Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Изследване на ХОРМОНИ – 21 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

  • 17 006
  • 389
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 14
Здравейте, как бихте коментирали моя случай? Късна овулация на 30.08. Положителни ЧГХ :
8.09 -20.16 ml
10.09- 48.17 ml
12.09 - 116.92 ml
14.09 - 164.94 ml
15.09 - 164.90 ml
Прогестерон 10.70 ng. ml
Бях на лекар вчера. Още не беше излязъл последния резултат от ЧГХ. Каза, че вижда точка в матката и е почти сигурен, че е вътрематочна. Утре пак ще пускам ЧГХ, а в петък пак съм на лекар.

# 226
  • Мнения: 94
Аз пак ще попитам ,ако е възможно за коментар на хормоните?

# 227
  • Мнения: 61
Denis,
моля за коментар на хормони на 3-ти ден от МЦ и метаболити и биохимия.
На 43 год. съм и пия част от добавките и витамините за подобряване на МЦ, ЛФ и ОВУ - трансресвератрол, инозитол, л-аргинин, пробиотик, витамин Б12-С-А-Е, МВИ, Убиккуинол, магнезий.
Предстой да правя останалите хормони след О и на чист ден.
Благодаря Simple Smile !



# 228
  • Мнения: 422
Момичета, ще правя обременяване с глюкоза, но съм на Еутирокс. Да пропусна ли хапчето или да го пия?

# 229
  • София
  • Мнения: 30 635
Здравейте, как бихте коментирали моя случай? Късна овулация на 30.08. Положителни ЧГХ :
Скрит текст:
8.09 -20.16 ml
10.09- 48.17 ml
12.09 - 116.92 ml
14.09 - 164.94 ml
15.09 - 164.90 ml
Прогестерон 10.70 ng. ml
Бях на лекар вчера. Още не беше излязъл последния резултат от ЧГХ. Каза, че вижда точка в матката и е почти сигурен, че е вътрематочна. Утре пак ще пускам ЧГХ, а в петък пак съм на лекар.
Здравей!
Когато ЧХГ не се повишава правилно - показва, че може да има проблем с имплантацията или с ембриона
Същото се отнася и за Прогестерона - по-ниските нива, са рискови.
При тази стойност на ЧХГ, няма как да се види бременност в матката.
Потърси второ мнение
Дано да се случи това, което е най-добро за теб.


Аз пак ще попитам ,ако е възможно за коментар на хормоните?
Скрит текст:
Добре са


Denis,
моля за коментар на хормони на 3-ти ден от МЦ и метаболити и биохимия.
Скрит текст:
На 43 год. съм и пия част от добавките и витамините за подобряване на МЦ, ЛФ и ОВУ - трансресвератрол, инозитол, л-аргинин, пробиотик, витамин Б12-С-А-Е, МВИ, Убиккуинол, магнезий.
Предстой да правя останалите хормони след О и на чист ден.
Благодаря Simple Smile !



Инхибин В е доста висок - може да има ЗФ, защото и ФСХ е висок ( ако той по-принцип ти е по-нисък, при ЗФ/киста се повишава)... т.е и двата може в момента да не са показателни.
Добре е да те види лекар на УЗ (веднага, защото ако е ЗФ, той може да търпи обратно развитие) - много е важно да ти каже каква е причината за тези по-високи нива на ФСХ и какво вижда на УЗ - дали има киста/ЗФ... понякога не им се занимава да "търсят" - бъди по-настоятелна.
Да ти каже има ли фоликули, колко, с какви размери и т.н.
АМХ напр., си показва че си с НЯР, което е нормално за годините ти.
Другите са добре
Имаш дефицити на В12 - трябва да е на горна граница, ФК също ... - трябва да приемаш метилирани форми, има вероятност да не може да ги усвояваш ( да си с генетична мутация) - следи и хомоцистеина, ако е така.
Вит. Д - трябва да е 60-70ng/ml... за да достигнеш тези нива ти трябва поне 5-6000МЕ/дн.
Тези дефицити, обикновено се свързват с проблем с ЩЖ и ИР - ако не си правила тези изследвания, добре е да се направят. Приема се след хранене
В12 - около 1000мкг/дн - приема се след хранене
ФК - 400мкг/дн. - след хранене


Момичета, ще правя обременяване с глюкоза, но съм на Еутирокс. Да пропусна ли хапчето или да го пия?
Da, пропускаш го - нищо не пиеш, на гладно без кафе, може само малко вода, ако си пушач - не е добре и да пушиш.
Еутирокс-а, ако ти е много висока дозата и липсата му ще ти създаде дискомфорт, може да го изпиеш и след това (след последното пробовземане)

Последна редакция: сб, 19 сеп 2020, 07:19 от denis.

