Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 48 239
  • 735
  •   1
Отговори
# 105
Пепи, хубаво е, че сте обърнали внимание на проблема. Много майки го отдават на възрастта и си затварят очите. При моята дъщеря храната веднага оказва влияние на цикъла. И на нея й дойде чак на 14 г., после го нямаше по 6 месеца, по 3 месеца.... И не, на 13 още не осъзнават какво се случва и какво трябва точно да се направи. Родителят трябва да се нагърби и малко да налага нещата.
За ИР не сме я изследвали, но гинеколожката е сигурна, че това е причината и категорично поддържа спазването на на нисковъглехидратна диета (слава Богу!).

# 106
Принципно е възможно само с диета. Подобни стойности имаше майка ми. Оправи си показателите без хапчета за захарта.

# 107
Принципно е възможно, но дали в конкретния случай ще се получи- може да се провери само с проба-грешка. Ако КЗ не се повлиява бързо само с режим ще е по-удачно да се включи метформин за известно време. Но да е ясно,  че основата е хранителен режим, движение, добър режим будуване-сън-малко стрес. Метформинът просто дава "едно рамо", само на него не може да се разчита.
На 13 г си зависи много от детето- някои осъзнават повече, други изобщо не мислят за хранителен режим... Аз разбирах много и се интересувах, защото имах проблем с кг (но тогава нямаше чак толкова информация както сега за нвх хранене, но и майка ми правеше много и се грижеше). При всички случаи, детето трябва да е запознато и да разбира как определени групи храни му въздействат и защо да избира един вид храна пред друг. Дъщеря ми е на 8 и половина- в перфектна форма е, но като много деца може да живее и на филии хляб с масло и вгх. Често си говорим, обяснявам защо дадени храни не са ок, защо други ни карат да се чувстваме и да изглеждаме добре и т. н. Изобщо не ми е спокойно от факта, че е слаба като знам, че предстои пубертет...
Някои родители наистина са с мисленето, че щом детето изглежда добре и няма излишни кг, то един вид няма проблем или поне не чак толкова сериозен. Мисля, че една огромна част не предприемат почти нищо просто от неразбиране и от неволно самозалъгване, че проблем няма (понякога и лекарите не помагат в това отношение). А в днешно време има бум не само на затлъстели деца (и родители), но и на привидно добре изглеждащи деца които обаче имат проблем с КЗ, с инсулин, с хормони...

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 15:49 от dolce miele

# 108
Все пак да не забравяме, че тинейджърите и бременните са естествено леко инсулиново резистентни заради усиления разтеж. Подчертавам леко.

# 109
След като Миоки писа за това, когато аз питах за дъщеря ми, се разтърсих за повече инфо.
Наистина е така и може с края на пубертета да се обърне процесът: https://academic.oup.com/jcem/article/87/10/4817/2847126
Моята дъщеря от грозно кльощава с пубертета започна да придобива извивки. Затова си мисля, че това натрупване на някаква мазнина също дава отражение.
Ние орязахме джънка и най-вече убедих ММ да спре да купува тонове шоколад, които той не яде, но затова пък тийнката се изкушаваше по много. Не съм й спряла всичко сладко, но ако изяде бонбон, напомням да покара малко колело.  
Купих глюкомер. Мерих КЗ след овесената баница на Долче и беше в норма.
Друго не съм мерила засега.
Аз и преди не готвех ориз, картофи, хляб, боб/леща много рядко, но след основното ядеше джънк.
Гледам от време на време рецепти от зелената Зона.

Преди да орежем сладкото правех един сладолед с разбита сметана и домашно сладко от боровинки. Обаче това е много кофти комбинация заради високите М и В и със сладоледа наистина е драма, че не намираме подходящ.

Пепи, исках да те питам нещо на лични, но си ги забранила.

# 110
Може да се прави домашен сладолед понякога- не е нужно да е накъртващо сладък. Бих експериментирала със замразен шоколадов ганаш, но не знам с каква пропорция сметана/тъмен шоколад би се получило най-добре. Също и сметана/заквасена сметана/малко горски плод. Купешките сладоледи  обикновено са ненужно, прекалено  сладки...
Не е задължително лошо нещо през пубертета да се натрупа някаква мазнина- даже си е съвсем нормално- стига да не е разпределена по кофти начин.
Скрит текст:
На моята осемгодишна и правя понякога нвх шоколадови лави или шоколадов мус (ганаш с тъмен шоколад с или без ядки). Много е доволна...а дори не знае, че хем правя 1/2 доза  (в сравнение с рецептата по която правя- видоизменена на Йоли), хем разпределям сместа в 8 формички за мъфини...а уж според рецептата 1/2 доза са 3 порции Grinning

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 23:00 от dolce miele

# 111
Скрит текст:
Благодаря ви! Правих 2 пъти кето палачнки, по 2 различни рецепти - много ми се късат, и някак леко сурови са вътре... Явно ще карам на принципа проба-грешка.

