Противогрипна ваксина сезон 2020/2021

• 20 793
  • 328
  •   1
Отговори
# 165
преди два дни си сложихме ваксините, при мъжа ми никакви реакции не се проявиха, а мен 24 часа по-късно почна да ме наболява мястото, където ме боцнаха; снощи му сложих реванол /като при бебетата/, обаче и сега продължава да си ме боли локално мястото там - знам, че е описано като реакция в листовката, но на самата ваксина ли се дължи или на механичното действие по инжектирането? също усещам, че от време на време ми става студено, реших, че ме втриса, но няколко пъти си меря температурата и едва я докарвам до 36 градуса, което ми се струва доста ниско; някой усещал ли е подобни неща след ваксина?

# 166
Не мисля, че е от ваксината, а може би вкарването на течността е било бързичко като за теб. Ще мине.

# 167
преди два дни си сложихме ваксините, при мъжа ми никакви реакции не се проявиха, а мен 24 часа по-късно почна да ме наболява мястото, където ме боцнаха; снощи му сложих реванол /като при бебетата/, обаче и сега продължава да си ме боли локално мястото там - знам, че е описано като реакция в листовката, но на самата ваксина ли се дължи или на механичното действие по инжектирането? също усещам, че от време на време ми става студено, реших, че ме втриса, но няколко пъти си меря температурата и едва я докарвам до 36 градуса, което ми се струва доста ниско; някой усещал ли е подобни неща след ваксина?
Винаги ме боли мястото на убождането поне 3 дни, другите в къщи-не
Не знам защо така, но е факт.
Втрисаше ме 10 дни без да имам Т.
Може би сме по-чувствителни.

# 168
Не ви ли предупреждават за такива ефекти?
На мен ми се зачерви около 5 стотинки и леко ме сърбеше, за около 3-4 дни.
Сестрата ме предупреди да не го чеша.
Не ме е втрисало, но и лека Т е възможна.
Това са нормални реакции след ваксина. Отшумяват сами.
Инфлувак Тетра беше моята.

# 169
Реакциите на мястото на инжектиране са напълно нормални , за всяко лекарство, което се инжектиране. При ваксините се инжектира, тези реакции се дължат на чисто механичното раздуване на мускулната тъкан, при инжектиране. Наистина при дамите се получават по-често, заради по-тънък епидермис. Може в такъв случай да се използва и по-тънка игла от включената в комплекта. Това състояние което прилича на втрисане се дължи на активиране на имунната система и рязкото увлечение на сигнални молекули наречени цитокини. Винаги можете да съобщите на производителя за това, което сте изпитали.

# 170
Аз, ММ и родителите ми се ваксинирахме вчера. Никой няма оплаквания, добре я понесохме. И ни сме с Инфлувак Тетра.
Имам въпрос баща ми от известно време си наблюдава показателите за тромбоцити, почти две години спадаха, а в последните два месеца започнаха да се покачват и бях безкрайно щастлива. И ето вчера ваксина, а днес си пусна изсл. и отново са понижени. Дали е възможно от ваксината да е, хематоложката му ми каза, че понеже не открива никаква причина е вероятно настинка или вирус изкаран леко .

# 171
LionKing, това с цитокините ме поуплаши малко, дано междувременно не пипна друго и да се преактивизират точно те

# 172
@Пролетно цвете случаят на баща ви е изключително интересен. Връзката между някой видове тромбоцитопении (диагнозата само тромбоцитопения ли е, имал ли е някакви обриви преди или сега) и грипните вируси се предполага още от 60те години. Има докладвани много редки случай на тромбоцитопения и при ваксиниране но са изключително редки (само няколко публикации намерих в специализираните издания). Ако желаете, може и на лично да споделите какви придружаващи забалявания има и дали приема други лекарства евентуално за друга причина за това състояние.
@antea Цитокините са напълно естествени сигнални молекули, който координират работа на клетките от имунната система. Те контролират кога и какви клетки да се активират, колко да са активни клетките. На активирането им се дължи и промените които настъпват и в организма (например вдигането на температура по време на инфекция).  Доста хора обаче ги свързват с така наречената цитокинова буря, за която почна да се говори покрай Ковид. Това е изключително рядко явление, характеризиращо се с отделянето на големи количества цитокини ( а те са доста видове, десетина основни и още около стотина известни) наведнъж. Като цяло е слабо проучено, има описани че има вируси който го причиняват (Ковид. Епщайн-Бар, Хепатит) но при ваксиниране е едва ли има описан случай.

# 173
Ами няма никакви обриви в прекрасно здраве е. На 70 г. много активен , не пие никакви лекарства, На контролен преглед видяхме ниски тромбоцити, почти две години го водя по лекари и всичко е наред.
Вит. В12 е 238 но хематоложката не прецени за нужно да предпише нещо.

# 174
Наличен ли е вече Ваксигрипа ?

# 175
Здравейте, знам, че се очакваше зареждането на втората партида да започне от 10 октомври, но днес попитах поне в 8 аптеки в София - център и никъде нямаха, нито пък ми казаха изобщо дали ще имат. Ще съм благодарна, ако някой даде информация откъде в София мога да купя.

# 176
И аз чакам Ваксигрип. Помолих приятел-аптекар веднага да звънне като има наличности при тях, но до момента нищо. Днес мисля да звънна в РЗИ и да ги питам да чакаме ли въобще

# 177
  • София
И аз днес питах в една аптека, в която уж съм записана, че чакам и няма още. Още нещо се сетих да питам. Аптекарката ме убеждава, че преди Ваксигрип се е слагала два пъти на деца, като са се купували две бройки ваксини. А сега последня път е била една ваксина, която се разделя на два приема? Някой има ли информация по въпроса?

# 178
  • в кукувиче гнездо
Сложих си и тази година Инфлувак, миналата седмица в петък. Във вторник ме заболя леко гърлото, съвсем леко и ми се запуши носа. Днес криво лво съм по-добре, не знам дали е някакъв вирус или реакция към ваксината.

# 179
Сложих си и тази година Инфлувак, миналата седмица в петък. Във вторник ме заболя леко гърлото, съвсем леко и ми се запуши носа. Днес криво лво съм по-добре, не знам дали е някакъв вирус или реакция към ваксината.

При мен и детето се получи абсолютно същото и аз се чудех дали е от ваксината или по-скоро сме лепнали вирус.

Общи условия

Активация на акаунт