"Холокухня" или тъмен бокс ?

• 5 634
  • 84
  •   1
Отговори
# 60
Ясно, няма други доводи.

Освен останалото, боксът в холокухнята е с по-малко площ за работа в сравнение със стандартна кухня. Не може да сравняваш плот + остров/маса със само плот.

# 61
Галинор, къде съм казала че си по мързелива, имах впредвид, че едно е човек да живее сам, друго е да има мъж и деца. По съвсем друг начин е организирано домакинството. Аз като бях сама не готвех постоянно, можех да ям едно кисело мляко с овесени ядки, или сандвич, докато сега като имам дете готвя най вече заради него. А с годините човек почва да се уморява повече, и гледам да си спестявам излишни движения Simple Smile. А гостите са ми най малкият проблем, вече каня само много близки хора в къщи, и гледам на мен да ми е добре.

# 62
Е, аз готвя, колкото и да е странно (явно доста е странно).
И ми е важно жилището да е функционално пригодено за дейностите, не за седенето на дивана между тези дейности. Квартирата няма как да я променя, но за собствено жилище въобще не бих и мислила общо помещение или другия хит, усвояване на терасата.
В бокс няма как работната площ да е голяма, освен ако не е с поръчкови или икейски (скъпи са) мебели с подвижни плотове. Често и нужните уреди не побира. Плотът ми е зает и от сушилник за съдове, а място за съдомиялна няма. Пералнята не е нивелирана добре и вратичката е постоянно отворена на 'спъване' и заема цялото място за минаване.
Все несъобразени неща. В квартирата не мога, но у нас ще си ги спестя.

# 63
На теб ти харесва едно, на мен друго, хората сме различни, нека всеки да си организира домакинството както на него му е удобно.

# 64
  • Mediterraneo

Освен останалото, боксът в холокухнята е с по-малко площ за работа в сравнение със стандартна кухня. Не може да сравняваш плот + остров/маса със само плот.

Ще изровя снимка на кухненската част на холокухнята, да видиш, че доводът за по- малка кухня в такава обща част просто не е валиден. Сигурна съм, че кухнята ми в тази къща е по- голяма от повечето отделни кухни. Дано открия снимка.

# 65
  • София
Галимор, не е лично към теб, ползвахме казаното от теб. Имам опит от моя си отделна кухня и от общо помещение, да готвя за един или двама и за семейство с деца.
Изобщо не се учудвам, че млад човек готви (правила съм го), харесва ми тенденцията за връщането към домашната храна.
Може да се готви така че да се сведе миризмата до минимум (без запръжки или мин. чесън), ако не абсорбатора помага - все пак се включва за малко, и докато се готви, а не когато са гостите или домашните на масата.
В повечето пъти когато имам гости те са близки и се събираме по-рано подреждаме маса заедно с купчина деца и мъжете. Нещата са приготвени от мен и/или донесени от гостите. Няма го типичното слугуване, докато подреждаме, си говорим и пием вино (примерно).
В последния момент може метнеш едно суфле да се пече  и да го наблюдаваш без да притичваш до другата стая.
Една кухня няма нужда да е огромна, за да има всичко нужно и да е удобна (в моя случай дори не е спазен прословутият триъгълник), а и няма кой да ти се пречка - просто няма място Joy

# 66
Мога да споделя личен опит от холокухня, отделна кухня и кухня с трапезария и отделен хол.
За мен лично най-оптимален вариант е отделни кухня с трапезария (кът за хранене) и напълно отделен хол.
Когато готвя обичам да съм сама (тоест никой да не се мотае в карето на печка, хладилник и мивка).
Ако сега трябва да преустройвам и нямам площ ще избера бокс - изкуствено и мощно осветление, идеална вентилация и проветрение и максимално удобно разположение на уредите.
Има ястия, които изискват по-дълго приготвяне и/или се отделя стабилна миризма, която колкото и да е мощен един абсорбатор, тя попива по килими (ако има), дамаски, стени, пердета.
Затова лично за мен помещението за готвене трябва да бъде отделно, когато това е възможно.
Разбира се, най-добрия вариант е голяма кухня с остров, но зная колко често това е само в сферата на мечтите за много домакини.