Също не ми е много ясно, до какво количество трябва да се ограничат въглехидратите на ден. Разбирам, че до 20 г е кетоза, но тя не цели това. Имате ли идея?

И горе-долу за какъв период можем да очакваме резултати? 3 месеца много ли е оптимистично?
3 месеца за млад организъм не е невъзможно.Стига да е достатъчно мотивирана и стриктна.
Но, щом отсега има проблем, ще трябва цял живот да внимава.За съжаление.
И ако сега младостта й "рита" метаболизма й и е слаба, само след десетина години вече няма да е така.
------------------------------------------------------------------
Моят сладолед е от
2 ч ч  сметана, разбита
3 яйца, жълтъците и белтъците разбити отделно
1 банан/10-на ягоди
ванилия за ванилов
или какао за какаов
Смесвам и слагам в камерата.Разбърквам 2-3 пъти през час.
Ако имате машина за сладолед, е по-лесно.Аз не купувам, защото правя само 2-3 пъти годишно през лятото.

# 112
Мда, пълно е със слаби деца, чиито родители са доволни от факта, че не пълнеят въпреки тоновете джънк, захар и тесто, които поглъщат. И не си дават сметка, че проблемът си работи отвътре.

# 113
Е, за една част от родителите...джънк храните не са чак толкова джънк...т. е. консумира си ги цялото семейство като нещо съвсем нормално. Аз самата преди няколко години считах пълнозърнест хляб, картофи, бобови, варива за здравословни храни и изобщо не осъзнавах колко въглехидрати има в тях...изобщо не подозирах, че може да ми пречат по някакъв начин. Не консумирах газирано и купешки сокове, много рядко джънк или пържено...правех си смутита и понякога сладкиши вкъщи...слагах по по-малко захар в рецептите... Grinning
Скрит текст:

Имам приятели които често си вечерят семейно в мола- джънк, по-рядко готвено. Осъзнават, че "не е много хубаво" това, но и през ум няма да им дойде да четат етикетите, дори и от лабораторните си резултати не се интересуват особено- щом ЛЛ каже, че са "в норма". Интелигентни, образовани хора иначе. Явно докато не опре ножа до кокала и оплакванията не са сериозни, ще карат така. Водили сме разговори на тема ИР, КЗ и др., но дотам. Те много вярват на лекарите (не че това е лошо нещо по принцип, но каквото им е казано от лекар- изобщо не го и подлагат на съмнение- може би просто нямат много неприятни симптоми и затова); мъжът се беше стреснал малко само когато ЛЛ беше казал, че не му харесва КЗ- но за инсулин ЛЛ нищо не казал...Попитах каква е била тази негова КЗ която не била добре- ами, жена му не знаеше, не запомнила... Но лекарят бил казал така...А аз постоянно си усложнявам живота, чета, търся информация, правя изследвания... Blush Но и всеки е отговорен само за собственото си здраве и донякъде за семейството, на приятели не мога (и не искам) да им се меся.
А познавам майки от детската площадка- без солети, сухи пасти, кроасани, газирано, сокове, бонбони, зрънчо, шоколади...изобщо не припарват до детска площадка. И поне по 3 вида лакомства/джънк носят в себе си. Ако не носят- купуват...Изобщо не се и интересуват тези "храни" стават или не стават, хем част от децата са пълни и/или с много развалени зъби...

Последна редакция: ср, 29 юли 2020, 00:44 от dolce miele

# 114
Страхотни сте!
Бавно влизам в час. Нисковъглехидратните режими не са ми съвсем непознати.
За 40-тина години и аз съм пробвала разни диети Wink
Даже, в знак на съпричастност с нея и аз започнах да ям нейните храни. Но явно ще отнеме някакво време да махнем всички забранени/непрепоръчителни компоненти.

Дъждец, оправих настройките на личните съобщения - не знаех, че са забранени.

