъв пробиотик пиеш и колко време?
Интересно, мен колагена ме запича, и става една... хем подут, хем запечен...

# 342
Бонго, Леми, какъв колаген пиете? Аз имам ошипяване на врата и дискови хернии и целият ми гръбнак от главата до долу пука. Дали ще ми помогне малко?

# 343
Вземи си Флекс код премиум, от него ми мина коляното, което ме мъчеше няколко месеца и пробвах какви ли не нспв-та. Само колаген не става, според мен.
Иначе взех този:
https://keto-bg.com/keto-zdrave/kolagen-jelatin-2019/

# 344
Пробиотици взимам тези - Ентеросан България,
Ентеросан Т
Ентеросан 44
Ентеросан S-2
Ентеросан 42 противоанемичен
Комбинацията на Т със S2 много ми допада, защото спокойно и редовно ми изпразва червата. Взимам и други български, на Дафлорн по цяла кутия от 250 гр и давам на цялото семейство. Те са вкусни. Но лично на мен ентеросан са ми фаворит. Колкото и странно да звучи, всичко друго ме запича, а имам нужда от точно обратното. Не ми се иска да разчитам на кафе само, та, поне съчетавам полезното с приятното.

Колаген поръчвам от айхърб. Пия в момента на Neocell разтворим и съм мн доволна. Взимала съм на California Gold Nutrition (прах), Lake Avenue (таблетки), Youthteory (таблетки), Evlution (прах, но го няма вече). По-доволна съм от праховите варианти, а и като странична "полза" е това, че в кутия са повече дози за по-малко пари.😁 Не винаги е приятно за пиене, но разтворено не ми натоварва стомаха и максимално бързо стига до червата, стомашните киселини не го унищожават. Пия по 5-6 гр дневно. Взела съм си пластмасов шейкър за разбираве на протеин и се разтваря перфектно с 5-6 разтръсквания. Ако го сложиш в чаша с вода и бъркаш с лъжица по-трудно се разтваря и може да има бучици.  Задължително е пиенето на 2 л вода дневно и поне 1 час да не се храниш след колагена, а и преди него. Фаворити са ми Neocell e CGN. На нашия пазар цените са мн високи и само боклуци продават. Пише колаген, а вътре почти нищо не съдържа, като се изключат някакви добавки. Колагенът тр да е чист. Леми ти е казала. Освен колаген, тр хондроитин, мсм, глюкозамин. Ако искаш, ще ти пратя (като се прибера утре вкъщи) едни упражнения за гърба и гръбнака на Норбеков. Шиповете са натрупване на калций между прешлени и стави, и докато не бъде 'стрит", отърване няма от тях. С тези упражнения и постоянство се постига точно това. Правят се бавно, без пренапрежение, прав или на стол. Отначало може и леки световъртежи да има, но отшумява бързо.

Общи условия

Активация на акаунт