# 230
  • Мнения: 195
Здравейте! Ако е удобно бихте ли коментирали изследванията ми? Лекарят ще може да ги види едва след сряда и ще се пръсна от чудене дали всичко е ОК.... Да добавя, че са пуснати на 3 ден от менструацията. На 38 г. съм

# 231
  • София
  • Мнения: 30 635
Здравейте! Ако е удобно бихте ли коментирали изследванията ми? Лекарят ще може да ги види едва след сряда и ще се пръсна от чудене дали всичко е ОК.... Да добавя, че са пуснати на 3 ден от менструацията. На 38 г. съм
Скрит текст:
Здравей!
Е2 е висок, може да има киста/ЗФ - трябва да те видят на УЗ.
ФСХ е висок, най-вероятно от кистата/ЗФ ( това е по-добрия вариант, отколкото причината да е в ЯР  - при тази стойност на ФСХ се предполага, че има проблем с ЯР, че е започнал доста да намалява)
Другите са добре.

# 232
  • Мнения: 61
Благодаря , Denis !
Ще последвам препоръките ти !

# 233
  • Мнения: 422
Денис, моля за коментар! Ще се видя с лекар края на седмицата.

# 234
  • София
  • Мнения: 30 635
Денис, моля за коментар! Ще се видя с лекар края на седмицата.
Скрит текст:
Имаш ИР - трябва режим на хранене (специален, за ИР), спорт, добавки, медикамент.
Не е страшно, контролира се. Ако правиш каквото трябва - ще се чувстваш и по-добре.

# 235
  • Мнения: 79
Здравейте, Денис. На първа страница е много добре описано как да се изследват хормоните, но може ли малко инфо как точно се пускат изследванията за ИР. Пуска се глюкоза и инсулин 3 кратно и имаше някакъв homa индекс май? Нещо друго има ли или някакви по-специфични условия, които да се спазват дните преди изследването?

# 236
  • Мнения: 198
Здравей, Денис!
Може ли коментар на тези изследвания на потенциален 7-ми ден след О.?
Виждам, че естрадиола е в горна граница, може ли да ми обясниш това какво означава?



Благодаря предварително Simple Smile

Привет отново, Денис,

след направени изследвания на Прогестерон и естрадиол точно на 7-ми ден изследвах полови хормони на 3-ти ден от МЦ и те са:

Естрадиол - 215.4       pmol/l     ЖЕНИ: фол.ф. 46-607

LH - 7.76       mIU/ml     ЖЕНИ: фол.ф. 1.1-11.6;

FSH - 9.88       mIU/ml     ЖЕНИ: фол.ф. 2.8-11.3

Тестостерон - 0.98       nmol/l    ЖЕНИ: (20г. до 50г.) 0.12-2.53

От предишни коментари мисля, че показват някакъв проблем, но ще се радвам да чуя конкретно за тези стойности. Благодаря безкрайно Simple Smile

Денис, денс бях на УЗ заради стойносите на хормони и съмнението за кисти, ЗФ и т.н.
АГ не видя никакви ЗФ/кисти.
В десния яйчник (миналия месец той е овулирал) имаше няколко фоликула (антрални ли се казваха?), с много малки размери, които обаче нямат потенциал да станат доминанти, а в десен яйчник видя ДФ 17мм.

На въпроса защо ми е толкова високо нивото на ФСХ и за естрадиола за 7ми ден след О. не получих категоричен отговор.

Денис, а възможно ли е АГ да е сбъркала ЗФ с ДФ и да нямам О. този месец?

# 237
  • София
  • Мнения: 30 635
Здравейте, Денис. На първа страница е много добре описано как да се изследват хормоните, но може ли малко инфо как точно се пускат изследванията за ИР. Пуска се глюкоза и инсулин 3 кратно и имаше някакъв homa индекс май? Нещо друго има ли или някакви по-специфични условия, които да се спазват дните преди изследването?
Здравей!
Добре е първо да говориш с някои от лабораторията, която си избрала и той да ти обясни, какво точно се иска от теб. Напр. дали да си носиш глюкозата или не.
Трикратно се взема кръв за изследване на КЗ и Инсулин.
-  на гладно: КЗ и Инсулин
- пиеш глюкоза
- на 60 мин. КЗ и Инсулин
- на 120 мин. КЗ и Инсулин

Условия:
- храниш се нормално, както си се храниш обикновено, само последните 1-2 дни избираш да включиш и храни с повече въглехидрати (да има поне 150 гр. въглехидрати ) или които са инсулиногенни ( риба, мляко...), които си консумираш... ако си на някаква диета или НВХ напр.
- след 12-часов нощен глад
- да не е приеман алкохол
- последната седмица не трябва да е имало остро заболяване с висока Т.
- да не са приемани (преди изследването) медикаменти с контраинсуларен ефект ( кортикостероиди, тиреоидни хормони и т.н.)
- първото пробовземане да е 7.30 до 8.30, най-късно - попитай преди това, от колко часа работят, защото някои са от 8:00 и докато дойде твоя ред може да стане и 9:30ч
- по време на теста, не трябва да се приема храна и течности, освен вода, не трябва да се пуши, не трябва да извършват физически дейности (вкл. да се бяга, върви...), да се избягват силните емоции, да си в покой и да се поддържа нормална ТТ.



Скрит текст:
Здравей, Денис!
Може ли коментар на тези изследвания на потенциален 7-ми ден след О.?
Виждам, че естрадиола е в горна граница, може ли да ми обясниш това какво означава?