# 115
Преди 15-20 години нямаше толкова информация, ние също бяхме от родителите на площадката със задължителни солети и зрънчо за след градина. Чат пат банан. Тъкмо беше изгрял макдоналдс по нашите ширини - първа радост бвше да заведем там децата. Никой не се е замислял. Моята си беше, а и все още е, все кльощава, та не ми е минавало през ума, че може да има проблем. Сега с малката съм доста по-внимателна.

# 116
  • Стара Загора
Здравейте група,
По повод моите кг и трудно отслабване си направих обременяване с глюкоза. Резултатът обаче ми е странен, до сега не бях виждала такива реф. стойности на инсулина. Тъй като цялото изследване не беше готово, с моя ендокринолог обсъдихме само КЗ и ми каза че плоската захарна крива не е много ок. Ще му пратя целия резултат на имейл и да каже какво да правя.  Може ли някой тук по- компетентен да се изкаже?

# 117
Мария, и на мен ми е странна тази "крива" на КЗ- то си е направо наклонена надолу "плоскост" Thinking Реално, имаш пик само на инсулина- при това не особено голям Thinking
Arwen,
Скрит текст:
аз започнах да избягвам определени майки по площадките (не сме и ходили само на една и съща по принцип), защото то просто не ставаше дума за малко солети или зрънчо...И никога не можеше да се откаже или да се "мине" само с едно нещо...Не ми е ок това свръхпредлагане. И аз купувам понякога солети на детето или друго (подбрано), но да и създавам навик всеки ден на площадката да изяжда количества  кроасан, шепа бисквити и др. (не едно нещо и не от тези които аз лично бих купила)...просто не съм ок с това. А освен  на детската площадка, има и толкова други места където има желаещи да "черпят" с джънк- училище, роднини...Гледам да не я ограничавам твърде много и да обяснявам, за да свиква и сама да прави правилен избор между храните. Аз така или иначе не мога постоянно да съм до нея и да я контролирам- а и не искам да влизам в ролята на забраняваща Grinning Но трябва да има някакъв баланс, иначе се постига обратен ефект.

# 118
  • Paris, France
Здравейте група,
По повод моите кг и трудно отслабване си направих обременяване с глюкоза. Резултатът обаче ми е странен, до сега не бях виждала такива реф. стойности на инсулина. Тъй като цялото изследване не беше готово, с моя ендокринолог обсъдихме само КЗ и ми каза че плоската захарна крива не е много ок. Ще му пратя целия резултат на имейл и да каже какво да правя.  Може ли някой тук по- компетентен да се изкаже?

Референтните стойности на лабораторията си ги бива! Не знам кой може да издържи дълго с инсулин над 200 на първи час. Аз със 190 щях да умра.

Кръвната ти захар е идеална във всеки един момент. Даже не може да те хване малария. Леко пада, но падането е толкова незначително, че не мисля, че трябва да му се обръща внимание. Имах 2 пъти подобни резултати. Първият път при втората бременност, но при мене беше 5.3 на гладно, 4.5 на първи и 2.5 на втори час долу горе. Инсулин не изследваха. Поради рязкото падане с много единици ми казаха да ям често, по малко, винаги с протеин и да намаля малко въглехидратите. След като родих правих ОГТТ с инсулин, с резултати като твоите и ми казаха, че са идеални. Питах за падането и ми обясниха, че тръгвам от ниска захар, а все пак мърдам, мигам и тялото ми изразходва някаква глюкоза. Понеже в началото няма глюкоза, ниският инсулин бързо вкарва в опразнените, от глюкоза клетки наличната и в кръвта остава още по-малко. Понеже става дума за минимални количества, даже не цяла единица, се счита, че КЗ е стабилна.

Идеално на гладно инсулинът е под 5, но за 0.1 единица повече няма да го правим на въпрос. На първи час не бива да скача над 3 пъти, тоест над 15.3, а твоят е леко по-висок. Не е проблем. Аз трудно докарвам такъв. На втори час е под 2 пъти на гладно и идеален.

Нямаш ИР. Тук, в темата, резултати като твоите са изключителна рядкост, дори на кето режим.

Може да не отслабваш от проблем с адренали или щитовидна. Постоянно ниската захар има връзка с доста органи, включая черва и стомах.

А как са ти щитовидните и половите хормони? При добра инсулинова чувствителност и висок кортизол няма да отслабнеш лесно с високомазнинна диета.

# 119
Интересно защо не отслабва, а резултатите са за завиждане.
Мария, с какво се храниш?
Спортуваш ли?
Колко са ти излишните килограми?

Общи условия

Активация на акаунт