Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 48 263
  • 735
  •   1
Отговори
# 120
  • Стара Загора
Благодаря за отговорите. Накратко: на 33г съм, от 18 гоодишна със СПКЯ. Цял живот се боря с кг и с косми. С 300 зора износих и родих едно дете заради тромбофилия. С кърменето стигнах пак 95-96 кг на височина 160см. Взимам еутирокс 50 и щитовидната на този етап е ок. Вчера я коментирахме и снимахме на ехограф.
ОГТТ не ми беше направено както трябва преди да забременея. Пих глюкофаж заради СПКЯ и без доказана ИР. Всеки още на вратата докторите ми казват ооо гледай да отслабнеш.
За половин година свалих 15кг с вегатест и разделно хранене, спрях на 78 кг, с пандемията върнах 6. Направих ново ОГТТ, защото един път да се наям като хората и вече съм дебела. За ВМ хранене пробвах и разбрах че не е за мен, вкусно ми е и си дебелея:).
Не тренирам нищо, нивата на кортизол са високи-учим се на куко и все още няма здрав сън моето дете. Дано да тръгне на ясла, че да помисля вече за себе си, няма място за оправдания вече.
Благодаря отново на всички, искаше ми се да се припозная в някоя група, ще търся за дебели и мързеливи Simple Smile

# 121
При високи нива на кортизол е противопоказно да се тренира ли?
Не съм изследвала моите,но вдгам захарта след тренировка и мисля,че там е проблемът.

# 122
  • Стара Загора
Не съм изследвала моите,но вдгам захарта след тренировка и мисля,че там е проблемът.
Имах предвид, че стресът не помага в отслабването. Нивата на кортизол успешно се контролират със спорт.
Къде да прочета защо като нямаш ИР не се отслабва с НВ ВМХ? Или някой накратко да ми опише? Много искам да съм добре обоснована, когато кажа, че от кетото надебелях.

# 123
Ключът тук е колко и какво трениране....тежката тренировка е най-вредното нещо, коато говорим за отслабване.
По време на една тренировка, ние разрушаваме мускулните си влакна. В момента, в който свърши тренировката, организмът минава на фаза "ремонт на разрушеното" Анаболна фаза, заради предизвиканата катаболна (разрушителна). Основната задача на организмът е да поддържа "динамично равновесие"- хомеостаза.
Колкото повече сме разрушили тялото си, толкова повече организмът ще гледа да се възстановява. Това, за съжаление , се изразява в отделяне на кортизол, който е отговорен да намали възпалението, отделяне на инсулин, който е най-анаболния хормон. зверски апеттит.
Къде е порочното?
За да се поддържа хомеостазата във високите нива, с ниско отделяне на подкожни мазнини, културягите използват стероиди. Тоест, 3 от важните 6 хормона- Тестостерон, Соматотропин и инсулиноподобен фактор -1. Тоест те имат хомеостаза -вдигнати от една страна инсулин и кортизол от зверските тренировки , на което те симулират "хормонален отговор" със синтетични хормони, вкарвани отвън.Това струва непоправими последствия и летален изход след време.  За съжаление, индустрията, която иска да продаде нещо, взима един такъв и го слага на рекламата си. И хората си мислят, че no pain -no gain  . Имам приятели дето след 5 години вдигане на тежести са по -зле , отколкото ден 1.

Така че в процес на отслабване, последнот нещо, което се гледа е тренировката, Може би някакво ходене 40 минути е ок.  Идеята на ниските въглехидсрати е да държим инсулина долу! Никакъв смисъл от показване на инсулина с тежки тренировки с тжести,където както говорихме се вдига инсулина никакъв!

Последна редакция: ср, 29 юли 2020, 11:44 от Анонимен

# 124
Аз говоря за кардио,тичане/ което напоследък не издържам физически/ и корем примерно.Нямам кг.за сваляне.Съмнява ме,че кортизола ми е висок/симптоми от интернет/.Захарта се качва с 2-3 единици след 20мин.бягане,но след час е в норма.

# 125
  • пак там

Имах предвид, че стресът не помага в отслабването. Нивата на кортизол успешно се контролират със спорт.
Къде да прочета защо като нямаш ИР не се отслабва с НВ ВМХ? Или някой накратко да ми опише? Много искам да съм добре обоснована, когато кажа, че от кетото надебелях.

Няма такова нещо като - "нямаш ИР и затова не можеш да отслабнеш с НВВМ". Има неправилно възприет режим, има твърде много силови тренировки, има висок кортизол, има сбъркани хормони, има нисък Б12, Д3, има просто стрес, има много лекарства без прочетени странични действия и така нататък. Изберете си кое подхожда на Вашата ситуация и прочетете за него. Тук, в темата, докато се тръшках защо не мога да отслабна, прочетох за всичките варианти.

Кетото е крайна разновидност на НВВМ, между другото. Тоест поддържат се абсолютен минимум ВХ, около 20 г, което е малко недостатъчно на щитовидната, за да се възстанови. Не е необходимо да правите кето, за да отслабвате, можете малко да вдигнете вх. Като под малко разбирам 10-20 г.

... от 18 гоодишна със СПКЯ. Цял живот се боря с кг и с косми. С 300 зора износих и родих едно дете заради тромбофилия. ... Взимам еутирокс 50 и щитовидната на този етап е ок. ... Не тренирам нищо, нивата на кортизол са високи...

