Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 46 853
  • 735
  •   2
Отговори
# 90
Само да вметна, че липсата на овулация изобщо не означава липса на цикъл. След 40 особено, овулацията по-скоро е около 2 пъти годишно, но цикълът си е редовен.

# 91
  • София
И аз благодаря на Невена за поста.
Това значи ли, че фастинга не е препоръчителен при ИР? Противоречиви мнения чета, но нищо категорично.

# 92
Аз съм напълно ок с фаст 16-24 часа, стига да не става въпрос за хронично гладуване/недохранване през останалото време...Все пак, добре е всеки да си напасва нещата индивидуално.

# 93
Здравейте, радвам се, че ви намерих!
Преди 10-тина дни установиха инсулинова резистентност на дъщеря ми (13 годишна е). Тръгнахме по лекари заради спорадичен или по-скоро липсващ цикъл. С ехограф се видя и че единият яйчник има множество малки кистички. Минахме през детски гинеколог и ендокринолог (даже двама ендокринолози - един детски в Токуда и при Начев в ендокринологията). Засега всички се въздържат от лечение с лекарства, и тримата считат, че контролираме ли ИР ще се оправи и цикъл/яйчник, но предписаха задължително хранителен режим и спорт.
Тя е слаба (50 кг на 165 см) и това с ИР ми дойде много неочаквано, а и никой в семейството не е имал подобен проблем (или поне не е установен).
Та сега, с този хранителен режим - направо съм се видяла в чудо...
Разбирам какво трябва да се изключи, но и тя толкова много неща не яде, че просто не знам какво да й купувам / готвя.
Имам няколко по-конкретни въпроса (които изобщо не се сетих да задам на лекарите):
- може ли да се ползва заместител на захарта (например стевия, агаве или други подобни)? Черен шоколад ОК ли е? Тя най-много страда сега за сладоледа...
- Гликемичен или инсулинов индекс на храните трябва да гледам? И съответно под какви стойност е ОК?
- Най-трудно ми е със закуската - като няма хляб или тестени, направо не знам какво да й дам. Купихме едни палео мюсли (50% елда и другите 50% са овесени ядки и други ядки). Дайте ми моля ви някакви идеи за закуски
- пълнозърнести хлябове / макарони / брашна ОК ли са и от кои зърнени култури?
- Изобщо, трябват ми рецепти за всякакви готвени храни, които са съвместими с този режим на хранене. Или може би някакви сравнително лесни начини да се заменят най-често използваните въглехидрати при готвене (ориз, картофи...). Къде да намеря такива?
Много ви благодаря предварително Simple Smile

# 94
Невена, благодаря за коментара по моя въпрос...
Аз преди не съм имала никакви здравословни проблеми или отклонения. И сега казват, че нямам.
Теглото ми не е наднормено. Сега съм 51-2 кг, бях около 57, а със спорта и намаляването на ВХ бях 48-9 (барабар с мускулите), но се чувствах както никога преди. Преди страдах от някаква постоянна безпричинна липса на енергия и сякаш тялото ми тежи (дадох си сметка за това, когато видях какво е да съм по-лека). Не знам какво бях направила с този метаболизъм, но бях на седмото небе, че вече не се чувствам като 80-годишна.
Затова и изживях и изживявам този проблем толкова тежко... Тъкмо бях решила, че и на моята улица най-после изгря слънце.
Не ми е било никак трудно това здравословно хранене. Пържено не обичам. Сладко не обичам (освен черен шоколад, който е най-малко сладък), защото ми става лошо и ми е гадно (стомаха ми не е добре). Тестяното не ми е нещо любимо, мога и без него. А докато спортувах даже усещах как организма ми иска храни, богати на протеини (т. нар. "силна храна"). Ако съм имала някакви липси на микроелементи, витамини и т. н., то ще да е било по-скоро преди това.
Всичко беше просто ускоряване на метаболизма. И това ми реши проблем, който имам от около 12 годишна и който смятах просто за мързел/отпуснатост/депресия. А се оказа, че по-голямата част от проблема е на физиологична, а не психична основа, щом така се повлия.

