🍀КСК 2020🍀 - тема 83

• 91 379
  • 786
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Та и там има доста хаотични решения, като например да въведеш вечерен час и работещите да не могат да си купят хляб, но в замяна на това метрото е претъпкано, започнаха разпродажбите и в магазините е пълно с народ.
Освен това вече има няколко сомоубийства на студенти, защото са затворени по общежитията си. Та Макрон има за какво да се среща със студентите. Луда работа е навсякде, никой не знае какво прави и защо го прави. 

dundi, точно такова е положението - с вечерен час в 18 часа, може да се прибираш и по-късно от работа с декларация, но няма откъде да си купиш храна. И съответно в 17 часа или уикендите магазините се пукат по шевовете ...... Това със самоубийствата е самата истина - наколко деца са успели да ги спасят, но други са си отишли .... Отделно психологическте им консултанти са затрупани от оплаквания на студенти с депресия и тревожност.

# 751
  • Шумен
Това с вечерния час, където е въведен,  е едно от най-големите малоумия сред мерките им. Започвам сериозно да се замислям за IQ на потърпевшите. Налагащите мерките са ясни.

Последна редакция: чт, 28 яну 2021, 11:13 от elhitza

# 752
Привет! Нашата сесия е към приключване. Шест изпита са вече зад гърба й, остана още само един. Че даже и високи оценки изкара, девойката. Спокойно си тече ежедневието у нас. Добре сме...
Но имам приятелка, чиято дъщеря е втора година в Нидерландия. Учи графичен дизайн.  Нещо много се е отчаяло , детето. ...Може и да не успее да се пребори с депресивните си настроения и да се прибере окончателно. А беше толкова целеустремена и ентусиазирана. Изкара миналата година чудесно, много добър успех, но от началото на тази...с хилядите ограничения, мерки...Много й е трудно. На ръба е да се откаже...
Дано са добре децата ви зад граница, момичета. И друг път съм ви писала, че осъзнавам колко ви е по- трудно и съм съпричастна с тревогите ви. Да са здрави и силни децата ви и вие. Стискам палци. Освен да ги обичаме и подкрепяме, не ни остава друго...

Иначе, още не е ясно дали втория семестър ще е присъствен или ще продължат дистанционно. Май ще оставят факултетите да решават. На колежката синът, учи право втора година и изпитите им са присъствени. Философският факултет, където е моята, още нямат решение...Абе, пълна мъгла...

# 753
  • Варна
Засега МУ Варна ще започнат втори семестър с присъствени упражнения. Дано!

Много е неприятна ситуацията с първокурсниците тази година. Нашият студент и той е изолиран, но поне е у дома. Голямата щерка е в Германия, но е вече пети курс, учи, работи, има среда - колеги, приятели, състуденти - и не се чувства изолирана. Ако беше първи курс и само онлайн, сама в чужбина, сигурно никак нямаше да ѝ е приятно.

# 754
  • Ланкър, планините Овнерог
При дъщеря ми не се отваря дума за присъствено (Класически и нови филологии). Сесията им е до 17-ти, от 22-ри започва втори семестър.

# 755
При нас се борят за присъствени упражнения, засега лекциите 100 процента онлайн.

# 756
При нас (Факултет по славянски филологии) все още нищо не се знае, нито пък се носят някакви слухове. Явно ще се чака последния момент. Казаха, че ще се опитат да се борят за присъствен вариант - радвам се, от една страна, но от друга, ми е притеснено, защото ако сме присъствено, знам, че пак ще ни наблъскат всички лекции в един или два дена от сутрин до вечер и ще е супер натоварено, но поне ще можем да се видим пак всички колеги. При мен три от пет изпита минаха - следващият е идната седмица, а последният - на 19.02. Пожелавам успех на всички набори, на които все още им предстоят изпити! Стискайте ми палци и на мен за успех! Heart

# 757
  • София
И на моя зад граница му е доста трудно и лесно потъва в някакви състояния. Тази изолация и ограничения тотално ги демотивира и депресира. Хем той е в общежитие с приятни съквартиранти и често общуват, но пак се чувства зле и депресиран, заради онлайн лекциите, липсата на нормално ежедневие, непрекъснатата несигурност за изпити, практики и упражнения.
Вече и аз се ядосвам, като не могат да им осигурят нормално и качествено обучение да ги разпуснат и като са в състояние да им го осигурят, да ги поканят пак. Това сегашното е пълна пародия и от това ще станат лекари, инженери и други.