От това виждам, че имате сериозен хормонален проблем и той не е само в един хормон. Проверете си първо хормоналните нива и започнете да борите проблемите един по един. Успех!

# 126
Аз говоря за кардио,тичане/ което напоследък не издържам физически/ и корем примерно.Нямам кг.за сваляне.Съмнява ме,че кортизола ми е висок/симптоми от интернет/.Захарта се качва с 2-3 единици след 20мин.бягане,но след час е в норма.

Аз дадох пример с тежестите, но във всяка тренировка човек може да се претовари, никакъв прблем.
Как ви е апетита, а съня,държите ли диета, каква е диетата? Напиишете един примерен ден какво ядете.

# 127
Последните 6 мес.се храня еднотипно-Сутрин вода с лимон,кафе/ не закусвам/
Обяда е нещо готвено- мусака от тиквички/пиле/броколи със сирена/ пълнени чушки с яйце и сирене и салата според сезона
Вечерята е огромна салата+ нещо сготвено/ скара/ риба/ сирена+ чаша бяло сухо вино понякога
Последната седмица,заради непоносимост към нещо,намалих порциите, но храната е същото,без яйца.Тренирах 5пъти седмично ,сега 3пъти  и 3 пъти ходя да бягам.Отслабват с около 8кг.
Спя лошо,будя се много,потя се доста напоследък/ непривично за мен/ и често правя леки паник атаки.
Да не говорим,че развивам хипохондрия ,но това е друга тема.

# 128
Уми, много прилича на ЩЖ. Проверявала ли си всички хормони?
Освен това, ако тренираш, ми се струва, че не поемаш достатъчно В.
Лош сън и потене съм имала от претрениране.

# 129
Прилича и на магнезиев недостиг. Може би и на други соли и минерали.

# 130
Последните 6 мес.се храня еднотипно-Сутрин вода с лимон,кафе/ не закусвам/
Обяда е нещо готвено- мусака от тиквички/пиле/броколи със сирена/ пълнени чушки с яйце и сирене и салата според сезона
Вечерята е огромна салата+ нещо сготвено/ скара/ риба/ сирена+ чаша бяло сухо вино понякога
Последната седмица,заради непоносимост към нещо,намалих порциите, но храната е същото,без яйца.Тренирах 5пъти седмично ,сега 3пъти  и 3 пъти ходя да бягам.Отслабват с около 8кг.
Спя лошо,будя се много,потя се доста напоследък/ непривично за мен/ и често правя леки паник атаки.
Да не говорим,че развивам хипохондрия ,но това е друга тема.
Добре звучи хапването.
За мен това е много тренировка! Зависи и как де , ама много е.
На първо четене ,на база  "ей така , нещо от интернет, което да пробвам и няма да ми коства нищо" , вижте един такъв тест, колкото да се види дали сърцето насмогва:(на английски е, ако не знаете, ще помагаме):
https://www.youtube.com/watch?v=rSiS9qkJUU0

Консултация с лекар -ендокринолог със съответните кръвни изследвания.Измерване на електролити -МИкроелементи. Най -вече всички, участващи в метаболизма на Калция-Вит, К2, магнезий, Вит Д, ,CЦинк/мед Като в Бг. практиката за измерване ни9вата на Калций , пнякога се пропуска, това че организма има калциев басейн...във вашия случая измерете паращитовиден хормон.(Това според моето мнение, аз съм ендокринолог, но не съм Вашия ендокринолог, той може да има различно мнение, което ще е по-меродавно)

Най-голямата грешка (според мен) е човек когато е на НВД/Кето, в даден момент да "излиза" от режима-чрез чийт дни, високовъглехидратни дни и т.н.т. Особено при хора с ИР и особено, когато това станес рязък прием на въглехидрати , това е най-големия ужас за организма.

А апетитът как е, не разбрах? (Като апетит разделяме на две-едното е "дояжда ми се, ама мога да потърпя до вкъщи" , другото е "зверски глад", в чужбина имат дума за това -cravings)

# 131
Уми, много прилича на ЩЖ. Проверявала ли си всички хормони?
Освен това, ако тренираш, ми се струва, че не поемаш достатъчно В.
Лош сън и потене съм имала от претрениране.
Не съм.Само 1хормон ми пусна ендото и е в норма.Не претреирам.Даже много лежерно напоследък правя само корем и малко ластици за ръце.Тичам по програма,но и тичането не върви напоследък.
Пия магнезий някакъв,но може би не е достатъчен+ масло от вечерна иглика+ берберин+ ленено масло/ редувам с омега 3/.
П.п.За апетита - мога да търпя дълго без храна.Не правя чийт дни.За 6м.съм изяла 1 сладолед,половин кг.череши и 3праскови.Това в 3 различни дни.

Последна редакция: ср, 29 юли 2020, 13:13 от umi zoomi

# 132
При висък кортизол се препоръчват силови тренировки, не кардио.
Тези симптоми с потене и лошо спане ми изглеждат и на мен като потенциален проблем с щитовидната.

# 133
"От кетото напълнях" не звучи много сериозно. Има толкова подробности и детайли...Към СПКЯ и хормоналните проблеми бих добавила и недоспиването- то също е стрес за организма.

# 134
  • Стара Загора
Здравейте! Днес правих обременяване с глюкоза, но не знам как да интерпретирам резултатите. Нормални ли са тези високи нива на инсулина?
Ще съм благодарна някой ако се отзове с мнение!

Последна редакция: ср, 29 юли 2020, 15:13 от terina83

Общи условия

Активация на акаунт