# 67
Ясно, няма други доводи.

Не винаги, при мен хол+кухня+трапезария са на 65 кв.м. Никога аспираторът не е пречил да се чуем. Може би това, че си под наем има значение, обикновено за жилища под наем се предпочитат евтини мебели и техника, явно затова аспираторът ти е шумен. Но когато избираш нещо, което да изкара доста години напред, търсиш с най-добрите показатели, разбира се, според бюджета.

# 68
Именно, много зависи от разпределението и пространството, интериора, всичко. И двете могат да са идеален вариант, според разполагаемото.
Дама от морето, завидях ти, ама благородно. Blush

# 69
  • София
Преди години при  огледи на апарт. попаднах на такъв с кухня в бокс до хола. Било е мокро помещение, но собственика/дърводелец/ си го е направил на кухня, с правени шкафове. Имаше всичко необходимо и беше на 1 ръка разстояние. Само пералнята беше сложена в банята.  А към хола беше изрязал нещо като прозорец с плот - хем да се осветява, хем от там да се подават съдовете с храна. Прозореца можеше и да се затваря с плъзгащо  се надолу стъкло. Хареса ми, но не го  купих по друга причина - имаше монтирано нелегално парно и ме достраша.

# 70
И аз съм на мнението на Дама от морето, когато човек живее на квартира няма голям избор, обикновенно е обзаведено с мебели от Виденов, или със старите 20 годишни мебели на собственика. Вече когато обзавеждаш собствено жилище е съвсем друго, търсиш удобство, функционалност, дизайн и красота, и си купуваш по скъпи енергоспестяващи уреди, по хубави мебели. Когато бях студентка и аз съм живяла в такова жилище https://grad.bg/files/obiavi/p_20130506_033732_91468.JPG
https://photonet.hotpads.com/search/listingPhoto/Buildium/60111- … 775956_medium.jpg , въпреки че бих искала в такова
https://www.cleves.bg/img/carousel/6.jpg.

# 71
Няма тих и мощен аспиратор.
На теория един наистина хубав аспиратор трябва да е по-тих при еднаква мощност от по-обикновен и евтин такъв. Най-малкото ползват различни по качество компресори. При мен даже е използвано малко нестандартно решение за да стане съчетанието между мощна тяга и почти абсолютна тишина. Понеже кухнята, трапезарията и холната част са общо над 100 м2 и вероятно дори най-качествения аспиратор предвиден за такава квадратура ще е шумен на висока степен е сложена вентилация с двигател изнесен на покрива. Това е много добро решение, но дори и тази мощна вентилация не може да издърпа веднага цялата миризма при готвене. Истината е, че докато се готви и малко след това дори в най-отдалечената част на хола се усеща миризма.

# 72
Аз не отричам, че има по-тихи, а казах, че няма тих и мощен. Аз съм си взела относително тих такъв, сложила съм ПВЦ тръби, а не станиолен въздухопровод, целият тракт е с най-големия диаметър (150 мм) и пак си е шумен. Просто не може да бъде тих, ако е в кухнята. Твоето решение с изтегляща тяга от покрива е съвсем друг клас и за него не говорим. Това не е тих аспиратор, а принципно различно решение.

# 73
  • София
Все пак момичето каза, че квадратурата е 30 м2, така че ще може да се намери достатъчно мощен за тази м3.

# 74
  • Между гори и планини
В последния апартамент под наем в който живяхме имаше дневен тракт, тоест холокухня. Аз лично не съм почитателка на хладилник видим от дивана, миризма на манджа, въпреки ширма и прозореца. Как ли пък ще отворя прозорец на -10°...
Много се зарадвах като купихме къщата и видях разпределението. Сега имам малка симпатична кухня от която се преминава в трапезарията. Така хем си хапваме с гостите, хем не ми виждат кухнята. Хола ми е през цял коридор разстояние. Там не се яде, има си диван, кожени фотьойли, телевизор, може да се пие кафе, но масата е стандартна холова и ниска.
За разнасянето на чинии и правене и прибиране на съдове е задължение от поне 10 г на синчето, дори и когато се храним на двора под асмата. Няма да му се счупят ръцете.

Общи условия

Активация на акаунт