# 758
  • Пловдив
Един изпит й остава, но резултати от предните два още няма. Доколкото разбрах, продължават онлайн поне до 20 март. Има и още да рисува разни птици и бръмбари. Преподавателката била от художествената академия и нивото й се виждало ниско. Blush

# 759
Няма как да са присъствени лекциите - има заповед на министъра, че до 30.04 обучението във ВУЗ се осъществява в електронна среда.
Изключение се допуска за провеждане на присъствени упражнения с практическа част. (Предполагам ще се възползват медицинските факултети)

# 760
  • София
Моят син взе първите два изпита с отлични резултати, на втория дори има 100%.
Но сериозните изпити тепърва предстоят - обща теория на правото, административно право и процес, конституционно право.

Преди началото на сесията имаха присъствени занимания всеки ден, надявам се от началото на втория семестър да е пак така.

# 761
  • Шумен
Къде мога да видя тази заповед?
Май се цели това обучение са си остане като основна форма. Нищо не показва обратното вече над година, а това е огромен период от време.

# 762
Къде мога да видя тази заповед?

Заповед РД-01-677/ 25.11. 2020 на министъра на здравеопазването , но явно има по- равни между равните.

# 763
Синът ми каза да му търся билет за първата седмица на м.март, за сега няма присъствени лекции.
Доволни сме от резултатите на изпитите, предложиха му няколко допълнителни курса от които да си избере един за този семестър, като ако подържа такива резултати, ще има възможност всеки семестър да записва нещо допълнително.За него това е много добре, защото ще завърши бакалавърската степен  с 180 кредита а университета, който си е избрал за магистратура изисква 190 кредита.
Изпитателния срок по договора за работата му изтича на 01.03, не знам какво, ще стане, учи холандски, колега от курса му беше предложил да работи за холандска фирма, но беше  по проект само  за три месеца и беше отказал.
Добре, че поне брат му се върна в училище, добре му се отразява.

# 764
  • София
Моята е във Франция. Сесията приключи на 16.01 и от 18.01 почна втория семестър. Държа 8 изпита, кой от кой по-тежки. До момента излязоха резултати само от един изпит - взела го е с хубав резултат.

Заради няколко опита за самоубийство сред студенти във Франция (един от които не успяха да го спасят) и масовите оплаквания от депресия и безизходица сред студентите, върнаха първокурсниците частично присъствено. Това пак е съпроводено с хиляди неудобства, защото програмата е направена така, че 15-30 мин. например след упражнението трябва да имаш лекция, която е онлайн. Отиваш присъствено на упражнението, но след него трябва да търсиш място, където да седнеш да изслушаш лекцията, защото живееш на другия край на Париж и няма как да стигнеш до квартирата за тия минути. Логично това място се оказва библиотеката, но за там трябва да си резервираш тайм-слот, за да не стават струпвания. Ако обаче лекцията ти е до 18.30, то пак няма как да я изслушаш и в библиотеката, защото заради вечерния час от 18 часа, тя затваря в 17 часа. Тогава се логваш от телефона и тичаш да се прибереш преди вечерния час, но пък не можеш да си напазаруваш, защото хранителните магазини са затворили....... Влезнеш ли в библиотеката, стоиш с маска, ако пък излезеш от нея, за да идеш до стола, после не те пускат обратно, защото нямаш друга резервация. В стола пък можеш да си вземеш храната в кутийка, но трябва да я ядеш на крак или на някоя пейка в парка, ако има такъв наблизо. Та ако сутрин почваш с присъствено упражнение, както и е програмата, а после имаш лекции, то излизаш със суха храна, шише вода и термосче кафе и ставаш поне час предварително, за да се подготвиш, а уикенда правиш резервации за библиотеката ....... Тъй като някои студенти не успяха да се върнат във Франция след локдауна и празниците, им оставиха опцията да слушат упражненията онлайн - асистентът обаче си се разхожда из стаята и си комуникира с присъстващите, съответно тия дето са онлайн почти нищо не чуват ..... пълна боза и всеки оцелява както може.

Независимо от цялата ковид дивотия, тя се чувства добре там и не забелязвам признаци на депресия. Изморява се страшно, защото след сесията практически нямаха почивка и ги емнаха на нова сметка със задания и домашни, но пък материята много и харесва и учи с желание. За социален живот при тая безумна ситуация, дума и лаф не може да стане. Успява да поддържа контакт с няколко състуденти - с 2 от девойките ходиха даже на някаква разпродажба и се обзаведе с ново палто. С друго девойче ходили веднъж да се разходят в парка. Добре, че поне съквартирантите и са много читави и веднъж седмично си уреждат домашно парти.

Общи условия

Активация на акаунт