# 95
Пепи, трудна е закуската, да. Знам по моите деца, че се чудя най-много с това ядене. Голямата ми дъщеря също е с установена поликистоза, макар че е слаба. Откакто ограничи вх, цикълът й взе да идва доста редовно, така че има ефект голям храненето. Та сутрин....най-добре яйца под всякаква форма. Правя им също едно мюсли от елда, много е вкусно с мляко, масло и маскарпоне, може мъничко мед. Стевията я избягвай, има съмнения за причиняване на безплодие. Кисело мляко с някакви семена и малини, боровинки... Хляб от бадемово брашно може да правиш понякога за сандвичи. Правя им и авокадо намачкано със сирене и домат, и бекон на тиган.

# 96
Ще добавя и опалянки, режимни палачинки и гофрети, 90-секундни хлебчета (правила съм и във фрайъра). Черният шоколад е ок, но не и да се прекалява с него. Шоколадови лави (нисковъглехидратни) понякога за разкош. Овесената баница може да се направи и като се заменят овесените ядки с друго, мързеливият нвх тутманик на Дени се харесва вкъщи...Заквасена сметана/кисело мляко с разни добавки...Пълнени сурови чушки с извара, варени яйца, шунка...За поглезване- НВХ баунти/бонбони/шоколадов мус/ганаш с тъмен шоколад.

Последна редакция: пн, 27 юли 2020, 22:59 от dolce miele

# 97
Аз не закусвам, но има много идеи за закуски в интернет, които си хапвам към 2-3 следобед като първо хранене. Можеш да погледнеш блоговете на Вили и Дени - https://www.vilistime.com/bg/category/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D … 1%82%D0%BD%D0%B8/
https://healthywithdeni.com/

А на английски има безброй страници и сайтове, и групи, и какво ли още не, от които могат да се вземат страхотни идеи. Най-добре на първо време се запознайте добре с НВХ режима и вариациите му (20-100 гр. вгх). Ето една хранителна пирамида, която може да е полезна

Скрит текст:

# 98
О, как забравих палачинките от бадемово брашно (от нахутено и елдово също стават много добре). Това най-често правя на малката.

# 99
Благодаря ви! Правих 2 пъти кето палачнки, по 2 различни рецепти - много ми се късат, и някак леко сурови са вътре... Явно ще карам на принципа проба-грешка.

Също не ми е много ясно, до какво количество трябва да се ограничат въглехидратите на ден. Разбирам, че до 20 г е кетоза, но тя не цели това. Имате ли идея?

И горе-долу за какъв период можем да очакваме резултати? 3 месеца много ли е оптимистично?

# 100
За мен оптимално е 50 гр. въглехидрати дневно, но трябва да прецените тя на колко гр. ще се чувства добре. От 50 гр. нагоре е по-либерално. Може да започнете първо с по-високи въглехидрати, например 100 гр. и постепенно да намалявате, за да разберете на колко грама ще се чувства най-добре. Или обратното, от по-ниски към по-високи.

За 3 месеца според мен би следвало да има някакъв резултат, но всичко е строго индивидуално. Зависи и от какви стойности тръгвате, колко е зле ИР и т.н. Какви са стойностите на кръвна захар и инсулин на гладно? Обременяване с глюкоза правихте ли? Зависи също досега как се е хранило детето. При мен имаше много бърз резултат, но аз се хранех високовъглехидратно и с боклуци преди това.

# 101
На гладно инсулинът е 14.4 при глюкоза 5.5
Но при обременяване с глюкоза, проблемът е на 120 минута - тогава инсулинът е 110 при глюкоза 7

Досега не сме я ограничавали с храната, но тя от малка е мноооого злояда и така или иначе много неща не яде
У нас винаги има готвена храна, защото имам и по-малко дете и заради него все се готви, но истината е, че напоследък тя ядеше много боклуци, фаст фуд тип пици и пържено, да не говорим, че може да живее на сладолед...