Благодаря предварително Simple Smile

Привет отново, Денис,

след направени изследвания на Прогестерон и естрадиол точно на 7-ми ден изследвах полови хормони на 3-ти ден от МЦ и те са:

Естрадиол - 215.4       pmol/l     ЖЕНИ: фол.ф. 46-607

LH - 7.76       mIU/ml     ЖЕНИ: фол.ф. 1.1-11.6;

FSH - 9.88       mIU/ml     ЖЕНИ: фол.ф. 2.8-11.3

Тестостерон - 0.98       nmol/l    ЖЕНИ: (20г. до 50г.) 0.12-2.53

От предишни коментари мисля, че показват някакъв проблем, но ще се радвам да чуя конкретно за тези стойности. Благодаря безкрайно Simple Smile

Денис, денс бях на УЗ заради стойносите на хормони и съмнението за кисти, ЗФ и т.н.
АГ не видя никакви ЗФ/кисти.
В десния яйчник (миналия месец той е овулирал) имаше няколко фоликула (антрални ли се казваха?), с много малки размери, които обаче нямат потенциал да станат доминанти, а в десен яйчник видя ДФ 17мм.

На въпроса защо ми е толкова високо нивото на ФСХ и за естрадиола за 7ми ден след О. не получих категоричен отговор.

Денис, а възможно ли е АГ да е сбъркала ЗФ с ДФ и да нямам О. този месец?
Да, възможно е - доста често се е случвало.

Ха! Wink , ние с теб си "говорим" по диагонал във форума, за едно и също нещо Hug

Последна редакция: нд, 20 сеп 2020, 18:43 от denis.

# 238
  • Мнения: 397
Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
fT3       4.58       pmol/l     3,1-6,8   
TSH       1.51       uIU/ml     0.27-4.2   
fT4       15.16       pmol/l     12,0-22,0   
MAT/anti -Tpo/       24.17       IU/ml     до 34   
TAT/anti-Tg/       18.83       IU/ml     до 115.0   
УРИНА-ОХИ/URINE ANALYSE
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
Глюкоза урина/Glucose       (-)negative            (-)negative   
Белтък урина/Protein       (-)negative            (-) negative   
Седимент       1-2 ерит.3-4 лев.пл.и кр.епит.клетки              
МЕТАБОЛИТИ/METABOLITES
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
Vit-D       71.87       nmol/l     <25 дефицит; 25-50 недостатъчност;50-120 норма   
Витамин В12/Vitamin B12   H    577.70       pmol/l     141-489   
Фолиева киселина/Folic acid               nmol/l     10.4-42.4   
ЕНЗИМИ/ENZYMES
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
ASAT(GOT)       17.20       U/l     М до 40 Ж до 32   
ALAT(GPT)       18.20       U/l     М до 41 Ж до 33   
СУБСТРАТИ/SUBSTRATES
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
Креатинин/Creatinine       55       umol/l     М 62-106 Ж 44-80   
Пикочна киселина/Uric acid       247       umol/l     М 202-416 Ж 143-339   
Общ белтък/Protein total       75.60       g/l     64-83   
Глюкоза/Glucose       5.86       mmol/l     4,1-6.0   
Общ билирубин/Bilirubin total       19       umol/l     0-21 ; за деца на възраст над 1м.до 17,0   
ЕЛЕКТРОЛИТИ/ELECTROLYTES
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
Калций/Calcium       2.48       mmol/l     2.15-2.55   
Желязо/Iron   H    39.39       umol/l     М 11.0-28.0 Ж 6.6-26.0   
ЖСК/TIBC       60       umol/l     31-84   
UIBC       20.30              
ЛИПИДИ/LIPIDS
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
Холестерол/Cholesterol       4.63       mmol/l     0-5.20;гранични 5.20-6.20; патологични над 6.20   
Триглицериди/Triglycerides       0.75       mmol/l     0-2,30   
HDL-холестерол/HDL-cholesterol       2.30       mmol/l     М 0,9-1,45 умерен риск; над 1,45 без риск; Ж 1,15-1,68 умерен риск; над 1,68 без риск   
LDL-холестерол/LDL-cholesterol       2.36       mmol/l     до 3.37 - оптимално; 3,37-4.12 умерен риск; над 4.12 - висок риск   

Денис,  здравей!  Направих тези изследвания след двумесечна почивка от всякакви добавки и витамини, след неуспешен ЗЕТ. Утре съм при доц. Катя Тодорова, ще коментираме ЩЗ, КЗ, но се чудя за високата стойност на желязото - как съм го набавила не знам, но дали е опасно Thinking

Последна редакция: вт, 22 сеп 2020, 12:22 от bennie99

# 239
  • Sofia
  • Мнения: 2 281
Здравей Денис,
Тези резултати (на 2-ри или 3-ти ден от МЦ, не съм много сигурна) нищо не ми говорят и ще съм ти много благодарна, ако ги коментираш.
Възраст : 40г, на ехограф с ПКЯ (двустранно), с хипофункция на ЩЖ (пия Л-тироксин)
Цел : Бременност


Предварително благодаря

Общи условия

Активация на акаунт