# 102
Скрит текст:
Здравейте, радвам се, че ви намерих!
Преди 10-тина дни установиха инсулинова резистентност на дъщеря ми (13 годишна е). Тръгнахме по лекари заради спорадичен или по-скоро липсващ цикъл. С ехограф се видя и че единият яйчник има множество малки кистички. Минахме през детски гинеколог и ендокринолог (даже двама ендокринолози - един детски в Токуда и при Начев в ендокринологията). Засега всички се въздържат от лечение с лекарства, и тримата считат, че контролираме ли ИР ще се оправи и цикъл/яйчник, но предписаха задължително хранителен режим и спорт.
Тя е слаба (50 кг на 165 см) и това с ИР ми дойде много неочаквано, а и никой в семейството не е имал подобен проблем (или поне не е установен).
Та сега, с този хранителен режим - направо съм се видяла в чудо...
Разбирам какво трябва да се изключи, но и тя толкова много неща не яде, че просто не знам какво да й купувам / готвя.
Имам няколко по-конкретни въпроса (които изобщо не се сетих да задам на лекарите):
- може ли да се ползва заместител на захарта (например стевия, агаве или други подобни)? Черен шоколад ОК ли е? Тя най-много страда сега за сладоледа...
- Гликемичен или инсулинов индекс на храните трябва да гледам? И съответно под какви стойност е ОК?
- Най-трудно ми е със закуската - като няма хляб или тестени, направо не знам какво да й дам. Купихме едни палео мюсли (50% елда и другите 50% са овесени ядки и други ядки). Дайте ми моля ви някакви идеи за закуски
- пълнозърнести хлябове / макарони / брашна ОК ли са и от кои зърнени култури?
- Изобщо, трябват ми рецепти за всякакви готвени храни, които са съвместими с този режим на хранене. Или може би някакви сравнително лесни начини да се заменят най-често използваните въглехидрати при готвене (ориз, картофи...). Къде да намеря такива?
Много ви благодаря предварително Simple Smile
[/spoiler]
Има групи във ФБ с рецепти за такова хранене, има и сайтове и дори видеа в youtube също, сега поне рецепти бол, вече зависи какво харесва да яде и какво не. Има и тема тук във форума, обсъждаща  ВМ-НВ хранене и там също има доста идеи и обяснения. Ако не ви е проблем да четете на английски, dietdoctor е много хубав уебсайт, пълен е и с информация, и с рецепти. Множественото число не е случайно в това изречение, трябва и двете да знаете какво става, не само ти да търсиш и да й забраняваш това и онова. На 13 вече не е толкова малка, може и трябва да участва активно в това което се случва.
Не съм привърженик на това да се каже 20 грама на ден или 50 или 100... гледа се като процент от общото за деня, отначало би ви било по-лесно да следите с някакво приложение поне приблизително. Май повечето ползват My fitness pal, със сигурност има и други. Най-строгото ограничение наистина не звучи ОК за подрастващи, а и е по-трудно за свикване.
Пълнозърнест хляб и макарони и прочие не са за вас, не се лъжете че са по-малко вредни за нея щото не е бяло брашно. За здрав човек сигурно са добри, но разликата за човек с ИР е несъществена, ще трябва да ги отрежете напълно.
За заместването на въглехидратите, тук не съм фен на търсене на нещо дето да е заместване, така се поддържа навикът да търси такива храни. Има варианти, разбира се, но за мен те са по-скоро за разнообразяване, когато човек се храни така дълго време. Отначало по-добре да набляга на яйца, риба, месо там каквото обича и към тях зеленчуци, маслини, авокадо и прочие - варианти много, не е чак толкова ограничено. Постарайте се да изключите всякакви видове колбаси, както и слънчогледовото олио, в случай че ги е консумирала до сега. Сега има много сезонни зеленчуци, има примерно страшно много рецепти с тиквички.  Ако не сте правили такива изследвания, проверете какви дефицити са налице на витамини и минерали и работете и по това.
Ще се справите, само да имате желание и двете.

# 103
Здравейте,
Следя темата от известно време, но имам нужда от Вашето мнение, на база резултати от кръвни изследвания от днес
Глюкоза на гладно - 6.82
Гликиран хемоглобин - 6.13
Общ холестерол, леко завишени - 6.73, но лошия е в референтни граници, и триглециридите също са ниски стойности.
Дали според вас трябва да ходя при ендокринолог, и лечение с Метформин/Глюкофаж примерно, или мога да вкарам в границите кръвна захар само НВВМ хранене, иска ми се, ако има вариант да избегна лекарства.

Благодаря предварително за отделеното време на включилите се с отговор.

Хубав ден Ви желая!

# 104
При такава стойност на КЗ и гликиран хемоглобин аз лично не бих пробвала задълго само с режим...При мен стойност 6 на КЗ не се повлияваше само с режим за около 5-6 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт